Ivan Penava

Vukovar

Profesor kineziologije i bivši veslač gradonačelnik je grada Vukovara od 2014. godine

Ivan Penava je rođen 31. prosinca 1974. u Vukovaru. Djetinjstvo je proveo u Vukovaru, u gradskoj četvrti Borovo naselje, gdje je bio učenik današnje OŠ Siniše Glavaševića.

U rodnom gradu je upisao srednju matematičko informatičku školu, ali je zbog ratnih stradanja morao nastaviti školovanje prvo u Varaždinu, a potom i u Zagrebu gdje je maturirao u zagrebačkoj 15. Gimnaziji – poznatom MIOC-u.

Nakon MIOC-a upisao je Kineziološki fakultet, na kojem je 1999. godine i diplomirao. Iste godine Penava je nastupio na Vojnim svjetskim igrama, predstavljajući Hrvatsku u veslanju.

Nakon diplome Penava se zaposlio kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Ekonomskoj školi Vukovar u kojoj je s vremenom postao ravnatelj, a radio je i kao vanjski suradnik na Veleučilištu Lavoslav Ružička.

Penava je oženjen i otac dvoje djece. Aktivno govori engleski.

Gradonačelnik je grada Vukovara od 2014. godine, kada je na prijevremenim izborima pobijedio dotadašnjeg gradonačelnika Željka Sabu. Još jedan mandat građani su mu dali na izborima 2017., na kojima je pobijedio već u 1. krugu, osvojivši 61,72 posto glasova, a treći mandat osvaja u drugom krugu izbora 2021., na koje je izašao kao kandidat Domovinskog pokreta.