Naša vizija Grada Bakra kao „Gospodarskog središta Hrvatskog primorja“ počela se ostvarivati, u ovom trenutku gradimo preko dva kilometra nove gospodarske infrastrukture i pripremamo 350 tisuća kvadrata zemljišta za investitore s kojima već intenzivno pregovaramo.

Tomislavu Klariću, gradonačelniku Bakra upravo ističe četvrti mandat zaredom, a kandidira se i za peti. Kako smo već pisali, Bakar je jedan od rijetkih gradova u demografskom plusu što se najviše može povezati s dobrim gospodarskim okruženjem odnosno otvaranjem novih radnih mjesta. Ususret skorim lokalnim izborima, porazgovarali smo na temu dosad ostvarenih projekata i planova za budućnost.

Gospodine Klariću, vaš četvrti mandat na čelu Grada Bakra upravo završava. Koliko ste postignutim rezultatima zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine?

Mogu reći da sam zaista zadovoljan, ne samo da smo ostvarili sve što smo obećali, već smo odradili i puno više od toga. Unatoč koroni i krizi, ulaganjem u gospodarstvo stvorili smo uvjete da smo sada na kraju mandata praktično udvostručili gradski Proračun. Na početku mandata 2017.godine bio je 65, a sada na kraju 116 milijuna kuna, već sama ta činjenica govori koliko smo radili.

A što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Po čemu je grad Bakar danas bolje mjesto za život nego prije četiri godine i gdje je napravljen najveći napredak?

Velik je broj projekata odrađen, no istaknuti svakako treba novu školsku sportsku dvoranu s igralištem, velikim parkingom i novim učionicama u Hreljinu. Tu je novi vatrogasni dom na Škrljevu, zatim vodovodi u naseljima Zlobinsko Brdo i Draga, brojni dječji parkovi, nova igrališta, nova groblja. Zatim vrtić na Škrljevu, čak 26 obnovljenih cesta, preko tri kilometra gospodarske infrastrukture. Obnovljena je i kompletna javna rasvjeta u svim naseljima te izgrađeno čitavo jedno novo naselje od 26 obiteljskih kuća. Tu su i nove prometnice, vodovodi i ostala infrastruktura, poput čak tri kružna toka… dugačak je popis, a premalo prostora za prikazati sve.

Što biste još istaknuli kao ključno za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana?

Mislim da u Hrvatskoj ne postoji grad u kojem je u manje od četiri godine izgrađena 21 hala, još osam ih se trenutno gradi, a izgradnja dodatnih 14 samo što nije započela. Dakle 43 nova poslovna objekta u kojima će ukupno raditi blizu dvije tisuće radnika. Ova činjenica govori sama za sebe. Naša vizija Grada Bakra kao „Gospodarskog središta Hrvatskog primorja“ ovime se počela ostvarivati. Tim više što u ovom trenutku gradimo preko 2 kilometra nove gospodarske infrastrukture i pripremamo 350 tisuća kvadrata zemljišta za investitore s kojima već intenzivno pregovaramo.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

Premašuje iznos od 150 milijuna kuna. S obzirom da smo našim ulaganjima u Industrijsku zonu Bakar stvorili investicijski bum na našem području ovome treba pridodati i investicije gospodarstvenika koje se realiziraju kod nas, a financiraju iz različitih izvora. U protekle četiri godine investicije na području Grada Bakra premašile su iznos od gotovo dvije milijarde kuna. Iz dana u dan mijenja se slika našeg Grada.

Kad su u pitanju sredstva EU fondova, koliko ste uspjeli povući za financiranje projekata i koji od njih su, ako možete nešto izdvojiti, najvažniji tijekom ovoga mandata?

Bili smo oprezni čak i s EU sredstvima, cilj nam je bio privući sredstva kako ja to kažem: „U projekte koji će vraćati novac“. Samo za projekt „Gospodarskog središta“ privukli smo 10 milijuna kuna, s još naših uloženih 16 milijuna kuna, već smo sada u tijeku realizacije ovog projekta zaradili preko 60 milijuna kuna. No privlačili smo i sredstva primjerice za gradnju dječjeg vrtića Škrljevo 2 milijuna ili park Banj u Bakru milijun kuna, zatim za gradnju vodovoda preko Hrvatskih voda 6 milijuna. Dobili smo i sredstva za gradnju i nekoliko dječjih parkova. Za istaknuti je da su u privlačenju sredstava bili uspješni i naši gospodarstvenici koji su u protekle četiri godine privukli preko 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava za svoje projekte i gradnju na našem području. Nismo se oslanjali samo na EU sredstva, u suradnji s ministarstvima i državnim tvrtkama na našem području zajedno smo realizirali još čitav niz projekata.

Čini se da ste zadovoljni gospodarskom slikom grada. Kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom na početku ovog mandata? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, novih radnih mjesta otvoreno u ove četiri godine?

