Živjeti od vinogradarstva i vinarstva zahtjevan je posao koji osim odgovarajućih uvjeta rada podrazumijeva konstantna ulaganja te  razgranatu i stabilnu mrežu  kooperanata. Plešivički proizvođači našli su se u velikom problemu nakon što je doveden u pitanje opstanak Poljoprivredne zadruge. Pravovremenom reakcijom Grada Jastrebarskog, lokalnih poduzetnika i ostalih entuzijasta spašena je vinogradarska tradicija plešivičkog kraja. Evo kako…

Južne padine Plešivice već su stoljećima poznato i cijenjeno vinorodno područje. Lokalni poljoprivrednici na njima su mukotrpnim radom i ljubavlju prema zemlji vrijedno  gradili reputaciju proizvođača vrhunskih vina. Daleke 1979. godine osnovana je tako Poljoprivredna zadruga Plešivica,  a nekoliko godina  kasnije sagrađen i objekt u kojem se prihvaćalo, odnosno, obrađivalo grožđe i vino okupljenih zadrugara s područja vinogorja Samobor, Plešivice – Okić, Svete Jane Krašić i Ozlja – Vivodine.

Nažalost, loše poslovanje posljednjih godina dovelo je u pitanje opstanak Zadruge zbog čega joj je prijetio stečaj,  što bi uvelike ugrozilo velikim trudom stvoren plešivički brand, ali i pripadajuću opremu i cjelokupnu imovinu. Od nekadašnjih 2300 ha vinograda regiji je preostalo današnjih tek 400 ha, a glavni je razlog nestanak organizatora proizvodnje u okruženju, kakav je bila upravo Zadruga.

Kako bi se očuvala bogata plešivička vinarska i vinogradarska tradicija, krajem 2021. godine Željko Pavković, jaskanski poduzetnik, pokrenuo je inicijativu za osnivanjem trgovačkog društva Plešivičkog vinogorja s namjerom da se, prije svega, povećaju površine s nasadima loze te educiraju mlađi naraštaji. Pri tome je naglasio kako se projekt ne bi temeljio isključivo na poslovnim rezultatima već na zajedničkog brizi o nasljeđu koje su dobili od svojih djedova i pradjedova, a koje bi na taj način (o)čuvali za vlastitu djecu i unuke.

Pavković je brzo uspio okupiti tim mladih ljudi koji su uočili važnost i veličinu projekta kao i mogućnost da se njime uvelike doprinese razvoju Plešivice, koja, zahvaljujući trudu vinara, postaje izuzetno ambiciozna vinska regija.

U prosincu 2021. zeleno svjetlo projektu jednoglasnom odlukom dalo je i Gradsko vijeće Grada Jastrebarskog, a Grad, koji je prepoznao održivost modela trgovačkog društva te njegov značaj za lokalnu zajednicu u čijem će, dakle, vlasništvu biti i kojoj će služiti,  postao je i jedan od osnivača s izdvojenih 300 tisuća kuna u temeljnom kapitalu trgovačkog društva.

Važnost projekta dodatno je podcrtana činjenicom što su ga odobrili  svi vijećnici, nevezano uz njihovu stranačku pripadnost. Veliku potporu Plešivičkom vinogorju dali su i vodeći plešivički vinari, a gradonačelnik Zvonimir Novosel tom im je prigodom naglasio: “Postojala je realna opasnost da se kroz nekoliko godina na policama supermarketa može kupiti nekvalitetno vino s etiketom Plešivice, proizvedeno tko zna gdje i od tko zna koje sirovine. Željko Pavković svojom je inicijativom to zasad spriječio, no uspjet ćemo očuvati brand koji stvarate upravo vi, samo zajedničkom odgovornošću.”

Pavković je naglasio kako je brend Plešivice zadržan i podignut na višu razinu zahvaljujući velikim i etabliranim vinarima, ali da se također mora misliti i o budućnosti malih plešivičkih proizvođača jer svi zajedno čine obitelj.

Projekt je potom predstavljen gradovima i općinama s plešivičkog područja, a ubrzo mu se pridružila Općina Krašić dok se uskoro očekuje i formalno uključivanje Zagrebačke županije, gradova Samobora, Svete Nedelje i Ozlja te Općine Klinča Sela.

