Grad Vukovar po prvi puta se ove godine plasirao u veliku završnicu izbora za Najbolji grad koji tradicionalno, sada već u petom navratu, i ove godine zajednički provode portal Gradonačelnik.hr i Hanza Media. I odmah u premijernom finalu ponio naslov pobjednika, u kategoriji koju i sami na Dunavu i Vuki drže možda i najbitnijom za daljnji razvoj i napredak „Grada Heroja“ – Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika…

 Dodjeli nagrada u Opatiji nazočio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Vukovar je, sukladno podacima FINA-e, nadležnih ministarstava i specijaliziranih agencija konstanto dio vrha brojnih ljestvica u Hrvatskoj po raznim parametrima, od ulaganja u obrazovanje, mlade i obitelj, broju upisane djece u vrtiće, do visine ukupnih prihoda poduzetnika u 2021. godini. Dužnošću smatram Vukovar držati u vrhu i činiti ga najboljim, a ova nagrada ostvarena u konkurenciji velikih gradova kruna je višegodišnjeg predanog rada Gradske uprave Grada Vukovara i potvrda ogromnog napretka Vukovara- riječi su gradonačelnika.

U borbu za laskavu titulu, koji je na koncu i uzeo, Grad Vukovar je ušao sa zavidnim brojčanim adutima na demografsko-socijalnom polju, među ostalim s plasmanom u Top 5 prema ostvarenom iznosu stipendija i školarina iz proračuna od 59.59 kuna po stanovniku, kao i omjerom osoblja i učenika u školama od 6,87 učenika po učitelju ili nastavniku te također i iznosom isplaćene porodiljine naknade po novorođenom od 2722 kune u prošloj godini, sve u skupini velikih gradova.

Grad Vukovar nerijetko se svrstava u sam tron hrvatskih gradova kada je riječ o izdvajanjima za obrazovanje, mlade i demografiju, a tome za pravo daju i istraživanja temeljena na podacima FINA-e i Ministarstva financija RH, o izvršenju proračuna u 2021. godini, a isto tako i analize našeg portala gradonačelnik.hr, prema kojima Grad Vukovar po izdvajanjima za obrazovanje zauzima visoko 5. mjesto u RH. Dodajmo kako je godinu ranije, u 2020.  izdvajanjima za obitelj i djecu Vukovar zauzeo 3. mjesto sa 193,75 kuna po glavi stanovnika i 9. mjesto s izdvojenih 2,19 posto ukupnih rashoda gradskog proračuna.

Socijalna osjetljivost očituje se u raznim demografskim mjerama, a Grad kontinuirano, već dugi niz godina veliku pažnju posvećuje mjerama koje su usmjerene na demografiju, socijalne komponente, obitelj i mlade građane Vukovara.

U vukovarskoj gradskoj upravi iz demografskih mjera koje  su usvojili izdvajaju naknade za novorođenu djecu koje su 2021. godine povećane pa danas iznose za prvo dijete u obitelji četiri tisuće kuna, uz dodatnih četiri tisuće za opremanje novorođenčeta, zatim za drugo dijete sedam tisuća, a za treće i svako sljedeće potpora iznosi deset tisuća kuna.

Vukovar u 2022. ima trenutno najveći broj rođenih beba u posljednjih 25 godina. Već u prvoj polovini godine bilježi se rekordan broj poroda. Naime, nikada ranije od mirne reintegracije do danas nije dosegnuto 200 poroda već sredinom lipnja. Dok cijela Slavonija, pa i Hrvatska, padaju u brojevima poroda, Vukovar je u lipnju bilježio čak 20 posto rasta.

