Kaže se kako je puno teže obraniti mandat nego ga prvi put osvojiti, a prvi krug lokalnih izbora pokazuje i da birači itekako prepoznaju i nagrađuju rad i rezultate svojih gradonačelnika. Većina od 70 pobjednika ostvarila je tako na ovim izborima bolji rezultat nego na prošlima, a neki od njih ostvarili su doista impresivan rast rejtinga i popularnosti među građanima.

Najznačajnija pobjeda ovih izbora, i to na više razina, definitivno je ona Nikole Gospočića iz Donje Stubice koji je osvojio 83,01 posto glasova i tako ostvario najbolji rezultat ovih izbora. Gospočić je, nadalje, na ovim izborima na koje je izašao kao nezavisni kandidat bez stranačke podrške ostvario čak 42 posto bolji rezultat nego na prošlima kad je, uz podršku SDP-ove koalicije, pobijedio sa 58,50 posto osvojenih glasova. Uz to, na ovim je izborima njegova nezavisna lista za Gradsko vijeće osvojila 47 posto glasova, jedan posto više nego koalicijska lista koju je predvodio na prošlim izborima, a znatno je veća i razlika u odnosu na drugoplasiranu listu u vijeću – na prošlim izborima drugoplasirana HDZ-ova lista osvojila je 20 posto, a na ovima je lista MB365 osvojila tek 13,92 posto.

Drugi najveći rast rejtinga bilježi Fabrizio Vižintin iz Buja koji je na ovim izborima pobijedio sa 69,81 posto osvojenih glasova, a na prošlim izborima sa 49,54 posto, s tim da je ova razlika još značajnija jer je na prošlim izborima pobijedio tek u 2. krugu.

Gledajući s te strane, najimpresivniji rast popularnosti bilježi, pak, Antonio Škarpa iz Starog Grada na Hvaru koji je na prošlim izborima jedini morao u 3. krug u kojemu je pobijedio sa tek 17 glasova razlike, dok je na ovima odmah u prvom krugu osvojio preko 68 posto glasova i pobijedio sa 531 glasom više. Na ovim je izborima Škarpina nezavisna lista osvojila sa 300 glasova više osvojila apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, dok su na prošlima s 13 glasova i jedan posto razlike zaostali za HDZ-om.

Četvrti najveći rast popularnosti bilježi, nadalje, Tomislav Rob iz Belog Manastira koji je na ovim izborima ostvario 31 posto bolji rezultat nego na prošlima, slijedi Loris Peršurić koji je svoj drugi mandat na čelu Poreča osvojio sa 74,58 posto glasova, jednim od najboljih rezultata izbora, što je 30 posto bolje nego na prošlim izborima.

U top 10 gradonačelnika koji su u protekle četiri godine najviše povećali svoju popularnost kod građana su još Ante Bilić iz Trogira, koji je pobijedio sa 30 posto jačim rezultatom, pri čemu treba naglasiti i da je na prošlim izborima pobijedio tek u drugome krugu, jednako kao i Dalibor Milan koji je svoj rezultat na ovim izborima popravio za čak 26 posto.

Vili Bassanese u Umagu je također napravio značajan rast – sa 52,38 posto osvojenih u drugom krugu prošlih izbora na jakih 65,53 posto u prvom krugu ovih izbora. Isti postotak, 25 posto jači rezultat nego na prošlim izborima, ostvario je i Ante Fabijanić u Pagu – na prošlim je izborima pobijedio u drugom krugu sa 50,60 posto glasova, a na ovima odmah u prvome sa 63,11 posto.

Od gradonačelnika koji su svojim radom, projektima i rezultatima ostvarili značajan rast popularnosti među svojim građanima pa na ovim izborima, za razliku od prošlih, pobijedili već u prvom krugu treba još istaknuti Dalibora Čandrlića u Kraljevici, Daria Zurovca u Svetoj Nedelji, Damira Lneničeka u Daruvaru, Ivana Bosančića u Vinkovcima, Zlatka Babića u Kutini, Mišu Krstičevića u Pločama i Matka Šutala u Valpovu. I Krstičević i Šutalo u drugom će mandatu konačno moći bez problema provoditi zacrtane projekte i mjere jer su, za razliku od prošloga mandata, ovaj put osvojili i većinu u svojim gradskim vijećima. Listu gradonačelnika koji su na ovim izborima dobili najbolju potvrdu da rade dobar posao zaključujemo sa Dariom Hrebakom koji je na prošlim izborima u Bjelovaru ostvario sličan postotak glasova kao i na ovima – 64,25 posto, no tek u drugom krugu, te Ljubomirom Kolarekom iz Preloga.  (M.P.D., V.H.)

