Pripreme za državnu maturu u punom su jeku, a nervoza maturanata sve vidljivija. U tekstu donosimo nekoliko primjera dobre prakse među gradovima koji su odlučili financijski poduprijeti ponavljanje i utvrđivanje obimnog srednjoškolskog gradiva te tako umanjiti stres i olakšati mladima i njihovim roditeljima..

U ovo doba godine grč u želucu, nervoza pa i panika redovita su pratnja većini maturanata budući da ih od konca svibnja i tijekom lipnja očekuje polaganje državne mature. Rijetki među njima mogu se već sad pohvaliti visokom razinom spremnosti, naročito ukoliko se nisu oslonili na neki oblik dodatne potpore pri utvrđivanju srednjoškolskog gradiva. Ako je suditi po rezultatima dosadašnjih  testova, količina usvojenog sadržaja poražavajuća je; lani je na ljetnom roku pala otprilike petina maturanata  ili oko pet tisuća učenika što je, doduše, nešto bolji ishod nego godinu ranije kada ih je palo tisuću više.

Učenike na maturi redom najviše muči matematika, ali školske 2020./2021. nisu baš zablistali ni na testu iz hrvatskog pa je zvonko odjeknuo podatak kako je njih 3.825 nakon eseja iz materinjeg jezika upisalo ravno 0 bodova. Pitamo li za objašnjenje učenike, mnogi će neuspjeh tumačiti lošim profesorima, nepravednim sustavom i zahtjevnim vremenima, dok će profesori prstom upirati u nedostatak radnih navika i kampanjski pristup učenju. Istina je, kako to obično biva, vjerojatno negdje na sredini.

U svakom slučaju, polaganje državne mature preduvjet je upisa na željeni fakultet i nema druge nego prihvatiti se posla, a to u pravilu znači pronaći, po mogućnosti na vrijeme, neku vrstu dodatne poduke iz tri obavezna i nekoliko izbornih predmeta, ovisno o željama i planovima za daljnje obrazovanje. Neke škole unutar vlastitog sustava imaju organizirane pripreme, poneki učenici koriste usluge različitih učilišta i radionica, međutim cijene su nerijetko paprene i mnoge obitelji prosječnog hrvatskog budžeta ne mogu svojim školarcima priuštiti takvu vrstu pomoći ili to rade uz iznimno velika odricanja. Ipak, ponegdje se organiziraju i besplatne instrukcije pa tako neka sveučilišta njeguje dobre običaje podupiranja učenika prije ovog naročito stresnog događaja organizirajući za njih poduku iz hrvatskog, engleskog i matematike, a nerijetko su uključeni i izborni predmeti poput fizike, kemije, biologije, drugog stranog jezika…

Zanimalo nas je što u ovom kontekstu rade gradske uprave pa u nastavku donosimo  nekoliko primjera dobre prakse gdje se pripreme financiraju ili sufinanciraju  bilo da su organizirane uživo ili online putem aplikacije. Pojedini gradovi na taj  način znatno olakšavaju  kako samim maturantima tako i njihovim roditeljima.

Sveti Ivan Zelina

Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina već četvrtu godinu organizira pripreme za maturu. Najprije se to odnosilo na četiri predmeta, odnosno, hrvatski, matematiku, engleski i fiziku, a od prošle godine uz navedene predmete organizirane su i pripreme iz kemije i biologije. Prijašnjih godina svaki učenik je sudjelovao sa simboličnim iznosom od 200 kn po predmetu za 39 školskih sati, a ostatak iznosa financirao je Grad Sveti Ivan Zelina. Prve godine je na pripremama bilo dvadesetak maturanata, ali svake godine je interes sve veći tako da ove godine 59 učenika pohađa pripreme. Dobra vijest je i da su ove godine pripreme, u trajanju od 500 školskih sati, potpuno besplatne budući da se financiraju iz EU projekta „Od 15 do 115“. Provođenje je započelo 12.3., a trajanje se predviđa do kraja svibnja.

