Prva novoizgrađena osnovna škola nakon 35 godina, najveća cestovna investicija od 70-ih do danas, prvi Dom za starije i nemoćne nakon punih pola stoljeća, stanovi mladim obiteljima, vrtići bez liste čekanja, Studentski dom, povijesna Aglomeracija… Samo su to dio kapitalnih projekata tekučih ili uvelike realiziranih u Dubrovniku kroz proteklih sedam godina mandata aktualnog gradonačelnika Mate Frankovića…

Za realizaciju projekata Grad Dubrovnik je u minulih sedam godina povukao preko 1.4 milijarde kuna bespovratnih EU i nacionalnih sredstava. Među završenim kapitalnim projektima ističu se naročito Lapadska obala – rekonstruirana i proširena – najveća cestovna investicija od 70-ih godina prošlog stoljeća, uz 9.3 milijuna eura EU i nacionalnih sredstava, kao i pročistač pitke vode u Komolcu – izgrađen i pušten u rad, ali i dvije škole- OŠ Montovjerna – prva novogradnja nakon 35 godina, za 500 učenika u jednoj smjeni, investicija vrijedna 10 milijuna eura, odnosno nova škola u povijesnoj jezgri -uz donaciju Zaklade Caboga Sung-  a ukupno ulaganje u obnovu, adaptaciju i opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije (palača u Ul. Ilije Sarake i zgrada Centar) iznosi 2,5 milijuna eura.

Tu su i Dječji vrtić Palčica II – nova zgrada, investicija teška preko 1,5 milijuna eura, DV „Mala kuća“ u Mokošici, adaptacija zgrade vrijedna pola milijuna eura, vrtić u Zatonu proširen, uz osigurane uvjeti za smještaj tri odgojno-obrazovne grupe polaznika, DV „Čiopa“ – pet novih jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 60 mališana i DV „Cvrčak“ – potpuno adaptiran i opremljen za tri vrtićke skupine djece ili 39 polaznika.

Putem projekta Dubrovačka stanogradnja u Mokošici su izgrađena i dodijeljena 43 stana za mlade obitelji i 65 stanova za HRVI. Dubrovnik je dobio i Dom za starije i nemoćne osobe u Gružu – nakon 51 godinu izgrađen i opremljen prvi od dva doma umirovljenika.

Počela je s radom i rekonstruirana placa u Gružu, u 2020. vrata je otvorio Studentski dom, lani i Gradski azil za nezbrinute životinje, cjelovita rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete Grada obuhvaća čak 3.755 novih rasvjetnih tijela na širem području, financijska ušteda na troškovima LED sustava je veća od godišnje rate kredita, manji su troškovi održavanja, smanjenje svjetlosnog onečišćenja…

Aglomeracija Dubrovnik – povijesno je ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju, vrijednost projekta iznosi 117 milijuna eura, u pitanju je 70 kilometara novih cjevovoda i pročistač otpadnih voda Lapad, radovi se odvijaju istovremeno na više lokacija.  Povijesna je i sanacija i rekonstrukcija kanala mješovite odvodnje stare gradske jezgre, uz sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa. Obnovljeni Lazareti zasjali su u punom sjaju u projektu vrijednom 4.5 milijuna eura, kod čega je 3,45 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. Europski projekt je i nabava 29 novih autobusa javnog prijevoza ukupne vrijednosti iznad 7 milijuna eura.

Energetski su obnovljene ili u obnovi OŠ Lapad s dvoranom, OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića (škola s posebnim programom), vrtići Ciciban i Izviđač, s preko 1.3 milijuna eura bespovratnih sredstava. Na Bazenu u Gružu ugrađen je pak sustav dizalica topline s morskom vodom – projekt ukupno vrijedan 2.2 milijuna eura, bespovratna sredstva Europske unije su 1.313.512,19 eura, godišnja ušteda na potrošnji energenata iznosi 200 tisuća eura.

