Zlatar  ulazi u red gradova s najvećim brojem upisanih doktorandica i doktoranada (8) u odnosu na broj (5.574) stanovnika  (ili ‘per capita’- 1,44), kada je u pitanju akademska 2022./23. za koju smo nedavno proveli analizu utemeljenu na posljednjim službenim dostupnim podacima DZS-a…

Grad Zlatar brine o obrazovanju svojih građana, tako naročito kontinuirano izdvaja sredstva za stipendiranje učenika i studenata.

Do školske godine 2017./2018. studentske stipendije iznosile su 500 kuna mjesečno, a učeničke 200 kuna. Odlukom Gradonačelnice taj se iznos u 2018./2019. povećao na 700 kn mjesečno za studente i 400 kn mjesečno za učenike jer se smatra da je potrebno motivirati mlade na obrazovanje, a  uvođenjem eura iznosi su preračunati u novu valutu, međutim priprema se nova odluka o dodjeli stipendija pa će vjerojatno doći i do korekcije iznosa.

Zbog velikog broja prijava na natječaj, gotovo svake se godine odlukom gradonačelnice poveća broja stipendija kako bi svi prijavljeni koji zadovoljavaju formalne uvjete ostvarili pravo na stipendiju Grada Zlatara koja se pak dodjeljuju u slijedećim kategorijama: 1.stipendije za nadarene učenike i studente, 2.stipendije za učenike i studente po materijalnom statusu i  3.stipendije za učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Sufinancira se i prijevoz srednjoškolca do pune cijene autobusne karte, tako da je on besplatan.

U 2022. godini Grad je sa 7.000 kuna podržao i studentski projekt „Flora planinskog područja Grada Zlatara“ zlatarske studentice na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u projektu je sudjelovalo 15 studentica i studenata koji su promatrali, prikupljali,  herbarizirali i determinirali biljke kako bi napravili popis što većeg broja biljnih vrsta koje obitavaju na planinskom području Grada Zlatara. Po završetku terenskog rada i obrade podataka izrađena je brošura u kojoj je predstavljen rad i rezultati istraživanja studenata tijekom projekta.

-Nažalost, nemamo točnih informacija o doktorandima s našeg područja. No, nedavno je portal Zagorje.com objavilo članak na sličnu temu (klik na LINK), o niski negdašnjih učenika gimnazijskoga smjera zlatarske Srednje škole, koji su doktorandi ili su već doktorirali- napominju iz Grada.

Svakoj školi, a ima ih dvije osnovne i jednu srednju školu, dodjeljuju se sredstva za opremanje učionica, iako Grad formalno nije njihov osnivač, sve kako bi djeca i nastavnici imali što bolje uvjete za rad. Treba istaći i kako je srednja škola u 2022. godini dobila titulu najinovativnije škole u Hrvatskoj, a prošle godine jedna je učenica, ujedno i zlatarščanka, pobijedila na natjecanju mladih prevoditelja „Juvenes Translatores“ na razini Republike Hrvatske, a koje provodi Europska komisija.

– Grad uvijek nastoji podržati na bilo koji način učenike i studente koji nam se obrate za neki oblik pomoći- naglašava nam Jasenka Auguštan-Penetk, gradonačelnica Zlatara. (P.Livajić)