Opatija je grad prosperiteta, a osim daljnjeg podizanja kvalitete života naših građana, u narednim godinama će se još jače i bolje pozicionirati na turističkoj karti Europe i svijeta i postati jedna od najekskluzivnijih destinacija

Ivo Dujmić jedan je od dugovječnijih gradonačelnika u zemlji – na čelu Opatije je od 2009. godine, a kroz tri mandata zajedno sa svojim timom etablirao je ‘kvarnersku ljepoticu’ kao jedan od najjačih gradova u zemlji kad su u pitanju kvaliteta života i ulaganje u demografiju i mlade, ali i brigu i skrb o onim najstarijima… Samo za demografiju i obrazovnje u protekle su četiri godine izdvojili preko sto milijuna kuna, jedan su od rijetkih gradova koji su ukinuli prirez, a kao jedno od glavnih obećanja za novi mandat najavljuje – uvođenje besplatnih vrtića za svu djecu. Što je sve napravljeno i koji su još planovi ispričao je u intervjuu za gradonačelnik.hr.

 Gradonačelniče, na kraju smo Vašeg trećeg mandata na čelu Grada Opatije. Kada se osvrnete iza sebe, kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora?

 -Prije četiri godine, 2017. obećali smo građanima da Opatiju želimo zadržati na putu razvoja i završiti započete projekte te omogućiti stabilan razvoj grada. Sve ono što smo tada građanima obećali smo i ostvarili, donijeli smo odluke koje su usvojene na Gradskom vijeću odmah na početku prošloga mandata te su nove mjere postale opatijska stvarnost. Poseban smo naglasak stavili na mjere od značaja za sve dobne skupine naših građana, od mladih obitelji do umirovljenika, mjere koje su im zajamčile bolji i kvalitetniji život.

 Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Zašto? Po čemu je Opatija danas u 2021. bolje mjesto za život nego 2017. i gdje je napravljen najveći napredak?

-Kao što sam rekao, to je kvaliteta života. Na demografskom smo planu donijeli odluku da za svako novorođeno dijete roditelji dobiju naknadu od 10 tisuća kuna , za drugo dijete 15, za treće 20 tisuća kuna i tako po 5 tisuća kuna više za svako iduće dijete. Godišnje se sada na području grada rađa 100-tinjak djece i to me jako veseli. U protekle četiri godine na ime naknada za novorođene isplaćeno je više od 4 milijuna kuna.

Roditeljima koji imaju dvoje djece osigurali smo besplatan vrtić za drugo i svako iduće  dijete pa je tako danas oko 50 posto djece u opatijskoj predškolskoj ustanovi smješteno besplatno. Uz to, u opatijskom je vrtiću, uz pomoć sredstava europskih fondova, uveden i smjenski rad vrtića, što je prilagođeno potrebama roditelja u turističkoj destinaciji kakva je Opatija.

Za sve osnovnoškolce smo osigurali besplatne udžbenika, dok to nije preuzela država, a Grad Opatija i dalje financira radne materijale za osnovne škole, dok srednjoškolci dobivaju po 750 kuna za nabavku udžbenika.

Godišnje isplaćujemo više od 1000 učeničkih i studentskih stipendija za sve učenike i studente koji zadovoljavanju kriterije, ali i one po socijalnom kriteriju i za deficitarna zanimanja.

  Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana?

-Poseban smo naglasak dali i na poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana. Svim umirovljenicima s mirovinom do 3 000 kuna osigurali smo uskrsnicu i božićnicu od po 500 kuna i još 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje, dakle ukupno 1840 kuna godišnje. U protekle je 4 godine za 10 903 prijavljenih umirovljenika osigurano 6 milijuna i 700 tisuća kuna.

Svakako ovdje treba spomenuti i poticaje za poduzetnike, za zapošljavanje, otvaranje obrta, slobodnih zanimanja i OPG-ova. Lokalno smo gospodarstvo u  razdoblju od 2017. do konca 2020. poduprli s ukupno 7 milijuna kuna. Podrška raste iz godine u godinu, pa je u 2018. iznosila 1,4 milijuna, u 2019. 1,7 milijuna, a prošle 2020., usprkos krize izazvane pandemijom, čak 3,4 milijuna kuna.

 Kolika je ukupna vrijednost projekata (uključujući i EU) koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

-Sagrađena je nova, reprezentativna zgrada Dječjeg vrtića Opatija na Punta Kolovi kojom smo riješili pitanje upisa u predškolske programe za svu djecu s područja Opatije. Sada Dječji vrtić Opatija djeluje u ukupno 5 zgrada (Volosko, Veprinac, Ičići, Lovran i matični u Opatiji). Novosagrađeni Vrtić Veprinac, koji je pred otvaranjem, u zaleđu Opatije osigurava smještaj za novih 50 mališana. Time smo zaokružili investiciju u predškolski odgoj prema državnom pedagoškom standardu i najvećoj kvaliteti uređenja i usluge.

