Radimo na sjevernoj obilaznici koju su Belomanastirci očekivali desetljećima, radi se na dovršetku koridora Vc, kreće projekt aglomeracije, imali smo nekoliko velikih projekata uređenja ulica i gradske infrastrukture i jako mnogo manjih projekata. Kad se to sve skupa zbroji – iznos je impresivan i mogu biti vrlo zadovoljan ostvarenim

Beli Manastir među deset je najboljih gradova po trendu rasta proračunskih prihoda per capita, u istoj je grupi i po povlačenju sredstava iz EU fondova zahvaljujući čemu su realizirani ili u tijeku realizacije projekti poput Gradskog sportskog parka, Zaželi, Kuće baranjskog kulena i brojnih drugih. U posljednje tri godine u ovom su gradu udvostručena izdvajanja za novorođenčad i studente te uvedene potpore za kupnju prve nekretnine, a više o svemu tome saznali smo kroz razgovor s gradonačelnikom Tomislavom Robom.

Gospodine Rob, sad pri kraju Vašeg prvog mandata na čelu Grada Belog Manastira može li se reći da ste zadovoljni? Jeste li, i u kojoj mjeri, ostvarili sve što ste planirali i obećavali prije četiri godine?

Kako su krenule pripreme za predizbornu kampanju, tako sam izvadio promidžbene materijale koje smo izradili u prošloj kampanji i pregledao što smo sve rekli napraviti 2017. godine. Moram reći – zadovoljan sam. Više od 80 posto obećanog i najavljenog uspjeli smo u cijelosti provesti, a neke projekte, zbog realnih okolnosti, nismo dovršili nego smo ih samo započeli. No, nismo odustali i rješenja su na pomolu, kao u slučaju bivše belomanastirske vojarne. 2017. godine, nakon, nakon provedene analize, izradili smo program koji je bio realan i provediv, zato su nam i rezultati tako dobri, no glavni je cilj ipak bio pokrenuti grad. Beli Manastir, od Mirne reintegracije Baranje, nikako nije uspijevao vratiti onu staru gradsku živost, kako na gospodarskoj tako i na društvenoj razini. Drago mi je što smo svim građanima, kako onima u najužoj gradskoj jezgri, tako i u našim prigradskim naseljima, pokazali da je moguće kvalitetno izvršiti kapitalne projekte. Moguće je dobiti potporu Osječko-baranjske županije i različitih ministarstava, tako da se projekti završavaju uz minimalne troškove iz gradskog proračuna, moguće je dobiti projekte za svako naselje i ono najvažnije, moguće je sve projekte – od onih najmanjih intervencija na ulici, pa do višemilijunskih projekata – kvalitetno provesti. Mislim da su građani prepoznali novi pristup radu i novu radnu etiku koju je moj tim donio u gradsku upravu, a njihovi komentari, koje svaki dan čujem na ulici, mnogo mi znače i daju snagu za nastavkom rada na razvoju grada.

Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Po čemu je grad Beli Manastir danas bolje mjesto za život nego prije četiri godine i gdje je napravljen najveći napredak?

Mislim da je Beli Manastir danas bolji grad za život nego prije četiri godine zato što smo kontinuirano i ravnomjerno ulagali te nastojali jednako pomoći svim dobnim i socijalnim skupinama. Nije to bilo jednostavno učiniti jer smo se od početka suočili s velikim problemima, recimo, moj prvi radni tjedan počeo je problemom vezanim uz gradske bazene – hoćemo li ih krpati i otvoriti ili ćemo pokušati napraviti nešto novo. Ne bih mogao mirno spavati da se jedna osoba razboljela od vode na starom bazenu, zato sam mandat započeo vrlo nepopularnom odlukom i zatvorio bazene. Ne moram vam reći koliku količinu kritike sam za to dobio, no nakon četiri godine, kad građani vide naše nove bazene, mislim da im jasno kako je moja tadašnja odluka imala smisla. Bazeni, i to ne samo jedan nego tri bazena za različite namjene, rekreaciju, zabavu, razvoj sporta, noćno kupanje, sve ono što i dalje namjeravamo napraviti u tom kompleksu, otvara  i radna mjesta za mnoge obrte, studente, ugostitelje, jedna stvar vuče drugu. Drago mi je što su, iako su prošle godine bili kratko otvoreni, privukli kupače iz cijele Slavonije i Baranje i šire. Isti je slučaj i s Peer centrom koji je od derutnog, zapuštenog restorana pretvoren u prostor u kojemu će radno mjesto pronaći brojni mladi ljudi. Ovo su možda najbolji primjeri načina razmišljanja koji je odredio moj prvi mandat. Ništa nisam želio „krpati“ nego smo pristupili sustavnom rješavanju problema, srušili bi staro što ne valja, pronašli novce, raskopali, izgradili i riješili problem iz temelja. Jasno mi je kako je građanima trebalo vremena dok nisu stekli povjerenje u moje namjere i nisu vidjeli prve rezultate, no sada je situacija drugačija. Gradi se obilaznica oko Belog Manastira, dovršava se pristup koridoru Vc, jedini izlaz u Baranji bit će upravo kod našeg grada, krećemo s provedbom velikog projekta aglomeracije, izgradnje sustava odvodnje i pročišćenja vode te će zaista dobar dio grada i sva prigradska naselja biti temeljito raskopana, no život će nam nakon toga svima biti mnogo bolji i kvalitetniji. A to je glavni cilj.

Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana? Što je s demografskim mjerama?

Kako sam već spomenuo, nastojali smo pokriti sve dobne i socijalne skupine. Dva puta smo povećavali iznos jednokratne pomoći za novorođeno dijete, bila je 1000 kn kad smo preuzeli Grad, prvo smo povećali na 2000 kn, a sada je 4000 kn. Za stipendije studenata 2016. godine izdvajalo se 177.000 kn, mi smo u četiri godine taj iznos podigli na 475.000 kn. Stipendija za studente prošle je godine povećana sa 500 na 700 kuna mjesečno za sve postojeće i nove stipendiste, a svi studenti imaju pravo na stipendiju.  Tako 2016. godine srednjoškolci nisu uopće dobivali stipendije dok je ove godine za to izdvojeno 60.000 kuna. U 2020. godini interes je znatno narastao te su dodijeljene 22 učeničke stipendije u iznosu 400 kuna mjesečno tijekom trajanja školske godine. Grad osigurava i besplatan školski pribor te subvencionira prijevoz učenika. Za umirovljenike 2016. godine Grad je izdvajao 196.000 kuna, a ove godine predvidjeli smo 430.000 kuna. Grad Beli Manastir uveo je program subvencioniranja kupnje prve nekretnine u zadnjem kvartalu 2019. godine i tada je dodijeljeno 16 subvencija. Za 2020. Grad je pripremio 105. 000 kuna za program subvencioniranja, no na naše veliko iznenađenje interes je bio jako veliki te smo dva puta išli u rebalans proračuna kako bi svi zainteresirani dobili zatraženu subvenciju. Prošle je godine na kraju dodijeljeno 27 subvencija, za koje je izdvojeno ukupno 302.046,00 kn, dok je prosječna visina subvencije za jednu obitelj 11.186,00 kn. Za ovu stavku u 2021. godini imamo predviđenih 300.000 kuna. Sve je ovo izravna pomoć kojom je Grad Beli Manastir nastojao olakšati i poboljšati kvalitetu života svojih građana.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

Doseže do  gotovo pola milijarde kuna, naime, Grad Beli Manastir, zajedno s Općinom Darda, uključen je u Intevencijski plan te smo kroz njega dobili sredstva za izgradnju Peer centra, Gradskih bazena kao dijela Gradskog sportskog parka, ali i Kuće kulena u Branjinom vrhu u kojoj smo osigurali infrastrukturu za proizvodnju i prezentaciju baranjskog kulena koji je jedan od zaštićenih hrvatskih proizvoda s oznakom autentičnosti. Svi naši projekti, koje smo financirali iz ovog izvora, samo su lokomotive drugih gospodarskih aktivnosti koje će slijediti u novim prostorima. Radimo na sjevernoj obilaznici koju su Belomanastirci očekivali desetljećima, radi se na dovršetku koridora Vc, kreće projekt aglomeracije, imali smo nekoliko velikih projekata uređenja ulica i gradske infrastrukture i jako mnogo manjih projekata. Kad se to sve skupa zbroji – iznos je impresivan i mogu biti vrlo zadovoljan ostvarenim.

Iz ovoga što ste nabrojali čini se kako se gospodarska slika grada mijenja nabolje;  kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije četiri godine? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, novih radnih mjesta otvoreno u ove četiri godine?

Gospodarska slika u gradu još nije na razini prijeratnog Belog Manastira koji je u prošlosti i nastao kao industrijski grad. Problema je bilo mnogo, no morali smo početi s onim što je moguće i za što smo već imali dijelom osigurana sredstva. Infrastruktura je jako bitna jer je ona temelj svakoga razvoja, a kad postavimo sve što je potrebno u zemlju, tada ćemo se moći snažnije otvoriti za nove ulagače. Interes gospodarstvenika postoji i bit će ga sve više što se bude bližio dan završetka koridora Vc. Situacija s koronavirusom zaustavila je neke naše pregovore no drago mi je što najveći gospodarski subjekti u gradu, poput Belja, EcoCorteca, Starcoa… nisu zatvorili svoje pogone nego upravo suprotno – rade na njihovom proširenju. Intenzivno radimo na popunjavanju naše gospodarske zone, a nove mogućnosti se otvaraju kad je u pitanju bivša belomanastirska vojarna, koju je Grad trenutno dobio na korištenje, dok se ne riješe svi preduvjeti za njezino potpuno preuzimanje. Tu smo nakon završetka izmjena prostornog plana predvidjeli stavljanje kompleksa u gospodarsku funkciju koja će također otvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje naših građana.

A koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

Kad su u pitanju poduzetnici, 2016. godine Grad je dao 65.000 kuna potpora, prošle godine smo dodijelili više od 855.000 kuna potpora dok smo za ovu godinu predvidjeli više od 776.000 kuna. Beli Manastir je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je reagirao na koronakrizu i izašao u susret obrtnicima i poduzetnicima jer smo se odrekli najma za terase i komunalne naknade te isplatili dodatnu potporu za svaku zaposlenu osobu koja nije radila zbog mjera Stožera. Stali smo uz naše poduzetnike kada je bilo najpotrebnije i cijelo vrijeme pratimo što će se dalje događati s razvojem krize i na koji će se to način odraziti na određene profesije. Ljudima treba pomoći kad je kriza, nikome nije cilj da poduzetnici i obrtnici zatvore svoje radnje. U tom smislu i sada, a i u budućnosti, poduzetnici mogu računati na podršku iz Grada. Naša vrata su im uvijek otvorena.

Vratimo se opet malo na demografiju. Što je najvažnije što ste tu napravili u ove četiri godine? Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

Demografija je veliki izazov u Belom Manastiru, Baranji pa i cijeloj Slavoniji. Mi bilježimo lagani rast broja rođene djece u gradu, prošle godine rođeno je 55 beba, devet više nego u 2019. godini. Daleko je to od zadovoljavajućeg broja no, kako sam već spomenuo, povisili smo jednokratnu naknadu na 4000 kuna, ali isto tako uredili smo tri vrtića i jaslice, subvencioniramo dio troškova koje plaćaju roditelji, a financiramo i asistente u vrtićima. Jasno je da se mlade obitelji odlučuju imati djecu nakon što srede glavne uvjete za život, prije svega prostor za život i posao, i s te strane pomažemo koliko god je moguće. Drago mi je vidjeti kako raste broj mladih obitelji koje traže poticaj za kupnju prve nekretnine, raste broj novorođene djece, no za ozbiljnije pomake potrebno je vrijeme i kontinuirani rad na promjenama.

Kad rezimirate ove četiri godine, što je bilo najzahtjevnije i mislite li da se negdje moglo još i bolje?

Smatram da je u protekle četiri godine napravljeno više od planiranog i očekivanog. 2018. i 2019. godina bile su vrlo uspješne, od konkretnih radova na projektima do buđenja društvenog života u gradu, organiziranja manifestacija koje su privukle veliki broj gostiju i prijatelja i imaju snažan potencijal prijeći u gradske tradicije. I onda nam se dogodila 2020. godina koju ne možemo mjeriti rame uz rame s prethodnim razdobljem. Iako, i prošle godine smo potpisali ugovor za obilaznicu oko grada, radi se na koridoru Vc, tako da je građevina neprestano radila. Uspjeli smo dovršiti i Kuću baranjskog kulena – sve usprkos koronakrizi. Ove godine smo potpisali ugovor za provedbu aglomeracije i radovi na odvodnji uskoro kreću. Uvijek se može više i bolje, no nije sve ovisilo samo o nama.

Pobijedite li na sljedećim izborima, na čemu će biti naglasak, koji su vam planovi i ciljevi?

U planu nam je nastaviti istim tempom kao i do sada. Nastavit ćemo sa svim mjerama potpore koje smo uveli i povisili u prošlom mandatu. Nastavit ćemo osluškivati puls grada i reagirati na probleme, ali i poticati uspješnost i inovativnost. Nastavljamo raditi na uređenju osnovne komunalne i prometne infrastrukture, gospodarskih zona te stambenog i turističkog kapaciteta grada. Cilj je podići razinu kvalitete života i unaprijediti poduzetničku atmosferu te na taj način postati zanimljiv ulagačima u gospodarske projekte. Nastavit ćemo ulagati u organizacije civilnog društva, u mlade i naše branitelje, umirovljenike, ali i u sportske organizacije koje će uz postojeće bazene i stadion, koji je u pripremi, imati također izvrsne uvjete za razvoj. Grad smo probudili iz hibernacije, građani su to osjetili, no na žalost dogodila nam se koronakriza koje je neke stvari zaustavila. Ono što koronakriza nije zaustavila  naše je planiranje i pripreme za nove projekte koji će Belom Manastiru vratiti status kakav zaslužuje kao jedini baranjski grad i središe regije. (Vedrana Humski)