Epidemija ne samo da nije zaustavila velike projekte, već je u zadnjoj godini mandata u Zadru aktivno gotovo 1,5 milijardi kuna investicija. Završili smo izgradnju Centra Mocire, bedema, uskoro je gotova i osnovna škola Bokanjac, pri kraju je i obnova Providurove palače, nastavili su se europski projekti, radovi na Centru za mlade privode se kraju…

Grad Zadar među prvima je prepoznao važnost i potencijal EU fondova pa su se proteklih godina etablirali kao jedan od najuspješnijih gradova u korištenju EU sredstava za svoje projekte – samo u ovome mandatu povukli su 1,86 milijardi kuna. Što je sve napravljeno i koji su planovi za novi mandat, dobije li opet povjerenje građana, pitamo gradonačelnika Branka Dukića.

Gradonačelniče, na kraju smo Vašeg prvog mandata na čelu Grada Zadra. Kada se osvrnete iza sebe, kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora?

– Početak i kraj mandata bili su izazovni i za mene i za cijelu gradsku upravu jer nas je prvo zadesila poplava, a na kraju dočekala epidemija. Ali bez obzira na to, kad se osvrnem unatrag miran sam, zadovoljan i ponosan na učinjeno. Ostvarili smo veliku većinu planiranog i obećanog. U protekle četiri godine dovršili smo važne gradske projekte ali i započeli nove, osvojili brojne nagrade, nacionalna i međunarodna priznanja. Dok su mnogi hrvatski gradovi, u ovoj za gospodarstvo teškoj godini, završili u minusu, mi smo, zahvaljujući fondovima Europske unije, ne samo održali proračun stabilnim, nego smo i povećali gradske prihode za 7 posto. Također, ovdje moram zahvaliti svom timu u Gradu Zadru uz čiju sam se podršku, posebno na početku, uspio uspješno snaći u vođenju grada. Usprkos iskustvu koje sam imao kao rukovoditelj, gradska uprava ima svoje specifičnosti. Naravno, zahvalu dugujem i građanima koji su mi poklonili svoje povjerenje prije četiri godine i koje sam se na svaki način trudio opravdati.

 Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine, 2017.-2021.? Po čemu je Zadar danas bolje mjesto za život nego prije četiri godine i gdje je napravljen najveći napredak?

Ako moram izdvojiti nešto onda su to završetak Centra Mocire, smanjenje cijene i istovremeno podizanje standarda u vrtićima i ono što me osobno jako razveselilo javna potvrda Premijera da će zadarska bolnica dobiti linearni akcelerator. To je projekt na kojem sam kroz razne uloge radio preko deset godina.

Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana?

– Aglomeracija Zadar – Petrčane kroz koju ćemo zatvoriti 3.500 crnih jama i dovesti sve instalacije, nove ceste u 317 ulica, kao i pločnike i rasvjetu gdje je god moguće. To je projekt stoljeća za naš grad koji nitko više ne može zaustaviti, no traži ozbiljno vodstvo i organizaciju u skladu s EU pravilima i u godinama koje slijede. Radovi na prvoj fazi su u punom jeku, za drugu potpisujemo ugovor s izvođačem ovaj tjedan tako da će nam više od svega trebati strpljenje građana u naredne tri godine radova.

Stalna ulaganja u zadarsku bolnicu, rekonstrukcija brojnih cesta na području grada, ali uvijek se vraćam na potporu mladim obiteljima što kroz gradnju POS-stanova, što kroz različite potpore i smanjenje cijene vrtića koje sam već spomenuo.

 Kolika je ukupna vrijednost projekata (uključujući i EU) koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

– Ono što smatram da već godinama obilježava upravljanje Zadrom je vizionarstvo i uspješna prilagodba promjenama kako na lokalnom, tako na nacionalnom, a ako hoćete i na europskom planu. Danas je korištenje sredstava europskih fondova nešto normalno i nešto što se očekuje i podrazumijeva. U Zadru smo to prepoznali već jako rano i prvi smo grad u Hrvatskoj koji je osnovao UO za europske fondove, a sve kako bi na vrijeme pripremili kvalitetne programe i projekte te iskoristili mogućnosti koje se putem EU fondova otvaraju. Samo je u protekle 4 godine iz europskih fondova uloženo 1,86 milijardi kuna kroz čak 276 gradskih projekata.

