Zasad je sve onako kako smo zacrtali. Bližimo se brojci, u investicijom smislu, od 100 milijuna eura, gdje svakako želim naglasiti kako smo dio jednog od najvećih projekata prirodne i kulturne baštine priveli kraju i dobili uporabnu dozvolu, dok ostalo završavamo tijekom ove godine. Ovdje valja istaknuti i projekt aglomeracije kojim ćemo, što je najvažnije, pitku vodu dovesti do svakog kućanstva. 

Našice tijekom posljednjih nekoliko godina doživljavaju mnoge značajne promjene, od onih „teških“ infrastrukturnih pa sve do krajobraznih, kojima se ulažu napori u očuvanje vlastitog kulturnog identiteta, ali i prirodnih resursa i ljepota. U našim nedavno provedenim analizama ovaj se Grad istaknuo kao jedan od onih s najvećim udjelom povučenih sredstava iz EU fondova, a po ulaganju u kulturu apsolutni je rekorder s izdvojenih 30 posto proračuna. I ove će se godine veliki novac usmjeriti razvojnim i socijalnim projektima, a na čemu je trenutno fokus i što sve građani mogu očekivati do kraja aktualnog mandata u razgovoru nam je otkrio gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Gradonačelniče Kašuba, u tijeku je vaš prvi mandat, u svom predizbornom programu istaknuli ste kako su prioriteti razvoj gospodarstva, demografska obnova i projekti koji će kreirati nova radna mjesta te mladima omogućiti ostanak u Našicama. U kojoj mjeri ste dosad ostvarili zadane ciljeve, jeste li zadovoljni?

Gospodarstvo i demografska obnova su nedjeljiva cjelina. Strateški razvoj Grada Našica temeljimo na demografskoj obnovi koja se u ovom dosadašnjem periodu oslanjala na niz investicijskih projekata. Onaj projekt koji možemo istaknuti kao jedan od najznačajniji u smislu i gospodarstva i demografske obnove svakako je Centar industrijske zone vrijednosti 1.473.787,32 eura za koji smo sredstva dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije i čija izgradnja započinje ove godine. Izgradnjom Centra ciljano će se utjecat na razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva na području grada Našica i Osječko-baranjske županije. Osigurat će se poslovni prostori po povoljnijim uvjetima unajmljivanja od tržišnih uz osiguravanje ostalih usluga administrativne, savjetodavne, tehničke i druge pomoći. Centar industrijske zone bit će smješten u industrijskoj zoni u koju su u proteklom vremenu uložena velika sredstva, posebice u infrastrukturu. Našička zona proteže se na 65 hektara i u ovom trenutku ima 20-ak poduzetnika i 400-injak zaposlenika. Kao Grad Našice stvaramo partnerske odnose i potičemo sinergiju između svih gospodarstvenika od onih najvećih kao što je Nexe d.d., pa sve do srednjih, malih i mikro poduzetnika koji čine temelj demografske obnove.

Koje biste od pokrenutih i realiziranih projekata u ove skoro dvije godine mandata istaknuli kao najvažnije?

Kroz mandat koji traje već skoro dvije godine fokusirali smo se na ulaganja u bolju kvalitetu života svih građana pa proporcionalno ulažemo i u grad, ali i u sva prigradska naselja. Završena je obnova nekoliko gradskih ulica, pa i samog centra, čime smo direktno utjecali na sigurnost naših građana u prometnom smislu. U tijeku su i projekti izgradnje mosta u Vukojevcima i pružnih prijelaza koji su također izravno vezani uz cestovnu infrastrukturu i sigurnost u prometu, gdje smo ostvarili značajno sufinanciranje od strane Ministarstva unutarnjih poslova, udio od oko 50%, što nam je od izuzetne važnosti za gradski proračun. Radili smo i na ulaganju u rasvjetu, gdje posebno mogu istaknuti jednu od najvećih ulica prigradskih naselja, u Markovcu Našičkom, Ulicu Franje Strapača gdje je u tijeku II. faza realizacije projekta. U skladu s tim, ali i kompletnom uštedom te smanjenjem svjetlosnog onečišćenja ove godine idemo i u projekt optimizacije javne rasvjete, gdje smo u samom početku zamjene svih rasvjetnih tijela, njih 2.500 u LED rasvjetu. Krenuli smo u investicije izgradnje mrtvačnica u čak četiri prigradska naselja. Mrtvačnice se grade etapno, tako je ona u Zoljanu došla u završnu fazu, u Londžici ulazi u drugu odnosno izgradnju do krova, a u Makloševcu i Ceremošnjaku izgradnja tek kreće. Investicije su to u ukupnoj vrijednosti od 136.838,46 eura, koje su mještani s nestrpljenjem čekali. Tijekom proteklog vremena ulagali smo u izgradnju i rekonstrukciju društvenih domova u prigradskim naseljima, gdje valja istaknuti Društveni dom Stjepan Pintarić u Velimirovcu, a koji čine duh svakog mjesta. Osim navedenog radimo i na brojnim pripremama, odnosno projektnoj dokumentaciji za svlačionice na Šipovcu, vanjske pozornice u Jelisavcu te dogradnje DVD domova Zoljanu i Lili.

