Grad Slavonski Brod prvi je u Hrvatskoj, još 2018., uveo jedinstvenu demografsku mjeru – mladim roditeljima uz novčane naknade za bebe osiguravaju i kompletnu opremu za novorođenčad i za to su u protekle četiri godine izdvojili gotovo pet milijuna kuna. Ovu dobru praksu od prošle godine provodi i Grad Vukovar

Hrana, pelene, igračke, odjeća, krevetić, kolica, kadica… Rijetki su roditelji novorođenčadi u RH koje uza svu neizmjernu sreću i radost zbog dolaska na svijet malenih članova obitelji pri samom nabrajanju spomenutih pojmova ne hvata vrtoglavica. Prema nekim procjenama mjesečni iznos potreban  za najosnovnije potrebe bebe iznosi minimalno 300 eura. Kako bi roditeljima što više olakšali pri dolasku nove bebe gradovi im pomažu novčanim naknadama koje su se prošle godine, ovisno o mogućnostima i političkim odlukama gradskih uprava, kretale od 1.000 pa do čak 10.000 kuna za 1., 20.000 za 2. i preko 100.000 za 3. dijete… Dva grada u proteklih su nekoliko godina otišla korak dalje i roditeljima uz naknade osiguravaju i kompletnu opremu potrebnu za bebe.

Grad Slavonski Brod 2018. prvi u zemlji krenuo je, naime, s provedbom originalne demografske mjere kojom svim roditeljima koji iščekuju rođenje svog prvog djeteta osigurava opremu za njihovu novorođenčad. Oprema koju dodjeljuju mladim roditeljima sačinjava sve ono što je bebi potrebno prilikom dolaska iz rodilišta – krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode, kao i igračke namijenjene dobi novorođenčeta (glazbeni vrtuljak za krevetić, podlogu za igranje, glazbena ležaljka…). Na samom početku provedbe ove mjere, vrijednost dodijeljene opreme iznosila je 4.653,91 kn (s uključenim PDV-om), a danas vrijednost iste opreme iznosi 695,12 EUR (5.237,23 kn). Od starta provedbe mjere, pa sve do kraja 2022., iz proračuna Grada Slavonskog Broda za ovu je mjeru izdvojeno ukupno 653.774,77 eura (4.925.866,04 kuna).

Pravo na opremu za novorođenče imaju svi roditelji koji iščekuju dijete, bez obzira na financijske mogućnosti, a imaju prijavljeno prebivalište na području grada Slavonskog Broda. Za sve one roditelje koji već posjeduju dio opreme za svoje dijete ili ne žele opremu od Grada Slavonskog Broda, Grad je osigurao novčanu pomoć u iznosu 132,72 EUR kako bi nadopunili ono što im nedostaje za novorođenčad.

Budući roditelji koji ispunjavaju uvjete za ovu mjeru, a nisu to još ostvarili, moraju se minimalno mjesec dana prije očekivanog termina poroda, dakle u 8. mjesecu trudnoće majke, izjasniti koji oblik pomoći za opremu za dijete žele iskoristiti. U tu svrhu potrebno je ispuniti zahtjev, koji je moguće preuzeti u Pisarnici Grada Slavonskog Broda ili na službenim stranicama Grada, a uz koji treba priložiti preslike osobnih iskaznica roditelja, nakon čega će potrebna oprema na vrijeme biti dostavljena na kućnu adresu u skladu s očekivanim terminom rođenja djeteta.

Osim svega prije navedenog, roditelji u Slavonskom Brodu ostvaruju pravo i na jednokratne novčane naknade u iznosu od 464,80 EUR za prvo dijete, 597,60 EUR za drugo dijete i 796,81 EUR za treće i svako sljedeće dijete. Uz to, Slavonski Brod jedan je od tek nekoliko gradova u zemlji koji bebama rođenim u tekućoj godini isplaćuje i božićnicu, i to po 100 eura.