 Prepoznati ste kao izuzetno uspješni u aktiviranju EU fondova na svom području. Koji su najvažniji EU projekti ovoga mandata?

Upravo zato jer smo na vrijeme krenuli i oformili kapacitirani tim te ojačali ostale gradske institucije, postigli smo i tako značajne uspjehe u pisanja projekata i povlačenju europskog novca. Zbog svih postignuća, Zadar je 2019. proglašen i prvakom EU fondova u Hrvatskoj. U ovom programskom razdoblju dovršili smo 27 projekata, a trenutno je u provedbi još njih 30 koji su ukupno vrijedni 275 milijuna kuna. Projekti uključuju sva područja od predškolskog odgoja, mladih, socijalne politike, komunalnih i infrastrukturnih projekata, cestovne infrastrukture, kulture do smart city rješenja. To su projekti aglomeracije Zadar-Petrčane, Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, izgradnja doma za studentski smještaj, Centra za mlade, novog poduzetničkog inkubatora, razvoja inteligentnog prometnog sustava, Muzej dvije palače (Kneževa i Providurova) – samo su neki od najznačajnijih, najskupljih i najvidljivijih u prostoru.

 Kako ste zadovoljni gospodarskom slikom grada i kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije četiri godine?

Sve brojke, od broja obrtnika, tvrtki, zaposlenih su rasle sve do 2020., a zahvaljujući Vladinim mjerama, a vjerujem i našom reakcijom da su ostale stabilne obzirom na situaciju. U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima poduzetnika i obrtnika, osluškujemo situaciju, osigurali smo im nedavno i nova kreditna sredstva i subvencije za likvidnost i investicije. Nastavljamo stvarati preduvjete za pozitivno poslovno okruženje kako kroz poduzetničke inkubatore i kroz razvoj i daljnja ulaganja u Poslovnu zonu Crno. Vjerujem da se trebamo na poseban način prilagoditi malim i srednjim poduzetnicima koji su se pokazali stabilniji i otporniji na potrese.

 Koliko ulažete u razvoj i -poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

Upravo sam prije neki dan potpisao ugovor za početak radova na izgradnji novog suvremenog poduzetničkog inkubatora koji će svoja vrata novim poduzetnicima otvoriti već za godinu i pol dana. Koliko je to važno za grad najbolje osjetite kad odete na Novi Bokanjac i posjetite ovaj već izgrađeni u kojem male, nove tvrtke stvaraju veliku vrijednost. Sve ove godine predvodnici smo u Hrvatskoj po broju novootvorenih tvrtki, obrta i uopće po broju zaposlenih. Naš izbor je snažan poticaj malom i srednjem poduzetništvu koje se pokazalo uspješnim i otpornijim na različite vrste kriza. Imamo izvrsno iskustvo s prvim inkubatorom u kojem se stalno traži prostor više, a ovaj će imati i dodatne sadržaje. Ovim projektom želimo ohrabriti ljude koji imaju poduzetničke ideje, da se odvaže, da probaju i da svojim djelovanjem doprinesu daljnjem razvoju gospodarstva i poduzetništva u našemu gradu. Izvrsno opremljeni, a iznimno jeftini poslovni prostori u okruženju kreativnih poduzetnika je najbolje okruženje koje početnik može zamisliti. Mi ćemo im i dalje stajati na raspolaganju i truditi se da im olakšamo najosjetljivije početke pokretanja posla kroz potpore za rad odnosno poticajne uvjete poslovanja stvarajući što sigurnije okruženje za rast. U gradu Zadru već sada postoji mreža uspješnih prostora za start-upove kao što su INZAD inkubator, COIN coworking, CODE hub na sveučilištu, Centar kreativne industrije te niz potpornih institucija. Neizmjerno je važno da i u doba korona krize ne posustanemo i da, proširujući kapacitete našega grada, doprinesemo rastu broja tvrtki, obrta i zaposlenih i time širimo perspektive njegovog budućeg razvoja.

Kakva je situacija na demografskom planu i što je najvažnije što ste na tom području napravili u ove četiri godine?