Koliko su Našice uspjele u zadnje dvije godine povući EU sredstava i koji su od, tim putem, realiziranih projekata najznačajniji?

U posljednje dvije godine od projekata za koji smo uspjeli povući sredstva istaknuo bi izgradnju dječjeg vrtića “Urbarija“ vrijednosti 1.089.388,81 eura. Prema projektu područni dječji vrtić „Urbarija“ u svom sastavu obuhvaćat će četiri dnevna boravka za provedbu predškolskog odgoja i obrazovanja te dva dnevna boravka za djecu jasličke dobi, dječje garderobe i sanitarije kao i gospodarski prostor za obavljanje svih pomoćno – tehničkih poslova. Ukupno će tako biti osigurano minimalno 100 mjesta za djecu jasličke i vrtićke dobi. Razvijamo strategiju razvoja grada koja se temelji na demografskoj obnovi, a to u jednoj mjeri znači ulaganje u mlade obitelji i njihovu kvalitetu života. Svjesni smo nedovoljnog kapaciteta trenutne dostupnosti ranog i predškolskog odgoja na području Našica, stoga smo odlučili stvoriti bolje uvjete i povećati broj dnevnih boravaka kao i povećati broj upisane djece u vrtić. Isto tako jedna od najvećih investicija u ovom smislu već je spomenuti Centar industrijske zone.

U 2021. godini, a kako je pokazala i naša analiza podataka Ministarstva financija o ostvarenim proračunima, Našice su u kulturu uložile čak 30 posto proračuna, a neki od ključnih projekata odnose se na obnovu poznatih dvoraca. Recite nam nešto više o tome, odnosno, o planovima vezanim uz kulturu i turizam.

Grad Našice je velika sredstva, u proteklom vremenu, uložio u kulturu, gotovo 100 milijuna kuna, odnosno 13 milijuna eura. Najviše se tih sredstava odnosi na ulaganje u kulturnu i prirodnu baštinu našeg kraja, kraja grofova. Tako smo uspješno završili uređenje dva trga, Trg dr. Franje Tuđmana i Trga Isidora Kršnjavog za koje smo dobili i uporabnu dozvolu. Projekt obuhvaća i obnovu dvoraca Pejačević, Velikog i Malog, Gregerove vile, Perivoja Pejačević i Aleje lipa. Većim su to djelom uložena sredstva EU, manjim dijelom državna i županijska, a najmanjim dijelom gradska. Navedeni projekti promoviraju naš grad, jer promocija našeg grada također utječe na temeljnu stratešku osnovu, demografsku obnovu, na koju se kao nedjeljiva cjelina veže i naše turističko djelovanje. Iako smo i mi kao i brojni drugi gradovi, prema posljednjem popisu stanovništva imali 10% depresije stanovništva, očekujemo njihov povratak u sljedećem periodu, pa razvoj rada temeljimo na svemu dosad rečenom, gospodarstvu, predškoli, stanogradnji, ali i promociji grada kao jedne sredine za kvalitetan obiteljski život, prije svega mladih obitelji i djece, koja će i kroz prizmu obnove kulturne baštine, moći razvijati svoju osobnost, ali u krajnjem slučaju i živjeti od buduće turističke ponude našeg grada.

Koliki je ovogodišnji gradski proračun, na čemu je fokus?

Proračun za 2023. godinu je 17.943.000,00 eura i on je razvojni i socijalan, uključuje nastavak započetih projekata rekonstrukcije dvoraca Pejačević, Velikog i Malog, Centar industrijske zone, projekta Aglomeracije, izgradnju jaslica na Urbariji, POS-ove stanove, ali i brojne socijalne mjere, poput uskrsnica, jednokratne pomoći, stipendija, potpore poduzetnicima, sufinanciranja troška dječjeg vrtića i drugo. Gospodarska komponenta proračuna uključuje investicije koje direktno djeluju na naše poduzetnike, mikro, male, srednje i velike. Kroz sve se proteže temeljna strategija grada Našica, a proračun sve to prati. Nizom stavaka potičemo i udruge koje sudjeluju u kreiranju slobodnog vremena naših građana. Našičani mogu birati između 100  i više raznih udruga pa često kažemo kako je grad Našice – grad udruga. Važan dio proračuna je i sport u našem gradu, gdje značajna sredstva, oko 331 tisuću eura dodjeljujemo sportskim klubovima koji su naši promotori diljem Hrvatske i šire. Tu se posebno ističe i Rukometni klub NEXE, naš prvoligaš, koji ime svoga grada nosi čak do europske razine, kao i naši ribiči, svjetski prvaci. Nikako manje važni nisu ni svi dvoranski sportovi, profesionalni i amaterski sportaši te njihovi uspjesi, a ono što je najvažnije i što svakako podržavamo je stvaranje zdrave sredine za odgoj djece te poticanje sportskog duha.

