‘Otok je moja ljubav. Ja sam jednostavno, kroz svoju karijeru, koja u politici traje praktički puna tri desetljeća, odlazio često iz Otoka, ali nikad nisam napuštao mjesto gradonačelnika. U međuvremenu sam obnašao i neke druge dužnosti, bio i pomoćnik ministra, ali uvijek sam se vraćao u Otok i to je nekako moja životna misija. Nakon toliko dugo godina da uspijem napraviti u Otoku sa svojim timom ono što prije nas nije uspio nitko napraviti.’

U nizu naših postizbornih analiza nedavno smo se bavili i veteranima gradonačelničke scene – gradonačelnicima koji su svojim radom i rezultatima dobili povjerenje građana po pet, šest, pa i sedam puta za redom. A čak dvojica su, podsjetimo, na ovim izborima osigurali svoj osmi mandat pa će za dvije godine napuniti punih 30 godina na čelu svojih gradova. Uz gradonačelnika Krka, Darija Vasilića, u osmom mandatu na čelu svog grada nedavno se, tako, izborom sugrađana našao i Josip Šarić, gradonačelnik Grada Otoka.

Lokalni izbori 2021. donijeli su, na taj način, uz ostalo, i nove rekorde na tablici dugovječnih gradonačelnika. Ustvari, ispravnije bi bilo kazati – poboljšali su stare, budući da je poredak na vrhu ostao nepromijenjen u odnosu na izbore u 2017.  Na samom tronu najdugotrajnijih, zanimljivo, dvojac je otočkih gradonačelnika, jedan s jadranskog otoka, drugi iz slavonskog- Otoka.

Daleke 1993. RH je bila poprište ratnih operacija, Hrvatska je dobila internet domenu .hr, a Nobelovu nagradu za mir Willem de Klerk i Nelson Mandela. Čehoslovačka je službeno prestala postojati, Belgija je postala savezna država, neki se naši danas udati i oženjeni čitatelji nisu niti rodili, a Josip Šarić, tada 24-godišnjak, postao je prvi put načelnik Otoka. Male i nerazvijene Općine,  sada perspektivnog Grada, administrativnog i gospodarskog središta.

Rođen 1. lipnja 1968. , diplomirani inženjer prometa i dragovoljac Domovinskoga rata, pripadnik postrojbe specijalne policije Tigrovi, obnašao je također dužnost vijećnika Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske, bio i član Županijskog poglavarstva. Uz to, bio je i pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Oženjen za suprugu Ružicu, ima kćer Petru, sinove Branimira i Bruna. Osmi mandat u kontinuitetu na čelu Otoka, kao kandidat HDZ-a, osvojio je kao i sedam prethodnih, uvjerljivo u prvom krugu izbora 2021., sa 63,48 posto glasova.

– Punih 28 godina na čelu Općine, odnosno Grada. Nije to malo, poslijeratno je razdoblje bilo iznimno teško, a posla previše, no želja je bila postojana i tada, jednako kao i sada. Htio sam od Otoka stvoriti mali grad po mjeri čovjeka, a onda nam je u tome pomogao i povijesni trenutak 13.srpnja 2006. i stjecanja statusa Grada. Taj nam je status omogućio otvaranje brojnih ispostava koje olakšavaju život građanima – kazuje nam.

Kakav je osjećaj voditi Grad Otok? Što znači to za Vas?

-Naravno da je to prije svega jak osjećaj vrlo velike odgovornosti, sve ove godine, a drugo, Otok je moja ljubav. Ja sam jednostavno, kroz svoju karijeru, koja u politici traje praktički puna tri desetljeća, odlazio često iz Otoka, ali nikad nisam napuštao mjesto gradonačelnika. U međuvremenu sam obnašao i neke druge dužnosti, bio i pomoćnik ministra, ali uvijek sam se vraćao u Otok i to je nekako moja životna misija. Nakon toliko dugo godina da uspijem napraviti u Otoku sa svojim timom ono što prije nas nije uspio nitko napraviti.

