Obnovili smo tri škole, izgradili dvoranu, dogradili vrtić i krećemo u gradnju još jednoga, a osim naknada za bebe ove godine uvodimo i posebne naknade za trudnice, najavljuje gradonačelnik Rukavina

Damir Rukavina jedan je od dugovječnijih gradonačelnika  u zemlji – na čelu Grada Crikvenice je već tri mandata. Osim što su se etablirali kao jedan od najboljih gradova za djecu i mlade u zemlji, u posljednje tri i pol godine Rukavina i njegov tim napravili su i ogroman iskorak u korištenju EU fondova iz kojih su za projekte povukli gotovo 30 milijuna kuna. Unatoč korona krizi, svi planirani projekti idu dalje, a što se sve radi i koji su planovi do kraja mandata doznali smo u intervjuu s gradonačelnikom

G. Rukavina, ušli smo u posljednju ‘etapu’ Vašeg trećeg mandata na čelu Grada Crikvenice. Kako ste zadovoljni rezultatima koje ste postigli u ovom mandatu, jeste li ostvarili sve što ste planirali i građanima obećali?

-Trenutne okolnosti u kojima živimo i čemu smo svjedočili proteklih gotovo godinu dana, promijenile su naše živote i načine funkcioniranja na svim poljima. Najvažnije je bilo pokazati zajedništvo i pomoći svim ljudima, koliko god možemo, a mislim da smo u tome velikim dijelom i uspjeli. Brojnim mjerama smo pomagali naše poduzetništvo i činimo to i dalje, jer gospodarstvu je pomoć sada najpotrebnija. Isto tako, nismo stali ni sa projektima, nastavili smo razvijati kapitalne projekte i planirati nove kako bismo svojim sugrađanima omogućili lijep i ugodan život u Crikvenici. Upravo stoga smo od 2016. godine proveli dva istraživanja na temu kvalitete života na području grada te smo uistinu zadovoljni rezultatima. Mjesta za napredak uvijek ima, no prvenstveno nam je cilj kroz to istraživanje osluškivati želje i potrebe građana i u skladu sa željama i potrebama građana formirati plan i naše buduće projekte. Morali smo očuvati i stabilnost proračuna, što smo uspjeli iako je naravno proračun morao biti smanjen u dva navrata. U situaciji u kakvoj jesmo, bitno je prije svega biti na raspolaganju svojim građanima, osluškivati njihove potrebe i pomoći im kako bismo zajednički prebrodili ova izazovna vremena. Dogodila se i velika tragedija u unutrašnjosti Hrvatske. Crikvenica je ponovno pokazala svoje veliko srce i pomogla i financijski i materijalno, ali i u ljudstvu kroz volontere koji su išli na teren i pomogli što god je trebalo. Za potresom pogođena područja donirano je 150.000,00 kuna iz gradskog proračuna te je želja bila barem malo olakšati situaciju ljudima kojima je potres uništio sve. Mislim da smo sada vidjeli koliko nam je bitno zdravlje te zajedništvo i da smo mala zemlja, ali da imamo jako veliko srce. Ostvarili smo uistinu mnogo i veseli me da smo i u ovoj izazovnoj situaciji uspjeli naći načina da se taj ciklus nastavi. Brojne šetnice su uređene, dječja igrališta napravljena nova i uređena postojeća, energetski obnovljene odgojno-obrazovne ustanove, groblje, ulagali smo u plažne prostore i još mnogo toga. Uvijek ustrajemo biti bolji, truditi se i pružiti našim građanima koliko god možemo, a sve u skladu s onim što je upravo njima najpotrebnije.

Koje biste projekte i mjere pokrenute i realizirane u protekle tri i pol godine istaknuli kao najznačajnije i najvažnije za Crikvenicu i njezine građane?

