Polaganje državne mature jedan je od važnijih događaja u životu mnogih srednjoškolaca, a da je i poprilično stresan osim samih učenika dobro znaju i njihovi bližnji. Ovim ispitom provjerava se stečeno znanje, a  uspješnim polaganjem otvara put daljnjem obrazovanju pa je potpuno razumljiva napetost koja, naročito tijekom svibnja i lipnja, zavlada unutar obitelji maturanata. U tekstu donosimo primjere dobre prakse nekoliko gradova koji su odlučili pomoći učenicima, ali i njihovim roditeljima kako bi što bezbolnije prošli kroz ovo zahtjevno razdoblje.

Eto nam proljeća, a s njim i sve primjetnije nervoze među maturantima. Naročito među onima koji planiraju dalje „grijati klupe“ te upisati neki od fakulteta za što im je uvjet položena državna matura. Maturanti koji su već sad u top formi te spremni za okršaj s tri glavna i barem jednim izbornim predmetom sigurno su u debeloj manjini iako, što je ohrabrujuće, rezultati na državnoj maturi iz godine u godinu pokazuju sve veći uspjeh. Primjerice, prošle godine čak su 332 ispita u potpunosti točno riješena što je dosad najbolji rezultat, a za razliku od 2021. godine,  kad je na ljetnom roku palo 360 gimnazijalaca, lani se taj broj smanjio na njih 223-oje. Što se tiče strukovnjaka, među njima je onih koji  nisu položili maturu znatno više (4.469), ali i u tom  je slučaju moguće uočiti pozitivan trend budući da je padova  manje nego u prethodnim razdobljima.

I u 2022. se, očekivano, najviše padalo iz matematike, potom hrvatskog, a najmanje neuspjeha bilo je u polaganju ispita iz engleskog. Ova godina, što se materinjeg jezika tiče, donosi nekoliko promjena; naime, odsad će se ovaj predmet pisati na jedinstvenoj razini (neće više biti osnovne i više), a za prolaznost će se, kako je to bilo i do 2019. godine, morati zadovoljiti prag prilikom pisanja eseja.  Dakle, nema više predaje praznog lista ako se namjerava položiti ispit iz hrvatskog.

Na koncu, od ukupno 25.657 maturanata koji su lani završili srednjoškolsko obrazovanje i položili državnu maturu, njih 19.099 upisalo je fakultet.

Uglavnom, kako bi daljnje školovanje nastavili prema zacrtanom planu, ambiciozniji maturanti krenu već početkom školske godine s dodatnim podukama i popunjavanjem rupa u znanju, bilo da koriste ponavljanja organizirana u okviru programa srednje škole koju pohađaju, bilo da se služe uslugama raznih učilišta i radionica koje moraju plaćati. A cijene su nerijetko takve da ih mnogi roditelji jednostavno ne mogu priuštiti svojim đacima. Primjerice, za 36 sati biologije, engleskog, fizike, hrvatskog, kemije i njemačkog po predmetu prosječno valja izdvojiti nešto više od 150 eura, cijene za 39-42 sata matematike kreću se oko 175 do 222 eura, a ukoliko se uzimaju paketi, u kojima se kombiniraju najčešće tri predmeta, maturanti, odnosno, roditelji će morati platiti između 472 do 579 eura, ovisno o broju sati i razini predmeta.

Nas je i ovog puta zanimala praksa hrvatskih gradskih uprava u kontekstu pomoći pri rješavanju ovih izazova te smo ustanovili kako njih nekoliko (su)financira različite vidove priprema za maturu. Ponegdje je riječ o pravim pripremama uživo, obično organiziranim u nekoj od lokalnih škola ili pučkim učilištima, ali sve je više i gradova koji svojim maturantima osiguravaju ponavljanje gradiva putem aplikacije ePripreme.

