Ovogodišnji pobjednici izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos biti će proglašeni krajem tekućeg mjeseca. 

Najbolji mali grad u kategoriji obrazovanja i demografske politike izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos  tražit će se između lanjskog pobjednika Cresa, Bakra, Buja, Krka I Novigrada.

Pobjednici ovogodišnjeg izbora kojeg organiziramo u suradnji sa Jutarnjim listom i agencijom Ipsos bit će proglašeni krajem mjeseca.

Bakar: U obrazovanje i mlade uložili 30 milijuna kuna – izgradili dva vrtića i dvije sportske dvorane, sva djeca imaju mjesto u vrtiću, učenicima besplatan produženi boravak I školski pribor

Grad Bakar po treći put potvrđuje svoj status jednog od najboljih gradova za demografiju I obrazovanje ulaskom u samo finale našeg izbora za najbolji grad, a o važnosti koju pridaju ovom segment najbolje govori podatak da su u proteklih nekoliko godina u obrazovanje I mlade uložili 30 milijuna kuna. Naša analitika kaže i kako je Bakar u top 5 po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u kategoriji malih gradova (28,46 posto proračuna), u top 10 po iznosu porodiljine naknade po novorođenom u istoj kategoriji  gradova (4.312 kuna po novorođenom), u top 15 po broju odgojitelja u vrtićima (5,7 djece po odgojitelju), u top 15 po broju visoko obrazovanih stanovnika u kategoriji malih gradova (svaka 7,8 osoba je visoko obrazovana).

Grad Bakar nizom projekata, mjera i potpora stvara uvjete za ugodan i kvalitetan život djece i mladih, te iz godine u godinu sve se više ulaže u predškolski i školski odgoj, obrazovanje te socijalnu politiku, kako bi se olakšalo roditeljima, a pružilo što sretnije i bezbrižnije odrastanje mališanima. Bakar se naročito istaknuo ulaganjima u vrtiće i škole te pomoći roditeljima u financijskim izdacima vezanim za školovanje najmlađih i mladih sugrađana.

Među kapitalnim projektima izgradila su se dva dječja vrtića, dvije nove školske sportske dvorane, uveden je pedijatar, logoped, produženi boravak u svim područnim i osnovnim školama, uz sve to još je čitav niz pogodnosti kojima grad potiče kvalitetniji život djece i mladih, smatrajući to najboljim ulogom u budućnost Bakra. Zaposlenim roditeljima osnovnoškolaca nižih razreda od velikog je značaja produženi boravak, koji je u dvije osnovne škole na području Bakra organiziran u čak 7 skupina, a za koji Grad godišnje izdvaja preko pola milijuna kuna. Roditeljima se pomaže i kod troškova osnovnoškolskog obrazovanja pa su oslobođeni nabave radnih bilježnica za đake od prvog do osmog razreda, njih ukupno 541, za što je samo ove godine izdvojeno 197 tisuća kuna.

Roditelji prvašića s područja Grada Bakra ni ove godine nemaju gotovo nikakvih troškova vezanih uz školski pribor i materijale, tradicionalno ih je na školskim klupama dočekao poklon paket sa svime što im je potrebno za uspješan početak školovanja, od likovnih mapa I kolaža, škarica, omota, pa do pune pernice…

Pomaže se i obiteljima s više školaraca. Roditeljima koji istovremeno školuju troje ili više djece u osnovnim i srednjim školama isplaćuje se jednokratna novčana naknada u iznosu od 1.500 kuna. Grad sufinancira logopeda za svu djecu predškolskog i školskog uzrasta kojoj je ta pomoć potrebna. Stipendiranjem učenika i studenata, već godinama se potiče izvrsnost, učenici primaju 500 kuna mjesečno, dok studenti mjesečno dobivaju 750 kuna. Samo u 2020./21. za stipendije je osigurano 260 tisuća kuna.

Izdvaja se i za putne troškove učenika i studenata, za što je osigurano 160 tisuća kuna. Grad sudjeluje s učešćem od 33 posto, a sufinanciraju se i pokazne karte svim učenicima Osnovne škole Hreljin koji u školu putuju iz okolnih naselja.