-S obzirom da su nam naša djeca i mladi uvijek na prvom mjestu i da im želimo pružiti ugodno i bezbrižno djetinjstvo sa mnogobrojnim mogućnostima iskorištavanja slobodnog vremena, ali i onog vremena kojeg provode u školama i vrtićima, energetski smo obnovili naše odgojno-obrazovne ustanove. Osnovna škola Zvonka Cara dobila je svoju dvoranu na radost svih učenika i roditelja. Energetska obnova Osnovne škole Zvonka Cara je pri kraju, a Osnovna škola Vladimira Nazora i energetska obnova Dječjeg vrtića Radost već su završene. U tijeku je adaptacija i dogradnja vrtića i škole u Dramlju, a u fazi projektiranja je i novi vrtić u Gornjem kraju. Crikvenica je predivno mjesto, kojoj je glavna djelatnost turizam te su tako plaže veoma važna karika. Mislim da su upravo kilometri crikveničkih plaža naš glavni adut. Kontinuirano uređujemo i proširujemo plažne prostore te radimo i na tematizaciji plaža – šahovska plaža, plaže za pse u svim našim mjestima.. Nadalje, velika investicija groblja u Zoričićima riješit će jedan od glavnih problema – nedostatak grobnih mjesta i to za narednih 100 godina. Investicija je raspoređena kroz nekoliko etapa, a pri kraju je prva faza radova.

Kada govorimo o mjerama, posebno sam ponosan na sve što činimo za naše poduzetnike i gospodarstvo na području grada. Svake godine kroz bespovratna sredstva dodijelimo preko milijun kuna za njihovo poslovanje, a ove godine, kada su vremena za naše poduzetnike bila uistinu teška i izazovna, osmislili smo i paket mjera kojima smo nastojali pomoć svima njima da održe svoje poslovanje. Povijesni projekt Aglomeracija – težak gotovo pola milijarde kuna dovest će kanalizaciju u svaku kuću na području tri jedinice lokalne samouprave – Grada Crikvenice, Vinodolske općine i Grada Novog Vinodolskog. Ovime će se također riješiti veliki problem otpadnih voda na području grada. Mnogo je tu još i manjih projekata koji možda nisu iznosom veliki, no našim su građanima veoma bitni i drago mi je da smo uspjeli realizirati veliki broj projekata koje smo planirali. Valja spomenuti i da ima određeni broj projekata koji su trajali uistinu dugo, a sve zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa. Tako mogu reći da me veseli da je projekt boćališta u Gornjem kraju uskoro gotov te da kreće i projekt uređenja uvale Pazdehova koji se također dugo čekao.

Prošla je godina, na žalost, bila potpuno u znaku korone, a posljedice krize koju je ona izazvala tek ćemo doživjeti. Kako se Grad Crikvenica nosi sa čitavom situacijom, koliko Vam je korona poremetila planove i jeste li morali odustati od nekih projekata ili mjera koje ste planirali?

-Kao što sam uvodno spomenuo, uspjeli smo se veoma brzo posložiti i prilagoditi novonastaloj situaciji te tako u velikoj mjeri i nastaviti sve što smo planirali. Proračun smo morali malo prilagoditi svemu onome što se događa, no to nije bitno utjecalo na naše planove i projekte koje smo započeli odnosno koje planiramo započeti. No, ovo je bilo zasigurno i vrijeme kada smo prednost dali ljudima i svoja sredstva usmjerili prema onima kojima je pomoć bila najpotrebnija – našim poduzetnicima, našim umirovljenicima, socijalno potrebitima.. svima onima kojima su naši projekti namijenjeni i bez kojih oni ne bi imali smisla. U turističkom smo se smislu orijentirali na naše, domaće goste te smo se kroz promotivnu kampanju Rivijera Crikvenica – Sigurno lijepa! željeli ponovno predstaviti gostu koji smatra da nas poznaje i zaintrigirati one koji nas za sada još ne poznaju, pokazati kako vidimo Crikvenicu nudeći modernom gostu ono što on traži – prirodne ljepote, priliku za aktivan odmor i za opuštanje uz more. S obzirom na sezonu iznad očekivanja za prilike kakve su bile prošlog ljeta, izvrsne rezultate i veliki broj stranih i domaćih gostiju na destinaciji, mislim da smo u tome stvarno i uspjeli.