Treba napomenuti kako oni roditelji koji iščekuju blizance dobivaju dvije opreme za novorođenčad. Imali su i slučaj kada su roditelji očekivali trojke pa su, naravno, dobili tri opreme za tri bebe, a samo u 2022. u Slavonskom Brodu su rođena čak četiri para blizanaca. Prošle godine dodijeljeno je, tako, 212 oprema za bebe, a od početka provođenja mjere 914.

– Svjesni smo da se mladi ne odlučuju na roditeljstvo zbog naših mjera jer su razlozi za odluku da imate dijete puno dublji od onih ekonomskih. Međutim, sretni smo i ponosni što smo mladima podrška na putu roditeljstva i to ne samo kroz opremu za novorođenčad, nego i kroz naše projekte stambenog zbrinjavanja za mlade obitelji koji su također jedinstveni na području RH. Podrška najmlađim Brođanima želimo ostati i nakon njihova rođenja pa smo posljednjih godina energetski obnovili sve dječje vrtiće, u posljednjih 10 godina izgradili 5 novih vrtića, a pripremamo se i za izgradnju ili dogradnju 9 novih vrtića, kao i za nadogradnju osnovnih škola kako bismo svim učenicima osigurali uvjete za pohađanje jednosmjenske nastave jer je to do sada omogućeno u ukupno sedam gradskih osnovnih škola. Djeca i mladi su naša budućnost, a da to zaista i vjerujemo, svjedoče naši projekti usmjereni prema njima i njihovim roditeljima –  kaže nam gradonačelnik Mirko Duspara.

U Gradu Slavonskom Brodu snimili su i prigodni vido klipić kojim predstavljaju ovu mjeru čija je provedba stekla izniman pozitivan odjek kod mladih roditelja: https://www.youtube.com/watch?v=8uynCcTklhA&t=52s

‘Dobili smo sve potrebno za prve mjesece naše bebe’

Mjera nam je uvelike pomogla sa prvim djetetom. Dobili smo sve osnovno potrebno za prve mjesece s novim članom obitelji. I koristili smo baš sve što smo dobili, a moram kazati i kako je to u upotrebi i sada, tri godine nakon prvog djeteta jer svu opremu koristimo i za drugo dijete (od kinderbeta, preko podloga za presvlačenje, do toplomjera…). Prvo dijete s kojim smo dobili opremu Mihael, sada je star 3 i pol godine- kazuje nam Tajana, 29 godina, po zvanju magistra edukacije matematike i informatike, iz Slavonskog Broda.

‘Dobili smo i stvari koje se sami ne bi sjetili nabaviti a itekako su korisne’

Potpora Grada u obliku opreme za novorođenče dosta nam je pomogla budući da smo prvi puta roditelji, te samim time nismo bili sigurni što će nam sve biti potrebno za bebu u prvim mjesecima njenog života. Svi dobiveni segmenti opreme pokazali su se jako korisnima, a činjenica da je u današnje vrijeme sve poskupjelo ovakav način pomoći mladim roditeljima nam se čini kao najbolja opcija. Budući da oprema dolazi pri samom kraju trudnoće nema potrebe za gomilanjem stvari ranije, ali i manji je pritisak na kućni budžet. Svakodnevno koristimo velike komade opreme: dječji krevetić, podlogu za presvlačenje i podlogu za igru-baby gym koji se pokazao kao idealan za prve vježbice s bebom i razvoj motorike. Također, nije na odmet spomenuti da se dobiveni tekstil (pamučne pelene, bodiji i posteljina) svakodnevno koriste, peru i suše, a i dalje su isti kao prvog dana. Posebna pohvala ide za dobivene potrepštine iz ljekarne koje su se pokazale odlične u prvim danima za previjanje pupka kod bebe, jer smatramo da se mi ne bi sjetili sve sami nabaviti. Količina dobivenih pelena sasvim je dovoljna za početak, kao i kozmetika. Smatramo da ovakva mjera novim roditeljima donosi samo olakšanje za ionako turbulentan početak roditeljstva. Svim novim roditeljima na području grada preporučujemo prijavljivanje na ovu vrstu pomoći, jer vjerujte da ćete sigurno nešto zaboraviti nabaviti u pripremi za dolazak bebe, a možda će se baš to pronaći u paketu koji ste dobili od Grada – tvrdi nam obitelj Nakić, iz Podvinja (Slavonski Brod), koju uz bebu Unu, uskoro 5 mjeseci, čine mama Marta, 33 godine, diplomirani ekonomist marketinga, i tata Tomislav, 36 godina…

