Noćas je u 66. godini od posljedica srčanog udara umro gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Kako piše Jutarnji list, Bandiću je pozlilo u subotu navečer pa je hitno prevezen u KB Sveti duh gdje su ga liječnici bezuspješno pokušali reanimirati i spasiti mu život.

“U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada,  danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić”, priopćeno je noćas iz Grada Zagreba.

“Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru”, objavili su.

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslijediplomski studij na  tom fakultetu. Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica. Bio je oženjen i imao jednu kćer.

Za gradonačelnika Zagreba prvi put je izabran u svibnju 2000. godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba. No, ostavku je podnio 2002. godine nakon što je pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca koji ga je prijavio. Zamijenila ga je Vlasta Pavić, a na izborima 2005. godine opet je bio nositelj liste SDP-a i s osvojenih 40,95 posto glasova još jednom je pobijedio. Gradonačelnički mandat potvrdio je i na izborima 2009. godine. U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača) i peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. U lipnju 2017. na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta je izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti stranka, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Gradom Zagrebom će do izbora upravljati njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. (m.p.d.)