Jeste li uvodili posebne mjere pomoći građanima i poduzetnicima pogođenima krizom i koliko ste za njih izdvojili?

-Kroz cijelo ovo vrijeme bili smo na raspolaganju svim našim građanima, naravno i poduzetnicima. Na samom početku pojave koronavirusa, osigurali smo i podijelili 12.000 maski za sve naše stanovnike, oformili Dežurni telefon koji je bio dostupan 24/7 i na koji su se građani mogli obratiti za bilo kakvu pomoć – od savjeta, kupnje lijekova i namirnica, pomoći oko bilo kakvog posla. Ovdje moram zahvaliti i svima onima koji su bili uključeni i koji su predano brinuli o starijima i o rizičnim skupinama.

Poduzetnike kontinuirano pratimo u njihovom poslovanju, a kada je nastupila ova cijela situacija, našli smo načina i za nove, izvanredne pomoći. Tako smo u proljeće, kada im je bio onemogućen rad, donijeli odluku da ćemo im oprostiti plaćanje komunalne naknade i zakup javnih površina i prostora u našem vlasništvu za period kada nisu radili te kada ponovno otvore omogućiti da prošire svoje terase i nesmetano obavljaju svoju djelatnost. Sada, u drugom krugu, također smo htjeli pomoći na ovaj način, no država je nakon nas raspisala sličan paket mjera koji je uvjetovao da poduzetnici ne koriste lokalne mjere. Tada smo na raspolaganje stavili djelatnike Poduzetničkog centra kako bi poduzetnicima pomogli u prikupljanju dokumentacije za prijavu za prijeko potrebnu pomoć. U prvom smo se krugu mjera odrekli preko 2,5 milijuna kuna prihoda u korist naših poduzetnika. Na tjednoj bazi smo održavali sastanke te osluškivali što se događa s poduzetništvom u gradu, ali i u RH kako bismo mogli formirati pomoći upravo po njihovoj mjeri.

Planirate li još neke mjere kako bi pomogli gospodarstvu u krizi?

-U stalnom smo kontaktu s poduzetnicima te ćemo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati i naravno, pomoći koliko možemo. Sve naše mjere su usuglašene s poduzetnicima te želimo u svojoj suradnji razvijati jedan kvalitetan partnerski odnos i sve ono što radimo prilagoditi njima. Svjesni smo važnosti poduzetništva na području našeg grada na kojem djeluje preko 900 različitih poduzetnika koji zapošljavaju veliki broj ljudi. Upravo smo stoga uvijek imali sluha za njih, a naravno da će tako biti i u budućnosti.

Koliko inače izdvajate za potpore gospodarstvu i koje su najvažnije mjere?

-Poduzetništvo pomažemo kroz mnoge mjere, projekte i aktivnosti. Tako godišnje kroz mjere za bespovratna sredstva našim poduzetnicima dodijelimo preko 600.000,00 kuna dok se taj iznos zajedno sa financiranjem potpornih institucija koje poduzetnicima stoje na raspolaganju u svakom trenutku – LAGUR Tunera, LAG Vinodol i Poduzetnički centar Vinodol, penje i na preko 1,3 milijuna kuna. Tu valja svakako spomenuti i sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite, a s učenjem djece i mladih o poduzetništvu krećemo već od predškolskih dana. Veljača je mjesec koji je posvećen poduzetnicima pa tako kroz četiri srijede u veljači provodimo projekt Edukacijom do uspjeha. Edukacije su formirane na način da su se u dogovoru s poduzetnicima u program stavile teme koje su im važne i korisne kao što je na primjer porezni nadzor, inspekcija, zakoni koji su im potrebni u poslovanju, marketing i slično, a u sve su uključeni i srednjoškolci koji osmišljavanju poslovne planove i izrađuju marketinške kampanje. Godišnje se na natječaje javi između 60 i 70 poduzetnika za razne mjere. Veliki je broj prijava i za nabavu opreme, ugradnju strojeva i uređenje poslovnog prostora, ali i za žensko poduzetništvo te za deficitarna zanimanja. Svake godine se mjere i iznosi sredstava prilagođavaju potrebama crikveničkih poduzetnika kako bi čim veći broj poduzetnika mogao ostvariti prava za prijavu i dobiti sredstva.