Republika Hrvatska provodi mjere održivog urbanog razvoja kroz Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. korištenjem sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, Urbano područje Dubrovnik kao područje u kojem će se provodi ITU mehanizam na raspolaganju ima 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata. Tu su tako: Park&Ride – parkirališni plato Osojnik, pješačke staze i zelene površine, mreža zelene infrastrukture kao parkovi Gradac, Pile i Platana, elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza…

Kapitalne su investicije i u sportsku infrastrukturu Dubrovnika…

U tijeku je potpuna rekonstrukcija s energetskom obnovom Sportske dvorane u Gospinom polju – uz dvoranu za borilačke sportove i vanjska sportska igrališta. Renovirani su ili se renoviraju se dvorane OŠ Montovjerna i OŠ Lapad, Judo dvorana Mokošica, bazen u Gružu, novi hangar za Jedriličarski klub Orsan, prostori za Moto klub Libertas, hangar VK Neptun, Boćarski dom Đuro Miletić, u pripremi Mulfunkcionalna sportska dvorana OŠ Orašac, Tenis dvorana Lapad-Arena Lapad, Atletska staza…  Usvojena je i Strategija razvoja sporta i sportske infrastrukture do 2028. – pokrenuta su ulaganja i predstavljena Strategija brendiranja kao sportske destinacije Grada Dubrovnika. U programu održavanja je 37 dječjih igrališta, 34 sportska terena i 23 prostora za rekreaciju (outdoor fitness, street workout, boćališta…). Baš sva igrališta su pod video nadzorom, a sprave za djecu s poteškoćama u razvoju na dječjim igralištima (Batala, Luja Šoleća, Bogišićev park).

Kada je riječ o upravljanju imovinom zaštićeni su interesi grada i građana. Tvrđava Imperijal vraćena je Gradu Dubrovniku i građanima,  nakon više od 10 godina 12. svibnja 2024. je povijesni dan za Dubrovnik – Arbitražni sud potvrdio ispravnost postupanja Grada, otvoren put za rekonstrukciju tvrđave, simbola obrane Dubrovnika. Kupljeni su UTD Ragusa, Luka Dubrovnik, TUP d.d., Vila Čingrija…I Javno-prometne površine na Babinom Kuku oslobođene su na korist građanima, a Grad je postao i vlasnik parka, riješio se i dugogodišnji problem žičare -uz podmirenih 2.7 milijuna eura duga s kamatama…

U izradi su i novi Prostorni i Generalni urbanistički plan u što su kroz fokus grupe uključeni i građani prvi put u RH. Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj osmislio je i provodi vlastiti model stambenog zbrinjavanja mladih sugrađana. Uručeni su ključevi dubrovačkim obiteljima za gradske stanove u Mokošici (39 stanova), provedena su dva javna poziva uz potpunu transparentnost procesa Pobrežje – za buduće mjesto stanovanja mladih, kupljeno je i zemljište s preko 90 tisuća kvadrata.

Provodi se i novi program subvencioniranja 30 mladih obitelji s 30.000 eura nepovratno radi kupnje prve nekretnine (kuće ili stana) i izgradnje ili nadogradnje objekta. U revitalizaciji povijesne jezgre i obnavljanja stambenog fonda unutar zidina uz kupovinu novih jedinica dijele se stanovi obiteljima s više djece, šest stanova u 2024. – prve dvije obitelji s ukupno devetero djece uselilo se u gradske stanove koncem svibnja. Darovane nekretnine, poput ljetnikovaca Bunić Kaboga i Skočibuha – koristit će se za različite javne, kulturne i društvene programe, zemljišta u Suđurđu i Zatonu za sportsko-rekreacijski park.

Grad štiti i kulturno- spomeničku baštinu…

Uklonjeni su svi nelegalno postavljeni bankomati iz povijesne jezgre, obnovljena su krovišta Luže, Kina Sloboda i Teatra Bursa, kao i kompleks baroknog portala Glavne straže, tu su i konstrukcijska obnova palače Sponza i rekonstrukcija atrija Kneževog dvora. Izrađena je i studija o procjeni otpornosti zgrada u centru za slučaj potresa…

Svečano je otvoren obnovljeni Knežev dvor na Lopudu, provodi sanacija i energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, rekonstrukcija ljetnikovca Lazarević Gučetić kao objekta javne i društvene namjene, obnova ljetnikovca Bozdari Škaprlenda kao interpretacijskog centra kulture ladanja, Kino Lapad postalo je ljetni đardin – omiljeni prostor Lapađana. Dubrovnik se po prvi put predstavio u Veneciji tijekom Venecijanskog bijenala.

Grad Dubrovnik dvostruki nacionalni prvak u primjeni Smart City rješenja i prvak u digitalnoj spremnosti gradova, u potpunosti je otvorio svoje poslovanje građanima koji aktivno koriste digitalne alate, putem Dubrovačkog oka u 2022. i 2023. riješeno je 90 posto od 1310 prijava.