Bakar se može pohvaliti i brojem vrtića. DV Bakar čiji je osnivač djeluje na tri lokacije, u Hreljinu, Bakru i Škrljevu, a uz gradski su i dva privatna vrtića te obrt s dadiljama. Na području Grada nema liste čekanja i neupisane djece, svako dijete čiji su roditelji iskazali interes za upisom u vrtić dobilo je mjesto, a tu se također pomaže obiteljima s više mališana. Za drugo dijete plaća se pola cijene, za treće kao i djecu u socijalnom programu vrtić je besplatan. Za sufinanciranje smještaja u privatnim vrtićima i dadilje, Grad Bakar godišnje izdvaja 1,7 mil kuna, dok je za rad Dječjeg vrtića Bakar u proračunu osigurano 5,2 milijuna kuna.

Posljednjih godina značajna sredstva uložena su u infrastrukturu, rekonstrukcijom i prenamjenom dijela zdravstvene stanice proširen je vrtić Škrljevo i kapacitet vpovećan za još jednu jasličku skupinu. S prvim danom rujna, mališani su uselili u nove prostorije te su im značajno poboljšani uvjeti za boravak. U projekt proširenja uloženo je 2,4 milijuna kuna, kod čega 1,7 mil kuna iz europskog poljoprivrednog fonda. Dječji vrtić Bakar početkom godine oformio je stručni tim, zaposlio pedagoga i psihologa koji je uz zdravstvenu voditeljicu potpora odgojiteljima, roditeljima i djeci na svim lokacijama

Iako nije njihov osnivač, Grad značajne investicije ulaže u održavanje škola. Kapitalnim projektom vrijednim 18,5 milijuna kuna, kojeg je u cijelosti financirao, u OŠ Hreljin 2018. uredile su se tri nove učionice i suvremeno opremljena sportska dvorana. Svake godine osnovnim se školama isplaćuju donacije za podizanje pedagoškog standarda, a Grad Bakar financira i sudjelovanje učenika na školskim natjecanjima.

Na području Bakra djeluje 66 udruga u sportu i kulturi, kojih većina okuplja djecu u raznim izvannastavnim aktivnostima. Blagdan Svetog Nikole se već tradicionalno obilježava dječjim predstavama i podjelom oko 450 prigodnih paketa, za darove i organizaciju priredbi izdvaja se oko 120 tisuća kuna. Radi se i na poboljšanju demografske slike bakarskog kraja. Roditeljima se isplaćuju potpore za novorođene i to 3 tisuće kuna za prvo, 4 tisuće kuna za drugo, 8 tisuća kuna za treće dijete, a za svako sljedeće- 10 tisuća kuna.

-Grad će i dalje nastaviti ulagati u predškolski i školski odgoj, obrazovanje i kvalitetniji život djece i mladih, smatrajući to najboljim ulogom u budućnost – poručili su iz Bakra.

Buje: Milijunska ulaganja u škole i vrtiće, najviši vrtićki standardi, stipendije za učenike I studente

Grad Buje je svoju nominaciju u finalu izbora zaslužio mjestom u top 5 na dva područja, po proračunskim izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku I mlade (27,17 posto proračuna), kao i po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji malih gradova  (4,4 djece po ododgojitelju), a nalazi se i na listi u top 15 po broju učitelja u školama u istoj kategoriji gradova (7,0 učenika po učitelju) i unutar top 20 po broju visoko obrazovanih stanovnika u kategoriji malih gradova (svaka 8,1 osoba je visoko obrazovana).

U Gradu su tijekom mandata gradonačelnika Fabrizija Vižintina i njegova tima pokrenuti i realizirani mnogi projekti za dobrobit zajednice, a posebno su energiju, kažu nam, usmjerili na oživljavanje aktivnosti mladih, sportskih klubova, revitalizaciju određenih dijelova područja. Na prvo mjesto stavili su mlade i zdravlje, odnosno suradnju sa školama, stipendiranje, sufinanciranje, savjetovanja i financiranja po pitanju zdrave prehrane i zdravstvenog odgoja. U razdoblju od 2017. do 2020. za pomoć osnovnim i srednjim školama za vannastavne aktivnosti u pet škola, sudjelovanja učenika na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima ili natječajima izdvojili su 110.949 kuna. U posljednjih petnaestak godina Grad financira provedbu produženog boravka i prigodnih božićnih i novogodišnjih paketića za dvije osnovne škole za učenike nižih razreda u iznosu od 763.168 kuna.

Učenicima i studentima slabijeg imovinskog i materijalnog statusa Grad Buje dodjeljuje stipendije tijekom deset mjeseci i to: učenicima 400 kn mjesečno i studentima 700 kuna. Stipendiju prima prosječno 12-15 učenika, odnosno 15-20 studenata. Učenicima sufinanciraju i prijevoz, a za sufinanciranje školskog pribora, troškova u dječjim vrtićima i školama te edukativnih brošura za djecu i mlade Grad je utrošio oko 350.000 kuna.

