Nakon Istambula i Sydneya, i Rim je pokrenuo 12-mjesečni pilot projekt pod nazivom “Ricicli + Viaggi” (Recikliraj + Putuj) kojim putnicima omogućuje da kartu za javni prijevoz plate – plastičnim bocama. Za jednu kartu potrebno je, pak, skupiti 30 boca.

Za svaku plastičnu bocu dobiva se po 5 centi, a karta za metro iznosi 1,50 eura.  Centi se mogu prikupljati u aplikaciji metroa, a boce se prikupljaju na tri stanice – na postaji Cipro na liniji A, Piramide na liniji B i San Giovanni na liniji C.  Nakon 12-mjesečnog probnog razdoblja, Rim će proučiti rezultate kako bi utvrdili treba li program proširiti na više od početne tri stanice.

Gradonačelnica Rima, Virginia Raggi, koja je još u ožujku obećala zabranu plastike za jednokratnu upotrebu, rekla je da je ovaj projekt prvi takve vrste nekoj od europskih prijestolnica. Sličan sustav uspostavljen je u istanbulskoj podzemnoj željeznici, ta verzija omogućuje putnicima da dodaju novac na svoje kartice recikliranjem plastičnih boca ili aluminijskih limenki. Isto tako, Indonezija omogućuje zamjenu samo pet plastičnih boca za autobusnu kartu.  (M.P.D.)