Imovina bivše Zadruge odlukom njene Skupštine prodana je novoosnovanom trgovačkom društvu za iznos od 2,1 milijun kuna, zajedno s  opremom. Krčenje vinograda lokalni vinari apostrofirali su kao  jedan od glavnih problema u realizaciji projekta budući da mali vinogradari nemaju kapaciteta za njihovo održavanje, ponajprije zbog mehanizacije. Međutim, složili su se da bi znatan utjecaj na doprinos podizanju kvalitete i etabliranju regije donijelo kontroliranje ulaza sirovine te briga o otkupu grožđa s Plešivice, što će upravo biti zadaća Plešivičkog vinogorja. Drugim riječima, savjetovanje i pomoć vinogradarima i vinarima bit će ključna aktivnost Društva.

“Ono što Plešivicu čini posebnom su ljudi koji su svojom strašću i upornošću uzdigli cijeli kraj na mjesto gdje je on sada, a to je jedna od najboljih vinskih regija u Hrvatskoj. Nova tvrtka Plešivičko vinogorje osnovana je s ciljem da to tako ostane. Od 16. godine radim u restoranu koji su moji roditelji otvorili 1999. godine i znam kako je svaki početak težak. Imam dobar uvid u to što je Plešivica bila prije 23 godine i što je sada. Da bi nešto postali i postigli moramo se puno toga odreći i to je proces koji traje godinama. U ovaj projekt sam se uključio prvenstveno zato jer vjeru­jem u sve što nova tvrtka Plešivičko vinogorje predstavlja, a to je očuvanje te još veći uzlet vinarstva i vinogradarstva na Plešivici. Ti pomaci će u početku možda biti jedva vidljivi, ali zajedno tu letvicu možemo podići jako visoko” – rekao nam je Domagoj Ivančić, vlasnik restorana i vinarije Ivančić te jedan od ulagača.

Godinu dana nakon što je pokrenuta, inicijativa je završila dokapitalizacijom kojom  je prikupljeno 4,9 milijuna kuna pa s početnim ulogom temeljni kapital iznosi šest milijuna kuna. Po principu udjelničara, u projekt se uključilo 105 pravnih i fizičkih osoba, od kojih značajan broj čine Jaskanci. Nakon dokapitalizacije, prionulo se izradi dokumentacije potrebne za rekonstrukciju zgrade za koju je idejno rješenje načinio arhitekt Otto Barić. U tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole za uređenje objekta, koje će se provesti po fazama, sukladno prikupljenim sredstvima kao i onima dostupnim iz natječaja i javnih poziva na koje se Grad planira prijaviti.

Preuređenjem je zamišljena podjela objekta na tri zone; vinski podrum, zatim središnji prostor u prizemlju u kojem će biti vinoteka, wine bar i kušaona odnosno prostor za predstavljanje plešivičkih vinara te prostori za poslovne sastanke i urede na katu. U vinariji će biti predstavljena sva vrhunska plešivička vina, od Samobora do Vivodine, koja će se moći kušati i kupiti.

Osim rekonstrukcije zgrade, kreće se i sa svim ostalim planiranim aktivnostima, među kojima je na prvom mjestu koordinacija s vinarima i vinogradarima, kako bi do sljedeće berbe Plešivičko vinogorje moglo dati punu podršku u povezivanju proizvođača i kupaca kao i potaknuti razvoj čitavog kraja.

Naime, iako je projekt prvenstveno vezan uz vinarstvo i vinogradarstvo, njime se svakako želi uključiti i ostale male proizvođače kojima je najvažnije osigurati tržište. S tim ciljem, Plešivičko bi vinogorje trebalo postati centralno mjesto koje bi povezivalo proizvođače čitave podregije, a ovaj projekt nudi i priliku za turističko umrežavanje cijelog područja što će posjetiteljima pružiti cjelovit doživljaj.

Očuvanje tradicije kroz moderni poduzetnički impuls osnovna je vodilja Plešivičkog vinogorja, a ono je osmišljeno na širokoj platformi ulagača. Malo je sredina u Hrvatskoj koje su jedan od  svojih najvrjednijih objekata zadržale u vlastitim rukama i tako omogućile daljnje povezivanje i razvoj zajednice. Jastrebarsko se ovim projektom upravo svrstalo među takve. (V.H.)