Pri završetku su i radovi na rekonstrukciji društvenog doma Veprinac u kojem će biti dom za sve udruge i društvene potrebe u zaleđu. U ovom smo se mandatu osobito posvetili zaleđu pa je tako u Dobreću sagrađen Sportsko-rekreacijski centar za društvene potrebe lokalne zajednice, ali i s prigodno uređenim multifunkcionalnim igralištem za sport i rekreaciju svih zainteresiranih građana, djece i mladih.

Radovi na dodatnom uređenju Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centra u Voloskom su isto gotovi. Slijedi postavljanje izložaka i simulatora potresa. Centar je posvećen životu i radu našeg domaćeg sina, jednog od najvećih geofizičara svih vremena. Pored redovitog održavanja i unapređenja sadržaja na postojećim plažama, potpuno je uređena plaža Črnikovica, uz pomoć sredstava Ministarstva turizma.

Uređene su brojne nerazvrstane ceste, lokalne prometnice i sagrađene nove, kao i nove parkirne površine. Svjestan sam činjenice da je rješavanje nedovoljnog broja parkirnih mjesta u Opatiji jedna od najvažnijih budućih investicija. No, valja reći da svi građani Opatije imaju osiguran sat vremena besplatnog parkiranja na cijelom području grada dnevno, što im osigurava nesmetano obavljanje dnevnih obaveza.

 Ukupna vrijednost pokrenutih i realiziranih projekata iznosi oko 145 milijuna kuna, od čega na europske projekte otpada 52,9 milijuna kuna.

Želim spomenuti i važne projekte realizirane u Opatiji u proteklom desetljeću. Izgradili smo multifunkcionalnu Sportsku dvoranu Marino Cvetković koja je postala dom svim opatijskim sportašima, ali i pozornica za kulturne priredbe i spektakle poput Izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije – Doru, spektakl koji smo pred tri godine vratili u naš grad, gdje i pripada obzirom na slavnu prošlost Opatijskog festivala zabavne glazbe koji je prvi puta održan u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, sada već davne 1958. godine.

Izgrađeno je i našim sugrađanima predano 48 stanova po modelu POS-a.

Pred četiri godine svečano je otvoren Centar Gervais – kulturni centar Opatije kojim vrlo uspješno upravlja naša tvrtka Festival Opatija. U Gervaisu  redovito gostuju recentne dramske izvedbe, koncerti, a tu je i redoviti kino program.

U financiranju projekata uspjeli ste povući i EU sredstava. Koliko i koji su najvažniji EU projekti ovoga mandata?

-U razdoblju od 2017. do 2020. godine Grad Opatija je prijavio 22 projekta na natječaje EU fondova ili nacionalnih fondova. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 52,9 milijuna kuna, od čega je 68 posto udio bespovratnih sredstava ili 35,8 milijuna kuna. Do sada je završeno 8 projekata (Vrtić Veprinac, obnova vrtića Volosko, SRC Dobreć, pomoćnici u nastavi, Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj – smjenski rad, ZeroWasteBlue, Riviera4Seasons2, Lokalni program za mlade) ukupno vrijednih 7,2 milijuna kuna, kod čega je bespovratnim sredstvima financirano 3,7 milijuna kuna.

Upravo su pred raspisivanjem natječaji za radove na projektima obnove Ville Angioline, zgrade u srcu Opatije koja je od osobite baštinske vrijednosti jer je u njoj rođen hrvatski turizam i revitalizacije pripadajućeg rasadnika Ville Angioline te uređenja povijesnog botaničkog vrta – Amerikanskih vrtova u trećoj fazi. Započinjemo i s projektom uređenja i interpretacije „300 godina škvera u Iki“, uspostavom Centra za inovacije u turizmu – HUBBAZIA namijenjenog mladim poduzetnicima i onima koji to žele postati. U tijeku je i uvođenje led javne rasvjete na području grada.

 Kako ste zadovoljni gospodarskom slikom grada i kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije četiri godine? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, novih radnih mjesta otvoreno u tom razdoblju?

-Potpore za poduzetništvo koje daje Grad Opatija važne su za zapošljavanje nezaposlenih osoba s područja Opatije, za početak obavljanja djelatnosti obrta ili slobodnih zanimanja kao i za otvaranje OPG-a. Uz to, posebno potičemo obavljanje djelatnosti u opatijskom zaleđu te sufinanciramo troškove pripreme dokumentacije za prijavu na natječaje europskih fondova.