Četiri značajne infrastrukturne investicije u obrazovanju temelj su kandidature Buja u Istarskoj županiji za naslov pobjednika u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova. Riječ je o energetskoj obnovi osnovne škole ‘Mate Balota’ vrijednoj 4,6 milijuna, rekonstrukciji talijanske srednje škole ‘Leonardo da Vinci’ kroz investiciju ‘tešku’ 24 milijuna te dogradnji i energetskoj obnovi dječjeg vrtića u Bujama u ukupnom iznosu ulaganja od 10,8 milijuna kuna.
– Projekt rekonstrukcije  škole ‘Leonardo da Vinci’ je od vrlo velike važnosti za našu lokalnu sredinu. Osigurano je sufinanciranje Talijanske unije, Istarske županije i državnog proračuna – navode u gradskoj upravi Buja.

Cres: Sva djeca imaju mjesto o vrtiću, osnovnoškolci jednu od najbolje opremljenih škola u zemlji

Prošlogodišnji pobjednik u kategoriji demografije I obrazovanja, Grad Cres je još jedan plasman u finale zaslužio na temelju rezultata koji Grad svrstavaju u top 20 po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u kategoriji malih gradova (19,3 posto proračuna). U top 5 iste kategorije nalazi se po iznosu stipendija i školarina po stanovniku (118 kuna po stanovniku), ali i  po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji malih gradova (3,8 djece po odgojitelju), dok se u top 10 uvrstio po broju visoko obrazovanih stanovnika u navedenoj kategoriji gradova (svaka 7,4 osoba je visoko obrazovana).

Briga Grada Cresa za mlade naraštaje počinje od samog početka njihova života. Za svako novorođeno dijete osiguran je novčani dar, a svako dijete ima mjesto u gradskom dječjem vrtiću „Girice“, i to- bez lista čekanja. Upravo je u tijeku projekt dogradnje i adaptacije spomenutog vrtića ukupne vrijednosti 3,4 milijuna kuna. Cilj projekta je povećanje kapaciteta dječjeg vrtića, stvaranje boljih radnih uvjeta za stručne djelatnike i otvaranje mogućnosti za otvaranje još jedne odgojne skupine i zapošljavanje novih odgajatelja.

Podrška mladima nastavlja se kroz osnovnu školu s kojom Grad Cres odlično surađuje i sufinancira niz nadstandardnih programa čime se omogućuje da creski učenici imaju barem jednake, ako ne i bolje, uvjete od učenika na kopnu.  Grad Cres financira i ostale brojne izvannastavne aktivnosti, sudjelovanje na natjecanjima, školske listove, učeničke nagrade, razne projekte, sportske klubove koji okupljaju cresku djecu i udruge koji organiziraju slobodno vrijeme đaka. Nadalje, učenicima nižih razreda sa 200 kn, a učenicima viših razreda osnovne škole sa 300 kuna Grad financira nabavku dodatnog školskog pribora. Zahvaljujući sufinanciranju iz gradskog proračuna OŠ Frane Petrića u Cresu tehnički je jedan od najbolje opremljenih škola u Hrvatskoj, te su sve učionice opremljene pametnim pločama, škola raspolaže s 3D printerima i sličnom naprednom opremom. U 2017. uveden je i produženi boravak u osnovnoj školi, a sljedeće godine i druga skupina produženog boravka, za kojeg roditelji plaćaju samo troškove prehrane učenika jer plaće nastavnika i kuhara snosi Grad. Tijekom školovanja Grad Cres stipendira sve srednjoškolce i studente koji to zatraže, a sufinancira se i njihov putni trošak.

Krk: Među rijetkima koji doista potiču izvrsnost i nagrađuju svoje najbolje učenike i profesore i vrhunske sportaše

Pobjednik našeg prošlogodišnjeg izbora za najbolji grad bio je Grad Krk, jedini grad koji je obranio titulu i ponovo pobijedio u čak dvije kategorije – gospodarstvo i kvaliteta života.  U 2020. uz kvalitetu života i po ekonomskim dosezima, titulu napada u još jednoj, trećoj, kategoriji nadmetanja, po standardu koji u obrazovnoj i demografskoj politici pruža svojim stanovnicima.

fo:Ivica Brusić Brujo

Kriteriji koji ambiciju i nominaciju opravdavaju u svakom pogledu su tu, Krk se nalazi u top 5 na dva polja, po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade (28,06 posto proračuna), ali i po broju visoko obrazovanih stanovnika u kategoriji malih gradova (svaka 6,5 osoba je visoko obrazovana). U top 10 se smjestio prema iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji malih gradova (63 kune po stanovniku), u top 15 po iznosu porodiljine naknade (3.704 kune po novorođenom) u istoj kategoriji  gradova.

