Pobjednik našeg prošlogodišnjeg izbora za najbolji grad u kategoriji demografije i obrazovanja i jedan od najboljih gradova u ovogodišnjem izboru, Grad Umag, ponovo podiže letvicu i postavlja nove standarde kad je u pitanju obrazovanje. Kao prvi grad u Hrvatskoj počinju stipendirati studente deficitarnih zanimanja iz čitave Hrvatske, a ne samo Grada Umaga. Za početak je, najavljuju, riječ o pet stipendija za koje su osigurali 150 tisuća kuna, odnosno između 800 i 900 kuna mjesečno. Studenti koji ih dobiju nakon završetka studija imat će obvezu pet godina raditi i živjeti u Gradu Umagu, a Grad će ih dodatno motivirati i olakšati im ovu odluku tako što će im osigurati stan. 

‘Svjesni smo činjenice da je na tržištu rada u našoj državi sve veća potreba za djelatnicima deficitarnih zanimanja, stoga je Grad Umag učinio iskorak te je, kao prvi grad u Republici Hrvatskoj, uveo stipendije od 30.000,00 kn za studente državljane Hrvatske, neovisno o njihovom mjestu prebivališta u RH. Ovom je mjerom Umag ponovno potvrdio visoku razinu promišljanja na području demografske politike i obrazovanja, te status grada pokretača razvojnih mjera na makro razini. Usmjerivši posebnu pažnju deficitarnim zanimanjima, Grad Umag je sustavno osmislio dugoročni plan zadržavanja navedenog kadra u našoj zajednici’, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su gradonačelnik Vili Bassanese i pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Slaviša Šmalc predstavili ovu mjeru.

‘Cilj je kroz postupak dodjele stipendija za deficitarna zanimanja osigurati dovoljan broj djelatnika koji će u narednom periodu raditi na zadovoljenju potreba svih građana našega grada. Za početak osigurat ćemo pet stipendija za pet deficitarnih kadrova za što ćemo osigurati 150.000,00 kuna godišnje, odnosno između 800 i 900 tisuća kuna do okončanja studija. Svi će studenti po završetku studija imati obvezu najmanje pet godina živjeti i raditi u našoj zajednici. Kroz cijelo to vrijeme osigurat ćemo im dodatne poticajne mjere, počevši od dodjele stana za vrijeme njihova rada tijekom svih 5 godina, pa do ostalih brojnih poticajnih mjera koje Umag već svojim građanima nad standardno omogućava. Time će se navedeni kadar motivirati da Umag odaberu kao svoj novi dom te u njemu ostanu živjeti i raditi’, rečeno je na konferenciji.

Osim stipendija za deficitarna zanimanja, Grad Umag raspisuje i Javni poziv za dodjelu stipendija za izvrsnost, po već ustaljenoj proceduri. U okviru navedenog poziva, stipendirat će se 20 stipendista temeljem kriterija izvrsnosti, i to stipendijama u visini od 7.500,00 kuna do 16.000,00 kuna godišnje. Osim navedenog, Grad Umag će dodijeliti i 5 stipendija temeljem socijalnog statusa, odnosno studentima slabijeg imovinskog stanja, iznosom stipendije od 10.000,00 kn godišnje.

Stipendiranjem studenata deficitarnih zanimanja s područja cijele Republike Hrvatske, željeli smo napraviti iskorak te privući navedeni kadar u naš grad ne bi li cijeloj zajednici pružali još kvalitetniji i sigurniji život, život visokih standarda kojem se u Umagu kontinuirano teži. A, zajedno s našim studentima i njihovim izvanrednim uspjesima, polažemo temelje za sustav kako bi svi mogli odrastati, obrazovati se, raditi i živjeti u Umagu, našem gradu koji se iz godine u godinu razvija i raste.“ naglasio je Bassanese.

Ukupna sredstva predviđena za stipendije u 2020. godini iznose ukupno do 500.000,00 kn. Objava Javnog natječaja u planu je u mjeseca prosincu 2019.g., dok je potpisivanje ugovora planirano u siječnju 2020. g. (M.P.D.)