Pokrenut je i eDubrovnik, središnji gradski portal za pristup javnim informacijama – jednim klikom do dnevnog prikaza svih plaćenih računa. Provodi se drugi ciklus radionica participativnog budžetiranja, za realizaciju u 2024. odabrano je tim načinom 25 projekata, a preko 1000 građana sudjelovalo je u kreiranju proračuna Vox Populi – jedinstvenom platformom u RH. Informatizacija se provela i u gradskoj upravi – uz 3D inteligentno upravljanje prostorom, on-line preglednik građevinskih dozvola i preglednik evidencije komunalne infrastrukture, a Grad Dubrovnik, Vodovod i Čistoća uveli su uslugu plaćanja računa aplikacijom Keks Pay bez naknada. Grad sedam godina zaredom ima najvišu ocjena za transparentnost proračuna. Razvija se i širokopojasna infrastruktura – brzi internet nove generacije za više od 12 tisuća kućanstava na području Dubrovnika i susjednih općina…

Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj donio je odluku o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre, testna faza od 1. rujna, puna primjena od 1. siječnja 2025. Provodi se i Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika – strateški dokument i podloga za unaprjeđenje kvalitete života u povijesnoj jezgri, globalni primjer dobre prakse kao prvi u RH. Usvojen je i jedinstveni Plan prihvatnog kapaciteta, prvi u Hrvatskoj izrađen prema UNESCO-vim smjernicama. Usput, porasla je i održivost Dubrovnika prema UN kriterijima, nova ocjena Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) iznosi visokih 86 posto (prethodna- 70 posto), znanstveno su potvrđeni pozivni trendovi u disperziji gostiju na osnovu provedene analize Sveučilišta u Dubrovniku (2023,), a izrađena je i konzervatorska podloga za proširenu buffer zonu – također prva u RH.

Dubrovnik ima mjesto u EU katalogu najboljih praksi održivog turizma na Mediteranu, a kao grad primjer i predvodnik promjena u održivom upravljanju povijesnim sredinama naveo ga je i glavni tajnik OWHC-a.  Ističe se uređena distribucija uplovljavanja i vremena ukrcaja i iskrcaja putnika s kruzera u dogovoru s Lučkom upravom i CLIA. Kvaliteti života u centru pridonose i novi model upravljanja gradskom imovinom 5x5x5 – produljenje zakupa gradskih prostora i najma javnih površina na pet godina, bolja prohodnost uz smanjen broj stolova i ostalih sadržaja na javnim površinama, postavljeni mjerači buke – uklonjeni zvučnici s fasada – zabranjeno korištenje zvučnih paletara/viličara, a stanovnicima povijesne jezgre daju se i bespovratna sredstva za obnovu stolarije – od 1.000 do 2.500 eura.

Pomaže se i poduzetnicima…

Provodi se program Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku – subvencije za 21 poduzetnicu u 2021., lani za 40 poduzetnica. Tu su i cjelogodišnje subvencije tradicijskim obrtima uz povećanje broja korisnika potpora – od 30 u 2018. do 45 u 2023. godini, a Grad Dubrovnik ukinuo je i prirez i nije povećao stope poreza na dohodak – na računima dubrovačkih obitelji godišnje se uštedi i do 680 eura.

Korona kriza shvaćena je u perjanici hrvatskog turizma – temeljnoj gospodarskoj grani Grada – kao prilika za usmjeravanje novim segmentima turističkog tržišta. U sezoni 2021. uspostavlja se osam direktnih letova tjedno iz New Yorka, prvi put nakon više od 30 godina. U sezoni 2022. i 2023. Grad je ponovno povezan s gotovo 80 svjetskih odredišta, putem 50 stranih i domaćih kompanija. Dubrovnik Long Stay – nosi naziv pokrenuta web stranica za digitalne nomade, prihodi digitalnog Dubrovnik Pass-a u 2023. nadmašili su sve prethodne godine, novi rekordi već padaju u 2024. Produljuje se sezona s bogatom ponudom kulturnih, zabavnih i sportskih programa. Novim turističkim proizvodom – Pješačko hodočasnička staza Camino Dubrovnik – Međugorje- Grad Dubrovnik primljen je u europsku federaciju puteva sv. Jakova, razvija se i projekt Filmski ured Dubrovnik, uveden je i Car Sharing sustav – prvi u Hrvatskoj sa 100 posto električnim vozilima, a kroz e-LAFITI uvode se i električni brodovi do Elafitskog otočja.