Kakve još demografske projekte i mjere Grad provodi kako bi olakšao život svojim građanima i motivirao ih da ostanu?

Težnju smo u protekle dvije godine stavili na mlade obitelji, jer smatramo da se demografske obnova temelji upravo na njima i onome što je njima najpotrebnije, a to su predškola, posao i stambeno pitanje. U protekle dvije godine posebnu pažnju stavili smo na predškolski odgoj,  na same uvjete u našem gradskom vrtiću, od energetske obnove, dodatne didaktičke opreme, novog dječjeg igrališta i samih odgajateljica kojima su u svakom pogledu poboljšani uvjeti, primjerice, povećane su im plaće. Isto tako izgrađen je i prije dvije godine dovršen novi vrtić s dvije skupine u Jelisavcu, a u narednom vremenu očekuje nas gradnja već spomenutog vrtića u gradskom naselju Urbarija sa šest skupina. Važno je istaknuti, a što direktno utječe na demografsku obnovu, subvenciju troškova vrtića, gdje smo uz naša dva gradska vrtića i dva privatna, omogućili upis djece pod istim uvjetima. Sufinanciranje troškova boravka djece jasličke dobi provodi se u iznosu od 185.81 euro (1.400,00 kuna) do navršene 3. godine, sufinanciranje boravka starije djece u iznosu od 119.45 eura (900 kn), na način da roditelji plaćaju cijenu cjelodnevnog boravka djeteta u iznosu 66,36 eura (500 kn), a Grad podmiruje trošak do iznosa ekonomske cijene boravka djece u vrtiću. Natalitetni program Grada Našica obuhvaća i pomoć za opremu za novorođeno dijete u iznosu od 398.17 eura (3.000,00 kuna), besplatan prijevoz za svu djecu predškolske dobi u  vrtić, nabavu radnih bilježnica za svu djecu u osnovnim školama i stipendiranje studenata s područja Grada Našica. U ovom kontekstu važno je spomenuti i osiguran posao, a u tom smislu Grad nastoji pomoći ulaganjem u industrijsku zonu, odnosno poduzetnike i otvaranje novih radnih mjesta. Kroz suradnju, zaključeno je da u Našicama u ovom trenutku nedostaje različitih struka, od vodoinstalatera, električara, soboslikara, građevinara i tako dalje. I treća komponenta je stambeno pitanje, gdje ove godine krećemo u izgradnju 15 POS-ovih stanova na atraktivnoj lokaciji u blizini Perivoja Pejačević. Također ulazimo i u partnerske odnose s investitorima koje potičemo na stanogradnju, gdje se izdvaja najveći gospodarski subjekt Nexe d.d., kao i niz drugih investitora koji bi u sljedećem periodu od par godina ovdje izgradili 100 stanova. Deset stanova bit će realizirano već ove godine, a aktivno radimo i na pripremi potkućnica za prodaju, odnosno buduću gradnju obiteljskih kuća.

U Našicama se priprema i projekt gradnje Centra za starije i nemoćne. U kojoj je fazi priprema? Na koje načine još pomažete toj populaciji?

Centar za starije je projekt o kojem se u Našicama priča oko 30-ak godina, a ove smo godine dobili priliku poduzeti konkretne korake. Ishodovana je građevinska dozvola, lokacija same investicije na čestici koja je u atraktivnom dijelu grada, blizu bolnice i centra te je projekt poslan na nominaciju Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u okviru NPOO. Očekujemo da ćemo dobiti sredstva za izgradnju te ovo smatram najznačajnijom investicijom u ovom mandatu, a vrijednost projekta iznosi 7.316.984,65 EUR. Starijima i nemoćnima pomažemo i nizom drugih projekata i mjera, posebno projektom Zaželi, kojeg osobno smatram jednim od najkvalitetnije složenih projekata EU. Projekt je sad u trećoj fazi, a naravno, očekujemo i  četvrtu fazu i provedbu istoga. Starijima pomažemo i isplatom uskrsnica, svake godine u tjednu prije Uskrsa, ali i osobama u potrebi prigodnim paketima. Ulažemo i u društveni život umirovljenika financijskom, ali i svakom drugom potporom dvjema velikim udrugama koje djeluju na području Našica. Ponosni smo i na projekt koji smo osmislili i prvi puta realizirali prošle godine, pod nazivom Kava s Gradonačelnikom na koji su bili pozvani svi umirovljenici. Cilj projekta je bio osigurati okupljenima dijalog i postavljanje konkretnih pitanja gradonačelniku, gradskoj upravi kao servisu svih građana Grada Našica te direktorima gradskih komunalnih poduzeća.