Osim onoga što sam već spomenuo, otvoreno je oko 1200 novih radnih mjesta u svega četiri godine. Gradski Proračun je, dakle, na početku mandata iznosio 65 milijuna kuna s kreditom, danas 116 milijuna kuna bez novih kredita. Osim ovoga, naša tvrtka Industrijska zona Bakar samo u ovoj godine već ima prihode veće od 30 milijuna kuna. S obzirom na velike investicije koje odrađujemo putem te naše tvrtke siguran sam da će dobit u narednoj godini biti značajna. Ovo govorim iz razloga što sa svime što stvaramo u značajnim iznosima punimo i Proračun RH, a korist od našeg rada imaju i sve ostale općine i gradovi u našem okruženju kao i cijela Primorsko goranska županija.

Koliko Grad ulaže u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

Ooo da, pa nismo se bez veze zaigrali i sami sebi nametnuli viziju „Gospodarskog središta Hrvatskog primorja“. U planu nam je pripremiti još nešto više od milijun kvadrata zemljišta u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu. Cilj nam je da u njoj bude zaposleno preko 10 tisuća radnika. Ne mislimo na tome stati, upravo smo započeli s izgradnjom buduće poslovne zone Lunga na Hreljinu, zatim zone Glavičina na Meji, a kreće i veliki projekt gradnje kanalizacijskog sustava u Bakru vrijedan 60 milijuna kuna što je preduvjet za otvaranje poslovne zone na platou ex Koksare. Naš program je toliko sveobuhvatan da zahvaća sve pore i uopće ne sumnjam da ćemo ga realizirati, no o njemu više kad za to dođe vrijeme.

Kakva je u Bakru situacija na demografskom planu i, što je najvažnije, što ste po tom pitanju napravili u ove četiri godine?

Vrlo smo pažljivi u planiranju našeg građevinskog prostora, postepeno ga gradimo i širimo, a gradnjom potrebne infrastrukture stvaramo preduvjete za doseljavanje na naše područje. Možda dovoljno govori i podatak da je u protekle četiri godine izgrađeno osamdesetak novih obiteljskih kuća, uglavnom se radi o mlađim obiteljima, a samim time raste i broj djece u školama i vrtićima tako da me to posebno veseli.

Imate li namjeru još nešto poduzeti za djecu i mlade, uvesti neke nove programe i mjere?

Mi iz godine u godinu stvaramo sve bolje uvjete za njih. Tome svjedoči i velik broj novoizgrađenih dječjih parkova i igrališta. Imamo dvije osnovne škole, pet područnih. Izgradili smo dva nova vrtića uz postojeća tri i nedavno smo proširili kapacitete vrtića na Škrljevu tako da imamo dovoljno mjesta za svu našu djecu, (nema neupisanih). Tu je osiguran i logoped i pedijatar i besplatne radne bilježnice. Značajne su i rodiljne naknade, zatim besplatan prijevoz, marende, financiranje i sufinanciranje vrtića. Brojni su sportski klubovi na našem području kao i razne udruge. Možemo se pohvaliti i prvoligašem u košarci. Grad smo koji nema prireza, a komunalna naknada za građane je naprosto smiješna, primjerice za obiteljsku kuću od 120 kvadrata dvostruko je manja  od pretplate za HRT. Još je tu čitav niz mjera, ali i premalo prostora za istaknuti sve.

Kad, nakon ove četiri godine, rezimirate napravljeno, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još bolje?

Od prvog mog mandata već čitav niz godina uvijek jedan te isti problem, birokracija, birokracija i birokracija. Ponekad mi je neshvatljivo koliko nerazumijevanja, sporosti u banalnim stvarima. Svaki puta kad nešto zapne, zapne na glupostima koje ja uvijek nazivam „rodni list ne stariji od šest mjeseci“, kao da smo se rađali svakih šest mjeseci. Usprkos svemu mi smo u četiri godine napravili čudo. Da smo imali podršku naše Županije ili prvog susjeda Grada Rijeke kao većinskog vlasnika komunalnih društava, siguran sam da smo mogli još puno više, a na korist svih. Primjerice samo Riječkom Vodovodu i kanalizaciji krajem prošle godine predali smo infrastrukturu vrijednosti 60 milijuna kuna koju smo sami izgradili. Često se znam našaliti: „Mi gradimo, a oni naplaćuju“. Sve što smo napravili, uradili smo potpuno sami i to nas čini još ponosnijima, ujedno i zahvalnima našim sugrađanima koji nam sve ove godine daju nesebično povjerenje, s njime i snagu da gradimo punom parom.

Povjere li vam građani i sljedeći mandat, što će biti ključni planovi i ciljevi?

Ključni planovi? Ima ih bezbroj, tu je svakako šetnica na moru, kanalizacijski kolektor u Bakru s uređajem za pročišćavanje, plaža muzej, frankopanski kaštel, projekt novog gradskog športskog centra, završetak obnove doma na Krasici, rekonstrukcija etno kuće Josipa Marohnića (osnivača Hrvatske bratske zajednice u Americi), tu je i još jedan vatrogasni dom. Barem još tisuću radnih mjesta na našem području. Kreće i nova stambena izgradnja, nove poslovne zone… Nemoguće je nabrojati sve, bezbroj je još tu projekata. Zapravo ni sada na kraju mandata mi ne stajemo. Trenutno je otvoreno desetak gradilišta, ugovoreno je još pet, a upravo su u tijeku i novi natječaji za nove projekte. Ono što znam i što smo dokazali, s ekipom kojoj imam čast biti na čelu možemo ostvariti doslovno sve. (Vedrana Humski)