Bila mi je najveća čast biti gradonačelnikom Grada Samobora, i ovom prilikom zahvaljujem svojim Samoborkama i Samoborcima na povjerenju koje su mi ukazali. Dvanaest godina na čelu Grada Samobora bio je intenzivan i zahtjevan posao, ali posao koji se radi sa srcem, sa 100 posto energije i truda. Ponosan sam na sve što smo napravili, na Samobor kakav je danas, osobito kad je sjetim nekih „bolnih točaka“ koje smo pri preuzimanju Grada zatekli.

Nakon punih 12 godina na čelu Grada Samobora Krešo Beljak odlučio je na ovim izborima utrku za gradonačelničku poziciju prepustiti svom zamjeniku Željku Stanecu, a on sam se u idućem periodu posvetiti saborskim i stranačkim obvezama. Grad Samobor ostavlja u statusu jednog od najboljih i najpoželjnijih gradova za život i poslovanje, a o tome koliko se radilo najbolje govori brojka od 200 milijuna kuna koliko su vrijedni projekti pokrenuti i realizirani u ovome mandatu. Što je sve napravljeno i što iza sebe ostavlja, razgovarali smo sa gradonačelnikom Beljakom.

G. Beljak, na kraju smo Vašeg trećeg i ujedno posljednjeg mandata na čelu Grada Samobora. Kada se osvrnete iza sebe, kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora?

-Dvanaest godina na čelu Grada Samobora bio je intenzivan i zahtjevan posao, ali posao koji se radi sa srcem, sa 100 posto energije i truda. Ponosan sam na sve što smo napravili, na Samobor kakav je danas, osobito kad je sjetim nekih „bolnih točaka“ koje smo pri preuzimanju Grada zatekli.

Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Po čemu je Samobor danas u 2021. bolje mjesto za život nego 2017.  i gdje je napravljen najveći napredak?

-Istaknuo bih svakako prostor bivše vojarne u koju smo uložili gotovo 80 milijuna kuna, a otvaranjem škole, svi će objekti dobiti potpunu funkciju. Otvorili smo tu najveći centar za mlade u Hrvatskoj, sagradili zgradu za naše vatrogasce, dječji vrtić, uredili zgradu MUP-a, prostore za udruge, gradska trgovačka društva, osim toga, potpuno smo obnovili zgradu Hrvatskog doma i kino dvoranu. No, grad ne čine zgrade, već ljudi. Stoga su upravo ulaganja u ljude bila naš prioritet kroz cijelo ovo razdoblje. Cijelim nizom mjera olakšali smo našim građanima, među prvima smo uveli besplatne udžbenike, povećali naknade za djecu, osigurali božićnice i uskrsnice, a besplatan javni gradski prijevoz sve će to zaokružiti. Ulagali smo u predškolske ustanove, obrazovanje, a status najboljeg grada za gospodarstvo pokazuje kako su sve mjere kojima pomažemo poduzetnike bile najbolji potez.

Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana?

-Ono što ostavljam iza sebe, a vjerujem kako će to moji „nasljednici“ znati cijeniti je visoka razina komunikacije s građanima, stabilnost gradskih financija i prije svega, politička stabilnost. To je temelj razvoja, jer u Samoboru situacija prije 2009. godine nipošto nije bila politički stabilna. Gradonačelnici su se i prečesto izmjenjivali, stoga puno toga nije bilo ni moguće napraviti. Samoborci su malo drugačiji od građana drugih hrvatskih gradova. Upućeni su, kritični, zainteresirani. Stoga je upravo povjerenje koje su mi čak tri puta dali na lokalnim izborima, ali i svim drugim izborima na kojima sam u ovom periodu nastupio, najveća nagrada za sav uložen trud.

Kolika je ukupna vrijednost projekata (uključujući i EU) koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

-U protekle tri i pol godine, od sredine lipnja 2017. do konca prosinca 2020. Grad Samobor realizirao je preko stotinu najznačajnijih razvojnih projekata, ukupne vrijednosti oko 162 milijuna kuna, od čega je preko 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava. No, to su samo najznačajniji projekti, a bilo bi ih i puno više da nas nije na neki način usporila pandemija u kojoj je cilj bio zadržati stabilnost i na što više načina pomoći našim građanima.

