Najveća planirana investicija u 2020. godini odnosi se na izgradnju Vatrogasnog doma za potrebe Javne vatrogasne postrojbe Grada Opatije, koja će se financirati većim dijelom iz sredstava europskih fondova, ukupno 49 milijuna i 300 tisuća kuna kroz 2 godine, a za dio investicije u iznosu od 8 milijuna i 700 tisuća kuna planirano je kreditno zaduženje.

Grad Opatija jedno je od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, čemu značajno doprinosi čitav niz mjera i programa kojima gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ivom Dujmićem podiže standarde i olakšava život svojim građanima. Među gradovima su s najvećim naknadama za bebe, jedini (osim četiri grada s besplatnim vrtićima za svu djecu) osiguravaju besplatan vrtić za drugo dijete u obitelji, osnovnoškolcima sufinanciraju školski pribor, a djecu su uključili i u odlučivanje o gradskim projektima zbog čega ih je UNICEF svrstao među 20 najboljih gradova prijatelja djece…  Niz je mjera kojima olakšavaju starost svojim seniorima, a značajna sredstva ulažu u poduzetništvo, što već rezultira i konkretnim brojkama…  O dosadašnjim rezultatima i planovima za ovu godinu razgovarali smo s gradonačelnikom.

G. Dujmić, kakva je 2019. bila za Grad Opatiju, jeste li zadovoljni rezultatima? Jeste li ostvarili sve što je bilo planirano?

– Godina je bila izazovna, ali uspješna. Uspjeli smo ostvariti sve planirano i ono što je najvažnije zadržati sva prava koja smo proračunom namijenili našim građanima, od naših najmlađih sugrađana i mladih obitelji do naših umirovljenika.

Godinu je u gospodarskom smislu obilježila promjena vlasništva nad vodećom hotelskom grupacijom u Opatiji  – Liburnija Rivijera Hotelima d.d. Suočili smo se s važnom odlukom: trebamo li prodati udjel lokalnih samouprava od 25% + jedne dionice u toj hotelskoj tvrtki i odlučili da s prodajom ne treba žuriti u interesu budućeg razvoja destinacije. Isto tako, 2019. je pokazala da je Opatija jedna od rijetkih hrvatskih destinacija sa cjelogodišnjim turizmom jer su ostvareni rezultati i u sezoni i izvan glavne sezone sve bolji.

Koje biste mjere i projekte izdvojili kao najvažnije i zašto?

-Istaknut ću otvaranje Povijesnog botaničkog vrta – Amerikanskih vrtova za javnost u prvoj fazi, uređenje kojih se uskoro nastavlja te otvorenje Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić – Moho centra u Voloskom, rodnom mjestu našeg znamenitog znanstvenika. Centar je u samo nekoliko mjeseci postao okupljalište zaljubljenika u popularnu znanost te se u njemu održavaju brojna predavanja i radionice.

Istaknuo bih i vraćanje Glazbenih dana HRT-a, odnosno Izbora za hrvatsku pjesmu za pjesmu Eurovizije u Opatiju. S HRT-om smo potpisali i novi dvogodišnji ugovor o suradnji na projektu.

Kakvi su planovi za 2020.? Koje su temeljne odrednice proračuna i u što će se najviše ulagati, koji su ključni projekti?

Proračun za 2020. iznosi 183 milijuna i 902 tisuće kuna. Proračun je prije svega socijalno osjetljiv i usmjeren na zadržavanje dostignutog visokog standarda i kvalitete života u gradu te zadržava sva prava i poticaje koje je Grad osigurao svojim građanima. Kao prvo, poticaje za novorođene za koje ćemo u 2020. izdvojiti milijun i 300 tisuća kuna. Povećane potrebe nas raduju jer one ujedno govore da je u Opatiji posljednjih godina zabilježen povećan natalitet. Vjerujemo da su i gradske poticajne mjere doprinijele tome.

Za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3.000 kuna u proračunu je osiguran poklon za Božić i Uskrs od ukupno 1000 kuna te dopunsko zdravstveno osiguranje od 840 kuna za što je planirano ukupno 2 milijuna i 500 tisuća kuna.

Najveća planirana investicija u 2020. godini odnosi se na izgradnju Vatrogasnog doma za potrebe Javne vatrogasne postrojbe Grada Opatije, koja će se financirati većim dijelom iz sredstava europskih fondova, ukupno 49 milijuna i 300 tisuća kuna kroz 2 godine, a za dio investicije u iznosu od 8 milijuna i 700 tisuća kuna planirano je kreditno zaduženje.

