Na upravo završenom najvećem europskom smart-city kongresu – Smart City Expo održanom 20. studenoga u Barceloni Grad Stockholm proglašen je najpametnijim svjetskim gradom u 2019. godini.

Odlučujući faktor za prepoznavanje Stockholma bilo je vodstvo grada u projektu europskih pametnih gradova GrowSmarter. Glavni grad Švedske od početka 2015. vodi projekt financiran iz EU fondova, a partneri na projektu su mu Köln i Barcelona.  Projekt je vrijedan više od 25 milijuna eura uz pomoć kojih je implementirano 12 pametnih rješenja s područja energetske učinkovitosti i održivosti.

Projektom GrowSmarter Stockholm je obnovio više od 130.000 m2 gradskih površina na energetski učinkovit način, ugradio 72 održiva vozila i učinio još mnogo toga za poboljšanje održivosti.

Svjetski kongres Smart City Expo najveća je europska konferencija Smart City s preko 20 000 sudionika iz cijelog svijeta. Svjetska nagrada za pametni grad prepoznaje projekte, ideje i strategije koji promiču održivi urbani razvoj, a ove je godine bilo 450 nominacija iz 54 zemlje.

Uz Stocholm, finalisti u borbi za svjetsku Smart-city nagradu bili su Bristol (UK), Curitiba (Brazil), Montevideo (Urugvaj), Soul (Korea) i Tehran (Iran). (M.P.D.)