Grad Novska do 2017. nije povukao niti jednu kunu iz EU fondova prema podatcima Ministarstva financija. U tri godine osigurali smo milijunske iznose iz EU fondova i dokazali da bez snažne razvojne agencije poput naše NORE nema kvalitetnih projekata i osiguranih bespovratnih milijuna kuna. Samo ove godine očekujemo oko 130 milijuna bespovratno.

Grad Novska jedan je od onih koji su u posljednjih  nekoliko godina doživjeli najveću transformaciju –  postaju prvi hrvatski centar gaming industrije, a osim inkubatora u kojemu mladi gameri pokreću svoje tvrtke i pokreću ‘proboj’ na tržište najbržerastuće svjetske industrije, od ove jeseni Novska postaje drugi grad u zemlji koji će imati i srednjoškolski program za izradu video igara. Dijele najveće potpore za samozapošljavanje u zemlji,  udvostručili su izdvajanja za vrtiće, izgradili dva nova vrtića i tako osigurali sigurno mjesto za svu djecu, a privlače i sve više novih investitora pa u Novskoj tako kreće s radom prva tvornica mikro algi u zemlji…. S gradonačelnikom Marinom Piletićem razgovarali smo o svemu što je napravljeno i što još planira u ovih godinu dana, koliko je preostalo do kraja mandata.

G. Piletić, tri godine su prošle otkako ste na čelu Grada Novske, kako ste zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali?

– Mene više zanima jesu li naši sugrađani zadovoljni učinjenim. Mi smo dosad realizirali 70% svog programa i činimo sve da do kraja mandata realiziramo sve aktivnosti i projekte našeg programa “Novska na 1.mjestu“. No, ponosni smo i na niz projekata koji nisu bili dio programa, a već su realizirani.

Koje biste projekte i mjere ostvarene u ove tri godine istaknuli kao najvažnije za Grad i građane?

-Novska je u ove tri godine dobila 2 nova vrtića, 2 poduzetnička inkubatora, 4 nova investitora u poduzetničku zonu, novu osnovnu školu i preko 80 novih obrta i poduzeća koristeći poticajne mjere HZZ-a i Grada Novske. To su glavni projekti na koje smo ponosni, no svakako valja spomenuti da smo u 2020. godini pokrenuli nove investicije vrijedne 160 milijuna kuna.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i proveli u protekle tri godine?

-Ukupna vrijednost svih projekata u dosadašnjem mandatu premašuje iznos od 200 milijuna kuna. Najveća investicija vrijedna 123 milijuna svakako je projekt Aglomeracije Novska. Tim projektom dobivamo komunalno opremljenu Novsku, kilometre kanalizacijske mreže i vodovoda, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te samim time čišću Novsku i rijeku Savu!

Gdje je napravljen najveći iskorak i napredak, što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

-Pa ne znam ima li najvećeg iskoraka. Malim koracima došli smo do toga da nema više listi čekanja za upis djece u vrtić, da se otvaraju novi obrti i poduzeća, da se popunjava naša poduzetnička zona, da imamo uslugu pomoći u kući za naše starije sugrađane, da je Novska napokon dobila i svoj muzej, Centar za mlade. Zapravo nema segmenta gdje nismo ostvarili male, ali sigurne uspjehe.

Novska je jedan od gradova koji u posljednjih nekoliko godina doživljava najveću transformaciju u zemlji – postajete prvi ‘gamerski’ grad u zemlji. Kako to izgleda u samom gradu, kako građani doživljavaju ovu promjenu?

Grad koji nema prepoznatljivosti, gubi se u sivilu mnoštva, stoga je pokretanje poduzetničkog inkubatora PISMO specijaliziranog za razvoj gaming industriju Novsku učinio nacionalno prepoznatljivom. Mladi sada iz čitave Hrvatske dolaze u Novsku učiti, usavršavati se, pokretati poduzetničke inicijative i, u konačnici, živjeti. Naši sugrađani zadovoljni su što smo dvije ruševine u centru obnovili i dali ima novi sadržaj prilagođavajući ga zahtjevima 4. industrijske revolucije. Najviše izravne koristi od ovog projekta imaju mladi željni znanja i novih vještina, pa vjerujem da zbog toga mnogi na ovaj naš projekt gledaju s odobravanjem.

Nametnuli ste se i kao grad koji daje najveće potpore za samozapošljavanje, pogotovo za gaming industriju. Koliko ste dosad za to izdvojili i kakvi su rezultati?

-Ne samo za gaming industriju, nego i za sve ostale vrste obrte i poduzeća. Ovim potporama možemo zahvaliti što je Novska jedini grad u županiji gdje broj obrtnika i poduzetnika raste. Dosad smo u poduzetništvo uložili više od 5 milijuna kuna te zbog toga imamo nove postolare, građevinare, stolare, grafičare, slastičare, ali i gamere.

Imate li podatke, koliko je u posljednje tri godine ostvareno novih investicija i, kao rezultat, otvoreno radnih mjesta?