Antonio Škarpa: Učinkovito i transparentno upravljanje podiže kvalitetu života građana, a tim putem ćemo i nastaviti

“Povjerenje građana smo dobili na temelju dosadašnjeg rada i dobrih rezultata kao i na planovima, projektima koji su pripremljeni, a koje smo jasno komunicirali. Drago mi je da imamo priliku nastaviti veliki razvojni ciklus koji je započet prije četiri godine, osobito zato jer je pandemija neke stvari zasjenila i usporila, a one će tek sada moći doći do punog izražaja.

Vjerujem da ćemo već ove sezone vidjeti velike pomake u razvoju turističke ponude i sadržaja, a onda i na ukupno gospodarstvo koje je izravno ili neizravno vezano za turizam. Građani su prepoznali i sve ostale aktivnosti, ulaganja u infrastrukturu, baštinu, a osobito u djecu, mlade i obitelji na što smo stavili veliki naglasak. Klasična politika sve više ustupa mjesto operativnom i transparentnom upravljanju koje donosi vidljive rezultate na kvalitetu života ljudi, a mi smo s tom idejom ušli u lokalnu politiku i tim ćemo putem nastaviti.”

Tomisav Rob: U ovom mandatu prioritet će mi biti razvoj gospodarstva i povećanje broja radnih mjesta, nastavit ćemo s postojećim socijalnim i demografskim mjerama te uvesti nove

Moja pobjeda u prvom krugu 2017. godine, kada sam dobio povjerenje nešto više od 50 posto građana,  bila je veliko iznenađenje, a smatram kako sam uspjeh ostvario jer su građani bili nezadovoljni tadašnjim upravljanjem grada. Tražili su promjenu i zato su glasali za mene. Nakon ovih izbora, i nakon četiri godine upravljanja gradom, 67,7% građana, 17 % vise nego prije četiri godine, dalo mi je povjerenje da nastavim voditi Beli Manastir i u sljedećem mandatu. Nisam sklon populizmu, velikim najavama ni podilaženju građanima s obećanjima kako će neke usluge grada biti besplatne. Previše cijenim ljude s kojima živim, moje susjede i prijatelje, da bi se prema njima odnosio na taj način jer svi oni znaju da ništa nije besplatno te da će se novci morati pronaći ili uzeti negdje drugdje.

Svaki predizborni program sam napisao vrlo realno, potom se savjetovao sa svojim timom i provjerio jesmo li uključili sve ono što su nam građani tijekom godina sugerirali. Moje kolege su već naučile da ne volim davati obećanja koja ne mogu ostvariti i zato su u „Programu razvoja Belog Manastira 2021-2025“ navedene stavke za koje sam siguran kako ćemo ih u narednom mandatu moći provesti. Građani su tijekom četiri godine na dnevnoj bazi mogli čitati što sam radio, gdje sam bio, što smo organizirali, a u velikom broju aktivnosti mogli su i sami sudjelovati. Grad se nedvojbeno probudio, virus COVID-19 je to sada zaustavio, no očekujem kako će nakon završetka pandemije Grad Beli Manastir nastaviti tamo gdje smo početkom 2020. stali. I to građani prepoznaju. Na takav način rada i komunikacije su navikli i to su nagradili.

I dalje ću vrlo transparentno objavljivati i gdje se nalazim i sto radim, kako izgleda proračun te na koji način i na što trošimo novce. Znam koji su najveći problemi grada, oni su prije svega vezani uz razvoj gospodarstva i povećanje broja radnih mjesta, a to će u ovom mandatu biti moj glavni prioritet. Kako sam i najavio u kampanji, nastavit ćemo i s provedbom svih postojećih socijalnih i demografskih mjera, uz uvođenje i nekih novih koje se posebno odnose na poboljšanje životnog standarda naših umirovljenika.I ovom prigodom još jednom bih zahvalio svojim sugrađankama i sugrađanima na podršci, a sad nastavljamo dalje.”