Slavonski Brod

Grad Slavonski Brod i ove godine organizira besplatne pripreme za državnu maturu za tri obvezna predmeta odnosno hrvatski, engleski i matematiku, a koje se održavaju subotom.  Za sudjelovanje na pripremama koje su započele 26. veljače nisu bile  potrebne nikakve prijave, a maturanti su mogli izabrati na kojim će predmetima i razinama sudjelovati. Pripreme za višu razinu odvijale su se 26. veljače, 5. ožujka i 12. ožujka, a za nižu razinu 19. ožujka te još preostaju one predviđene za  26. ožujka te 5. travnja.

Vinkovci

U vinkovačkoj gradskoj upravi i te kako su svjesni prisutnog stresa i zahtijevnosti cjelokupnog procesa pisanja mature te su svojim srednjim školama ponudili potporu u financijskom dijelu organizacije priprema. Tako će Grad  financirati pripreme za državnu maturu učenika Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara iz predmeta hrvatski jezik u ukupnom trajanju od 32 školska sata, a u kojima će sudjelovati 70 učenika završnih razreda smjera medicinska sestra, tehničar opće njega te veterinarski tehničar. Pripreme će se financirati i učenicima Gimnazije M. A. Reljkovića i to iz hrvatskog, engleskog i matematike.  Za pripreme iz hrvatskog jezika zainteresirano je 100 učenika koji će biti podijeljeni u dvije skupine i kojima će pripreme iz ovoga predmeta trajati 35 školskih sati. Pripreme uz matematike koristit će  62 učenika u trajanju od 40 školskih sati, a iz engleskog jezika  32 učenika u trajanju od 35 školskih sati. Pripreme će se održavati subotom uz minimalan broj od 20 učenika, a osim dvije navedene škole, za ovu vrstu gradske pomoći zainteresirane su i u Poljoprivredno šumarskoj školi i to za provođenje priprema iz hrvatskog, engleskog i matematike što bi koristilo 45 učenika.

Jastrebarsko

Grad Jastrebarsko i u ovoj će godini svojim maturantima pomoći da lakše prođu ispite na državnoj maturi te za njih sufinancira pripreme koje se provode u jaskanskom Centru za kulturu. Pripreme se provode u manjim grupama, a rezultati učenika potvrđuju kako je najbolji način pripreme i dalje onaj uživo, kako navode iz gradske uprave. Cijena vježbi za državnu maturu iznosi 1.200,00 kn po predmetu, a Grad Jastrebarsko sufinancira svaki predmet s po 200 kuna. Iskustvo je pokazalo kako se učenici u najvećem broju odlučuju za tri do pet predmeta št povećava i iznos koji po učeniku izdvaja Grad, a za ovu namjenu u proračunu je osigurano 15 tisuća kuna. Grad Jastrebarsko i inače podržava kvalitetne načine obrazovanje pa se tako jaskanski projekt Sa STEMom raSTEMo, koji je ušao u školski kurikulum, provodi u osnovnim školama diljem Hrvatske, a radi se i na konceptu povezivanja srednjoškolskog obrazovanja i potreba lokalnog tržišta rada kroz novi program, također uz podršku Grada.

Križevci

Grad Križevci i ove je godine svojim maturantima omogućio besplatno korištenje aplikacije ePripreme kako bi se što bolje pripremili za polaganje državne mature. Prema provedenim analizama, prošlogodišnji križevački maturanti koji su koristili ovu aplikaciju ostvarili su stopostotnu prolaznost na državnoj maturi te su istaknuli kako im je navedena aplikacija koristila kao alat za učenje dok je profesorima poslužila kao dodatno nastavno pomagalo. Podsjećamo, riječ je o aplikaciji koja kroz jednostavan pristup učenja i testiranja simulira stvarnu državnu maturu te tako omogućava maturantima dobru pripremu za uspješno polaganje. Ova aplikacija ujedno je jedina u Hrvatskoj koja nudi i dodatnu opciju online nastave te individualnih ili grupnih instrukcija uživo, a Grad Križevci financira je s 20 tisuća kuna.  Novost je da će ove godine Centar EducirajMe najaktivnijeg križevačkog maturanta na aplikaciji ePripreme nagraditi jednokratnom stipendijom u iznosu od  tisuću kuna te Grad Križevci poziva sve zainteresirane maturante da se za  korištenje aplikacije registriraju na web stranici Educiraj.Me i potom obavijeste profesore škola koje polaze.

