Radovi na obnovi šetnice bijelog bora u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom od početka su tekli bez ikakvih problema, a zahvaljujući dobrom vremenu i stručnosti izvođača radova, završeni su u rekordnom roku.

Obnova šetnice pridonijela je ne samo vizualnoj kvaliteti, već i modifikaciji klimatskih odnosa i zdravijem okolišu te povećanju socijalne kvalitete života u Jastrebarskom. Povijesna vizura perivoja dodatno je uljepšana nakon što su zasađene 44 sadnice autohtonog bijelog bora duž ulice Ivane Brlić Mažuranić uz 10 novih sadnica koje su obogatile floru otočića parkovnog jezerca uz drvored.

Osim što je očuvani spomenik vrtne arhitekture u Jastrebarskom, perivoj dvorca Erdödy ujedno je 2022. proglašen i najljepšim parkom u Hrvatskoj po izboru Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Unatoč šteti koju je perivoju 2013. uzrokovao ciklon Teodor koji je zahvatio grad i usporio dinamiku obnove, danas je on gotovo u potpunosti obnovljen.

Grad Jastrebarsko prijavio se na javni poziv za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je projekt obnove šetnice bijelog bora sufinancirao sredstvima u visini od 398.168,43 EUR, što čini 77,81% ukupnog troška, dok je ostatak osigurao Grad Jastrebarsko.

Obnova šetnice bijelog bora u perivoju dvorca Erdödy važan je korak ka stvaranju još ugodnijeg okruženja za naše građane. Ponosni smo na rezultate ovog projekta i zahvalni smo svima koji su prepoznali njegov značaj te uložili trud i resurse kako bi ga realizirali. Otkad smo započeli s prvim aktivnostima, perivoj obnavljamo kontinuirano, ali u skladu sa svim pravilima struke. Nove sadnice na mjestu nekadašnjih koje su uklonjene zbog oštećenja i dotrajalosti pokazuju smjer kojim se u obnovi perivoja vodimo – prije svega poštujući ovaj prostor “, izjavio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Obnova perivoja, u koju spada i projekt uređenja šetnice bijeli bor, kontinuirana je aktivnost u sklopu uređenja perivoja te pokazuje kontinuiranu brigu i predanost gradske uprave i njezinih vanjskih suradnika o perivoju kojem se želi vratiti njegov stari sjaj.

Sve aktivnosti obnove šetnice bijelog bora provedene su u koordinaciji sa stručnom tvrtkom LIPA L.P. d.o.o., uz stručni nadzor ovlaštenog krajobraznog arhitekta Roberta Duića.

Sve detalje o obnovi šetnice bijelog bora, građani su mogli saznati na javnoj tribini u Centru za kulturu Jastrebarsko, održanoj u četvrtak, 8. veljače 2024.  O samoj izvedbi radova govorila je u ime izvođača dr.sc. Ivana Plišo Vusić, direktorica tvrtka LIPA L.P. d.o.o., a tribini su prisustvovale i Jelena Pleša, voditeljica projekata zaštite okoliša u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te zamjenica gradonačelnika Grada Jastrebarskog, Nikolina Ribarić.

U sklopu projekta obnove šetnice bijelog bora održano je i predavanje u Srednjoj školi Jastrebarsko gdje je dr.sc. Jasnica Medak s Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko učenicima govorila o obilježjima bijelog bora i parkovnoj arhitekturi.

Perivoj dvorca Erdödy bio je i ostao motiv slikara i književnika – spona je između baštine i snažna veza između grada Jaske i njegovih ljudi kojima uz bogatu i raznoliku floru i faunu, nudi sve mogućnosti za igru, rekreaciju i istraživanje… (PROMO)