Nakon dva mandata tijekom kojih ga je zamijenio prezimenjak Ante Dabo, prvi gradonačelnik Novalje, Ivan Dabo na prošlim lokalnim izborima ponovo se, po šesti put, izborio za čelno mjesto u gradu. Na čelu Novalje je bio od 1993. godine do 2013., da bi na izborima 2021. u drugom krugu iznova zadobio povjerenje sugrađana. Rođen 11.travnja 1957. u Novalji, gdje se školovao i stekao zvanje kuhara, tim se poslom bavio sve do 90-ih kada se, kako opisuje član Društva hrvatskih književnika, dolaskom višestranačja odlučio aktivno uključiti u demokratske promjene otoka i RH.

U redu je inicijatora osnivanja HDZ-a na otoku Pagu, izabran za prvog predsjednika temeljnog ogranka HDZ-a Novalja i dopredsjednik je Općinskog odbora HDZ-a Pag (u to je vrijeme Novalja bila u sastavu tadašnje Općine Pag). Odmah po uspostavi gradova i županija, građani Novalje su za prvog gradonačelnika izabrali Ivana Dabu Đonu (HDZ). Na kormilu grada bio je punih pet mandata, kroz 20 godina. Predsjednik je Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Novalja i dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije, odlikovan spomenicom Domovinskog rata 1996. i Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića.  Ivan Dabo, inače, izvan politike i lokalne uprave, oženjen je, ima troje djece i unučad.

Kakav je osjećaj ponovno voditi Grad Novalju?

-To je poznati osjećaj, ponosa, biti na čelu svog grada. Dosta je uzbuđenja, posebno kada se vratite natrag nakon osam godina. Prije toga vodio sam Novalju u pet mandata, tj. 20 godina. Od njegova utemeljenja pa do stasanja, do stvaranja jedne respektabilne jedinice lokalne samouprave, koja je praktički od Mjesne zajednice došla do statusa Grada.

Što to za Vas osobno predstavlja?

-Pa, vidite, reći ću otvoreno, ovo je za mene sada i jedna moralna satisfakcija, priznanje da su birači Novalje priznali moj minuli rad i to honorirali svojim glasovima. Što možete biti nego na to iznimno ponosni, a nadasve zahvalni ljudima što su prepoznali osobu koja je već bila kovertirala svoju političku karijeru, ali zov velikog broja prijatelja i moje stranke Hrvatske demokratske zajednice su me ponukali da se vratim i kandidiram za časnu dužnost gradonačelnika. To ako se dogodi samo jednom u životu možete biti sretni, da ste uspjeli, kamoli šest puta. A uspio sam zato što sam se vodio poznatom krilaticom velikog AG Šimića: Čovječe nemoj ići malen ispod zvijezda. Eto, upravo s tim geslom u mislima napravio sam svoj come back. Moja priča o ljubavi prema ovome Gradu traje već 64 godine, od kojih sam puna dva desetljeća kao njegova čelna osoba aktivno vodio i usmjeravao njegov svekoliki razvojni put. Upravo te godine i desetljeća dale su mi iskustvo, „forcu“ i volju da se opet kandidiram za gradonačelnika, preuzmem odgovornost i vratim Novalju na pravi put, put razvoja i prosperiteta.

Kada se osvrnete koliko ste zadovoljni učinjenim u proteklih 20 godina?

-Jako sam i sam zadovoljan učinjenim za proteklih mojih mandata. To je zaista bio procvat Novalje, jer nije mala stvar doći od mjesne zajednice do respektabilne lokalne samouprave koja je 2008. imala proračun 52 milijuna kuna, koja je u tom periodu prije gospodarske krize bila među osam najboljih gradova u Hrvatskoj po BDP-u i nekim drugim stavkama. Praktički sam realizirao sve svoje najosnovnije i najbitnije ciljeve, smatram da danas čelni ljudi lokalnih samouprava najprije moraju biti odvažni menadžeri, nikako ne birokrati, imati dobre prosudbe, a nadasve biti pravi gospodarstvenici da bi u sredini koju predstavljaju mogli koristiti sve mogućnosti za napredak i razvitak.

Čime se posebno ponosite za tih pet mandata?

-Kada bih s ovog vremenskog odmaka počeo nabrajati što je tada napravljeno, od izgradnje kompletne infrastrukture do institucija sustava,  trajalo bi nekoliko sati, ne znate što je bitnije od bitnoga. Konkretno, uz ostalo, to je razvijanje kompletne cestovne infrastrukture, dovoženje vode i struje do Luna udaljenog od Novalje 20 kilometara, naročito izgradnja PZ Čiponjac koja je dala zamah poduzetništvu i gospodarstvu, ima tu mnogo toga, od stvaranja i ustrojavanja gradske uprave do otvaranja gradskog stadiona, autobusnog kolodvora, a dobivanje kao nagrade statusa Grada 1997. nam je dalo još više elana i zamaha, da je Novalja danas, što se tiče standarda, od jednog malog otočnog gradića u mnogočemu došla do mjesta u samom vrhu RH. Posebno turističkih destinacija.