Od 2017. brojni naši poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici pokrenuli su nove investicije. Imamo nove pogone u drvnoj industriji, imamo povećanje poljoprivrednih gospodarstava i u konačnici preko 300 novih radnih mjesta u našem gradu.

Planirate li u posljednjoj godini mandata neke nove iskorake i promjene kad je u pitanju poticanje gospodarstva?

Planirali smo nove pogodnosti za sve naše poslodavce, no, kao i sve i Novsku je korona kriza promijenila okolnosti u kojima razvijamo Novsku. Stoga, pratimo razvoj situacije u gospodarstvu, ali i nastavljamo s brojnim započetim investicijama.

Kako je kriza utjecala na funkcioniranje grada i koliko Vam je poremetila planove, hoćete li morat odustati od nekih projekta?

-Kao i svugdje, krizna nam je poremetila prioritete. Ipak, imamo sreću da većinu naših projekta financiramo kroz fondove EU i ostala bespovratna sredstva, stoga, nema odustajanja nego uskoro krećemo s obnovom Hrvatskog doma u Rajiću i škole u Jazavici.

 Kojim ste mjerama pomogli građanima i gospodarstvu u krizi i koliko ste za njih izdvojili?

-Grad Novska među prvima je pokrenuo cijeli set mjera poduzetnicima i građanima od oslobođenja plaćanja komunalne naknade, zakupa poslovnih prostora… Samo za ovih nekoliko mjera Grad Novska odrekao se prihoda u iznosu većem od 500.000 kuna.

Kako ste zadovoljni demografskom slikom grada i jeste li na tom planu uspjeli postići neke rezultate?

-Nitko u Hrvatskoj ne može biti zadovoljan demografskom slikom, no svi moramo dati svoj doprinos. Nas u Novskoj veseli što ćemo i na početku nove pedagoške godine proširiti vrtić za još jednu odgojnu skupinu. Unatoč činjenici da smo u protekle dvije godine otvorili dva nova vrtića.

Koliko izdvajate za demografske mjere na godišnjoj razini i koje su najvažnije mjere?

-Za izravne demografske mjere kroz program Kolica za novljanskog klinca i Novljanski paket za bebe izdvajamo oko 700.000 kuna, no najvažnija demografska mjera je svakako upis svakog djeteta u vrtić. Želeći to omogućiti svim roditeljima u Novskoj povećali smo izdvajanja za vrtić s 4 milijuna kuna godišnje na 7,5 milijuna kuna godišnje.

Hoće li tu biti nekih novih mjera u posljednjoj godini mandata?

-Bit će i novih mjera, ali i novih investicija.

Veliki ste napredak napravili i kad su EU fondovi u pitanju. Koliko ste dosad ugovorili/povukli i koji su najvažniji projekti?

-Grad Novska do 2017. nije povukao niti jednu kunu iz EU fondova prema podatcima Ministarstva financija. U tri godine osigurali smo milijunske iznose iz EU fondova i dokazali da bez snažne razvojne agencije poput naše NORE nema kvalitetnih projekata i osiguranih bespovratnih milijuna kuna. Projekt Zaželi, Bitno je naučiti gospodariti otpadom, energetske obnove, Dom izvan doma, Aglomeracija Novska, obnova cesta samo su neki od projekata zbog kojih smo velike projekte financirali iz bespovratnih sredstava EU. Samo ove godine očekujemo oko 130 milijuna bespovratno.

Kakvi su planovi za ovu godinu kad su EU projekti u pitanju?

-Nastaviti sa započetim projektima, te pokrenuti obnovu Hrvatskog doma u Rajiću, obnoviti školu u Jazavici, obnoviti još nekoliko gradskih prostora kroz manje projekte i iščekivati početak Programa integrirane regeneracije kroz koji bi Novska trebala dobiti 12,5 milijuna eura za brojne nove projekte.

Vidimo da ste na listi za parlamentarne izbore. Prođete li, kako će se to odraziti na vaš gradonačelnički posao, hoćete li moći jednako uspješno obavljati obje dužnosti?

-Nama je Novska i dalje na 1. mjestu. Vjerujem da je moja kandidatura na listi Hrvatske demokratske zajednice valorizacija svega što smo u Novskoj učinili u protekle 3. godine. Ukoliko bih ušao u Sabor i dalje bih, s još više elana, nastavio raditi za Novsku, ali i čitavu Sisačko-moslavačku županiju! Svima nama u našoj županiji trebaju snažni lobisti u Zagrebu, no ponavljam – Novska na 1. mjestu!

I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

-Cilj je jasan – realizacija našeg programa Novska na 1. mjestu, uvrštavanje Gaming centra u Novskoj u strateške investicijske projekte Vlade Republike Hrvatske i osiguravanje financija za realizaciju tog projekta koji bi u Poduzetničkoj zoni u Novskoj izgradio Gaming arenu, učenički i studentski dom, poduzetnički akcelerator te brojne druge sadržaje zbog kojih bi Novska bila predvodnik digitalne revolucije u Hrvatskoj! A sve to i jest sastavni dio programa HDZ-a Sigurna Hrvatska! (Marija Pulić Drljača)