Kako je pokazala naša analiza konsolidiranih proračuna, u sport je od 2017. do 2019. najviše sredstava usmjerio Novigrad u Istarskoj županiji koji je na prvo mjesto zasjeo s  4207 kuna po stanovniku što je ukupno izdvojenih 18,2 milijuna kuna, a prate ga Poreč i Labin s 4057 odnosno 3684 kune per capita.

Nakon što su ukupna davanja lokalnih proračuna za sport 2016. godine prvi put premašila milijardu kuna, prema podacima iz Ministarstva financija, u iduće tri godine ukupno je iz tog izvora sportskim klubovima, udrugama te ustanovama priteklo gotovo 3,5 milijarde kuna sredstava

U promatranom trogodišnjem razdoblju, od 2017. do 2019., za sport je najviše izdvojio Grad Novigrad u Istarskoj županiji koji je imao najveće prosječno proračunsko davanje po stanovniku za sport, preciznije 4207 kuna. Unutar spomenutog razdoblja  novigradska gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Anteom Milosem za sport je izdvojila 18,2 milijuna kuna.

Više od 4000 kuna izdvajanja za sport po stanovniku u Hrvatskoj je, osim Novigrada, u spomenutom razdoblju postigao još samo Poreč.  Porečki  sport iz gradskog proračuna ojačan je s ukupno 67,7 milijuna kuna. Nakon Novigrada i Poreča slijede Labin s 3684 kuna i Varaždin čija davanja per capita iznose 3023 kune, nešto preko dvije tisuće kuna po stanovniku za sport su usmjerili Dubrovnik i Rovinj, a Rijeka, Makarska, Korčula i Opatija izdvojile su između 1741 i 1806 kuna per capita.

Među deset najbolje rangiranih gradova najviše je ukupno za sport  izdvojila Rijeka, a radi se o 232,3 milijuna kuna. Rijeka je ujedno i  jedini veliki grad među navedenih top 10 po izdvajanju per capita, a kao zanimljivost uočavamo i čak četiri istarska grada na ovom popisu.

Prema trogodišnjem prosječnom udjelu izdvajanja za sport na vodećem mjestu je Grad Sinj gdje je izdvajanje za sport iznosilo 13,4 milijuna kuna ili 18,75 posto ukupnoga prosječnog gradskog proračuna. U toj kategoriji slijedi Varaždin s 14,74, Labin 13,58, i Novigrad s 12,81 posto, a Orahovica, Poreč i Korčula izdvajali su između 10,31 i 10, 74 posto. Listu najbolje rangiranih zatvaraju Belišće s 9,73 posto te Metković i Zabok s 8,93 odnosno 8,79 posto.

Na listi onih koji su od 2017. do 2019. najviše povećali svoja izdvajanja za sport prednjači Knin koji je u promatranom razdoblju krenuo s 371.650 kuna izdvajanja za sport, da bi se u 2019. iznos popeo do 2,6 milijuna kuna što je povećanje od 710 posto. Iza Knina slijede Otok, Hrvatska Kostajnica i Pleternica koji su svoja proračunska izdvajanja za sport u tri godine povećali za više od 300 posto. Više od 200 posto davanja sportu povećali su Nin, Popovača, Sinj i Metković, a za preko 180 posto svoja izdvajanja namijenjena sportu povećali su Belišće i Pakrac.

Po trendu rasta udjela izdvajanja za sport u proračunu Knin je također na vodećoj poziciji s povećanjem od 419,30 posto, a slijede ga oni čiji je raspon povećanja od 100 do 150,23 posto, odnosno, Crikvenica, Pakrac, Popovača, Hrvatska Kostajnica, Novi Vinodolski i Komiža. Popis najboljih završava s Ninom, Otokom i jedinim velikim gradom u ovoj kategoriji, Slavonskim Brodom, koji su povećali udio izdvajanja za sport za 99,53, 86,27 i 82,08 posto. Valja napomenuti kako je ovdje uglavnom riječ o malim i srednjim gradovima pa se podaci o rastu proračunskog izdvajanja trebaju staviti u odnos s ukupnim gradskim prihodima, a njih staviti u kontekst s brojem poreznih obveznika.

 

Knin: Utrostručili ulaganja u sport, sanirali sportska igrališta i krovišta objekata, izgradili atletsku stazu

Grad Knin u protekle je četiri godine povećao ulaganja u sport za gotovo tri puta;  financiraju se zakupnine za sportsku dvoranu, tekuće donacije Zajednici sportova na što je samo u 2020. godini utrošeno 720 tisuća kuna,  nagrađuju se i iznimni rezultati u sportu. Ulaže se i u malu sportsku dvoranu, osiguravaju se sportske stipendije za kategorizirane sportaše, daju donacije sportskim klubovima te financira edukacija trenera.

