Zasigurno je najvažnija stvar što smo uspjeli proširiti Poduzetničku zonu, Zonu male privrede za novih 160 000 m2. Naime, u toj Zoni više nismo imali slobodnih mjesta, a zainteresiranih investitora je bilo. Time smo stvorili preduvjet za daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva na našem području i već sada, nakon godine dana, 7 tvrtki je tamo pronašlo svoj novi prostor za rad.

Kraj mandata vrijeme je podvlačenja crte i rezimiranja svega učinjenoga u protekle četiri godine pa samo tako i sa gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević ‘pretresli’ sve što je napravljeno u protekle četiri godine, kao i najvažnije planove za naredno razdoblje.

Gradonačelnice, na kraju smo Vašeg drugog mandata na čelu Grada Pakraca. Kada se sada osvrnete iza sebe, kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora?

-Uvijek treba imati dozu samokritičnosti da bi realno sagledali kako stvari stoje. Ispunila sam svoja obećanja, pa i više od toga i to me čini zadovoljnom.

Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine mandata? Naravno, i zašto njih baš? Po čemu je Pakrac danas u 2021. bolje mjesto za život nego 2017.  i gdje je napravljen najveći pomak?

-Zasigurno je najvažnija stvar što smo uspjeli proširiti Poduzetničku zonu, Zonu male privrede za novih 160 000 m2. Naime, u toj Zoni više nismo imali slobodnih mjesta, a zainteresiranih investitora je bilo. Time smo stvorili preduvjet za daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva na našem području i već sada, nakon godine dana, 7 tvrtki je tamo pronašlo svoj novi prostor za rad.

Moram na ovom pitanju istaknuti i energetsku obnovu kako višestambenih, tako i javnih zgrada. Za Pakrac energetska obnova zgrada ima višestruko značenje. Poznato je kako smo u Domovinskom ratu bili jedan od najrazrušenijih gradova. Tom obnovom ne samo što smo osigurali energetsku učinkovitost nego smo i promijenili vizuru grada i obnovili i zavili rane iz Domovinskog rata. Grad danas, uz novi gradski Trg i velikim djelom uklonjene ruševine, ima promijenjenu vizuru. Sve to daje jedan ugodniji život.  Dakle, na gospodarstvu i projektima uklanjanja ratnih posljedica napravljen je veliki napredak.

 Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana?

-Osim ulaganja u uvjete za poticanje poduzetništva koje sam spomenula uveli smo nekoliko mjera značajnih za demografiju i potpore mladima. Uz stipendije koje dobivaju svi redovni i redoviti studenti, sufinanciranje s cca 72 posto cijene vrtića, naš vrtić kroz jedan EU projekt, ima radno vrijeme do 21 sat. Nadalje, imamo program TRI +, a koji subvencionira obitelji s troje i više djece (za obitelji koje nisu u sustavu socijalne skrbi), zatim program potpore mladim obiteljima za kupnju ili uređenje nekretnine, potpore liječnicima. Dakle, provodimo niz programa i mjera kojima želimo poboljšati demografsku sliku našeg grada.

Kolika je ukupna vrijednost projekata (uključujući i EU) koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

Ukupna vrijednost projekata je oko 620 milijuna kuna, u što su ubrojane i investicije državnih institucija kojih je sve više na našim području

Koliko ste u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava i koji su najvažniji EU projekti aktualnog mandata? Možete li nam i tu kazati o svakom ponešto u kratkim crtama?

– Na početku ću vam reći kako su gradske ustanove, udruge i poduzeća također korisnici EU sredstava s projektima od šireg značaja za lokalnu zajednicu, npr. udruga planinara, udruga slijepih i slabovidnih osoba, palijativni tim LiPa, naše poduzeće za vode, lokalna razvojna agencija, gradsko društvo Crvenog križa, KPD Sloga i još niz drugih, a Grad im je partner na projektima.

Gradska uprava samostalno je provela EU projekte u iznosu od 22 milijuna kuna. Ovo je iznos samo za izvršeno prema računovodstvenoj evidenciji, dakle nije konačan iznos. Spomenula sam projekt kroz koji smo osigurali produženi rad vrtića i stručnu službu (pedagoga i logopeda), zatim Zaželi koji se provodi po već drugom ugovoru i preko kojega trenutno 35 žena brine od 210 korisnika. Izgradili smo ceste preko Mjera ruralnog razvoja i možda jedan od najupečatljivijih je uređenje središnjeg gradskog Trga koji je (uz energetski učinkovitu obnovu višestambenih i javnih zgrada) promijenio vizuru grada.

Ne treba zanemariti ni izradu projektne dokumentacije uz pomoć EU sredstava jer nam to osigurava pripremljene projekte za novo financijsko razdoblje…

Kako ste zadovoljni gospodarskom slikom grada i kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora? Što na to sve kažu brojke, koliko je konkretno otvoreno novih investicija i novih radnih mjesta?

-Naravno da želimo još bolju gospodarsku sliku našeg grada. Zbog toga su nam snage i usmjerene na poboljšanje infrastrukture i uvjeta kako bi se pojedinci odlučili na poduzetnički pothvat na području našega grada. Kada uspoređujemo brojke do kojih smo došli putem raznih statistika u Pakracu je otvoreno preko 330 radnih mjesta, otvoreno je 15ak novih obrta, bilježimo povećanje i novoosnovanih tvrtki. Dakle, svakako je slika puno bolja nego prije 4 godine, a nadam se da će se taj trend nastaviti i u narednim godinama. Moram spomenuti i povećanje broja zdravstveno osiguranih osoba, a i veći broj doseljavanja nego odseljavanja.

