Četvero poginulih, na desetci ozlijeđenih i milijunska, još uvijek neprocjenjiva šteta, posljedice su nezapamćenog olujnog nevremena koje je u srijedu popodne prohujalo kontinentalnom Hrvatskom. U Zagrebu, koji je najviše nastradao u ovom nevremenu, poginula su dva muškaraca, treći poginuli je muškarac iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji. Na trojicu pala su stabla. Jutros je stigla informacija da je poginuo i vatrogasac koji je bio na intervenciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Nevrijeme je zahvatilo nekoliko županija, no najveće štete i najviše ozlijeđenih je u Zagrebu. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji žurne i komunalne službe imale su više od 1300 intervencija, donosi telegram. Vjetar koji je nosio sve pred sobom – granje i limene krovove, razne predmete, rušio dimnjake, kidao stabla, ostavio je zakrčene gradske prometnice i tramvajski promet koji do kasno navečer nije u potpunosti vraćen u funkciju. Iz Grada Zagreba jutros upozoravaju građane da ne hodaju po parkovima dok se ne saniraju opasna nagnuta stabla i grane.

Nevrijeme je poharalo i Požeško-slavonsku, Vukovarsko-srijemsku, Krapinsko-zagorsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, dok je u drugim dijelovima kontinentalne Hrvatske nevrijeme izazvalo poteškoće u prometu i prekide u isporuci električne energije, javlja Telegram.

Premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada pomoći u saniranju nastale štete, a vojska se uključila u raščišćavanje i saniranje šteta u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kako javlja Jutarnji list, temeljem zahtjeva Ravnateljstva stožera Civilne zaštite, ministar obrane Mario Banožić u jutarnjim satima u četvrtak 20. srpnja 2023. godine donio je odluku o upućivanju 50 pripadnika Hrvatske vojske na saniranje materijalnih šeta nastalih kao posljedica velikog nevremena koje je zahvatilo i Vukovarsko-srijemsku županiju. Riječ je o pripadnicima Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske koji će biti angažirani na sanaciji štete nastale na području Vinkovaca, odnosno državne ceste D55, priopćeno je iz MORH-a.

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je u srijedu navečer sjednicu na kojoj se predložilo da sve općine i gradovi te županije hitno sazovu svoje stožere civilne zaštite kako bi se što prije počelo s rješavanjem problema koji su proizašli nakon nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

Isto tako, preporuča se koordinacija sa žurnim službama sa područja županije, kao i određivanje prioriteta rješavanja i sanacija štete po stupnju hitnosti. Građani, stoji u priopćenju Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, ne bi trebali sami sanirati štete koje mogu prouzročiti po život opasne situacije.

Preporuka je i da svi načelnici općina i gradonačelnici u svojim sredinama aktiviraju trgovačke radnje i centre koji posjeduju nužno potreban materijal radi sanacije nastale štete. Prema izjavama nadležnih službi Vodovoda Slavonski Brod i Vodovoda Zapadna Slavonija voda je ispravna za piće iz javnih vodoopskrbnih sustava. Međutim, preporuka je da se voda iz privatnih zdenaca prokuha prije upotrebe.

Iz Civilne zaštite ističu i kako je na terenu 15 jedinica HEP-a. Zbog olujnog nevremena, u bolnicu “Dr. Josip Benčević zaprimljene su, do 21 sat, 32 osobe, od čega su dvije osobe teže ozlijeđene, dok su u Opću bolnicu Nova Gradiška zaprimljene 23 osobe. (m.p.d.)