Koliko ste u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava i koji su najvažniji EU projekti ovoga mandata? Možete li nam i tu kazati o svakom ponešto u kratkim crtama?

-Kad je riječ o EU projektima, moram reći da nisam u potpunosti zadovoljan, no treba tu uzeti u obzir niz parametara. Prvenstveno, Samobor je jedan od najrazvijenijih hrvatskih građana pa zbog toga na neke mjere ne možemo ni aplicirati. Sljedeće, EU projekti imaju svoju proceduru koja je dugotrajna i zahtjevna, stoga ni rezultati ne dolaze onoliko brzo koliko bismo mi to htjeli. Iako smo povukli znatna sredstva, napomenuo bih prije svega da smo najviše toga realizirali sami, iz gradskog proračuna i bez ičije pomoći, zahvaljujući dobrim gospodarskim prilikama i našim vrijednim poduzetnicima.

Grad Samobor se uspio plasirati u dvostruko finale našeg velikog izbora za najbolji grad i osvojiti titulu najboljeg grada za gospodarstvu u zemlji. No, osim u kategoriji gospodarstva, lani ste se plasirali među pet najboljih po kvaliteti života. Po čemu je to Samobor jedan od najboljih gradova za život, što biste istaknuli kao najveće prednosti u odnosu na ostale, što to vi imate a drugi nemaju?

-Samobor uistinu je najbolji grad za život u Hrvatskoj, siguran sam kako će to uskoro i istraživanja pokazati pa će to svima biti jasno. Sa svim prednostima života uz velegrad, Samobor nikad nije postao predgrađem Zagreba, već je očuvao svoj identitet, prirodne ljepote i mentalitet. Upravo zato mnogi Zagrepčani ovdje pronalaze mjesto za kvalitetan i miran život, a to je vidljivo u broju stanovnika koji iz godine u godinu raste. Samobor je grad bez prireza, s dobrom infrastrukturom za odgoj i obrazovanje, učinkovitom upravom i kvalitetnim sadržajima za cijelu obitelj. Kad se riješi problem javnog gradskog prijevoza, a to je pred samom realizacijom što se lokalnih linija tiče, vjerujem kako ćemo biti najbolji kandidat za ovo, najvažnije, priznanje.

Kako ste zadovoljni gospodarskom slikom grada i kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije četiri godine? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, novih radnih mjesta otvoreno u tom razdoblju?

-Oduvijek govorim kako su za uspjeh Grada Samobora kad je riječ o gospodarstvu ponajprije zaslužni naši gospodarstvenici koji odolijevaju iskušenjima i uspijevaju se održati vrlo visoko na tržištu. O tome ponajprije svjedoči i konstantno zapošljavanje, što vidimo po prijavama za gradske poticaje za koje iz godine u godinu „moramo“ osigurati sve više sredstava. Uspjehom Gradske uprave smatram dobar sluh za njihove potrebe. Otvoreni smo, uvijek spremni izaći u susret i donosimo mjere kojima potičemo njihove aktivnosti. I ova kriza je pokazala da je samoborsko gospodarstvo fleksibilnije od ostalih u Hrvatskoj i da smo “nekoliko koplja ispred” svih ostalih. Ja se samo nadam da će ovoj krizi doći kraj i da će ukupne brojke rasta, koje očekujemo ove godine, opet pokazati da je Samobor u samom vrhu.

Kakva je situacija na demografskom planu i što je najvažnije što ste na tom području napravili u ove četiri godine?

-Kad govorimo o demografiji, tu smo, da se tako izrazim, na „slatkim mukama“. Povećanjem broja stanovnika, a to su prvenstveno mlade obitelji, kontinuirano se povećavaju potrebe za kapacitetima dječjih vrtića i škola. Osvrnut ću se na situaciju prije dvanaest godina, u kojoj je tek jedna od pet samoborskih osnovnih škola imala adekvatnu dvoranu, a izgradnjom dvorane u Bregani za koju je dokumentacija već spremna, imat će je sve. Slična je situacija i s vrtićima, izgradili smo novi vrtić u bivšoj vojarni, nadogradili onaj u Bregani, a gradi se novi vrtić u Pavučnjaku. Preostaje još povećanje kapaciteta u centru što je također već u visokoj fazi realizacije. Osim toga, među prvima smo povećali naknade za novorođenu djecu i osigurali svoj djeci besplatne udžbenike.

