Kristijan Jurjako

Cres

Mladi HNS-ovac na čelu je svog rodnog grada od 2009. godine

Kristijan Jurjako rođen je  27. prosinca 1971. godine u Rijeci. Osnovnoškolsko obrazovanje završio je u Cresu, a srednjoškolsko u CUO elektrotehničkih kadrova u Rijeci.

Nakon studija na Veleučilištu u Rijeci stekao je naziv stručnog prvostupnika ekonomije. Trenutno studira na specijalističkom diplomskom stručnom studiju na Veleučilištu u Rijeci gdje je u pripremi diplomskog rada.

Profesionalnu karijeru započeo je u ACI marini Cres kao elektroničar. Radio je još u u privatnom RTV servisu, u Vodovodu i čistoći Cres-Mali Lošinj u crpnoj stanici te u  dispečerskom centru na Vranskom jezeru.

Još u ranim školskim danima uključivao se u društveni život. Već 1993. godine s prijateljima  je osnovao Klub mladih Susajda koji uskoro preuzima gotovo cjelokupan društveni život mladih na Cresu. Razočarani tretmanom  tadašnje vlasti, 1997. godine,  sa petnaestoricom vodećih ljudi Kluba mladih kreće u osvajanje Gradskog vijeća. U tom mandatu osvajaju  tri mjesta te postaje vijećnikom.

Godine 2009. postaje prvi gradonačelnik Cresa izabran na izravnim izborima, a 2013. osvaja drugi mandat. Te godine izabran je i u Predsjedništvo Udruge gradova RH.

U slobodno vrijeme bavi se raznim aktivnostima od sudjelovanja u organizaciji  raznih manifestacija, karnevalskih događanja, bavi se fotografijom i videom, jedriličarski je sudac i član JK Reful. Također, bavio se novinarstvom te bio član Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Cres.

Član je Hrvatske narodne stranke od 2001. godine kad  se i osnovala stranačka podružnica u Cresu. Na lokalnim izborima 2017. godine  pobjeđuje u drugom krugu s 51,14 posto dobivenih glasova.

Sretno oženjen i otac Antonije.