Koji su prioriteti u iduće 4 godine upravljanja?

-U novom mandatu primarno je uspostaviti normalno funkcioniranje Grada, stvoriti političku i financijsku stabilnost u sinergiji s Vladom RH. Tu su i veliki zahvati na svekolikom prometnom sustavu, cestovnom i morskom, kao i zračnom, a budući da je Novalja isključivo i pretežito turistička sredina, tu su prije svega i iznad svega novi oblici razvoja turizma za područje Grada, kaže Dabo.

 Zrće je, kaže, poznato i treba ga nadograđivati, zapalo se u krizu, ali ima još mnogo projekata koje će uspjeti afirmirati i plasirati uz potporu državnih institucija i europskih fondova. Građanima se mora ponuditi alternativne oblike egzistencije, usmjerenom proizvodnjom i valorizacijom autohtonih resursa putem afirmacije Novaljskog polja i Vrtova lunjskih maslinika, ali i specijaliziranih vidova prehrambene industrije, smatra.

Ključni ciljevi su stoga, nabraja, osigurati političku stabilnost Grada, uspostaviti čvršću vezu s Vladom RH, uvesti nove oblike razvoja turizma, nadograditi OŠ A.G. Matoša, osigurati bržu i kvalitetniju uslugu gradske pošte, izraditi nove katastarske izmjere za područje Barbata i Luna, izgraditi luke Novalja i Metajna, zaustaviti rasprodaju gradske imovine, građanima dati na uvod u trošenje njihova novca, osnažiti ruralni i gastro turizam, pokrenuti eko proizvodnju u Novaljskom polju, izgraditi heliodrom i turističko letjelište, uspostaviti sigurnu kuću za žene i uključiti arheološku baštinu u turističku ponudu kao izuzetno vrijedan sadržaj. Novalja mora biti i ekološki besprijekorna sredina pa zato, između ostaloga, treba poticati odvajanje otpada, a zelenu infrastrukturu staviti u funkciju Grada- tvrdi Ivan Dabo. Navest će i kako treba osigurati bolje uvjete u zdravstvu sufinanciranjem nadstandarda hitne medicinske pomoći i osiguravanjem pedijatrijske zdravstvene zaštite, bolje uvjete u socijalnoj politici izgradnjom POS-ovih stanova, staračkog doma sa stacionarom za zdravstveno rehabilitacijski centar.

-Pred nama su izazovna vremena, stoga naša vizija treba biti jasna!  To je vizija kojom želimo pokazati da se odgovornim pristupom, promišljenim i profesionalnim djelovanjem, fokusom na ono važno, sveukupni život našega Grada može unaprijediti. Brojnim kapitalnim projektima koje ćemo provoditi istim tempom i žarom kojima smo ga gradili nekada, omogućit ćemo kontinuirani razvoj i napredak na području Grada Novalje, i osigurati stabilnost proračuna. Uvjeren sam  da ćemo u tome uspjeti na zadovoljstvo svih naših sugrađana – naglašava Dabo jedan od najdugovječnijih hrvatskih gradonačelnika. (Pero Livajić)

PJESNIK I SPORTSKI ZANESENJAK

Ivan Dabo veliki je ljubitelj kulture, pučke i arheološke ostavštine, pokretač je i osnivač niza kulturnih događanja i manifestacija u Novalji od kojih su najpoznatiji Novaljski Trijatar, Novaljsko glazbeno ljeto i Festival pisme nakanat. Pjesnik je i član Društva hrvatskih književnika, a ljubav prema poeziji iskazuje u svojoj ranoj mladosti. Prve stihove počinje pisati u srednjoj školi, te je jedan od inicijatora i pokretača „Iskre“, kulturnog lista za mlade, koji izlazi tijekom 1978. Do danas je objavio četiri zbirke pjesama u prozi. Krug punog mjeseca, Odlazimo u sjene i Na vezu vjetrova zbirke su prožete pjesmama o svome otoku, domu, obitelji i običaju, a Slavom slovom ljetopisa je zbirka domoljubnih pjesama. Pobornik je, također, i veliki zaljubljenik u sport, utemeljio je više sportskih klubova i dao značajan doprinos razvoju sporta i sportske infrastrukture u Novalji. Najveći projekt predstavlja mu osnivanje nogometnog kluba Novalja 1994. , prvog (i do sada jedinog) otočnog kluba u Drugoj ligi, u kojoj 2004./05. postaje prvak i igra kvalifikacije za ulazak u 1.HNL.