Nastavljamo i sa završnim radovima na uređenju Doma u Veprincu. Ukupna vrijednost ove investicije koju u potpunosti financira Grad iznosi 2 milijuna 327 tisuća kuna. Dom Veprinac će ponovno postati središte društvenog života Veprinca, prekrasnog naselja pod Učkom.

Kreće i dogradnja zgrade Osnovne škole u Veprincu za potrebe Dječjeg vrtića Opatija, podružnice u Veprincu, kroz koju će se osigurati smještaj za 50 predškolaca.

Naše analize pokazuju da ste među vodećim gradovima po izdvajanju za poduzetnike. Koliko ste u proračunu za 2020. izdvojili za gospodarstvo i koje su ključne mjere i projekti kojima ćete ga poticati?

-Za potpore poduzetnicima Proračunom za 2020. osigurali smo milijun i 600 tisuća kuna za zapošljavanja, samozapošljavanja, otvaranja obrta, OPG-ova kroz Program poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa u 2020. godini.

Isto tako, poduzetnicima nudimo subvencije kamata na kredite po Programima kreditiranja poduzetništva i obrta koje raspisuje Primorsko-goranska županija ili ministarstva Republike Hrvatske, zaživjela je od prošle godine i mjera subvencije troškova prijave na natječaje za bespovratna sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova te poticanje obavljanja određenih djelatnosti u zaleđu.

Kako ste zadovoljni efektima ovih mjera, kakvi su trendovi i što kažu brojke kada su u pitanju radna mjesta, broj poduzeća i obrta u Opatiji?

-Veseli nas što je u posljednjih godinu dana u Opatiji otvoreno 57 obrta te se tako bilježi i porast zapošljavanja. Većina novootvorenih obrta koristila je gradske poticaje, a kroz poticaje je i zaposleno 15 novih djelatnika.

Imate jedan od najjačih pronatalitetnih programa u zemlji, a UNICEF-u vas je lani svrstao među najbolje svjetske gradove prijatelje djece.  Što je bilo presudno za taj izbor, koje to Opatija standarde i nadstandarde ima i čime se izdvaja u odnosu na ostale?

Na svjetskom Summitu Gradova prijatelja djece održanom u organizaciji UNICEF-a u Kölnu u listopadu prošle godine dodijeljene su nagrade Child Friendly Cities Inspire Awards 2019, gdje se Opatija plasirala među pet finalista u kategoriji Značajno sudjelovanje djece te je svrstana na popis 20 najboljih svjetskih gradova prijatelja djece koji potiču inovativna i nadahnjujuća rješenja i projekte za poboljšanje dječjih prava na lokalnoj razini.

Akcija Gradovi prijatelji djece kod nas se provodi od 1999. godine i jedan smo od prvih pet gradova u Hrvatskoj koji je 2005. godine ponio titulu Grad prijatelj djece. Nagradu UNICEF-a smo dobili za naš projekt Dječje gradsko vijeće Grada Opatije koji provodimo u suradnji s opatijskim Društvom naša djeca. Mali vijećnici biraju se na pravim izborima u opatijskoj i lovranskoj osnovnoj školi i potom u dvogodišnjem mandatu na svojim sjednicama daju prijedloge za poboljšanje uvjeta života i obrazovanja djece u našem gradu. Time pokazujemo koliko nam je bitna participacija najmlađih u životu zajednice.

Koliko na godišnjoj razini izdvajate za djecu i obrazovanje i jeste li šta mijenjali u ovogodišnjem proračunu?

 – Ovogodišnjim proračunom za djelatnost i programe Dječjeg vrtića Opatija izdvojeno je ukupno 17.812.560 kuna. Smještaj djece u opatijski Dječji vrtić za roditelje ostaje besplatan za drugo i svako iduće dijete u obitelji. Treba naglasiti da ekonomska cijena smještaja u DV Opatija iznosi 3. 474 kn, dok roditelji samo za prvo dijete izdvajaju 650 kn što predstavlja učešće od svega 18,7%, a ostalo financira Grad, što na godišnjoj razini iznosi gotovo 11 milijuna kuna. U opatiji je sada već 50 posto takvih obitelji, korisnika usluga Dječjeg vrtića koji plaćaju samo za jedno dijete.

