Krešo Beljak

Samobor

Istaknuti HSS-ovac uspješni je gradonačelnik Samobora od 2009. godine

Krešo Beljak, gradonačelnik Grada Samobora i predsjednik HSS-a, rođen je 1971. godine u Brežicama, a odrastao je u Samoboru, gdje i danas živi s obitelji, suprugom i troje djece.

Od 2016. godine obnaša dužnost saborskog zastupnika i predsjednika Kluba zastupnika HSS-a u Hrvatskom saboru. Član je Atlantskog vijeća Hrvatske.

Dužnost gradonačelnika obnaša volonterski.

Završio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, smjer geografije, a potom stekao i akademski naziv sveučilišnog specijalista vanjske politike i diplomacije po završetku poslijediplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti.

Poslovnu karijeru započinje kao samostalni privrednik, potom nastavlja kao profesor geografije te engleskog i njemačkog jezika, kao i savjetnik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjima prirode Zagrebačke županije.

Na lokalnim izborima 2009. godine izabran je za gradonačelnika Grada Samobora, što je potvrdio i četiri godine kasnije. Osvajanjem još jednog mandata u svibnju 2017. godine, postaje prvi gradonačelnik Grada Samobora koji ovu funkciju obnaša u tri uzastopna mandata.

Aktivni je sudionik Domovinskog rata kao pripadnik ratne postrojbe 151. Samoborske brigade od 1990. do 1992., za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, kao i Nagradom za životno djelo Grada Samobora.

Među najvećim postignućima svakako je dobivanje prostora bivše vojarne Taborec koju je Grad Samobor uredio za društveno korisne namjene. U svome radu okrenut je mladima, radi na urbanizaciji i modernizaciji Grada Samobora, koji tako danas slovi za jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova.

Iskazuje jednako tako i velik interes za pomoć obrtnicima i malim poduzetnicima, zadržao je nultu stopu prireza, a u radu je posvećen i donošenju mjera za podizanje životnog standarda, osobito građana u potrebi, djece i umirovljenika.

Za njegova mandata u Samoboru su uvedeni besplatni udžbenici, božićnice i uskrsnice za umirovljenike, a planovi se realiziraju u suradnji s građanima, direktnim kontaktom na Tribinama na terenu.