Sudjeluju li građani u donošenju odluka, provodi li se u vašem gradu participativno budžetiranje?

U Gradu Našicama, u Gradskoj upravi i u Uredu gradonačelnika maksimalno težimo biti otvoreni prema građanima i u pravom smislu riječi biti servis građanima. To radimo na način da smo apsolutno dostupni te spremni na dijalog. Između ostalog, to provodimo s dva projekta, jedan od njih je već spomenuti Kava s Gradonačelnikom, a prije dvije godine na inicijativu i u suradnji s Gradskom savjetom mladih pokrenuli smo i Doručak s Gradonačelnikom, gdje u ovom slučaju mladi mogu predložiti svoje inicijative za razvoj grada. I ono što možemo jednim dijelom reći da je participativno budžetiranje je rad kroz Mjesne odbore, njih ukupno 15, putem kojih građani mogu svojim zahtjevima utjecati u razvoj svoga mjesta odnosno grada.

Kakva je ponuda Našica po pitanju sportskog i rekreacijskog sadržaja, koliko se ulaže u infrastrukturu, ima li nekih novih projekata?

Sport sam spominjao kao jednu od komponenti našeg proračuna, a na to se nadovezuje i jedan od najvećih projekata u tom području – Sportski rekreacijski centar. O njemu već niz desetljeća postoji ideja, a  prije godinu dana pokrenuli smo i neke konkretne korake, odredili poziciju u gradu, koja se proteže između Perivoja i gradskog naselja Šipovac, pripremili idejno rješenje Centra koji se sastoji od tri glavna sadržaja, a to su kompleks s teniskim terenima, NEXE arena, koja treba zadovoljiti dvoranski sport u Gradu Našicama s našom perjanicom prvoligašem RK Nexe i kompleks bazena. Za bazene je izrađena građevinska dozvola i oni su prijavljeni na natječaj Ministarstvo turizma i sporta, u okviru NPOO sad su u fazi ocjenjivanja za financiranje.

Što je sa razvojem „pametnog grada“ i zelenih politika, ima li na tim područjima nekih novosti?

U gradu Našicama za sada radimo digitalizaciju u zakonskim okvirima, ali isto tako težimo kompletnoj digitalizaciji u budućem razdoblju. Od zelenih politika provodit ćemo optimizaciju rasvjete u smislu smanjenja svjetlosnog zagađenja, gdje ćemo ne samo racionalno koristiti električnu energiju nego i ekološki djelovati u budućnosti. Također na ovom polju maksimalno potičemo naše udruge u aktivnostima ekološke prirode, posebice održavanja naših vodenih resursa, od proizvodnih, ribnjačarstva, gdje smo drugi po veličini u državi do akumulacijskog jezera za koje se nadamo da će u bliskoj budućnosti biti jedan od promidžbenih resursa u našem gradu u natjecateljskom smislu, jer zadovoljavamo uvjete na svjetskoj razini. Maksimalno potičemo i proizvodnju električne energije, kroz solare, gdje pristupamo partnerski prema našim poduzetnicima koji idu u tom smjeru.

I za kraj, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do završetka ovog mandata, što građani mogu očekivati u razdoblju preostalom do sljedećih lokalnih izbora?

Grad Našice je u proteklih pet, šest godina u svom povijesnom razdoblju, prije svega investicijskom, a i u ovom mandatu, kako smo i najavili, nastavljamo  tim smjerom. Zasad je sve onako kako smo zacrtali. Bližimo se brojci u investicijom smislu od 100 milijuna eura, gdje svakako želim naglasiti kako smo dio jednog od najvećih projekata prirodne i kulturne baštine priveli kraju i dobili uporabnu dozvolu, dok ostalo završavamo tijekom ove godine. Ovdje svakako valja istaknuti i projekt aglomeracije kojim ćemo, što je najvažnije, pitku vodu dovesti do svakog kućanstva. U istom smjeru nastavljamo ulaganja u sva prigradska naselja, proporcionalno, s težnjom da sve započeto i završimo. Građani u narednom periodu mogu očekivati Našice kao veliko gradilište, kao što je to i posljednjih nekoliko godina, jer mijenjamo vizuru našeg grada. Mogu ih samo zamoliti da budu strpljivi i da sve radove gledaju kroz konačni cilj, a to je još veća kvaliteta života u Našicama. (V.H.)