Loris Peršurić: Građani osjećaju da se u našem gradu kontinuirano radi na tome da ostanemo najpoželjniji grad za život u Hrvatskoj

 

Od srca zahvaljujem svojim Porečankama i Porečanima na tome što su mi dali svoje povjerenje da vodim naš voljeni grad iduće četiri godine. To je velika odgovornost i čast za mene i potrudit ću se, kao od prvog dana, biti tu, raditi i s vama stvarati još bolji grad za život. Ovo je moj drugi mandat i u njega ulazim s podrškom 75 posto glasača Poreča i 10 od 15 vijećnika u Gradskom vijeću. 

Na izborima lokalne razine građanima je važno da za gradonačelnika imaju osobu koja je tu, s njima, razgovara i sluša, živi taj grad svakoga dana. Mislim da građani prepoznaju nekoga tko je aktivan i radi svakoga dana. Dodatno, mislim da rad s ljudima postaje ključan u politici i da na tome treba kontinuirano raditi. Meni je izuzetno važno biti prisutan  među ljudima, razgovarati, ja sam čovjek od terena jer na taj način najbolje mogu čuti koji problemi postoje, prijedloge za rješenja…Konačno, građani osjećaju da se u našem gradu kontinuirano radi na tome da ostanemo najpoželjniji grad za život u Hrvatskoj, da guramo projekte poput izgradnje škola, vrtića, domova za starije, ali i održavamo visoku razi9nu socijalnih, zdravstvenih i drugih programa. Samo u Poreču, koji je grad od dvadesetak tisuća stanovnika, u zadnje četiri godine izgradili smo dvije nove osnovne škole, tri vrtića, uredili gradsku rivu, otvorili  pročistače otpadnih voda, krenuli s izgradnjom nogometnog kampusa…i nastavljamo dalje. Zato, hvala svima od srca.”

Ante Bilić: Građani su nagradili naš trud, rad, odgovornost i transparentnost

‘Moram reći da se jesmo nadali pobjedi, ali da će finalne brojke biti ovako velike, iskreno, to nismo očekivali. Gledajući nacionalni presjek i rezultate lokalnih izbora, slažem se s tezom koja se provlači, da su građani u mnogim sredinama iskazali da žele promjenu, da im je dosta politiziranja, prepucavanja, ideologija, korupcije, neefikasne gradske uprave. Tim više na snazi dobiva naša pobjeda gdje su građani jasno i nedvojbeno pokazali da su zadovoljni našim radom s rekordnim izlaskom na birališta i rekordnim brojem glasova za našu opciju. Mislim da su naši dosadašnji rezultati, koji su vrlo konkretni i mjerljivi i koje su sve generacije sugrađana osjetile na kvaliteti svog života, ono što nam je osiguralo njihovo povjerenje drugi put za redom. Prije četiri godine ja sam bio u poziciji izazivača i sportskim rječnikom rečeno, vjerovao sam da će sada biti teže „potvrditi titulu“. Međutim, naš rad, trud,  odgovornost i transparentnost građani su honorirali i na tome im veliko hvala. Sigurno je da se tu radi i o dijelu dosadašnjih neodlučnih birača koji su prepoznali projektnu vlast koja se vodi konkretnim brojkama, rokovima, ciframa, a ne govori na razini ‘trebali bismo’. Očito je da smo pogodili njihove potrebe do sada, ponajviše zahvaljujući kvalitetnoj komunikaciji, kao i da smo dobro detektirali što je ono što treba gradu i građanima u narednom periodu. Ono što je također važno je da su građani promijenili svijest, prepoznali lokalne izbore kao isključivo komunalne pa smo dobili podršku i onih koji su inače ideološki različiti od nas, ali vjeruju u ovo što radimo.