Za Osnovnu školu “Rikard Katalinić Jeretov“, koje smo isto osnivači,  Proračunom izdvajamo 4.776.161 kuna. Obzirom da očekujemo kako će besplatne udžbenike i ove godine osigurati država, za radne smo bilježnice opatijskih osnovnoškolaca predvidjeli 220.000 kuna, ostaje i sufinanciranje nabavke srednjoškolskih udžbenika od 750 kuna po učeniku, a za srednjoškolske i studentske stipendije kojih u tekućoj školskoj i akademskoj godini imamo 88 izdvojili smo 1.070.000 kuna.

Jedan ste od najboljih gradova za život u zemlji, što se očituje i u dobrim demografskim trendovima… Imate li nove podatke, kakva je 2019. bila kad je u pitanju demografija? ( koliko je roditelja podnijelo zahtjeve za pomoć za novorođenu djecu)

-U 2019. godini zaprimili smo 92 zahtjeva za pomoć za novorođeno dijete. Podaci ukazuju da se bilježi pozitivan trend u broju novorođenih drugu godinu za redom. Vjerujemo da ovim mjerama zadržavamo mlade stanovnike u Opatiji. Posebno zato jer, unatoč činjenici što je naknada za novorođenče jednokratna pomoć, mi i ostalim mjerama nastojimo olakšati život našim mladim sugrađanima.

Koliko se u proračunu ove godine oslanjate na EU sredstva i koji su najvažniji i najveći EU projekti koje planirate?

-Pored već spomenutog financiranja izgradnje novog Vatrogasnog doma, u ovoj se godini planira financirati veći broj kapitalnih projekata koji su u tijeku ili su u pripremi u iznosu od 27 milijuna i 400 tisuća kuna.

Krećemo sa Start up inkubatorom za kreativni turizam vrijednosti potpore iz Eu fondova od gotovo 2 milijuna kuna koji će biti smješten u Villi Antonio i imati za cilj mlade ljude osposobiti za nastup na tržištu. Tu su i investicije u kojima EU sredstva učestvuju sa 85%, a udio Grada je 15% – uređenje rasadnika Vile Angioline i nastavak uređenja Amerikanskih vrtova gdje je ukupna vrijednost projekta gotovo 19 milijuna kuna te uređenje Ville Angioline kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka. Nastavljamo i dobru suradnju s ministarstvima kroz koju uspješno apliciramo na natječaje pa smo nakon ugovora za plažu Črnikovica, Sportsko-rekreacijski centar Dobreć i proširenje Dječjeg vrtića u Veprincu, uspješno aplicirali i dobili sredstva za drugu faza uređenja Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić- MOHO centra u Voloskom.

Koliko ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima kad su EU fondovi u pitanju, koliko ste dosad ukupno povukli EU novca?

-Index razvijenosti našega grada, nažalost, često nam je teret prilikom apliciranja na razne fondove i natječaje. No dobra je vijest da sljedeće programsko razdoblje na razini EU-a od 2021. do 2027. godine donosi administrativna rasterećenja te bi svim hrvatskim gradovima i općinama pripreme projekata i podnošenje prijava trebalo biti značajno lakše.

U mom trećem mandatu, od 2017. prijavljena su 22 projekta, ukupna vrijednost završenih ili potpisanih projekata je oko 20 milijuna kuna, od čega 13 i pol milijuna bespovratnih sredstava, a prijavljeno je još projekata u vrijednosti skoro 32 milijuna kuna, od čega 22 milijuna bespovratnih sredstava. Možemo i nabrojati neke od završenih projekata, primjerice Riviera4Seasons2, Energetska obnova Dječjeg vrtića u Voloskom, Zero Waste Blue, pomoćnici u nastavi.

I na kraju, koji su vam ključni ciljevi i projekti koje planirate ostvariti do kraja mandata, što građani još mogu očekivati?

 –Kroz sredstva Urbane aglomeracije Rijeka predstoje nam dva važna projekta. Uređenje, tj. rekonstrukcija Vile Angioline u vrijednosti 5 milijuna kuna te uređenje rasadnika u Opatiji i Amerikanskih vrtova, investicija vrijedna 19 milijuna kuna. Riječ je o završetku druge faze Amerikanskih vrtova.

Isto tako, očekujem da će Primorsko-goranska županija, kao osnivač, krenuti u realizaciju izgradnje Doma zdravlja u Opatiji na koju već dugo čekamo, a na jednom bi mjestu zadovoljila potrebe građana Liburnije. Grad Opatija je spreman na suradnju, što smo pokazali i doniranjem zemljišta za izgradnju, a Projekcijama Proračuna osigurali smo 3 milijuna kuna u 2021. i 3 milijuna kuna u 2022. godini. (Marija Pulić Drljača)