Sveta Nedelja 

I Grad Sveta Nedelja, u suradnji s grupacijom EducirajMe, zainteresiranim maturantima sa svojeg područja omogućava besplatno korištenje aplikacije ePripreme zahvaljujući kojoj se učenici na bilo kojem mjestu preko mobitela, tableta ili računala  mogu povezati na aplikaciju i dobiti pristup stvarnim ispitima iz ranijih godina, svim predmetima (obaveznim i izbornim) na svim razinama, interaktivnoj osobnoj statistici i neograničenom korištenju. Aplikacija je, kako napominju u Gradu, laka za korištenje, a ispiti su koncipirani u obliku kvizova. Pritom korisnici svoje rezultate (ispisat će im se postotci svih riješenih ispita) mogu uspoređivati s rezultatima ostalih maturanata koji koriste istu aplikaciju. Da bi pristupili aplikaciji, svi zainteresirani maturanti moraju ispuniti obrazac objavljen na gradskoj mrežnoj stranici pod nazivom “ePripreme za maturante” te se na taj način, do 4. travnja,  prijaviti Gradu Svetoj Nedelji.

Vodice

Svojim maturantima pripremu za državnu maturu osigurao je i Savjet mladih Grada Vodica čija je inicijativa krenula u realizaciju početkom ožujka, a prijavit se moglo do 6. veljače. Pripreme su besplatne i odnose se kako na Vodičane tako i na maturante okolnih mjesta, a održavaju se sukladno dogovoru s nastavnicima izvođačima što je ponekad vikendom, a ponekad tijekom tjedna u večernjim satima, nakon 20.00 h. Maturanti mogu izabrati žele li slušati pripreme na A ili B razini iz tri glavna predmeta, odnosno, hrvatskog i engleskog jezika te matematike. Osim navedenog vida pomoći maturantima, Grad Vodice odlučio se i na dodatni doprinos uspješnom prolasku svojim maturanata na državnoj maturi te je, u suradnji s POU Adeptio, omogućio zainteresiranim učenicima korištenje mrežne aplikacije ePripreme. 

Dugo Selo osnovnoškolcima osigurava besplatne instrukcije, a studentima koji ih podučavaju plaća 60 kuna po satu
Savjet mladih Grada Dugog sela nastavio je s provođenjem projekta besplatnih instrukcija za osnovnoškolce i to iz matematike, hrvatskog, engleskog, njemačkog, fizike i kemije. Instrukcije se provode u skupinama do četvero učenika, održavaju se subotom i traju puni sat po predmetu. Zainteresirani učenici mogli su se prijaviti za maksimalno tri predmeta po osobi putem linka objavljenog na službenim stranicama Grada Dugog Sela, a broj prijava ovisio je o broju studenata koji su bili u mogućnosti davati instrukcije. Za davanje instrukcija osnovnoškolcima Grad Dugo Selo putem Studentskog servisa Sveučilišta u Zagrebu osigurao je studentima instruktorima naknadu u iznosu 60 kuna neto po odrađenom satu, a za prijavu na natječaj bilo je potrebno da studiraju na odgovarajućim fakultetima i/ili da su sudjelovali na natjecanjima u srednjoj školi ti/ili da za engleski i njemački jezik imaju položenu višu jezičnu razinu poznavanja.
V.H.