U našem novom serijalu, ‘Drugo lice’, donosimo priče o gradonačelnicima privatno – čime se bave u slobodno vrijeme, koji su im hobiji i interesi, što ih zanima i ispunjava, kako balansiraju poslovni i privatni, obiteljski život. Ovotjedni ”gost’ nam je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, po struci profesor i sveučilišni specijalist vanjske politike i diplomacije, suprug, otac troje djece…

Rođen je 1971. u Sloveniji, u Brežicama, a odrastao u Samoboru, gdje i danas živi s obitelji, suprugom i troje djece, i radi, volonterski obnaša dužnost – gradonačelnika. Na lokalnim izborima 2009. izabran je za čelnog čovjeka Grada, što je potvrdio i četiri godine iza, a osvajanjem još jednog mandata u svibnju 2017 postaje i prvi gradonačelnik Samobora koji tu funkciju obnaša u tri uzastopna mandata. Politiku ćemo spomenuti samo u biografskom uvodu – 2016. postaje saborski zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika HSS-a.

Završio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, smjer geografije, potom stekao i akademski naziv sveučilišnog specijalista vanjske politike i diplomacije po završetku poslijediplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti. Poslovnu karijeru započinje kao samostalni privrednik, zatim nastavlja kao profesor geografije, ali i engleskog i njemačkog jezika, pa kao i savjetnik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjima prirode Zagrebačke županije, aktivni je sudionik i odlikovan Spomenicom Domovinskog rata. Na polici pogled privlači i Nagrada za životno djelo Grada Samobora.

U svome radu i aktivnostima okrenut je mladima, radi na urbanizaciji i modernizaciji Samobora, koji tako aklamativno slovi kao jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova. Iskazuje jednako tako i velik interes za pomoć obrtnicima i malim poduzetnicima, zadržao je nultu stopu prireza, u radu je posvećen i donošenju mjera za podizanje životnog standarda, osobito građana u potrebi, djece i najstarijih. Za njegova mandata u Gradu uvedeni su besplatni udžbenici đacima, božićnice i uskrsnice umirovljenicima, a planovi se realiziraju u suradnji sa sugrađanima, direktnim kontaktom na Tribinama…

No, tko je Krešo Beljak izvan radnog vremena? Nakon što obavi sve gradonačelničke dužnosti, svakog se dana žuri svojoj kući. Život u gradu prije nekoliko je godina zamijenio životom u prirodi, a upravo to ga puni velikom energijom, kaže nam.

Iako je iza njega već duga gradonačelnička karijera, taj posao još uvijek veseli našeg sugovornika, baš kao i prvog dana. Imati priliku poboljšati život svojih sugrađana velika mu je čast, ali i izazov, naglašava. A upravo su izazovi ono što voli Beljak.

-Posao često dovodim doma, jer gradonačelnički posao i briga za grad nemaju radno vrijeme, ali supruga i djeca imaju razumijevanja. Vikendima mi nema draže nego ujutro s djecom u vrtu brati kupine i maline o kojima se brinemo tijekom cijele godine- kaže nam. Vrt je, naime, Beljakova oaza mira. I da…

-U vrtu osim mnoštva bilja, svoje su mjesto pronašli i obiteljski kućni ljubimci; pas i mačka- otkriva. Vikendima obitelj Beljak često odlazi i – u šetnje samoborskim gorjem, pa nije rijetkost sresti gradonačelnika u nekom od obližnjih planinarskih domova.

-Kada se uspijemo svi uskladiti, uživamo u širim obiteljskim druženjima, jer na koncu svega, obitelj je početak i kraj svega – kaže Krešo Beljak. Moramo usput spomenuti i „tweet“ izjavu koja samoborskog gradonačelnika kao osobu itekako definira: “Uža obitelj su mi žena i naše troje djece, a šira sva ženina i moja rodbina. Najšira obitelj su mi svi ljudi, bez obzira o vjeri, naciji, rasi ili seksualnim afinitetima. Jedino mrzitelje svih vrsta ne smatram svojima“. Konstatacija s “cijelim brdom” zasluženih “lajkova”…

Od malih nogu, uz smijeh nam je priznao, i do dan danas, bio je svojeglav i znatiželjan. Sport mu je stoga također neizostavan dio života, a košarku u kojoj je beskrajno i strasno uživao u mlađim danima, zamijenio je u posljednje vrijeme – boksom, loptu- rukavicama.

-Kad god stignem, prije posla odlazim na treninge boksa.  Večeri ipak najradije provodim uz knjige, mahom povijesne i političke tematike, prije spavanja. Televiziju ne gledam često, ali volim pogledati s djecom crtani film ili pak sa suprugom, kad djeca zaspu, dobar dokumentarac. U kino, kazalište i na koncerte nažalost više ne stižem toliko koliko bih volio. Žao mi je što često zbog poslovnih i obiteljskih obveza propuštam i sportska događanja-  naglašava. Ono što obitelj Beljak zaista i naročito veseli jesu zajednička ljetovanja.

Izbor uglavnom pada na neki od naših otoka, a upravo ga to ispuni elanom i dodatnom energijom za jesenske izazove u gradonačelničkim dužnostima. Osim ljetovanju, Beljak, logopedica Nikolina, njihove dvije kćerke i sin, vesele se i zimskim praznicima, zajedničkom blagdanskom ukrašavanju doma. Normalno, kao pravi Samoborac, Beljak se i dan danas najviše veseli Fašniku i obiteljskom maskiranju, ali i – krafnama. No, tvrdi, samo je jedan samoborski specijalitet – Samoborska kremšnita. Po njima je grad možda i najpoznatiji u RH.

-Ne mogu ih proizvest koliko ih prodaju, to je njihova tajna i zato si mogu priuštiti da nema nikakvih dodataka, aditiva- pojasnio je za neki u nizu neformalnih razgovora s novinarima. Međutim, za jednu stvar uvijek nađe vremena, a to su društvene mreže, facebook, twiteer, instagram. Krešo Beljak je jedan od gradonačelnika pionira u korištenju društvenih mreža, a u našim istraživanjima već je drugu godinu zaredom potvrdio titulu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika na Facebooku. (Pero Livajić)