Jeste li zadovoljni rezultatima, što kažu brojke o kretanju crikveničkog gospodarstva u proteklim godinama?

-S obzirom da bilježimo sve veći broj poduzetnika na području grada mislim da možemo reći da mjere uistinu imaju određeni učinak. Sve je veći broj poduzetnika početnika koji se odlučuju krenuti u samostalnu poduzetničku avanturu i to nas posebno veseli vidjeti. Osim toga svjedočimo i proširivanju poslovne aktivnosti postojećih poduzetnika, a zadnje vrijeme je posebno zanimljiva naša mjera za poticanje zapošljavanja na neodređeno vrijeme i zapošljavanje mladih. U sezoni se javljao problem nemogućnosti spajanja ponude i potražnje odnosno onih koji traže posao sa poslodavcima pa je tako u želji da se i ovdje situacija promjeni osmišljen portal pod nazivom posao.crikvenica.hr koji okuplja na jednom mjestu sve one poslodavce s područja grada Crikvenice koji nude posao i sve one koji traže posao u sezonskim mjesecima.

Kakva je demografska slika grada i kojim mjerama potičete pozitivne demografske trendove?

-Bez ikakvog okolišanja mogu reći da zasigurno nije onakva kakvu bi željeli, ali baš zato smo usmjerili sve svoje snage da ju poboljšamo i to je naročito vidljivo u posljednjih par godina. Nadogradili smo pronatalitetne mjere pa tako umjesto 1.500,00 kuna za prvo i drugo dijete, sada izdvajamo 3.000,00 kuna za prvo i 7.000,00 kuna za drugo dijete. Za treće i svako iduće dijete Grad isplaćuje 30.000,00 kuna uz brojne olakšice kao što su besplatni udžbenici, besplatan vrtić, produženi boravak i marenda. Financiramo prijevoz do škola našim osnovnoškolcima, sufinanciramo prijevoz do škole i fakulteta našim srednjoškolcima i studentima, stipendiramo učenike i studente po tri kriterija – kriteriju izvrsnosti, kriteriju deficitarnosti te socijalnom kriteriju, omogućujemo djeci besplatne udžbenike i sav potreba radni materijal za školsku godinu, sportske stipendije, sufinanciramo produženi boravak u osnovnim školama i pomoćnike u nastavi te još mnogo malih programa i aktivnosti. Naravno, nikako ne treba zanemariti i svu infrastrukturu u koju se kontinuirano ulaže – odgojno-obrazovne ustanove, sportske dvorane i terene, dječja igrališta. Mislim da smo uistinu Grad koji se može pohvaliti onime što radi za dvoju djecu i mlade, a mislim da je svima nama cilj da oni odrastaju sretno i bezbrižno te da im stvorimo sve preduvjete za to.

Koliko izdvajate za te mjere i planirate li neke nove u narednom periodu?

-Grad Crikvenica izdvaja velika sredstva kroz pronatalitetne mjere i sve ono čime nastojati poboljšati demografsku sliku grada. Tako se na godišnjoj razini za pronatalitetne mjere izdvoji preko 600.000,00 kuna što podrazumijeva naknade za rođenje djece kako je prethodno navedeno, ali i za mnoge druge olakšice kao što je prijevoz djece po socijalnom programu i djece s invaliditetom koji idu u školu u Rijeku te prehrana u školi za djecu po socijalnom programu i za treće i svako iduće dijete. Gotovo 400.000,00 kuna Grad izdvaja za sufinanciranje vrtića po socijalnom kriteriju (treće i svako iduće dijete, djeca branitelja i sl.), a ovdje valja spomenuti i da Grad sufinancira trošak vrtića sa 70% iznosa što je na godišnjoj razini otprilike 10 milijuna kuna. Projektom Radost za Radost, koji traje dvije godine (završava u svibnju ove godine) Grad Crikvenica dobio je 5 milijuna kuna te je uveden popodnevni rad vrtića kako bi roditelji koji rade u popodnevnim satima mogli ostaviti svoju djecu u vrtiću.

