Izbor najboljih gradova i ove se godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, a pobjednici će biti proglašeni 21. listopada u Novom Vinodolskom

U dosadašnjim izborima Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos za najbolje male gradove po kvaliteti života najviše uspjeha imala su otočka središta, a ta tradicija nije iznevjerena ni ove godine. U završnici izbora su Krk, koji je u ovoj konkurenciji trijumfirao prošle i pretprošle godine, Mali Lošinj, Rab, Supetar na Braču i Novigrad u Istarskoj županiji, koji će pokušati dokinuti dominaciju otočkih središta, ali i vratiti naslov maloga grada u kojem se najbolje živi iz 2017.

Završnicu izbora u kategoriji najboljih gradova izborile su sredine koje imaju najbolje pokazatelje u 29 promatranih kriterija, najvećim dijelom vezanih za gospodarstvo i uspješnost proračunskih politika, ali i kriterije koji se tiču komunalne infrastrukture i usluga, kulture i sporta u gradu.

Krk ide po treći uzastopni naslov najboljega maloga grada za život top 5 dosezima u ovoj konkurenciji za pet prestižnih kriterija, među kojima je prosječni dohodak po stanovniku od 35.241 kunu i prosjek od 397 zaposlenih na 1000 stanovnika. Iz trenutnih razvojnih projekata grada u krčkoj gradskoj upravi izdvajaju investiciju u širokopojasni Internet visokih brzina.
– Grad Krk je u postupku provođenja projekta izgradnje širokopojasne mreže sljedeće generacije potpisivanjem ugovora s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU teškim 79,5 milijuna kuna, od čega je 75 posto bespovratno iz fondova EU.

Cilj je svima na području grada osigurati dostupnost brzog interneta – navode u gradskoj upravi Krka.
Treću godinu zaredom Mali Lošinj u završnici je izbora najboljih malih gradova po kvaliteti života zahvaljujući, među ostalim, petom najvećem prosječnom dohotku po stanovniku (35.107 kuna) u ovoj konkurenciji, kao i pedagoškom standardu u vrtićima, koji se ogleda kroz omjer odgojitelj na petero djece, te visinom porodiljnih naknada od 5823 kune po novorođenome. S proračunskim izdvajanjem za kulturu od 10 posto ukupnog budžeta grada Mali Lošinj ima šesti najbolji rezultat u ovoj konkurenciji.

Još jedno otočko središte na Kvarneru u završnici ovog izbora najboljih gradova, Rab, ima treće najveće proračunsko izdvajanje za zaštitu okoliša od 11 posto među malim gradovima, četvrti je po veličini udjela broja obrtnika u ukupnoj populaciji (70 obrtnika na 1000 stanovnika), a među deset je najuspješnijih gradića po veličini proračunskih izdvajanja za sport s udjelom od pet posto.

Supetar je drugi put u kvintetu najboljih malih gradova za život u izboru Jutarnjeg lista i partnera, a aduti za konačni trijumf su mu, među ostalim, visoki dosegnuti standardi u demografskoj politici. Naime, Supetar ima treći najbolji indeks općeg kretanja stanovništva (111 posto) u ovoj konkurenciji, četvrti najviši iznos porodiljnih naknada (6417 kuna) i jedan od deset najviših udjela proračunskog izdvajanja za unapređenje stanovanja (34 posto) u ovoj konkurenciji.

Aduti Novigrada za drugi naslov najboljega maloga grada za život su top 5 dosezi u četiri prestižna kriterija koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja. Ovaj gradić u Istarskoj županiji ima drugi najveći izvorni proračunski prihod po stanovniku (7743 kune) među malim gradovima, jedan od dva najbolja pedagoška standarda u vrtićima, s omjerom odgojitelj na četvero djece, treće najveće proračunsko izdvajanje za sport od 10 posto ukupnog gradskog budžeta te četvrto najveće proračunsko izdvajanje za usluge unapređenja življenja od 42 posto. (VEDRAN MARJANOVIĆ/JUTARNJI LIST)