U Vukovaru posljednjih godina gradski dječji vrtići bilježe stalni i kontinuirani porast upisanih polaznika. Neovisna istraživanja Vukovar ponovno svrstavaju na vrh ljestvica, a ovoga puta riječ je o upisanom broju vrtićanaca. Prema istraživanju koje je opet proveo gradonačelnik.hr, a među 103 grada koja su sudjelovala, Vukovar bilježi izuzetno pozitivan rezultat! Po pitanju trenda povećanja prvi put upisanih u vrtićku pedagošku 2022./2023. godinu u odnosu na 2021./2022., a gledajući apsolutne brojke, zauzeo je visoko 2. mjesto s 35 više upisanih mališana. Podsjetimo kako je prošle godine u vukovarske dječje vrtiće upisano 182 djeteta, dok je ove godine taj broj 217, što čini 19,2 posto povećanja. Rezultat je to, uz ostalo, rada Grada Vukovara u nastojanjima da osigura najbolje pedagoške standarde u vukovarskim vrtićima. U 2021. godini Grad je za dječje vrtiće izdvojio 12,6 milijuna kuna, a ove godine namijenjeno je u istu svrhu -13,2 milijuna kuna.

Vrtić roditelji mjesečno plaćaju 490 kuna za prvo dijete, 441 kunu za drugo dijete, dok je za treće i svako sljedeće dijete vrtić – besplatan. Također, od ove godine je putem EU projekta, „Vrtić za bolji život“, a imajući u vidu i potrebe roditelja, osigurana – druga smjena u vukovarskim dječjim vrtićima. Grad Vukovar osigurava i božićne paketiće za vrtićku djecu, ali i svu djecu koja nisu u sastavu predškolskog odgoja (podnošenjem zahtjeva). Uskoro se očekuje potpisivanje Ugovora o dodjeli EU sredstava za projekt proširenja (dogradnje i opremanje) Dječjeg vrtića Vukovar I, centralnog objekta i područnog objekta Mitnica.

Grad Vukovar godinama osnovnoškolcima osigurava potreban školski materijal  radne bilježnice, likovne mape, atlase, kutije za tehničku kulturu, bilježnice s motivima grada Vukovara, preobuku – cvičke i tenisice tvrtke Borovo d.d. te likovne kutije za učenike prvih razreda. Kroz projekt „Bez brige za užinu“ kojeg financira nadležno ministarstvo osigurava se besplatna prehrana svim učenicima u riziku od siromaštva. Grad osigurava i asistente u nastavi, pa je ove godine za nešto više od 40 učenika na raspolaganju 33 asistenata.

U 6 od 7 osnovnih škola (očekuje se u 2. polugodištu i u posljednjoj obnovljenoj N. Andrića) uveden je produženi boravak, za svu djecu Vukovara od 1.do 8.razreda neizostavni su božićni paketići, a za najuspješnije osnovnoškolce i besplatna jadranska ljetovanja. Obnovljena je OŠ Nikole Andrića. U ukupnoj vrijednosti radova, preko 24 milijuna kuna (80 posto) financirala se sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok su Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija obnovu financirali s iznosima s po 10 posto sredstava.

Kroz srednjoškolsko obrazovanje Grad mlade u Vukovaru podupire potpunim financiranjem karte gradskog autobusnog prijevoza i sufinanciranjem karte međugradskih autobusa, ali i stipendiranjem učenika deficitarnih zanimanja s po 400 kuna.

Studente s područja Vukovara pomaže se stipendijama od 500 do 1000 kuna, sufinanciraju međugradski prijevoz redovitih studenata na području dvije županije – VSŽ i OBŽ, a one najbolje koji akademsku godinu završe s prosjekom 4.50 do 5.00, Grad Vukovar nagrađuje novčanim iznosom od 1.250 kuna. Gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac dodijelili su upravo prošlog tjedna nagrade izvrsnim vukovarskim studenticama i studentima, njih 31.