Kada se govori o školama, Grad kroz fondove Europske unije sufinancira pomoćnike u nastavi, a iznos ovisi o broju djece koji trebaju pomoćnike u nastavi tako se taj iznos kreće otprilike od 300.000,00-500.000,00 kuna na godišnjoj razini. Kroz stipendije se godišnje osigura oko 400.000,00 kuna za učenike i studente te gotovo 600.000,00 kuna za sufinanciranje prijevoza učenika i studenata. Produženi boravak imaju obje osnovne škole (Osnovna škola Zvonka Cara i Osnovna škola Vladimira Nazora) te sve tri područne škole (Područna škola Selce, Područna škola Dramalj i Područna škola Jadranovo) te Grad sufinancira ovaj trošak sa pola milijuna kuna. Djeca dobivaju besplatne udžbenike od države, dok Grad financira radne materijale tako da su roditelji u potpunosti oslobođeni troška nastavnog materijala te se u tu svrhu izdvaja 260.000,00 kuna. Važno je reći i da su obje osnove škole e-škole, s tim da je jedna osnovna škola već opremljena sa potrebnom podrškom za takvo održavanje nastave, dok je u drugoj školi proces u tijeku.

Što se tiče narednog perioda, u tijeku je priprema odluke isplate naknada za trudnice koja bi trebala zaživjeti još ove godine.

U našem prošlogodišnjem izboru za najbolji grad ušli ste u samo finale, među pet najboljih gradova na području demografije i obrazovanja. Koje biste ulaganja u obrazovanje i obrazovne standarde istaknuli kao najvažnije?

-Definitivno bih značajna ulaganja u naše odgojno-obrazovne ustanove istaknuo kao najvažniju investiciju ovog mandata. Pritom bih naglasio da smo jedan od rijetkih gradova koji je osnivač svojih dviju osnovnih škola. S obzirom da Osnovna škola Zvonka Cara nije imala školsku dvoranu, djeca su išla na tjelesni odgoj u Gradsku dvoranu te me jako veseli da smo uspjeli realizirati i taj veliki projekt. To je bila i želja naših građana koju smo detektirali kroz istraživanja zadovoljstva životom u gradu te mogu reći da je ovo jedan dobar primjer suradnje s našim građanima. U navedene projekte uloženo je preko 37 milijuna kuna, a koliko su ovo važni projekti govori i činjenica da su resorna ministarstva pomogla energetske obnove sa preko 10 milijuna kuna. Popratni sadržaji za našu djecu su i dječja igrališta na kojima djeca svakodnevno borave i tamo provode slobodno vrijeme. Mnoga su igrališta uređena, no mnogo je novih igrališta na području našeg grada te smo za to izdvojili gotovo 3,5 milijuna kuna. Smatram da je ulaganje u infrastrukturu za našu djecu i naše mlade, koji su naša budućnost, jedno od najvažnijih te ćemo i dalje težiti poboljšanju i pružati im sve što možemo za njihovo ugodno, veselo i bezbrižno djetinjstvo i školovanje.

Kako stojite s EU fondovima i jeste li zadovoljni rezultatima na tom planu? Koliko ste EU sredstava povukli u ovome mandatu i koji su najvažniji projekti, a koliko ukupno otkako ste Vi na čelu Grada?