Kada se osvrnete iza sebe, koliko ste zadovoljni učinjenim?

-Ja sam, kad je Otok u pitanju, uvijek preambiciozan. I smatram da uvijek može i mora bolje, što znači da sam to bolje mogao i sam. No, činjenica je da smo zaista napravili ogromne pomake, napredak je vidljiv na svakom koraku, iz toga onda slijedi i sve to povjerenje svih tih godina. Osmi mandat sam osvojio u prvom krugu, a povjerenje građana sam dobivao, u svim izborima, od 56 do 73 posto, nikada se u Otoku nije dogodio drugi krug, nikada nije postojala dvojba. U isto vrijeme, od ljeta prošle godine, saborski sam zastupnik, što je kruna moje političke karijere, ali me svejedno najviše vesele uspjesi mog grada za koji se nesebično dajem i dužnost gradonačelnika obnašam volonterski. Bez plaće, nadam se, radim za dobro moga grada i mojih sugrađana. Povjerenje  neću iznevjeriti pa sam siguran da će i dalje iz Otoka stizati zanimljive priče i uspjesi.

Kroz protekle mandate upravljanja Gradom Otokom, čime ste, ipak, posebno zadovoljni ili čime se posebno ponosite za urađeno, od 1993. do 2021.?

-Ponavljam, ono što je sasvim sigurno najvažnije u razvoju i za budućnost Otoka, jest svakako dobivanje statusa Grada, prije točno 15 godina, mislim da je to najveći iskorak koji smo uspjeli napraviti. Od tada se Otok stvarno počeo razvijati vrlo užurbano, uspješno, ta činjenica dobivanja statusa Grada, uza sve projekte koje smo realizirali, definitivno je najvažnija.

Možete li nam izdvojiti po Vama najznačajnije stvari koje ste kroz sve te godine, znači kroz čitavo to razdoblje, napravili za Grad? Zašto baš njih držite bitnima?

-Prilično je teško izdvojiti najupečatljivije projekte u minulih 28 godina. Ali, definitivno bih spomenuo razvoj komunalne infrastrukture, Otok je sigurno jedna od najuređenijih komunalno sredina u RH. Riješeni su plinofikacija, kanalizacijska mreža, vodovod, sustav za pročišćavanje, LED rasvjeta… Dakle, u komunalnoj infrastrukturi ne postoji ništa što Otok do sada nije uspio realizirati i provesti. Mi se sada bavimo završnim radovima, sadimo drvorede, uređujemo nogostupe i sl., slatkim brigama. Baš sve kapitalne projekte u infrastrukturi mi smo završili. Također, Poduzetnička zona Otok, tu smo napravili ogroman iskorak. Imamo tvrtku Bjelin koja zapošljava 170 ljudi, u zoni inače radi preko 200 zaposlenih, PZ je najveća u Hrvatskoj, po površini. I naposljetku, Bioekološki centar, odnosno hotel na Otočkim virovima koji smo izgradili nedavno iz EU fondova, potvrđujemo da se u Slavoniji i Vukovarsko-srijemskoj županiji, konkretno u Otoku, može baviti i turizmom. I dakako, status Grada je četvrti kapitalni razlog zbog kojih sam posebno i sretan i zadovoljan.

Ostalo?

– Prema novcu povučenom iz fondova EU među najuspješnijima smo u Hrvatskoj i o tome svjedoče i brojne nove građevine koje mijenjaju vizuru našega grada. Upravo je moj sedmi mandat usmjerio naš grad u europskom smjeru. Čak 238 milijuna kuna povučenih iz europskih fondova daju danas posve nove vizure Otoku i Komletincima.  Otok je među prvima izgradio reciklažno dvorište, poduzetnički inkubator, a ono što me najviše raduje jest obnovljeni i prošireni dječji vrtić koji je prepun djece pa smo se odlučili na izgradnju dodatnih prostora. To mi je motivacija da radim još bolje i više, no, opet ističem, posebno sam ponosan na projekt Vrata spačvanskog bazena kroz koji smo izgradili Bioekološko-edukacijski centar Virovi, koji u prvih mjesec dana postojanja ruši sve rekorde posjećenosti i kojim smo započeli razvoj turizma za koji imamo velik potencijal.  Projekt je koncipiran tako da gosti mogu u multimedijalnoj dvorani doživjeti život u šumi – očima orla štekavca, jelena, šarana kroz podvodni svijet… i uz vožnju brodom, edukativne sadržaje, kvalitetnu gastronomsku ponudu, spa centar. Usput, na tom tragu, podjednakim žarom, ulažemo i u društveni život pa smo domaćini i uzorni organizatori brojnih vrijednih manifestacija.

