fo: Maja Homen

U našem serijalu ‘Drugo lice’ donosimo priče o gradonačelnicima privatno – čime se bave u slobodno vrijeme, koji su im hobiji i interesi, što ih zanima i ispunjava, kako balansiraju poslovni i privatni, obiteljski život. Ovotjedni gost nam je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn

Mladi matematičar, rođen 26.2.1986. sveučilišni je prvostupnik matematike Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s pedagoško-psihološkim kompetencijama stečenim u Osijeku, na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Kao stipendist Veleučilišta VERN stručno se usavršavao i na diplomskom studiju IT menadžmenta, a završio je i godišnji program Akademije za politički razvoj Vijeća Europe, ukratko vrijedan i obrazovan.

Mario Rajn, preko desetljeća aktivan je kao volonter u civilnom sektoru, četiri godine je predsjedao križevačkom Udrugom P.O.I.N.T. u kojoj je realizirao mnoge dobrotvorne akcije kao i razne kulturno-umjetničke festivale i projekte koji promoviraju upravo obrazovanje, poput Priprema za državnu maturu i Sajma studija. Privođenjem kraju mandata u udruzi odlučio se, za javno dobro, uključiti u lokalnu politiku. Bio je član Gradskog savjeta mladih Grada Križevaca od 2009. do 2013. godine i Županijskog savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije. Od 2012. do 2014. Pripravnički staž je odradio u bankarskom sektoru, a nekoliko je godina radio kao nastavnik matematike u osnovnim i srednjim školama Križevaca i okolice, pa zatim prešao u privatni sektor, provevši dvije godine na poziciji izvršnog direktora u jednom križevačkom poduzeću s četrdesetak zaposlenih, na poslovima razvoja poslovanja i strateškog upravljanja. Pritom je pripremio i iz sredstava EU fondova uspješno osigurao financiranje projekta za uvođenje suvremenih tehnoloških rješenja u poslovanju poduzeća…

Najmlađim gradonačelnikom Križevaca u povijesti postao je na izborima 2017. kada je kao 31-godišnji nezavisni kandidat grupe birača, u drugom krugu uvjerljivo sa 61,58 posto osvojenih glasova, pobijedio dotad neprikosnovenog dugogodišnjeg križevačkog gradonačelnika Branka Hrga, koji je tu dužnost obnašao šesnaest godina.

U njegovom mandatu Križevci su se okrenuli u zelenom i održivom smjeru, sudjelovao je aktivno na mnogobrojnim konferencijama kao govornik u polju zelenih politika. Područja posebnog interesa su mu IT, održivi razvoj i energetika – obnovljivi izvori energije, a 2020. izabran je u upravni odbor Energy cities, europskog udruženja energetskih gradova. Otkako je na čelu Križevaca, Križevci su proglašeni šampionom EU fondova, gradom budućnosti, gradom solarne energije i – gradom koji ‘misli zeleno’, a Rajn ističe kako im je u planu da do 2030. godine Križevci postanu – prvi potpuno energetski neovisan grad u RH.

-Imam osjećaj kao da sam jučer preuzeo dužnost gradonačelnika, a za samo nekoliko dana održat će se novi lokalni izbori. U ulozi gradonačelnika sam se zaista našao, ispunjava me rad za opće dobro. Volim obavljati ovaj posao, volim biti na usluzi građanima i volim vidjeti kako se Križevci razvijaju zahvaljujući projektima i aktivnostima koje provodi Gradska uprava na čelu sa mnom. Imam još nerealiziranih projekata koje nisam uspio provesti u ovom mandatu tako da mi je zaista želja osvojiti još jedan mandat i realizirati sve planove i projekte na korist Križevčana i Križevaca- napominje nam.

A tko je Mario Rajn izvan radnog vremena?

-Posao gradonačelnika nema radnog vremena, on traje od 0 do 24. Ipak, u onim satima kad nisam u uredu ili na terenu, ja sam baš kao i svi građani Križevaca, radim poslove oko kuće i u kući i provodim vrijeme sa svojom obitelji. Prije svega sam suprug i otac, naglašava.

Oženjen je suprugom Vlatkom, liječnicom specijalizanticom školske medicine, s kojom ima kćerkicu Evu. U mladenačkim danima je izrazito njegovao i ljubav prema glazbi i to kao – klavijaturist u križevačkom rock-sastavu Porota, uostalom završio je i osnovnu glazbenu školu, instrument harmonika. Govori odlično engleski i njemački jezik, kako nam kaže, veliki je ljubitelj i knjiga, posebno iz ekonomskih i tehnoloških područja.

-Volim slušati glazbu, to me opušta i pomaže u borbi sa stresom, istina i svirao sam u rock bendu, a premda nismo doživjeli neki veliki uspjeh, svi su u Križevcima znali za nas i i naše pjesme, i voljeli nas poslušati. Trenutno ne sviram, ali zato glazbu i danas rado slušam- otkriva Mario Rajn. Pitamo gradonačelnika Križevaca kako spaja gradonačelnički posao s nabrojanim, koji je trik, ‘nosi li posao doma’ ili ostavlja, barem nastoji ostaviti, posao s druge strane izlaznih vrata?

-Hah, posao gradonačelnika nikada se ne može ostaviti s druge strane, ali gledam da barem sat vremena dnevno stavim mobitel sa strane i odvojim vrijeme isključivo za svoju obitelj. Dužnost gradonačelnika preuzeo sam kad je kćer još bila beba tako da gledam da svaki dan odvojim vrijeme samo za nju i da uživam dok je još toliko mala i dok me još uvijek treba. Djeca brzo rastu, svjestan sam da će brzo odrasti i zato uživam dok je još ovako mala- priznaje nam.