Grad Vinkovci, primjerice, i ove je godine za svoje maturante odlučio financirati pripreme uživo. Prošle godine tako se pripremalo nešto više od 150 učenika, a ove ih se prijavilo preko 300 što je predstavljalo svojevrstan izazov za resorni upravni odjel zbog prostornih i ljudskih kapaciteta. Naime, kako su pojasnili iz Gradske uprave, bili su primorani napraviti selekciju i prihvatiti samo one maturante čije je prebivalište odnosno boravište u Vinkovcima. Pripreme su započele u siječnju i organizirane su kroz 13 subota tijekom kojih maturanti besplatno mogu ponavljati gradivo iz Matematike i Hrvatskog jezika i to po 40 sati iz svakog predmeta. Pripreme su organizirane u suradnji s Gimnazijom Matije Antuna Reljkovića pri čemu Grad financira rad predavača, a Gimnazija, odnosno njezin osnivač, Županija Vukovarsko-srijemska, daje na raspolaganje svoj prostor i potreban materijal.

U Centru za kulturu Jastrebarsko organizirane su vježbe iz Matematike, Hrvatskog, Engleskog i Fizike i to u trajanju od 50 sati, a započele su u veljači i trajat će do sredine lipnja. Vježbe vode iskusni i stručni predavači, među njima i zamjenica jaskanskog gradonačelnika, Nikolina Ribarić, po struci profesorica prirodnih znanosti s dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Grad će ove godine za ovu namjenu izdvojiti 2.787 eura (21 tisuću kuna) što je uvećanje u odnosu na prošlu godinu kada je izdvojen iznos od 1.990 eura (15 tisuća kuna). Iznos koji se izdvaja za polaznike ovisi o broju predmeta koji su odabrali. Iskustvo je pokazalo, kažu iz jaskanske Gradske uprave, kako se učenici u najvećem broju odlučuju za tri do pet predmeta, što povećava i iznos koji po učeniku izdvaja Grad. Tako je cijena vježbi 160 eura po predmetu, a Grad, kao što je običavao i do sada, sufinancira svaki predmet s po 26,5 eura te  polaznici na koncu izdvajaju 133,5 eura. Ukupan iznos moguće je platiti u osam mjesečnih rata.

Dugo Selo svojim je maturantima osiguralo potpuno besplatne pripreme za maturu i to iz Matematike, Hrvatskog, Engleskog, Fizike i Kemije. Instrukcije i pripreme iz spomenutih predmeta već šestu godinu zaredom organizira Savjet mladih grada Dugog Sela, a održavaju se subotom u skupinama od dvoje do četvero učenika. Vode ih dugoselski studenti koji za to dobivaju naknade putem studentskih ugovora, a ovu mogućnost svake godine iskoristi u prosjeku 50 učenika. U 2022. godini instrukcije je davalo osam studenata, a iz gradskog proračuna  ukupno je za te ugovore isplaćeno 31.506 kuna, kako su napomenuli iz Gradske uprave.

Nakon što je proteklih godina svojim maturantima osiguravao besplatno korištenje aplikacije za pripreme za državnu maturu, Grad Samobor ove je godine za sve zainteresirane maturante osigurao i pripreme uživo za državnu maturu iz matematike (razina A i B) i fizike. Besplatne pripreme za državnu maturu (30 sati) provodit će se u učionicama srednjih samoborskih škola tijekom proljetnih praznika i vikendom, a predavači su iskusni nastavnici koji znaju sve o državnoj maturi. Svi zainteresirani maturanti koji pohađaju srednje škole u Samoboru: Gimnaziju Antun Gustav Matoš, Ekonomsku, trgovačku i ugostiteljsku školu i Srednju strukovnu školu Samobor svoje sudjelovanje u besplatnim pripremama za državnu maturu trebali su prijaviti u školi ispitnom koordinatoru, a svi ostali maturanti iz Samobora koji srednju školu pohađaju u Zagrebu ili drugom gradu poslati e-mail Pučkom otvorenom učilištu Samobor do 10. ožujka 2023. godine. Grad Samobor besplatne pripreme za maturante osigurava u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor i samoborskim srednjim školama.

Grad Slavonski Brod već osam godina organizira  besplatne pripreme za državnu maturu za sve maturante s područja Brodsko-posavske županije. Ove godine pripreme se održavaju u prostoru Gradske knjižnice Slavonski Brod. Pripreme pohađa oko 150 učenika, a održavaju se tijekom šest subota u trajanju od 6 školskih sati (Hrvatski jezik, Engleski jezik i Matematika). Za naknadu profesorima koji provode pripreme, Grad je osigurao 1100 eura. 

Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina već petu godinu organizira pripreme za maturu. Najprije se to odnosilo na četiri predmeta, odnosno, Hrvatski, Matematiku, Engleski i Fiziku, a od 2021. godine uz navedene predmete organizirane su i pripreme iz Kemije i Biologije. Učenici po predmetu plaćaju 40 eura (ostatak podmiruje Grad) s tim što maksimalno plaćaju pripreme za tri predmeta, a ukoliko se odluče za pohađanje više predmeta, pripreme se ne naplaćuju. Prve godine ovu mogućnost koristilo je dvadesetak maturanata, ali svake godine interes je sve veći pa ih trenutno čak 70.  Od izbornih predmeta, najviše se traže pripreme iz fizike.

S praksom osiguravanja besplatnih priprema za državnu maturu nastavlja i Grad Vodice, a sve organizira tamošnji Savjet mladih, ovog puta u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem. Pripremama i ove godine mogu, osim maturanata iz Vodica, pristupiti i maturanti iz okolnih mjesta (naselje Srima, dva otočna naselja na Prviću – Šepurina i Luka te mjesta Grabovci, Gaćelezi, Čista Velika i Čista mala). Pripreme iz Hrvatskog, Matematike i Engleskog započele su početkom ovog mjeseca, a održavaju se svake subote tijekom jutarnjih termina u Staroj školi. Učenici su u prijavnom obrascu mogli izabrati željene razine pojedinog predmeta.

Osim ovakvog, mogli bismo reći, klasičnog načina utvrđivanja srednjoškolskog gradiva i priprema za državnu maturu, maturantima su dostupne i online pripreme te im iz godine u godinu sve  više gradova upravo na taj način nastoji pružiti potrebnu podršku.

Tako Grad Križevci i ove godine svim svojim maturantima, neovisno o tome gdje i koju školu pohađaju, osigurava besplatnu mogućnost učenja i pripremanja putem aplikacije ePripreme. Podsjetimo, riječ je o aplikaciji koja simulira državnu maturu,  sadrži kvizove te nudi prikaz napretka učenika evidentirajući postotke riješenih ispita i uspoređujući rezultate s ostalim korisnicima aplikacije. Na službenoj stranici Grada nalazi se obrazac kojeg učenici mogu ispuniti i prijaviti se do 29. ožujka. Aplikaciju mogu neograničeno koristiti sve do kraja kolovoza ove godine. Grad Križevci aplikaciju financira s 2.700 eura čime nastoji učenicima i njihovim roditeljima olakšati pri financijskim opterećenjima koje mogu donijeti pripreme za državnu maturu.

I Grad Sveta Nedelja u suradnji s grupacijom Educirajme.com svim zainteresiranim maturantima s područja grada Svete Nedelje osigurao je besplatno korištenje ove aplikacije, a sve s ciljem kontinuirane i pravovremene pripreme za uspješno polaganje državne mature i upisa na željeni fakultet. ePripreme omogućuju maturantima da se u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu ili uređaju (mobitelu, tabletu ili računalu) povežu na aplikaciju kojom dobivaju pristup stvarnim ispitima iz prijašnjih godina, svim predmetima i svim razinama, interaktivnoj osobnoj statistici i neograničenom korištenju.

U suradnji s Krapinsko-Zagorskom županijom besplatno vježbanje za državnu maturu putem aplikacije  maturantima od 2021. godine osiguravaju i gradovi Krapina i Zabok, a isto je lani omogućio i Drniš. Od ove godine to su učinili još i  Crikvenica, Opatija, Petrinja, Virovitica i Solin.

Inače, aplikaciju ePripreme dosad je u Hrvatskoj koristilo više od 25 tisuća maturanata. U slučaju da učenici sami plaćaju pristup, morali bi izdvojiti 212,36 eura, a budući da im taj trošak u potpunosti podmiruju navedeni gradovi, riječ je o vrlo konkretnoj pomoći za prosječan hrvatski budžet. (V.H.)