Grad Umag je u 2021. godini imao 15.221 kuna prihoda po stanovniku, što je za 2.655 kuna više nego godinu prije, a po oba kriterija je u vodećih deset gradova, pokazala je naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna. U korona krizi rezali su gdje god je bilo moguće, ali nastavljena su ulaganja. Lani su rezultati bili bolji zbog ponajprije dobre turističke sezone, a isto se nastavilo i ove godine.

‘Prilikom svakog planiranja proračuna, Grad Umag ulaže konstantne napore ne bi li se isti prilagodio novonastalim situacijama, a koje utječu na način i tijek planiranja proračuna.  Prilikom planiranja uzimaju se u obzir sve objektivne okolnosti iz okruženja te se u skladu s navedenim definiraju  raspoloživi prihodi koji se objektivno mogu ostvariti. Protekle dvije godine, u tijeku pandemije i smanjenih prihoda iz svih izvora financiranja kojima raspolažemo, usmjerili smo se ponajprije na smanjenje rashoda gdje god je to bilo moguće, no nismo odustali od važnih ulaganja, odradili smo sve zacrtane projekte i financirali planirane aktivnosti.

Grad Umag na godišnjoj bazi predlaže dvije Izmjene i dopune proračuna (rebalans) kojima usklađujemo troškove s raspoloživim  prihodima i prioritetima koji su u tijeku. Što se 2021. godine tiče, ostvarili smo vrlo solidne rezultate ponajprije zbog pozitivne turističke sezone, zatim zbog značajnih prihoda koji proizlaze od investicija na našem području  i prodaje  imovine. U ovoj godini i dalje  ostvarujemo dobre prihode. Kada je pak u pitanju 2023. godine, svakako možemo očekivati da će isti biti izazovna u pogledu  povećanja troškova kao posljedica inflacije, krize, rata i dr.,  a što ćemo  sve uzeti u obzir prilikom planiranja financijskog plana’ – prokomentirao nam je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. (L.K.)