Kako se i čime, opušta, kada dođe obitelji nakon uredskog posla….

-Kćerkica Eva uvijek ima neku zanimaciju u koju me rado uključi pa onda ili zajedno slažemo legiće ili pak gledamo crtane filmove ili crtamo, ona je naravno ta koja određuje kojom aktivnosti ćemo se baviti. Volimo svi zajedno boraviti na terasi, pogotovo dok je ljeto, idemo u šetnje po Križevcima ili ako je prilika idemo na neki izlet, ali nažalost prerijetko- priča i dodaje kako će četverogodišnja kćerkica uskoro dobiti i seku, pa će uz dvije djevojčice uglavnom biti zaokupljen za slobodnog vremena.

-Tu su, normalno, i standardni poslovi oko kuće, zatim rekreacija, sport, ako dozvole poslovne obveze, dakako, a posebno s obzirom na činjenicu da sam više-manje stalno u autu ili pak u uredu, trenutno svako jutro bicikliram na sobnom biciklu. Inače volim igrati nogomet, no zbog ozljede ga u zadnje vrijeme baš i ne mogu igrati, ali zato gledam utakmice,  navijač sam domaćeg kluba NK Radnik Križevci i u doba prije pandemije aktivno sam ih pratio. Naravno, volim gledati i utakmice naše reprezentacije, pogotovo kad je Europsko ili Svjetsko prvenstvo- tvrdi i otkriva da nemali dio vremena provede i na društvenim mrežama.

-Mislim da su danas društvene mreže neizostavne u našem životu, pogotovo kada se obavlja dužnost gradonačelnika. Sve ono što se radi u Križevcima ili pak neka svoja razmišljanja redovito objavljujem na svojoj Facebook stranici i Instagramu. Dosta razgovora s građanima odradim putem messengera ili pak putem Vibera, nastojim biti uvijek dostupan. Naime, do sada sam razgovore s građanima imao svaki utorak u svom uredu, no zbog pandemije korona virusa krenuo sam s održavanjem sastanaka putem videopoziva preko Vibera ili pak običnih poziva ako građani nemaju Viber- kazuje nam.

Rekli smo već u uvodu kako je ljubitelj i dobrog štiva…

-Da, volim čitati knjige, zadnja koju sam pročitao su Misbehaving Richarda Thalera, a trenutno čitam The Hard Things About Hard Things Bena Horowitza. I filmoljubac sam, sad ću rado ponovno u kino kada smo otvorili novu kinodvoranu prije neki dan. Kao što sam već ranije kazao, naročito volim i glazbu i da se nadovežem, volim odlaziti na koncerte, odrastao sam uz glazbu osamdesetih pa si ponekad pustim tu glazbu, a naravno slušam i noviju glazbu. Općenito volim slušati rock ´n´ roll i pop, a apsolutno najdraži bend mi je -Toto- pojašnjava Rajn.

A druženje s prijateljima, ostane li vremena…

-Prijateljska druženja odrađujem uglavnom vikendom, bilo odlaskom na križevačko pivo ili kavu. Rijetko kad se dogodi da za vikend odem van grada, osim ako nije službene naravi. Križevci su lijep grad i stvarno uživam u šetnjama njegovim ulicama ili pak odlaskom s Evom na dječje igralište ili u park. Nemam ni godišnji odmor u stilu da me nema tjedan dana nego par puta kroz godinu odem s obitelji na produženi vikend, a tad gledamo posjetiti različite dijelove Hrvatske- naglašava.

Koliko u danu ostane vremena za obitelj i obiteljska okupljanja?

-Predan sam svojoj dužnosti gradonačelnika koja me najviše zaokuplja, ali istovremeno gledam da za obitelj uvijek odvojim vrijeme, uspijevam balansirati ove dvije uloge, ulogu supruga i tate, i ulogu gradonačelnika. Tu najviše zahvaljujem svojoj supruzi Vlatki koja ima razumijevanja i koja me u mom radu snažno podržava. Čak i moja kćerkica Eva zna da tata ima važnu ulogu i ne smeta joj kad mi mobitel zvoni ili kad moram žurno odgovoriti na neki e-mail. Uvijek nađem vremena i za svoje roditelje- dodaje nam. Ne zaboravlja posvetiti vremena ni kućnim ljubimcima.

-Imamo mačka koji se zove Matko, psa Bubija i terarij s paličnjacima-otkriva Mario Rajn, kako za sebe ističe, veliki obožavatelj slastica.

-Naravno, strastveni sam ljubitelj čokolade što se nažalost i vidi, pogotovo križevačke čokolade koju proizvodi naše socijalno poduzeće Hedona. Ako niste probali, toplo preporučam…(Pero Livajić)

 

RITAM DANA – OD 5.30 DO 23:00

Dan mi obično krene rano ujutro, u 5.30, kada počinjem s jutarnjom rutinom. Prvo odradim pola sata vožnje na sobnom biciklu, pa kuham kavu za sebe i svoju suprugu prije nego ona ode u Zagreb, na posao. Poslije toga slijedi buđenje kćerkice i njeno spremanje za dječji vrtić, a nakon što nju odvezem u vrtić, odlazim odmah u Gradsku upravu. Teško je predvidjeti do kad sam u uredu jer je svaki dan različit, no uglavnom je to negdje do 17 sati. Nakon toga dolazim doma i kreću obiteljske obaveze ili pak odlazim na teren ili posjećujem događanja naših udruga i ustanova. Dan završavam oko 23 sata kada obavezno prođem kroz sve obaveze od tog dana i vidim je li sve napravljeno kako treba. I pripremam stvari za drugi dan. Ukoliko ostane vremena, volim se nakon napornog dana opuštati uz podcaste na specijaliziranim aplikacijama.