Pokrećemo poseban blog kojeg će pisati etablirana stručnjakinja za EU fondove, izvršna direktorica u savjetničkoj tvrtki RAZBOR, Mirjana Samardžić Novoselec, a građanima ćemo omogućiti da na jednom mjestu saznaju sve što se u našim gradovima radi po pitanju europskih projekata.

Gradonačelnik.hr prva je i jedina medijska platforma u Hrvatskoj koja se na pozitivan način, ozbiljno bavi lokalnom politikom, odnosno njezinim rezultatima. Već gotovo godinu i pol dana kontinuirano i temeljito analiziramo gradske proračune i način na koji gradske vlasti koriste novac svojih poreznih obveznika te objavljujemo one najbolje. Želimo, naime, široj javnosti prezentirati pozitivne rezultate i trud gradskih uprava, te potaknuti pozitivnu konkurenciju i promjene u onim gradovima koji su se dosad manje iskazali rezultatima i projektima u korist svojih građana.

EU fondovi najveći test za gradonačelnike

Jedan od najvećih testova koji stoji pred gradonačelnicima naših gradova su svakako EU fondovi. Postoji jasna percepcija kako Hrvatska, na općenitoj razini, ne koristi dovoljno EU fondove. Problem lošije ekipiranosti i educiranosti na ovom području još je jasnije izražen na lokalnoj razini, a među hrvatskim gradovima postoje velike razlike u uspješnosti. Postoji dio iznimno uspješnih gradova i županija koji su EU novcem uspjeli realizirati važne infrastrukturne projekte kojima su bitno podigli kvalitetu života svojih građana, kulturnu i turističku ponudu te doprinijeli dolasku privatnih investitora. No, isto tako velik dio jedinica lokalne samouprave funkcionira kao da EU novac ne postoji. Institut za javne financije objavio je tako lani analizu korištenja EU fondova za razdoblje od 2011.-2014. godine po kojoj čak 85 posto općina i više od polovice gradova uopće nije koristilo ovaj novac. Naša analiza, za razdoblje od 2013.-2015., potvrdila je da se situacija nije puno promijenila i da 58 gradova nije svojim samostalnim projektima iskoristilo ni lipe iz EU fondova.

Razlozi ovakvih rezultata su mnogobrojni. Većina manje uspješnih gradova aktivno prijavljuje projekte, ali ne uspijevaju zadovoljiti strogo propisane procedure i zahtjeve jer nemaju sustavan pristup, nemaju razvojne strategije, jasno definirane ciljeve i očekivane pokazatelje, niti – najvažnije – educirane i motivirane ljude koji su sposobni pripremiti i provesti EU projekte.

Stručni blog na gradonačelnik.hr-u

Na ovaj problem nedavno je ukazala u svojoj analizi i stručnjakinja za EU fondove, izvršna direktorica u agenciji RAZBOR, Mirjana Samardžić Novoselec, stručnjakinja s bogatim iskustvom u radu na EU projektima za lokalnu samoupravu. Agencija Razbor je prva domaća konzultantska tvrtka specijalizirana za lokalni i regionalni razvoj i EU fondove, odradili su preko sto uspješnih projekata a klijenti su im, uz ostale, i brojni gradovi i općine. Ekskluzivno za portal gradonačelnik.hr, Mirjana će pisati stručni blog koji će gradonačelnicima, ali i građanima, biti stalni izvor zanimljivih te relevantnih informacija o EU fondovima. U budućem razdoblju planiramo postati središnje mjesto razmjene projektnih iskustava i znanja, sve kako bi jednom za svagda ‘demistificirali’ priču o europskom novcu, ali doprinijeli boljem razumijevanju sustava te valorizaciji uspješnih i neuspješnih primjera projektnog financiranja.

Pojedinim gradovima europski fondovi pružaju priliku, ako se izaberu i provedu kvalitetni projekti, za kvantni razvojni skok, stoga građani imaju pravo tražiti od svojih lidera bolje iskorištavanje prilike koja se pruža. Sve kako bi ostvarili cilj koji je u interesu građana, ali i cjelokupne države – da 2021. godine u našim analizama ne bude niti jedan grad koji nije povukao novac iz EU fondova.