Koliko ulažete u razvoj i -poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

Već sam nekoliko navrata tijekom našeg razgovora spomenula ulaganje u razvoj i poticanje gospodarstva i upravo nam je to u fokusu u zadnje 4 godine mandata. Od kupnje dodatnog zemljišta u poduzetničkoj zoni, ulaganja u infrastrukturu i programe pomoći našim gospodarstvenicima. Samo kroz programe potpore naši gospodarstvenici su iz gradskog proračuna dobili potpore u iznosu od oko 2 milijuna kuna. S tim programima ćemo nastaviti i dalje, a oni se “modeliraju” prema stanju u gospodarstvu, odnosno pratimo trendove i na taj način i osmišljavamo mjere i programe, a sami poduzetnici su nam u tome partneri s kojima se savjetujemo i razgovaramo. To je ono što želim nastaviti, imati partnerski odnos s poduzetnicima.

Kakva je situacija na demografskom planu i što je najvažnije što ste na tom području napravili u ovom mandatnom razdoblju?

-Na žalost još uvijek je mortalitet veći od nataliteta. Ostali pokazatelji nam od 2020. godine idu u prilog. u 2020. godini 383 osobe je prijavilo prebivalište na području grada Pakraca. Smatram da imamo dobre programe kojima želimo poticati demografiju na našem području i ti programi su počeli davati rezultat.

 U tom istom cilju, planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

-Imamo 5 zgrada vrtića koje su ne samo u gradu nego i našim naseljima, pošto želimo osigurati dostupnost predškolskog odgoja za svu djecu. Vrtić provodi razne programe, npr. rano učenje engleskog jezika itd. U suradnji s našom Župom ulažemo u rekonstrukciju jedne zgrade koja bi se prenamijenila u katolički dječji vrtić. Škola nam radi u jednoj smjeni, energetski je obnovljena zgrada matične škole i područne u Badljevini. Ukupno je 4 zgrade osnovne škole, dakle matična i dvije područne. Imamo Osnovnu glazbenu školu, muzej i knjižnicu s puno programa namijenjenog djeci i mladima, a ne smijem zaboraviti i udruge koje se bave radom s mladima. Provodimo razne programe namijenjene mladim obiteljima, višečlanim obiteljima i puno ulažemo u sport, sportska i dječja igrališta, u podizanje kvalitete života da za našu djecu i mlade Pakrac bude mjesto ugodnog odrastanja, školovanja, a zatim i mjesto zapošljavanja i života.

Kad sada, nakon četiri godine, rezimirate napravljeno, što Vam je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još i više i bolje, možda?

-Izazova je bilo jako puno. Svakako su gospodarstvo i demografija, ali i uklanjanje ruševina iz Domovinskog rata predstavljale izazove s kojima se trebalo ozbiljno “uhvatiti u koštac”. U suštini smo i uspjeli, ali taj uspjeh nije potpun i sigurno se moglo više, jače i bolje i na tome ću ustrajati u narednom mandatu.

Ne možemo, nažalost, zaobići ni to da posljednjih godinu dana živimo neko ‘novo normalno’ doba. Kako i koliko je pandemija utjecala na realizaciju planiranih i tekućih projekata?

-Kada se vratimo na početak 2020., izgledalo mi je da ima toliko dobre perspektive, toliko smo od nje očekivali, posebice po pitanju realizacije velikih projekata. No počevši od veljače, godina se je okrenula naglavačke. Meni osobno je najteže palo to što nije bilo  druženja. Ipak u interakciji s  ljudima se dolazi do bitnih informacija koje omogućavaju da sagledamo šire neke stvari. Ovako smo ostali i bez tih informacija, prepušteni sami sebi i mislim da smo na kraju uspjeli izbalansirati preporukama koje su dolazile na različite druge načine. No svejedno mi je nedostajala ta uobičajena komunikacija. S druge strane možemo reći da nam je godina bila uspješna kroz zacrtane projekte koje smo najvećim dijelom i ostvarili.  U svakom slučaju neobična i čudna godina i nadam se da više neće biti takvih godina i da  nas u ovoj uskoro očekuje povratak na staro normalno, ono na koje smo navikli.

Nismo imali veći rast nezaposlenosti i ona se odnosila uglavnom na one koji su odlučili sezonski raditi u turizmu koji nisu u toj mjeri otišli na Jadran. Nastojali smo pomoći poduzetnicima nekim svojim mjerama iz gradskog proračuna kako bi ostali, recimo to, na nogama. U tome smo pratili takve mjere na državnoj razni  nastojeći ih dopuniti ili pojačati u segmentu u kojoj državna razina nije mogla uvažiti sve lokalne specifičnosti i potrebe.  To je recept i za dalje, ne samo za ovu situaciju s korona virusom, nego i inače u promišljanju državne i lokalne politike i njihovog međusobnog nadopunjavanja.

Treba imati na umu da su ljudi društvena bića i kada su zatvoreni iste stvari doživljavaju drugačije. U ljudskoj prirodi je da uvijek može naći razloga za nezadovoljstvo. No ono je daleko prisutniji kada mu se silom oduzme ta društvena komponenta.

 Koji su Vam ključni planovi i ciljevi kao gradonačelnice, ako Vam građani iznova ukažu povjerenje za novi mandat?

-Moj sljedeći mandat će biti nastavak ovom. Dakle, završetak započetih projekata. Od novih planova imamo također pripremljenu dokumentaciju za velike infrastrukturne projekte koje želimo provoditi uz pomoć EU sredstava. I dalje ćemo nastaviti rad na područjima gospodarstva i demografije i brinuti o svakom našem naselju.

I na kraju, kakav vidite Pakrac  u 2025.?

Obnovljen, uređen zapoadnoslavonski gradić u kojem je ugodno živjeti! (Pero Livajić)