Moram priznati da me i kao doktora i kao gradonačelnika izuzetno veseli podatak da smo i ove godine u vrhu u Hrvatskoj po broju prvašića. Kad stvaramo nova naselja odmah ih planiramo tako da imaju sve što obitelji treba. Grad Zadar kontinuirano provodi populacijske mjere, a posebno one koje se odnose na unapređenja obiteljskog i poslovnog života roditelja s malom djecom. Od početka 2017. godine umanjili smo participaciju za smještaj djece u dječje vrtiće za 10-satni cjelodnevni program te ona iznosi 600 kuna, za drugo dijete 300 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića je besplatno. Za poludnevni (5-satni) program participacija iznosi 300 kuna. Dodatno, roditelji četvero i više djece u potpunosti su oslobođeni plaćanja participacije, a UO za socijalnu skrb i zdravstvo, sukladno određenim socijalnim kriterijima (dječji doplatak, samohranost roditelja i sl.) dodatno umanjuje iznos participacije. U proračunu se za ovu namjenu svake godine osigura oko milijun kuna. Također, uvedeni su novi odgojno-obrazovni programi i smjenski rad vrtića, a u školama povećan broj odjeljenja produženih boravaka, centri izvrsnosti, školska prehrana te financiranje školskih udžbenika.

Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

Planiramo da nam za svako dijete bude mjesto u vrtiću, a to ćemo postići izgradnjom i uređenjem novih vrtića. Najesen svoja vrata otvara i nova škola na Bokanjcu, a u planu je izgradnja i školske zgrade na Crvenim kućama. Za svako treće i iduće dijete roditeljima smo namijenili potporu od 35 000 kuna te 5000 kuna godišnje do sedme djetetove godine uz besplatan vrtić za to dijete što je naša potpora roditeljima koji imaju hrabrosti ići na više djece. Izgradnja stanova po programu POS-a i stanova za najam te program izgradnje obiteljskih kuća kako bi mladim obiteljima olakšali kupnju prve nekretnine. Centar nezavisne kulture i mladih bit će zasigurno novo okupljalište mladih i jezgra njihove kreativnosti u godinama koje dolaze. Zadar znanja znači i nastavak potpore razvoju Sveučilišta i sveučilišnog kampusa s novim STEM odjelom i obnovom stare tehničke škole. Sve su to programi za mlade, djecu i obitelji.

Zadar je odavno u međunarodnim relacijama stekao status poželjnog turističkog odredišta. Što se u minule 4 godine napravilo na tom planu, što se poduzima, i pripremali se grad za sezonu 2021.? Grad postaje i važan kulturni turistički centar…

– Već obnovljena kulturna i spomenička baština Zadra, uz nove sadržaje poput rekonstrukcije gradske rive, uređenja kompleksa crkve sv. Nikole s Trgom sv. Frane i Trgom tri bunara te perivojem i ljetnom  pozornicom Citadela činit će novi turistički proizvod Zadra. Bedemi pod zaštitom UNESCO-a, uređen javni prostor s uređenim povijesnim spomenicima, ulaganje u nove kulturno-turističke manifestacije sve će to doprinijeti daljnjem razvoju kulturnog turizma i produženju turističke sezone. Također, nastavit ćemo ulagati u zadarsku zračnu luku i međunarodni avio-promet, promicat ćemo Zadar kao nautičku i crusing destinaciju, a  nakon plaža na Punti Bajlo, Puntamici i u Diklu uredit ćemo i najveću gradsku plažu Kolovare.

Zadar ove godine nosi i naslov Europskog grada sporta. Činili se nešto u tom pogledu? Ulaže li se dovoljno u sport i koje su tu ključne investicije bile od 2017.do danas? 

– Da se u sport ne ulaže Zadar ne bi dobio taj naslov. ŠC Višnjik jezgra je zadarskog sporta, najveći rekreativni centar u Hrvatskoj,  ali pored toga imamo i razvijamo i druge sportske objekte i terene diljem grada. Također, nastavit ćemo ulaganja u kvartovska igrališta, širiti rekreacijske sadržaje na javnim prostorima, parku Vruljici i šumi Musapstan. ŠC Višnjik dobit će vanjsko plivalište olimpijskih dimenzija, teniski centar natkrivena igrališta i u planu je natkrivanje terena za futsal. Ideja nam je oduvijek bila stvaranje uvjeta i organizacijskih mogućnosti kako za velike sportske manifestacije tako i za svakodnevno bavljenje sportom i rekreacijom građana svih generacija jer su nam aktivni građani zdravi građani. Osim toga ulaganje u sportsku infrastrukturu predstavlja ogroman potencijal za razvoj Zadra kao destinacije sportskog i aktivnog turizma.

