Gradonačelnica Zlatara, Jasenka Auguštan-Pentek ovih dana se putem društvenih mreža oglasila povodom prvih sto proteklih dana njenog novog mandata tijekom kojih se završilo, nastavilo i započelo mnogo projekata.

Jedan od onih koji je roditeljima zlatarskih osnovnoškolaca najzanimljiviji svakako je uvođenje dnevnog boravka u OŠ Ante Kovačića za učenike prvih i drugih razreda. Iako je u početku planirano da roditelji plaćaju pedeset posto cijene, koja iznosi 1400 kuna, Grad je donio odluku kojom će podmiriti 65 % iznosa, odnosno 900 kuna, budući je roditeljima izdatak bio prevelik. U 35 posto iznosa, kojeg plaćaju roditelji, ukalkulirani su izdaci za plaću učitelja, prehranu te didaktički materijal, kako nam je pojasnio ravnatelj škole, Marijan Posarić.

Osim produženog dnevnog boravka, i ove je godine sufinancirano ljetovanje i škola plivanja za učenike trećih razreda, kojima je omogućen boravak u Nerezinama na Malom Lošinju. Napomenimo kako je djeci iz materijalno depriviranih obitelji boravak potpuno besplatan, odnosno, u cijelosti ga financira Grad. Nadalje, za osnovnoškolce je sufinancirana i nabava radnih bilježnica, a povodom početka nove školske godine prvašiće je dočekao i prigodni dar. U Martinšćici i Donjoj Batini zavšena je izgradnja dječjih igrališta, a s PU Zlatar Bistricom i Društvom „Naša djeca“ organizirana je i prva Biciklistička učilica.  Uz sve to, pokrenuta je i inicijativa te uveden participativni proračun za mlade.

Što se proračuna tiče, rado napominjemo kako je Grad Zlatar već četvrtu godinu zaredom ocijenjen najvišom ocjenom Instituta za javne financije kad je u pitanju transparentnost. U ovom kontekstu svakako vrijedi spomenuti kako je u postupku i razvoj platforme Zlatar – Otvoreni Grad, a nastavlja se i već uspostavljeni certifikat za sustave upravljanja kvalitetom  ISO 9001:2015.

Kroz protekla tri mjeseca završeni su i radovi na sanaciji klizišta u naselju Gornja Selnica (Sambolići) kao i asfaltiranje brojnih nerazvrstanih cesta. Izgrađen je most između Gornje i Donje Batine te izrađena projektna dokumentacija za sanaciju onog u Ulici Petra Fodrocija. Uz to, započeli su  radovi na izgradnji nogostupa u Varaždinskoj ulici. Potpisani su i ugovori za nastavak rekonstrukcije komunalno-vodnih građevina, drugi godišnji ugovor za utvrđivanje izmjere objekata na zlatarskom području te ugovor za provođenje sustavne deratizacije.

Što se ekologije tiče, nastavljeni su radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta u Donjoj Batini, a u postupku je podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. U tijeku je i prijava na natječaj FZOEU-u za izradu Akcijskog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena – SECAP. Dodajmo kako se grad dodatno uljepšao novom urbanom opremom.

Po pitanju novih projekata Zlatarci se uskoro mogu nadati uređenju buduće tržnice za koji je upravo u postupku prijava na EU natječaje, a ista je situacija i s DVD-om Zlatar. I na koncu, potpisan je ugovor sa izvođačem te ovih dana kreće i projekt proširenja javne rasvjete. (V.H.)