Mladi, obrazovanje i demografija, Gradu Krku je jedno od najvažnijih područja i – kako ističu – u njemu se konstantno podiže razina kvalitete na najvišu točku kako bi omogućili optimalan život sugrađanima i početak života najmanjim sugrađanima. Što se tiče naših najmlađih sugrađana, Grad odmah po rođenju kao mjeru pronatalitetne politike daje novopečenim roditeljima jednokratnu financijsku pomoć u nabavci opreme za novorođenčad. Pravo na nju imaju roditelji koji su državljani RH s neprekidnim dvogodišnjim prebivalištem na području Grada Krka, a visina iznosi za prvo rođeno dijete 3.000 kuna, za drugo 4.500, a za treće dijete 6.000 kuna. Ako obitelj ima više djece naknada se povećava za svako sljedeće novorođeno po 3.000 kuna. U navedenu je svrhu isplaćeno u 2019. – 231.000,00 kn, a do 1. 10. 2020.  262.500 kuna.

O dobroj praksi demografije najbolje govori podatak da je ove godine upis u vrtić tražilo 131 djete s područja Grada. Ostao je veliki broj – konkretno 69- neupisanih  i Grad Krk je ekspeditivno organizirao prenamjenu prostora starog dječjeg vrtića – koji su u međuvremenu koristile neke sportske udruge – u novoopremljeni prostor za boravak dviju vrtićkih skupina. Također, u dogovoru s ostalim otočkim lokalnim samoupravama određeni broj djece pohađa vrtić u njihovim prostorima, što rješava gotovo u potpunosti pitanje neupisanih mališana. Grad sa 75 posto ekonomske cijene po djetetu sufinancira pohađanje dječjega vrtića.

Početkom svake školske godine dodjeljuje se naknada za nabavu drugih obrazovnih materijala i bilježnica učenicima osnovne škole i jednokratna potpora u svrhu nabave udžbenika, radnih bilježnica i bilježnice učenicima srednje škole, a pravo na 500 kuna naknade imaju svi učenici s prebivalištem na području Grada Krka. Za školsku 2019./2020. Grad je zaprimio ukupno 598 zahtjeva na temelju kojih je isplaćeno 299.000 kuna za nabavu drugih obrazovnih materijala, udžbenika, radnih bilježnica i bilježnica. Grad Krk sufinancira, isto tako, prema Ugovoru s lokalnim autoprijevoznikom, subvencionira cijenu prijevoza učenika koji putuju prema kopnu s 50 posto iznosa.

Nadalje, Grad izdvaja značajna sredstva i kao poticaj za izvrsnost učenika. Stipendije se dodjeljuju redovitim učenicima srednjih škola, studentima, kao i poslijediplomantima. I to na temelju školskog/akademskog uspjeha i za deficitarna zanimanja. Na kraju 2019./2020. imali su 70 stipendista,  odnosno 36 studenta (8 za deficitarna zanimanja) i 34 srednjoškolca (također 8 za deficitarna zanimanja). Iznos mjesečne stipendije za studenta je 700, a za učenika 500 kuna. Student poslijediplomskog studija prima 1.000 kuna.

Grad Krk dodjeljuje i godišnju nagradu učeniku generacije, ali i učenicima i nastavnicima – mentorima lokalne srednje škole za posebna postignuća na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama. Učenik generacije dobiva 1.000 kuna. Visina novčanih nagrada iznosi za osvojeno prvo mjesto učenika- 1.000 kn, za drugo mjesto -800 kn, a treće- 600 kuna. Za sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima kada nisu osvojeni udjeljuje se po 500 kn za učenika i mentora.

Krk uručuje godišnje nagrade i sportašima s područja Grada. Nastup na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima za osvojeno 1. mjesto vrijedi 5.000 kuna, 2. mjesto -4.000, a 3. mjesto- 3.000 kuna. Europsko prvenstvo – za osvojeno 1. mjesto 3.000 kuna, 2. mjesto -2.000 kn, 3. mjesto 1.000 kuna. Državno prvenstvo – za 1. mjesto 1.000, 2. mjesto 700 i 3. mjesto 500 kuna. Na temelju razvrstavanja sportaša u određenu kategoriju HOO-a, Grad Krk  novčano nagrađuje sportaše za I., II. i III. kategoriju vrhunskih sportaša Hrvatske sa 7.000 kuna; IV. kategoriju – vrsni sportaš Hrvatske sa 5.000, dok V. i VI. kategorija – daroviti sportaš Hrvatske prima 3.000 kuna.

