Kako je pokazala naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna, Grad Vukovar je za obrazovanje u 2020. u odnosu na 2017. godinu povećao sredstva za 57.287.889 kuna te se svrstao u vodećih deset gradova po trendu rasta. Od kada je Grad preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama podignuti su standardi kroz materijalna i kadrovska rješenja. U ovoj školskoj godini upisano je šest prvašića više. Grad sudjeluje u projektima osiguranja besplatne prehrane za najpotrebitije, osigurani su asistenti u nastavi i produženi boravak za prve i druge razrede, a dodjeljuju se i stipendije. 

Grad Vukovar kvalitetnom suradnjom s osnovnim školama i ravnateljima, od preuzimanja osnivačkih prava ulaže veliki trud i značajna sredstva u svrhu podizanja pedagoškog standarda u svim osnovnim školama na području grada Vukovara, a sve kako bi najmlađi Vukovarci imali najbolje uvjete pohađanja nastave u svojim školama.

Grad Vukovar osnovnoškolcima s područja Grada  tradicionalno na početku svake školske godine osigurava besplatnu preobuku te bilježnice s motivima Vukovara, a ove školske godine uvedene su i neke novosti, pa je svaki učenik dobio kompletan tzv. „drugi obrazovni materijal“ koji se sastoji od radnih bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te za učenike od 5. do 8. razreda i zemljopisne atlase te kutije za Tehničku kulturu.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava često ističe kako je Grad Vukovar od 1. siječnja 2019. godine, kada je postao osnivač osnovnim školama na području grada za cilj postavio podizanje pedagoškog standarda u osnovnim školama, što sustavno čini kroz kvalitetna materijalna ali i kadrovska rješenja. „Nastojimo raznim aktivnostima povezati što više udruga i gradskih ustanova kako bi školski sustav obrazovanja u gradu bio što kvalitetniji“.

Inače, ove školske godine upisano je šest prvašića više nego godinu prije.

Za vukovarske učenike lani je izdvojeno 2.080.000 kuna, što uključuje 200.000 kuna za cvičke i startas tenisice tvrtke Borovo , 200.000 kuna za bilježnice s motivima grada Vukovara kojima se kod djece razvija ljubav prema gradu te drugi obrazovni materijal koji su se od ove godine prvi puta osigurali svim osnovnoškolcima, a za što je izdvojeno 800.000 kuna. Prvašićima je i osiguran  kompletan likovni pribor. Srednjoškolcima Grad Vukovar sufinancira gradske autobusne karte s 800.000 kuna godišnje te za učenike koji putuju u školu u druge gradove Vukovarsko-srijemske te Osječko-baranjske županije s 80.000 kuna sufinancira međumjesni prijevoz.

Svim osnovnoškolcima osiguran je produženi boravak u 1. i 2. razredu, a stvaraju se i uvjeti za produženi boravak u 3. i 4. razredu što će u budućnosti biti realizirano.

Za produženi boravak i asistente u nastavi su osigurana sredstva. Ove školske godine osigurano je 30 asistenata za 38 učenika. Iz Europskog socijalnog fonda osigurana su sredstva u iznosu od 846.706,77 kuna za besplatnu školsku užinu za ukupno 819 djece u 6 osnovnih škola s područja grada Vukovara. Riječ je o EU projektu „Bez brige za užinu III“ koji je Grad Vukovar u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovar – VURA uspješno prijavio na javni poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Grad Vukovar je za stipendije učenika i studenata osigurao 1,6 milijuna kuna. (L.K.)