Kad sada, nakon četiri godine, rezimirate napravljeno, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još više i bolje, možda?

-Sve ono u čemu Samobor ovisi o suradnji s višim razinama, županijskom i državnom, za nas je bilo teško ostvarivo. Reći će neki kako je to zbog mog britkog jezika i stava, no treba tome pristupiti drugačije. Samobor je bogat grad i nikada se nisam zadovoljavao milostinjom. Primjerice, građani Samobora u prošloj su godina u proračun Zagrebačke županije „uplatili“ gotovo 40 milijuna kuna. Nedavno smo od iste te Županije dobili 200 tisuća kuna sufinanciranja za projekt vrijedan gotovo 5 milijuna. Smatram da to nikako nije pokazatelj dobre suradnje, a kada to glasno kažem, naravno da se nekima zamjerim. Sve ono što nismo uspjeli realizirati u ovih 12 godina projekti su u kojima ovisimo o drugima, Šmidhen, Stari grad, javni prijevoz koji možemo urediti samo na lokalnoj razini, Dom zdravlja… Zato će se opet neki ljutiti, no ponovno ću iskreno reći – decentralizacija i preustroj jedini su put za pravi napredak. Da sam kao gradonačelnik ikako mogao utjecati primjerice na zdravstvo, vjerujte mi, Samobor bi imao najbolji sustav u Hrvatskoj.

Kako i koliko je pandemija utjecala na realizaciju planiranih i tekućih projekata?

-Naravno da je utjecala. Samo u izravne mjere pomoći gospodarstvu uložili smo gotovo deset milijuna kuna, a tu je i cijeli niz investicija koje su „na čekanju“ i već su trebale biti realizirane. No, kad pogledam sliku drugih gradova i dijelova Hrvatske, moramo biti zahvalni što živimo u ovoliko uređenom i stabilnom gradu. Gradu koji je među prvima i s najvećim izdvojenim iznosom pomogao drugima kad je to bilo najpotrebnije. To je Samobor.

Umjesto Vas, u utrku za novi mandat na čelu Grada ide Vaš zamjenik Željko Stanec. Koje su njegove ključne kvalitete i mislite li da ga građani prepoznaju dovoljno da bi mu dali povjerenje za vođenje grada?  Što očekujete od buduće gradske uprave u narednom mandatu, što još treba napraviti u Samoboru, gdje ima najviše prostora za napredak kako bi grad održao status jednog od najboljih i najpoželjnijih gradova za život i poslovanje u zemlji?

-Željko Stanec moj je zamjenik od prvog dana svih ovih dvanaest godina, ujedno i moj najbliži suradnik. Drugačiji je tip od mene, nije toliko eksponiran, no vrlo je odgovoran, marljiv, temeljit. Jako je dobro upućen u funkcioniranje Grada i gradske financije. Uz socijalnu crtu i empatiju koju ima moja dugogodišnja suradnica i zamjenica Sanja Horvat Iveković, smatram kako je riječ o ekipi koja je pokazala da zna voditi Grad. Nadam se da će to prepoznati i birači.

I na kraju, kakav vidite Samobor  u 2025.?

-Samobor vidim kao razvijen, ekološki održiv grad, grad koji ima još bolju turističku ponudu i infrastrukturu. Bez lažne skromnosti reći ću kako će onome tko preuzme dužnost gradonačelnika biti puno lakše nego što je to bilo meni. Preuzet će razvijen, bogat, stabilan grad, grad koji se po svemu nametnuo kao najbolji ili jedan od najboljih. Nadam se da će to znati iskoristiti.

 Ako mislite da bi trebalo dodati još nešto bitno, a što nismo spomenuli, slobodno…

-Iskoristit ću i ovu priliku da zahvalim svojim Samoborkama i Samoborcima na povjerenju koje su mi ukazali. Svojom su podrškom uvijek bili vjetar u leđa i moj najveći motivator. Bila mi je najveća čast biti gradonačelnikom Grada Samobora. (Marija Pulić Drljača)