Želite li možda za nečim, što ste mogli, a eventualno niste uspjeli ostvariti?

-Kad se jedna mala sredina kao naša ubrzano i uspješno razvija pored velikih gradova, onda vrlo često nailazite na nerazumijevanje, pa neki projekti koje nismo uspjeli realizirati, dogodili su se najčešće upravo iz razloga nerazumijevanja i ljubomore nekih većih susjednih gradova. Jedan od projekata od kojeg naravno ne odustajem je srednja škola i uvjeren sam da ću ga u ovom mandatu do kraja provesti. Nažalost, nismo imali razumijevanja i potporu okolnih sredina. Ne trebam ih imenovati. Nadam se da će se i to promijeniti.

Koji su Vam prioritet i najvažniji projekti u iduće 4 godine mandata?

-Pripremamo ih brojne koji će pomoći za razvoj našega grada. Od zapuštene ciglane napravit ćemo Sportsko-rekreacijski centar, u Komletincima je plan izgradnja Doma kulture i uređenje tradicijske kuće, planiramo i izgradnju muzeja u Otoku, ali i brojnih drugih sadržaja koji grad čine gradom. Ipak, na prvom mjestu su zapošljavanje, odnosno razvoj gospodarstva i time stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. Na drugom mjestu je osigurati što veću količinu sirovine tvrtki Bjelin, koja se bavi proizvodnjom furnira, to je iznimno važan projekt da ta nama naročito bitna tvrtka ima uvjete za zaposliti što više djelatnika. I treće je provedba projekta Virovi 2, želimo da razvoj turizma uistinu bude što je moguće bolji i kvalitetniji. Postojeće sadržaje želimo nadopuniti s Čistinama, Adrenalinskim parkom, Poučnim stazama. Blisko tome je u realizaciji i Aglomeracija, s 26 kilometara nove mreže u svim ulicama i 1440 priključaka.  Tu je i demografska obnova. A ono što je i za nju najbitnija stvar je osigurati Otočankama i Otočanima dobro plaćena radna mjesta. To je najvažnija stvar.  Mi u svom proračunu, uz sve ono što i do sada dajemo kroz razne potpore djeci u osnovnoj školi, djeci u vrtiću i studentima, planiramo jedinstven projekt izgradnje nove ulice za mlade obitelji, između Ul. Braće Radića, Vladimira Nazora i Gradinci,  koju ćemo financijski podupirati. Potpuno novo naselje, nakana nam je i na taj način motivirati mlade ljude da ostanu ovdje živjeti. Lani smo otvorili novoobnovljeni DV Pupoljak, vrijedan preko 7 milijuna kuna. To su sve projekti koji pomažu u demografskoj obnovi i vrlo su važni. Mi smo grad koji u RH ima jednu od najviših potpora za novorođenčad. Roditelji za prvo dijete primaju 5.000, za drugo 7.000, treće 10.000 kuna. Ali pomažemo i umirovljenicima, skrbimo kroz projekt Zaželi o starijima i nemoćnima. Sve dobne skupine su zastupljene i podjednako se brinemo o svima. Tu je niz mjera koje smo napravili i koje su u funkciji, ali najvažnija mjera su dobro plaćena radnih mjesta. To je moje iskustvo iz svih ovih godina, i upravo zbog toga želimo raditi na razvoju gospodarstva. (Pero Livajić)