Milan Bandić

Zagreb

Čovjek koji je postao sinonim za gradonačelnika u Hrvatskoj, Zagrebom početka novog tisućljeća.

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. godine u Bosni i Hercegovini. U rodnim je Grudama završio osnovnu i srednju školu, nakon čega je uz pomoć studentskog kredita otišao studirati na Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Već je u tom periodu marljivi Bandić radio kako bi otplatio svoj kredit. Jedno od prvih zaposlenja bilo mu je na istovaru šećera i žbukanju pročelja gradskih zgrada, a po završetku studija počinje raditi u Ledovoj hladnjači.

U Ledu se Bandić zadržao do 1983. godine kada se zaposlio kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ u Općinskom komitetu SKH Peščenica. Deset godina kasnije postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a 1995. postaje zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba. Dvije godine kasnije postaje i predsjednik zagrebačkog SDP-a i gradonačelnik Zagreba. Na mjestu gradonačelnika ostaje kontinuirano do 2002. godine, a potom biva ponovno izabran 2005. i ostaje na toj poziciji do danas.

Milan Bandić se kandidirao za predsjednika 2009. i 2015. godine, te na parlamentarnim izborima 2011. godine. Netom prije kandidature za prošle predsjedničke izbore, Bandić osniva novu stranku pod nazivom Milan Bandić 365- Stranka rada i solidarnosti. U drugom krugu lokalnih izbora 2017. godine pobjeđuje kandidatkinju Anku Mrak Taritaš s 51,79 posto glasova potvrdivši još jednom svoju poziciju na čelu grada Zagreba.

Kroz godine je proglašen počasnim građaninom Srebrenice, počasnim predsjednikom GNK Dinama i članom Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ s titulom Zmaj do Kamenitih vrata.

Svoju je suprugu Bandić upoznao još u studentskim danima na plesu u Studentskom centru. 1996. godine se od nje rastao, da bi se ponovno oženili sedam godina kasnije. Milan i Vesna Bandić imaju kćerku Ana Mariju.