Druga velika pobjeda ovih izbora je upravo to, da smo postavili neke nove standarde i za ubuduće, da se svi budući pretendenti moraju natjecati projektima i idejama. Što je još važnije, da su se građani konačno u velikom broju zainteresirali za politički život grada i pokazali da žele sudjelovati u odlukama i da su svjesni važnosti i snage svoga glasa, a to je nešto na što smo ih poticali cijelo vrijeme. Ponosan sam zbog rezultata koje smo postigli, međutim, naša odgovornost je sada još i veća i građani s pravom očekuju još i više. Nadam se i radit ćemo na tome da opravdamo njihovo povjerenje.’

Vili Bassanese: Djela su jedino mjerilo uspjeha i motivacija za dugotrajno povjerenje građana

“Ovim putem želim još jednom, od srca, zahvaliti svim svojim sugrađankama i sugrađanima na ukazanom povjerenju, jer bez njih sve što je do sada izgrađeno i postignuto ne bi bilo moguće. Biti izabran gradonačelnikom Umaga već 4. put za redom je iznimna čast, ponos, i potvrda da sam  prije 20 godina izabrao pravi put.

Umag je grad u kojem sam rođen i s kojim svakodnevno živim te me činjenica da stvaram čvrste temelje za buduće generacije, uz nedvojbenu potporu svojih sugrađana, najviše ispunjava. Moja je pobjeda zapravo pobjeda cijelog jednom tima jer zajedništvo i timski rad nemaju alternativu, a bez njih ni ja ne bih bio to što jesam. Stoga ću nastaviti raditi istim tempom, jer jedino djela govore i jedino djela mogu biti mjerilo uspjeha te motivacija za dugotrajno povjerenje građana.”

Dalibor Milan: Pobjeda u prvom krugu najveća je motivacija za nastavak rada na kvalitetnim projektima

‘Pobjeda u prvom krugu, s velikom prednošću u odnosu na protukandidate, svakako je potvrda da su sugrađani prepoznali moj rad u protekle četiri godine. Baš kao i 2017. godine vodio sam afirmativnu kampanju, a s protukandidatima se natjecao isključivo s programom koji su Metkovci prepoznali. U prvom mandatu sa sugrađanima sam imao zaista partnerski odnos koji se temeljio na međusobnom poštovanju i podršci, a u drugom nastavljamo u istom smjeru.

Njihove pozitivne reakcije uvijek sam smatrao najrelevantnijom ocjenom, a njihova velika podrška na izborima mi je najveća motivacija da, zajedno sa svojim timom, nastavim provoditi kvalitetne projekte koji će mijenjati naš grad nabolje, u svakom pogledu.’

Matko Šutalo: Odradili smo lavovski posao i u samo jednom mandatu učinili više za grad nego svi ostali prije nas, a to su građani prepoznali

“Na izborima 2017.g. ostvarili smo pobjedu u 2. krugu i to je bilo veliko iznenađenje obzirom da se niti ja niti moji suradnici nismo nikada bavili politikom. Nakon 27 godina jednostranačja srušili smo HDZ. Na tim izborima dobili smo i protestne glasove i svjesni smo toga te je to trebalo itekako opravdati.

Četiri godine vodili smo borbu s oporbom koja se nije mogla pomiriti s porazom već je opstruirala naš rad kako je god mogla budući je imala većinu u gradskom vijeću. Unatoč tome odradili smo lavovski posao i u samo jednom mandatu učinili više za naš grad nego svi ostali u mandatima prije nas. Ljudi su to prepoznali, vide da radimo za grad i građane i to je rezultiralo ovom povijesnom pobjedom. Međutim, nema opuštanja, radimo dalje još više i s još većim elanom jer sada imamo veliku većinu i u gradskom vijeću i moći ćemo lakše provesti prijedloge i ideje naših sugrađana u djelo.”

Denis Kralj: Vrbovec smo mijenjali drugačijim pristupom prema građanima, napornim radom i poštenjem što je dovelo do uspjeha na izborima

“Prvo se želim zahvaliti svima koji su me podržali. Ovakva velika podrška godi, ali i obvezuje. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja naših građana.

Razlog velike podrške nikako nije jedan. Radi se o puno malih stvari, malih koraka kojima smo mijenjali Vrbovec u zadnje četiri godine. Radi se prvenstveno o promjeni u pristupu prema građanima, napornom radu i poštenju. Za uspjeh na izborima potrebna je kombinacija svih tih stvari.”