Vojko Obersnel

Rijeka

Obi Riječki je dugogodišnji gradonačelnik grada na Rječini

Vojko Obersnel rođen je 25. ožujka 1957. godine u Rijeci, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Po završetku školovanja odlučuje upisati Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, nakon čega se vraća u rodnu Rijeku i počinje predavati biologiju i medicinsku genetiku na Medicinskom fakultetu.

U politiku ulazi 1990-ih učlanjenjem u SDP. U više je mandata bio član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, a od 2009. do 2012. godine nalazio se i u predsjedništvu stranke. Krajem 1990-ih bio je član Poglavarstva Grada Rijeke i pročelnik Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Prvi je put za gradonačelnika izabran 2000. godine, i na toj poziciji ostaje jer lokalnim izborima ponovno potvrđuje mandat na 4 godine dobivši 55,59 posto glasova građana Rijeke.

Obersnel je uključen u čitav niz organizacija i udruženja koja se bave razvojem lokalne samouprave. Predsjednik je hrvatske Udruge gradova, hrvatskog izaslanstva promatrača u Odboru regija EU, član je Odbora direktora Međunarodne udruge gradova i luka, predstavnik je Hrvatske u projektu SETA. Osim navedenih angažmana Obersnel je i predsjednik Turističke zajednice Grada Rijeke i član je Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka.

Godine 2003. uručeno mu je odlikovanje Reda zvijezde solidarnosti Predsjednika Republike Italije i počasna titula Commentatore. Obersnel je oženjen i ima jednog sina.