Kad sada, nakon četiri godine, rezimirate napravljeno, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još više i bolje?

– To me često pitaju ovih dana, a i ja sam razmišljao o tome. Možda smo mogli više napraviti po pitanju realizaciji projekta Vrata Zadra. No, iako smo se trudili, jednostavno nismo imali sreće jer su nam se mijenjali resorni ministri. Sadašnji ministar Horvat prihvatio je naše argumente i obećao podršku tako da vjerujem da nastavljamo s Vratima Zadra u sljedećem mandatu. Također, svjestan sam da nam treba više parkirališnih mjesta, ne samo blizu centra već i u ostalim gradskim četvrtima. To je izazov s kojim ljudi žive i na nama je da ga riješimo.

Kako i koliko je pandemija utjecala na realizaciju planiranih i tekućih projekata?

– Ne da nismo zbog epidemije zaustavili velike projekte, već je u zadnjoj godini mandata u Zadru aktivno gotovo 1,5 milijardi kuna investicija. Završili smo izgradnju Centra Mocire, bedema, uskoro je gotova i osnovna škola Bokanjac, pri kraju je i obnova Providurove palače, nastavili su se europski projekti, radovi na Centru za mlade privode se kraju… Nastavljeno je ulaganje u mjesne odbore, zadržali smo razinu održavanja komunalne infrastrukture, održavanja vrtića, ulaganje u škole – prehrana, asistenti u nastavi, produženi boravci, kao i u bolničku infrastrukturu. Pored toga u nekoliko smo navrata proveli mjere pomoći lokalnom gospodarstvu, poduzetnicima i obrtnicima ali i socijalno ugroženim građanima. Prve cijevi i iskopi za megaprojekt izgradnje sustava odvodnje napravljeni su upravo u godini korone… Iako jest utjecala na gradski proračun, epidemiju smo doživjeli kao dodatnu motivaciju za rad.

 Koji su Vam ključni planovi i ciljevi za sljedeći mandat, ako Vam ga građani povjere? Gdje ima najviše prostora za iskorak kako bi Grad zadržao i dodatno ubrzao uzlazni trend?

Novost koju želim da građani maksimalno osjete je digitalizacija i dodatno otvaranje gradske uprave. Vrijeme je da kroz nove tehnologije ne samo dodatno informiramo građane, nego ih uključimo u donošenje odluka. Uz to želim da radimo više parkova i parkirališnih mjesta. Nastavljamo uređivati ulice, prometnice, dječja igrališta, zelene površine, parkirališta u svim dijelovima grada jer nam je cilj da svaki gradski kvart s vremenom postane gotovo samostalna cjelina. Od ključnih stvari trebamo riješiti da svaka kuća ima kanalizaciju, zatvaranje odlagališta u Diklu 2022. godine, a zdravstvenu njegu trebamo podignuti na razinu velikih gradova koji imaju kliničke bolničke centre. Želimo biti potpora mladim obiteljima kroz program POS-a gdje uvodimo i stanove za najam i na koncu ulaganjima želimo osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete.

I na kraju, kakav vidite Zadar u – 2025.?

– Zadar vidim kao zelenu, digitalnu mediteransku metropolu. Zadar je uvijek krasilo to što smo znali što nam je cilj za godinu, četiri ili deset. Tako je nastala Gaženica, Višnjik, Muraj, Pozdrav suncu i jedinstvene u svijetu Morske orgulje…. sve su to bile vizije koje su danas na ponos svih nas. Kontinuitet upravljanja ima svoje prednosti jer se strateški projekti moraju realizirati kroz više mandata i godina. Stabilan rast i razvoj, nastavak uspješnog korištenja nacionalnih i EU sredstava, dovršetak velikih projekata, prosperitet u svakom smislu. Zadar u 2025. – ambiciozan, napredan grad koji brine o svojim građanima i gdje građani ostvaruju prilike i svoj puni potencijal…(Pero Livajić)