Dinko Burić

Belišće

Dinko Burić na čelu Belišća je od 2013. godine.

Rođen je 1962. godine u Valpovu. Oženjen je i otac je četvero djece. Nakon završene Srednje škole u Valpovu i Medicinske škole u Osijeku, upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu – studij medicine u Osijeku gdje diplomira 1989. godine. Po zanimanju je doktor medicine, specijalist-internist.

Godine 1998. preuzima dužnost ravnatelja Doma zdravlja Valpovo koju obnaša do 2002. godine. Nakon toga radi kao liječnik – zakupac u privatnoj specijalističkoj internističkoj ordinaciji u Belišću. Član je Hrvatskog kardiološkog društva i Europskog kardiološkog društva.

Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine. U postrojbama je HV-a aktivno sudjelovao 23 mjeseca gdje je obnašao razne dužnosti te je unaprijeđen do čina bojnika HV-a. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata te drugih odlikovanja i priznanja.

U razdoblju je od 1997. do 2001. godine bio predsjednik Gradskog vijeća Grada Belišća, a nakon prijevremenih izbora za Skupštinu Osječko-baranjske županije 2004. godine obnašao je dužnost zamjenika župana Osječko-baranjske županije. Na istu je dužnost ponovo izabran s Nezavisne županijske liste nositelja Branimira Glavaša nakon lokalnih izbora 2005. godine.

Na neposrednim izborima održanim 31. svibnja 2009. izabran je za zamjenika župana Osječko-baranjske županije. U dva je saziva bio i zastupnik u Hrvatskom saboru u kojem je bio nadaleko poznat po svojim energičnim istupima. Na čelu Belišća je od 2013. godine, a drugi mandat osvaja u prvom krugu izbora 2017. sa osvojenih 71,06 posto glasova. Svoj treći mandat osvaja ponovo u prvom krugu izbora 2021., sa osvojenih 82,15 posto glasova, drugim najboljim rezultatom izbora.