-Osma je ovo godina provođenja mjere kojoj je cilj poticati ono na čemu svakodnevno inzistiramo, a to je da je trud i predanost radu jedino mjerilo uspjeha i vrijednost koja doprinosi pojednicu, ali i sustavu. Ove godine iznos s kojim nagrađujemo studente povećali smo za 25 posto te mi je posebno drago vidjeti da njihova izvrsnost obuhvaća zaista različita područja. Za poručiti je kako snagu i perspektivu našeg  budućeg razvoja ne nose oni koji imaju stranačke iskaznice ili ovise o nečijim imena, već oni koji u sebi imaju sposobnost, energiju, volju i znanje jer to im nitko ne može oduzeti – rekao je tom prilikom gradonačelnik i studentima uputio iskrene čestitke i želje za daljnjim uspjehom u školovanju. Nagrađeni su u studentskim programima medicine, dentalne medicine, sestrinstva, biologije, kemije, kemijskog inženjerstva, engleskog jezika, hrvatskog jezika, pedagogije, teologije, elektrotehnike, fizioterapije, geografije, klavira, kineziologije, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Za istaknuti je i kako su završeni i radovi na obnovi nove zgrade Veleučilišta Lavoslav Ružička Vukovar. Tamošnji novi i stari stanari uskoro će uživati najviše standarde obrazovanja preseljenjem u obnovljenu zgradu Radničkog doma. U gradskoj četvrti Borovo naselje, naime, Grad Vukovar je putem Intervencijskog plana, odnosno uz EU sredstva, osigurao 66.4 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju zgrade doma i njenu prenamjenu u prostore  veleučilišta.

Grad Vukovar prvi je u RH uveo i jedinstvenu demografsku mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece do 16 godina starosti, a što po korisniku godišnje iznosi 6.300 kuna. Uspješno se provodi i program stambenog zbrinjavanja potrebnih kadrova na području Vukovara, pa je tako u posljednje tri godine ovim modelom dodijeljeno čak 59 kadrovskih stanova.

U potpori mladima neizostavni su i sport i rekreacija. Tako je prije neki dan svečano otvoreno novoizgrađeno pomoćno nogometno igralište Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica za koje je Grad Vukovar izdvojio 487.200 kuna. Otvorenju je nazočio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekavši kako Grad Vukovar pruža potporu radu HNK Mitnica. Do sada su u razne namjene za klub izdvojili 2.094.193,20 kuna, rekao je Penava i naglasio kako je osim financijske potpore kroz godine, Grad Vukovar izveo brojne infrastrukturne radove kao što je postavljanje ograde, reflektora za pomoćno igralište, izgradnja dječjeg igrališta te prilaza klubu, a najveća investicija je upravo –  sufinanciranje izgradnje pomoćnog nogometnog igrališta s umjetnom travom, kazao je gradonačelnik Vukovara.

-Grad Vukovar se u posljednje vrijeme svrstava visoko na ljestvicama kada su u pitanju istraživanja vezana za ulaganje u obitelj, mlade i obrazovanje, a u listopadu ove godine sukladno analizama FINA-e Vukovar je zauzeo i 3. mjesto među deset najuspješnijih hrvatskih gradova prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2021. godini. Upravo takvi rezultati najbolji su pokazatelj truda koji ulažemo sfere našeg svakodnevnog djelovanja. Svjesni važnosti ulaganja u budućnost Vukovara, njegovu mladost uvijek stavljamo visoko na naše liste prioriteta. Važno je podizati standarde u obrazovnim ustanovama, činiti naše okruženje ugodnim mjestom za daljnji osobni, ali i profesionalni razvoj svakog pojedinca. Mjere koje provodimo u sustavu obrazovanja i socijalne politike daju i svoje rezultate, stoga ovu nominaciju zaista možemo smatrati zasluženom te sam na nju izuzetno ponosan. Vjerujem kako će ona ostaviti veliki trag i otvoriti jednu novu perspektivu Vukovara, jer Vukovar je puno toga, a između ostaloga i grad novih prilika, grad mladih ljudi –  kaže nam gradonačelnik Ivan Penava.

Konkurenti Gradu Vukovaru u „lovu“ na titulu Najboljeg grada u kategoriji Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika, u skupini nominiranih gradskih središta iznad 35.000 stanovnika, bili su Velika Gorica, Pazin, Čakovec i Bjelovar. (P.Livajić)