U ovom mandatu izdvojena su i znatna novčana sredstva u sportsku infrastrukturu te su sanirani tenisko igralište, tribina malonogometnog igrališta i krovišta sportskih objekata. Iz državnog proračuna s milijun i pol kuna sufinancirana je gradnja atletske staze dok je  Grad sudjelovao s 641 tisuću kuna vlastitih sredstava. Obnovljena je osnovnoškolska sportska dvorana i svlačionica te postavljena rasvjeta na stadionu NK Dinara.

U ovom mandatnom razdoblju Knin je u sport uložio 6,7 milijuna kuna od čega se milijun i pol odnosi na sredstva iz državnog proračuna.

 

Dubrovnik: Izgradili novi nogometni teren, uredili judo dvoranu, rekonstruiraju zgradu gradskog bazena i otvaraju prvi muzej vaterpola

Dolaskom ove gradske uprave 2017. godine Grad Dubrovnik pokrenuo je planirani ciklus ulaganja te su realizirani brojni projekti. U Gospinom polju izgrađen je novi nogometni teren s umjetnom travom i kontejnerskim sklopom (svlačionice, sanitarni čvorovi, pomoćne prostorije), izvedene su dvije od planirane tri faze, a vrijednost investicije je 3,2 milijuna kuna bez PDV-a. U Novoj Mokošici uređena je judo dvorana, a s 45 % sredstava Grad je financirao novi hangar u lučici Orsan kako bi jedriličari dobili nove prostore.

U poslovnom centru grada u tijeku su radovi na rekonstrukciji zgrade gradskog bazena, gdje će, uz polivalentne prostore biti smješteni prostori Vaterpolo kluba Jug te prostori Javne ustanove, Plivačkog kluba Jug i udruga odnosno uredski prostori, trofejna dvorana i klupski kafić. Tom rekonstrukcijom Dubrovnik će dobiti i prvi muzej vaterpola koji će objediniti i sve sportske uspjehe njihovog najtrofejnijeg kluba, a uredit će se i okolni vanjski prostor. Osim spomenutog, Dubrovnik će uskoro dobiti i sportsku dvoranu za borilačke sportove u Gospinom polju, a u sklopu objekta uredit će se prostor za sportske klubove koji do sada nisu imali svoje klupske prostorije te odvojen prostor za moto-klub.

Uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU, Grad je energetski obnovio i školske sportske dvorane. Ulaganja se nastavljaju i dalje, a u tijeku je ishođenje potrebne dokumentacije za projekt teniske dvorane u Lapadu, sportske dvorane Orašac i boćarske dvorane u Komolcu. Nedavno je i predstavljen projekt multifunkcionalne sportske, koncertne i kongresne dvorane – Gospino polje 2025.

 

Labin: Izgradili jedan od najljepših sportskih centara u državi, otvorili boćarsku dvoranu vrijednu 800 tisuća kuna,  osigurali dozvolu za projekt rekonstrukcije gradskog stadiona

Labin je jedan od gradova koji godinama prednjači po ulaganjima u sport i sportsku infrastrukturu; kroz Sportsku zajednicu svojim sportašima osigurava sve prijevoze na natjecanja za mlađe uzraste i amaterske sportove, osigurava liječničke preglede sportašima kako bi mogli sudjelovati u natjecanjima kao i potrebna stručna osposobljavanja trenera. Iz gradskog proračuna izdvajaju se i sredstva za sufinanciranje školskog sporta, dječje olimpijade i lokalne sportske manifestacije kao i rad sportskih udruga i same Sportske zajednice Grada Labina.

Infrastrukturna ulaganja su konstantna, a uvjeti koji se svakodnevno omogućuju iznimno su kvalitetni. Sportski centar Franko Mileta otvoren je krajem 2017. godine, kada se izgradila nova pomoćna i potpuno obnovila postojeća sportska dvorana čime se otvorio jedan od ljepših sportskih centara u državi. Ovim ulaganjem od otprilike 35 milijuna kuna labinski sportaši i rekreativci dobili su dom na koji su dugo čekali. Spomenuta 2017. značajna je i po tome što je u tom razdoblju Labin za sport i sportsku infrastrukturu izdvojio čak 30 % svog godišnjeg proračuna čime je još jednom naglašena izuzetna posvećenost sportu. U posljednjih nekoliko godina otvorena je i nova boćarska dvorana vrijedna oko 800 tisuća kuna, a nedavno je osigurana i dozvola za projekt rekonstrukcije gradskog stadiona kojim je predviđeno i dodatno uređenje izgradnjom nedostajućih pratećih sadržaja i prostora, a prema kriterijima za licenciranje u 2. Hrvatskoj nogometnoj ligi.

