Gdje god se okrenemo nalazimo argumente da smo u zadnje vrijeme doslovno komunikacijski manijaci. Prije nego smo popili prvu kavu već smo „prosurfali“ po portalima, odgovorili na par elektroničkih poruka i provjerili tko se to želi s nama povezati na linke In-u.

Broj informacija i sadržaja koji dnevno konzumiramo zaista zahtjeva da povremeno napravite INFORMACIJSKI POST. Ukoliko to već niste počeli prakticirati pozivamo vas da barem za vikend isključite komunikaciju u petoj brzini. Zašto? Zato što sva novija istraživanja pokazuju da imamo velikih problema s fokusom. Multitasking je možda bio sveta mantra devedesetih godina, ali danas nam otežava postizanje zacrtanih ciljeva.

Zato smo pronašli tri jednostavna, gotovo temeljna načina da svoje komuniciranje držite pod kontrolom i da smanjite ometanje. Jer na kraju krajeva, najbitnije je da vrijeme koje imamo iskoristimo upravo onako kako smo i planirali bez obzira želimo li meditirati u miru ili odgovoriti na 250 mailova u tri sata. Koje su to osnovne preporuke da bi to postigli?

SMANJITE OMETANJE – Dokazano je da nas ometanje elektroničkim notifikacijama ili upitima kolega može omesti toliko da nam treba najmanje 20 minuta nakon toga kako bi postigli istu razinu umnog fokusa. Zato je nulta preporuka da se smanje sva zvukovna upozorenja kojima se oglašavaju e-mailovi, sms poruke, zajedničke informacije u grupama. Ne  morate biti uključeni u sve komunikacijske platforme od 0 do 24, ukoliko vam upravo to nije posao. Dajte jasno do znanja i kolegama kada je u redu da vas ometaju, a kada nije. Dobar trik je staviti slušalice kao znak da trebate mir. Možete u njima slušati i TIŠINU… Bitno da vas ostali ne ometaju.

ZADATAK PO ZADATAK – Vježbajte fokusiranje na jedan po jedan zadatak. Istina je da će neki zadaci tražiti da obavljate više stvari odjednom, ali kad god možete prakticirajte svjesno odrađivanje jednog zadatka. Idealno bi bilo kada bi najteže i zahtjevne zadatke obavili među prvima jer to omogućava i da osjetite zadovoljstvo zbog završavanja. Dakle, nije toliko jednostavno zadržati fokus, ali ćete biti puno produktivniji ukoliko se uspijete posvetiti samo jednom cilju.

OPAŽAJTE – Zastanite na trenutak i definirajte što vas najviše odvlači od izvršavanja vaših zadanih ciljeva. Upoznajte svoje slabe strane i napravite sve kako bi ih držali pod kontrolom. Osvijestite što vas najviše smeta te jednostavno testirajte ovo nekoliko dana. Iznenadit ćete se koliko je zapravo jednostavno smanjiti sabotažu multitaskinga na najmanju moguću granicu.

Dovoljno je da sami sebi obećate da ćete prakticirati upravljanje komunikacijom i svojim postignućima bez obzira na stvari oko vas. To je već više od pola posla. Sretno!

 

Prethodni blogovi:

*  Melita Pavlek je stručnjak za lokalnu demokraciju i razvoj, savjetnica za komuniciranje i NLP leadership praktičar. Uz bogato iskustvu u odnosima s javnošću i novinarstvu, dugo godina je bila aktivna u udrugama civilnog društva. U svojim predavanjima i edukacijama kombinira napredne tehnike leadershipa i coachinga.

*Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima i blogovima objavljenima na portalu gradonačelnik.hr pripadaju autoru te ne predstavljaju nužno stavove uredništva.