Prava iz socijalne skrbi se ostvaruje ako korisnik ispunjava socijalni uvjet – s prihodom samac do 2.625 kuna, dvočlano kućanstvo do 3.750 kn, tročlano do 5.000, četveročlano kućanstvo do 6.375,00 kuna, a ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog se člana povećava za 875 kuna. Poseban uvjet odnosi se na stradalnike Domovinskog rata. Korisnici imaju prava na mjesečnu novčanu pomoć; na jednokratnu novčanu pomoć; na naknadu za troškove stanovanja, troškove ogrijeva, financiranje boravka djece u jaslicama i dječjem vrtiću, marende učenicima osnovne škole, financiranje produženog boravka osnovnoškolaca,  javnog prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studenata, na mjesečnu novčanu pomoć za redovno školovanje učenika srednjih škola i studenata, na sufinanciranje troškova školskih udžbenika i pribora za učenike osnovnih i srednjih škola, na pomoć za podmirenje troškova prijevoza djece sa poteškoćama u razvoju, na financiranje pogrebnih troškova, financiranje smještaja u zdravstvenim ustanovama za psihički bolesne osobe i  ustanovama socijalne skrbi (domovima), pravo na pomoć i njegu u kući…

Novigrad: Grad pozitivnih demografskih trendova, proširenjem vrtića osigurat će mjesto za svu djecu u idućih 10-15 godina

Grad Novigrad i ove je godine ušao u finale našeg izbora za najbolji grad u dvije kategorije – obrazovanje i mladi te kvaliteta života. Kada se radi o prvom, veliku završnicu među malim gradovima Novigrad je zavrijedio postignućima koji su Grad smjestili u top 10 prema iznosu stipendija i školarina po stanovniku u toj kategoriji gradova (78 kuna po stanovniku), dok je čak u top 5 po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji malih gradova (4,1 djece po odgojitelju), kaže naša analiza. U top 10 se nalazi po broju učitelja u školama u kategoriji malih gradova (6,5 učenika po učitelju), u top 20 prema iznosu porodiljine naknade po novorođenom u kategoriji malih gradova (po novorođenom -2.298 kuna).

Grad Novigrad u našem je prvom izboru za najbolji grad proglašen najboljim malim gradom za život u zemlji

Izdvajajući pak ključne projekte, u Novigradu ističu izgradnju nove zgrade Osnovne talijanske škole, procijenjena vrijednost radova je 25 milijuna kuna. Tu je i dogradnja vrtićke zgrade za potrebe smještaja dviju dodatnih jasličkih skupina u investiciji teškoj 2,5 milijuna kuna. Procjena je kako će se time zadovoljiti potrebe upisa sve djece u (javne) gradske vrtiće u narednih 10-15 godina, za što je  iz gradskog proračuna u tu svrhu osigurano 400.000 kuna.

Nadalje, nabavljena su 2 vozila za potrebe dviju novigradskih osnovnih škola, u Gradu uostalom  brinu o osiguravanju nadstandarda u osnovnim školama, pa su se pobrinuli za produženi boravak, školskog psihologa, nastavu informatike za niže razrede, nabavku besplatnih udžbenika i radnog materijala, školski preventivni program…

Dodatno, potpora su roditeljima, mladima i najmlađima -učeničke i studentske stipendije, novčane nagrade odličnim učenicima i studentima, sufinanciranje troškova prijevoza srednjoškolaca, sufinanciranje troškova vrtića, naknada za novorođenčad, oprema za novorođenčad, hrana za dojenčad. To sve skupa pridonosi pozitivnom prirodnom prirastu stanovništva i pozitivnim demografskim brojkama. U tijeku je i projekt subvencionirane stanogradnje – 9 stanova za mlade novigradske obitelji, a važnu poziciju u kvaliteti standarda mlađih sugrađana, naravno i ne samo njima, ima i rekonstrukcija zgrade bivšeg kina/doma kulture u suvremeni multimedijalni centar. Vrijednost investicije iznosi oko 14 milijuna kuna. (Pero Livajić, Vedran Marjanović/Jutarnji list)