‘Osjećali smo se spremnije za dolazak bebe’

Grad je ovom mjerom, nama kao roditeljima, uvelike olakšao dolazak djeteta. Osim što je riječ o financijskom olakšanju za roditelje, treba svakako istaknuti da kao roditelj koji očekuje rođenje prvog djeteta, ne znate što vam je od opreme uopće potrebno, a od Grada dobijete sve ono što vam treba za prve mjesece djetetova života; od odjeće, kozmetičkih proizvoda pa sve do krevetića. Zahvaljujući opremi Grada Slavonskog Broda, osjećali smo se spremnije za dolazak našeg djeteta –  poručila je još jedna zadovoljna majka koja je korisnica mjere Grada. 

Vukovar: Uz 4.000 kuna naknade i 4.000 kuna za opremu

Prošle godine, hvalevrijednoj demografskoj praksi iz Slavonskog Broda, pridružio se na sličan način i Vukovar.  Počevši od 1. siječnja 2022., uz redovnu naknadu uvedena je i naknada za opremanje u iznosu od 4.000 kuna, što je zadržano do danas, a nastavlja se i dalje primjenjivati. Usput, tada je i naknada za 1. dijete s 2.000 kuna povećana na 4.000 kuna, naknada za 2. dijete je s 3.000 kuna tom prilikom povećana na 7.000 kuna, dok naknada za 3. i svako iduće dijete od tada iznosi -10.000 kuna.

Dakle, novom odlukom uvedena je i naknada za opremanje prvog novorođenog djeteta, što znači da je za roditelje prvorođenog djeteta osigurana naknada u ukupnom iznosu od 8.000 kuna. Tijekom 2022. ukupno je, inače, dodijeljeno 77 naknada za opremanje novorođenog djeteta.

-S razlogom je stavljen naglasak na prvo dijete u obitelji kada se roditelji susreću s povećanim troškovima jer je tada neophodno osigurati i konkretniju opremu za novorođeno prvo dijete u obitelji, kao što su primjerice dječja kolica i slično. U slučaju rođenja blizanaca novčana naknada za opremanje se dodjeljuje za jedno dijete – pojašnjavaju iz Grada.

Kada govorimo općenito o naknadama za novorođenčad, Grad Vukovar je u lanjskoj godini za 168 novorođenih Vukovarki i Vukovaraca izdvojio 1.367.000 kuna. U proračunu Grada je za naknadu za novorođenčad za 2023. godinu osigurano ukupno, pak, 199.085 eura (1.500.000 kuna), a valja naglasiti i kako je Grad Vukovar uključen u sustav e-Novorođenče pa roditelji mogu zahtjev za pravo na novčanu naknadu za novorođeno dijete podnijeti u nadležnom Matičnom uredu ili u sustav e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče, pri prijavi rođenja djeteta.