Dubrovniku na tom i srodnim poljima nosi niz nacionalnih i međunarodnih priznanja: Šampion hrvatskog turizma i vodeća svjetska i europska obalna gradska destinacija u 2023., vodeća europska destinacija za krstarenja 2023. i 2024., najsigurniji europski grad za putovanja, najbolja odmorišna destinacija za grupne dolaske (Leisure Lifestyle Awards), nagrada M Meeng Desnaons za kongresne destinacije srednje veličine, među 10 je najsretnijih destinacija za putovanja u svijetu, najbolji veliki hrvatski grad za život i najbolji hrvatski Smart City grad 2023., a dobitnik Simply the Best nagrade je – Dubrovačka trpeza…

Kada se radi o prometu i prometnicama, nabavljeni su i implementirani oprema za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko centra, nova „pametna“ semaforska raskrižja, jedinstveni sustav Smart parkinga, video nadzor s preko 120 kamera na 50 najfrekventnijih mjesta. Ukupno je uređeno preko 210.000 metara kvadratnih cesta. Od 2017.nabavljeno je do danas 67 vozila za prijevoz putnika, prosječna starost vozila koja su raspoređena na gradske linije je 2.88 godina, javni je prijevoz besplatan za 78 posto sugrađana korisnika pokaza, a učenici od siječnja 2024. imaju besplatan pokaz. U sve autobuse Libertasa na gradskim i prigradskim linijama uvedena usluga bezgotovinskog plaćanja.

Nije se naravno zapustila ni komunala…

Provelo se uređenje pješčanih staza, perivoja, nogostupa, pločnika, skalina, ugradilo 28 rukohvata i postavila zaštitna ograde na ulicama. Uvodi se i obnavlja vodoopskrbna mreža i odvodnja u nizu naselja…

Usvojen je i Plan gospodarenja otpadom, provodi se sanacija odlagališta, nabavilo se 23 podzemna spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i 200 spremnika za odvojeno prikupljanje bio otpada uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Usvojen je i Akcijski plan energetski plan prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP), izrađen uz bespovratna sredstva. U izradi su i predstavljeni Strategija zelene urbane obnove i Krajobrazna studija, provele su se i provode akcije pošumljavanja (na Žarkovici…), niču novi drvoredi -„Bulevar“, Gruž, u Ulici Iva Vojnovića i zeleni pojas oko Grada.

Isto tako, sufinanciraju se nabava, instaliranja i ugradnje fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama – 90 posto nastalog troška ulaganja/do 4.650 eura po kućanstvu; u 2023. godini sufinancirana je izrada projektne dokumentacije za ugradnju za 12 prijavitelja/kućanstava. Donio se i – opet prvi u RH- Akcijski plan za smanjenje onečišćenja plastikom, a za ekološki prihvatljiv sustav grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru koristi se morska voda. Zaplovila je i Lacroma – pa je Dubrovnik dobio i prvi hrvatski putnički brod na hibridni pogon sufinanciran EU sredstvima, a prvi je i hrvatski grad s označenim prihvatnim površinama u slučaju potresa.

Na području obrazovanja ističe se projekt „Grad za djecu“ – dubrovačkim vrtićima odobreno je 1.85 milijuna eura za novu opremu i unapređenje rada i programa. U dječje vrtiće i osnovne škole u sedam godina uložilo se preko 27 milijuna eura. Dubrovnik je u dječjim vrtićima bez lista čekanja, a otvorena su dva nova vrtića – „Cvrčak“ u DOC-u i „Čiopa“ u Solitudu, uz donesen novi kolektivni ugovor za zaposlenike u gradskim vrtićima koji osigurava veće plaće i bolje uvjete rada. U sedam godina otvorila se 21 nova vrćka/jaslična skupina i 380 novih mjesta u vrtićima, a rekonstrukcijom Biskupskog dvora dobivaju se 122 nova mjesta.

Šest od sedam škola ima jednosmjensku nastavu, provodi se dogradnja i opremanja OŠ Mokošica -uz  odobren 100 postotni iznos troškova, 10.093.680,21 eura bespovratnih sredstava. OŠ Lapad odobren još jedan posebni razredni odjel za učenike s teškoćama, u 2023./2024. s djecom s teškoćama u razvoju radi 116 pomoćnika u nastavi: 72 pomoćnika u osnovnim školama, 44 u vrtićima. Satnica im je najviša u državi, povećavana dva puta i iznosi bruto 7,70 eura.