„Cilj je osigurati kvalitetnije uvjete rada članovima NK Rudar, AK Albona, ali i cjelokupnoj zajednici koja koristi gradski stadion. Želimo da on predstavlja jednu vizualno i funkcionalno prihvatljivu cjelinu u centru grada“ – pojašnjavaju iz labinske gradske uprave. Cjelokupna investicija procijenjena je na 10,7 milijuna kuna.

Nedavno su postavljeni i novi reflektori na stadionu nogometnog kluba Iskre iz Vineža što je investicija vrijedna 140 tisuća kuna, a Grad Labin polovicu je tog iznosa osigurao putem natječaja Aktivne zajednice HOO-a. Labinjani su dobili i novo vježbalište na otvorenom nedaleko travnatog nogometnog igrališta kraj Osnovne škole Matija Vlačić, a nabava i trasport sprava financirana je putem programa Hrvatskog olimpijskog odbora „Odaberi sport“ te stiže kao svojevrsna dodatna potvrda i priznanje za velika ulaganja u sport Grada Labina proteklih godina. Pored svega već spomenutog, obnovljeno je i igralište na Katurama, a do kraja godine obnavljaju se još tri, jedno u naselju Vinež i dva u Rapcu.

 

Belišće: Nositelji prestižnih titula Europskog grada sporta 2017. i Europske regije sporta 2018., izgradili, obnovili i sanirali brojne objekte,  uskoro će imati i novi sportski trg vrijedan četiri milijuna kuna

Grad Belišće ponosni je nositelj dviju prestižnih titula; Europski grad sporta 2017. i Europska regija sporta 2018, a da ih s pravom nosi potvrdila je između ostalog i  neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu koja je ovom gradu spomenutu titulu i dodijelila. Od 2014. do 2020. za sport se u Belišću ukupno izdvojilo 41,7 milijuna kuna  podijeljenih na financiranje sportskih aktivnosti i rada sportskih udruga, financiranje škole plivanja za djecu neplivače koja je još od 2013.za mališane potpuno besplatna, sportske stipendije te investicijska i kapitalna ulaganja u sportsku infrastrukturu. Prošlog tjedna, Belišću je odobren i projekt izgradnje i opremanja malonogometnog igrališta s umjetnom travom koji će biti smješten unutar Gradskog stadiona te izgrađen po važećim FIFA propozicijama za mali nogomet. Projekt je odobren u sklopu natječaja Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje izgradnje građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. godina, a vrijednost mu je 444,7 tisuća kuna.

U navedenom razdoblju uređene su i/ili opremljene zgrade nogometnih klubova u Belišću, Bistrincima i Tiborjancima, za uređenje boćališta u Belišću izdvojeno je 184,7 tisuća kuna, sanirani su krovovi na zgradama brojnih sportskih objekata za što je izdvojeno preko 380 tisuća kuna, a za energetsku obnovu zgrada nogometnih klubova u prigradskim naseljima utrošeno je 1,7 milijuna kuna.

Izgrađena su rukometna igrališta u Gatu i romskom naselju Bistrinci gdje je postavljena i rasvjeta  te street workout teren u sklopu sportskog parka u Belišću za što je ukupno izdvojeno oko dva milijuna kuna. Investiranjem od milijun kuna uređen je i prirodni kajakaški bazen kojeg članovi kajakaškog kluba koriste za pripreme i treninge, a prošle godine svečano je otvorena nova zapadna tribina s klupskim prostorijama i pratećim sadržajem na gradskom stadionu NK Belišće, što je predstavljalo poklon Grada Belišća nogometnom klubu za 100. rođendan. Tribina ima 500 sjedećih mjesta, uključujući i jedan natkriveni dio, a među novim prostorijama su i svlačionice, službene prostorije za suce i delegate, dopinšku kontrolu i fizioterapiju. Investicija je vrijedna 6,8 milijuna kuna, a izgrađeni sadržaj ispunjava većinu potrebnih kriterija za drugoligaško natjecanje.

U 2020. završeno je uređenje i obnova vanjskog košarkaškog igrališta u Belišću vrijednog 430 tisuća kuna na koje je postavljeno 540 kvadratnih metara nove poliuretanske podloge, nove table, obruči i mrežice te su iscrtana igrališta i obnovljeni stupovi. U ovoj godini završena je biciklistička staza Gat-Kitišanci u sklopu EU projekta „Mobilnost u gradu Belišću“ vrijednog 6,4 milijuna kuna, a trenutno je u provedbi izgradnja sportskog trga ispred bazena s podnom fontanom i novom javnom rasvjetom, postavljanje klupa i hortikulturalno uređenje što će stajati više od četiri milijuna kuna. (V.H.)