Ne zaboravimo istaknuti i kako Grad Vukovar na početku svake godine daruje i prvu rođenu Vukovarku ili Vukovarca s poklon bonom u vrijednosti 200 eura, a simbolično, među tim darovima se nalazi i bodi za bebe „Volim Vukovar“…

-Grad Vukovar brojnim mjerama i kroz svoj rad značajna sredstva usmjerava i ulaže u demografsku i pronatalitetnu politiku. U 2021. povećani su iznosi naknada za novorođenčad s kojima se trudimo roditeljima pružiti jedan vid olakšice u vremenu kada su troškovi njihovih kućnih budžeta zasigurno veliki. Brojne su i druge mjere kojima nastojimo Vukovarcima olakšati njihove kućne proračune, pa smo primjerice prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo mjeru sufinanciranja režijskih troškova za obitelji koji imaju troje ili više djece mlađe od 16 godina. Iz godine u godinu broj korisnika ove mjere se povećava, što nas izuzetno raduje, jer to posljedično znači i pozitivan utjecaj na demografiju. Dakako, roditeljima  nastojimo biti na raspolaganju kroz čitav period odrastanja njihove djece, naših najmlađih sugrađana – napominje gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava. (Pero Livajić)

‘Uz ovu pomoć mogli smo bebi priuštiti i neke stvari koje nisu toliko nužne….’

Potpora Grada Vukovara u trenutku opremanja za dolazak novorođenčeta uvelike nam je taj period olakšala.  S obzirom da je za prvo dijete potrebno pripremiti mnoštvo novih stvari, dobar dio njih nabavili smo uz pomoć navedenih sredstava kao npr. krevetić, komodu za presvlačenje i još mnoštvo sitnih stvari poput bočica, duda i pelena. Tih 4.000 kuna za opremanje uz isto toliko, 4.000 kuna, za rođenje djeteta je dostatno za pripremu većine stvari potrebnih za dijete ako se novac pametno rasporedi, a uz već ranije predodređen kućni budžet mogu se priuštiti i neke stvari koje nisu toliko nužne, ali dodatno olakšavaju prvih nekoliko mjeseci s novorođenčetom poput njihaljke koja se našem Niki najviše i svidjela. U njoj se voli igrati, gledati, ali i spavati. Maleni Niko je prije nekoliko dana napunio 6. mjeseci i uživa u druženju s nama i šetnjama gradom unatoč sada nešto hladnijem vremenu. Nadamo se da će ovakve mjere pomoći i drugim roditeljima da se odluče što ranije za zasnivanje obitelji kako bi pomogli razvoju Grada ali i uživali u kao i mi – kažu nam roditelji, tata Luka Kolar, 28 godina, liječnik u NMB Vukovar, specijalizant kardiologije, i mama Laura Kolar, 28 godina, učiteljica razredne nastave, na rodiljnom dopustu, trenutno nezaposlena.

‘Dobre prakse’ kao inspiracija i poticaj gradovima za uvođenje novih i još boljih mjera…. Javite nam svoje primjere!

‘Dobre prakse’ nova je rubrika na našem portalu u kojoj želimo dodatno istaknuti i pohvaliti primjere dobre prakse iz gradova. Prateći na dnevnoj bazi što se radi u gradovima i kakvim projektima i mjerama gradske uprave nastoje podići kvalitetu života u svojim sredinama često se susrećemo mjerama i projektima kojima gradovi izlaze iz uobičajenih okvira i klasičnih proračunskih stavki. Mjere su to koje ne moraju nužno biti financijski izdašne i teške, ali su inovativne i jedinstvene te demonstriraju brigu i posebnu pažnju prema svojim korisnicima i njima donose ljepši i kvalitetniji život u njihovom gradu bili to studenti, učenici, umirovljenici, mladi, poduzetnici….. Nadamo se da će i ova rubrika biti dodatni poticaj i inspiracija gradskim upravama da, ukoliko to već nemaju, osmisle nešto slično te i na ovaj način, soft projektima i mjerama, pokažu svojim građanima da im je stalo i da brinu.

Ukoliko u svom gradu prakticirate neku jedinstvenu mjeru i na poseban i inovativan način pomažete ili potičete određene grupe građana, a da nam je ta praksa dosad promakla i nismo o njoj pisali, slobodno nam se javite! (m.p.d.)