Povećani su i pojedinačni iznosi učeničkih i studentskih stipendija uz rast broja stipendista, izdvaja se godišnje 370 tisuća eura, raste udio deficitarnih zanimanja. Uručena su i prva priznanja i nagrade učenicima i studentima ukupne vrijednosti 14.000 eura. Osnovnoškolcima se financira besplatan obrok, ali i obrazovni materijal, a sedam godina Grad Dubrovnik sufinancira i udžbenike srednjoškolcima za što se dosad izdvojilo oko 500.000 eura. Uz subvenciju studentskih i srednjoškolskih autobusnih karata, stipendira se i 10 vukovarskih studenata.

U projektima socijalne skrbi najznačajniju poziciju drži započeta izgradnja Doma umirovljenika ispod Opće bolnice (Centar za starije osobe) – odabran je izvođač radova, odobreno bespovratnih 6.13 milijuna eura. Tu su i Centar za pružanje usluga u zajednici, namijenjen djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine života, kao i Senzorički park za djecu s teškoćama u razvoju – projektna dokumentacija izrađena.

Dar dobiva i novorođeno dijete – povećani su iznosi jednokratnih potpora; za prvo dijete iznose 332, za drugo 465 i za treće 664 eura. Uvela se i stalna godišnja naknada – 4.460 eura za treće i svako daljnje novorođeno dijete u obitelji – od 2019. isplaćeno je preko 975 tisuća eura za 366 korisnika. Ukupno za mjere Dara za novorođeno dijete (2018.-2023.) izdvojilo se preko 2.1 milijun eura. Također, Grad Dubrovnik među prvim je gradovima u zemlji koji je uveo mjeru sufinanciranja medicinski pomognute oplodnje (do 1.600 eura).

Donesena je i Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje do 2025. – naglasak na aktivnom uključivanju i ravnopravnom sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu, Grad Dubrovnik se uključio u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama – uz potporu Grada osnovan GOŠK Dubrovnik Special Power Team, a pokriva se trošak plaće fizioterapeuta angažiranog u udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Dva skalina…

Uručeni su ključevi gradskih stanova Općoj Bolnici Dubrovnik, Domu zdravlja i Centru za pružanje usluga u zajednici Maslina. Domu zdravlja ustupljen je i opremljen stan za pedijatricu u novoj pedijatrijskoj ambulanti u Mokošici, Grad je financirao uređenje i opremanje ordinacije i stana za liječnicu na Kalamoti, osiguralo se i stambeno zbrinjavanje djelatnika u zdravstvu na Pobrežju – ali i smještaj za gostujuće liječnike u Dubrovniku – uz adaptaciju šestog kata bolnice u 20 smještajnih jedinica. Uz isplatu socijalnih davanja i realizaciju razvojnih programa, potpora i mjera, zdravstvo se pomaže raznolikim potporama i donacijama. Dodijelili su se i stanovi i zemljišta za 95 hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Brine se o životinjama…

Osnivanjem Skloništa uspostavlja se sustav adekvatne brige o napuštenim životinjama, a akcijom Grada i volontera, uz podršku međunarodnih udruga, zbrinulo se i udomilo preko 250 pasa. Odabrano je i zemljište za gradnju novog azila, izradila se projektna dokumentacija.

Grad Dubrovnik se ističe i po izdvajanjima za vatrogastvo, u analizi portala gradonačelnik.hr među TOP 10 su hrvatskih gradova. Novim kolektivnim ugovorima povećane su i plaće vatrogascima i osigurani bolji uvjeti rada. Tu su i novi vatrogasni dom na Osojniku, investicija vrijedna 330.000 eura i prvi vatrogasni brod Orlando, izgrađen za potrebe Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, povijesna investicija.

-Transparentno, časno i odgovorno, bez afera, služimo našem Gradu, ravnomjerno razvijajući svaki njegov dio, u posljednjih sedam godina. Uz jedinstveni model participativnog budžetiranja želimo da upravo naši sugrađani odluče koji su im to projekti najvažniji, a na nama je da isto i ostvarimo kroz timski rad svih naših odjela – ističe Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika. Grad je izdao i knjižicu s iscrpnim izvješćem o sedam godina mandata. Predstavlja pogled unazad na sve one projekte koje su u tom razdoblju realizirali, a ujedno donosi i pogled u budućnost grada po mjeri svakog građanina, uz bogat vizualni prikaz investicija. (Pero Livajić)