-Veoma smo zadovoljni rezultatima s povlačenjem sredstava i prijavom EU projekata. Naravno, uvijek može bolje i uvijek težimo biti bolji, no uistinu pratimo sve natječaje, samostalno prijavljujemo i predlažemo projekte i mogu reći da sam zadovoljan tim dijelom. Ono što valja spomenuti je da je do zadnjeg mandata, 2017. godine povučeno samo nešto manje od 1,5 milijuna kuna Eu sredstava za projekte te da se situacija veoma promijenila. Prošla, 2020. godina ipak je bila dosta drugačija te su uglavnom svi veći projekti započeli u 2018. ili 2019. godini i nije niti bilo povlačenja velikog iznosa sredstava u protekloj godini. Kroz posljednji mandat povukao se uistinu veliki iznos sredstava, gotovo 30 milijuna kuna, a najviše upravo u 2019. godini. Svi projekti su veoma važni i zato su i realizirani ili su u realizaciji, bez obzira na njihov iznos, no ovdje valja istaknuti energetske obnove vrtića i osnovnih škola, uređenje dvorišta dječjeg vrtića Radost, projekt „Radost“ za Radost, izgradnju školske sportske dvorane pri Osnovnoj školi Zvonka Cara, uređenje plaže Jadranovo, projekt tržnice u Jadranovu, izgradnju boćališta u Gornjem kraju, uređenje Gundulićeve ulice i Ulice Pavla Radića te studiju održivosti turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom. Jedan od povijesnih projekata na ovom području je zasigurno projekt sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija. Projekt je težak gotovo 460 milijuna kuna, sufinancirani dio od strane Europske unije je 71%,a  ostalih 29% iznosa dijeli se na državu (14%), Hrvatske vode (7,5%) i VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol EU (7,5%). Dakle, ovaj povijesni projekt bit će financiran sa nešto manje od 8% ukupnog iznosa od strane lokalnog komunalnog poduzeća.

Ovdje također želim zahvaliti i Ministarstvima koja su nadležna po pojedinim projektima i koja su prepoznala važnost i kvalitetu projekata te nam također u mnogima od njih i pomogla.

I na kraju, što još planirate napraviti do kraja ovoga mandata, koje projekte i mjere biste istaknuli, što građani mogu od Vas još očekivati?

-Pred nama je još nekoliko mjeseci ovog mandata koje ćemo iskoristiti za dovršetak započetih projekata, ali naravno započet ćemo i s projektima koje planiramo. Panira se dovršetak uređenja prometnica Gundulićeve ulice i Ulice Pavla Radića, uređenje Vukovarske ulice u Dramlju za koje je u tijeku dovršetak projekte dokumentacije i ishoduje se građevinska dozvola, započeli smo s radovima na izgradnji i adaptaciji Dječjeg vrtića Dramalj, planira se energetska obnova zgrade Doma prosvjete u Selcu te uređenje i opremanje objekta doma i područne knjižnice i čitaonice, za što već imamo kompletnu projektnu dokumentaciju. U tijeku je i već spomenuta energetska obnova Osnovne škole Zvonka Cara, a planira se i uređenje i opremanje prostora za pružanje socijalnih usluga u zajednici. Dovršavaju se i radovi na izgradnji sadržaja na novom groblju u Crikvenici u Zoričićima, planirana su sredstva za uređenje parkova i drugih javnih površina na području grada te uređenje parkirališta. Posljednje je jedan od velikih problema u Crikvenici te je tako najvažnije ulaganje u ovom projektu izgradnja i uređenje novog parkirališta „Rasadnik“. Dovršava se i druga faza uređenja plaže Jadranovo te planiramo i energetsku učinkovitost javne rasvjete da se na prometnicama zadovolji norma za cestovnu rasvjetu. Iz navedenog se može vidjeti da su za godinu koja je pred nama planovi uistinu veliki i da je sve nešto što je našem gradu itekako potrebno. Nešto je u fazi projektiranja, neki bi projekti uskoro trebali biti započeti, a neki su već u tijeku ili pri kraju. Važno je napomenuti da kontinuirano ulažemo u sva mjesta te ćemo realizirati projekte za sve uzraste – od onih najmlađih do onih najstarijih. Nastojat ćemo do kraja mandata napraviti sve ono što smo zaplanirali u tom periodu te se nadamo da ćemo dobiti priliku nastaviti s našim projektima kroz cijelu 2021. godinu.  (Marija Pulić Drljača)