Prema podacima FINE u Opatiji posluje 730 trgovačkih društava sa 3283 zaposlenih, dok je zabilježen trend porasta broja obrta – trenutno ih ima 353- na godišnjoj razini njihov broj posljednjih godina raste oko 8 posto. Dobrim dijelom zasluga je to i paketa  naših poticaja.

Naposljetku, ukinuli smo prirez na dohodak koji je iznosio 7,5 % a od 1. svibnja ove godine više neće opterećivati osobne dohotke naših građana, kojima na godišnjoj razini ostaje oko 3,6 milijuna kuna.

Turizam je bitna karika razvoja Opatije, ‘bisera Jadrana’. Što se na njegovom unapređenju učinilo u posljednje 4 godine, što se čini, i namjerava učiniti? Priprema li se, unatoč aktualno situaciji, Opatija za sezonu 2021. , kakva su tu očekivanja i čime u ovoj neizvjesnoj sezoni mislite posebno privući turiste u Vaš grad?

-Opatija je destinacija cjelogodišnjeg turizma i prije pandemije iz godine u godinu je rušila sve rekorde posjećenosti, prema broju dolazaka turista i ostvarenih noćenja. Sve će se to nakon završetka krize nastaviti i rekordi će i dalje padati, uvjeren sam. Nikako ne smijemo izostaviti činjenicu da je Grad Opatija vlasnik 25 posto + 1 dionice opatijske hotelske kuće Liburnia Riviera Hoteli d.d. Dolazak novog većinskog vlasnika, s kojim smo ostvarili izuzetnu suradnju na strateškom razvoju cjelokupne destinacije, obećava. Trenutno smo svi zajedno uključeni u aktivno rebrendiranje destinacije. I naša je Turistička zajednica uslijed pandemijske godine ostvarila iznimno prihvaćenu promotivnu kampanju – „Dream today, visit Opatija tomorrow“. Najave i rezervacije su barem na tragu prošle godine, no vjerujem kako će biti i bolje…

Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

 -Djeca su mi velika inspiracija te je dobar dio moga programa za naredne četiri godine usmjeren upravo na mlade obitelji s djecom.

U idućem mandatu cilj mi je osigurati besplatan smještaj u vrtić za svu opatijsku djecu. Osim toga namjera nam je osigurati  besplatnu marendu, produženi boravak za sve osnovnoškolce i rano učenje stranog jezika za sve zainteresirane, kao i besplatni javni prijevoz na području PGŽ za sve osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Možda ovo zvuči ambiciozno, no moj je tim detaljno isplanirao kako će sve biti pokriveno te jamčim da će se sve zacrtano i provesti, baš kao što je to bilo i prije četiri godine.

 Koji su Vam još ključni planovi i ciljevi za sljedeći mandat ako Vam ga povjere građani?

 -Osim programa za najmlađe potpore će rasti i umirovljenicima kojima će sada cenzus za dobivanje gradske pomoći s 3 tisuće biti podignut na 4 tisuće kuna, a u pravo na ostvarivanje ove mjere bit će uključeni i sugrađani stariji od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na mirovinu.

Izgradit ćemo novi Vatrogasni dom, sudjelovati u izgradnji Doma zdravlja PGŽ. Pred nama je nadogradnja OŠ „R. K. Jeretov“ kako bi svi opatijski školarci mogli biti u jednoj zgradi sa odličnim infrastrukturnim uvjetima, uređenim okolišem i sportskim terenima. Nastavlja se i uređenje stare jezgre Voloskog, ravnomjerni razvoj u svim mjesnim odborima.

Jedan od najvažnijih i najzahtjevnijih projekata je izgradnja stanova za mlade koji su se na našu anketu za iskazivanje interesa odazvali u izuzetno velikom broju. Mladi sugrađani već su, prilikom gradnje, oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa za potrebe rješavanja svoga stambenog pitanja. Mladim je ljudima potrebno omogućiti kupovinu stana po pristupačnim uvjetima kako bi ostali ovdje i tu stvarali svoje obitelji.

Jedan od prioriteta je uređenje središnjeg gradskog trga na Slatini, izgradnja garaža u Opatiji i na Voloskom, uređenje nogometnog igrališta našeg drugoligaša NK Opatije i vaterpolo bazena na moru na Voloskom.

I na kraju, no ne i najmanje bitno, pred gradskom je upravom Opatije projekt e-Opatija, odnosno potpuna digitalizacije javnih usluga, o važnosti funkcioniranja koje smo se uvjerili i u ovih, sad već više od godinu dana života u uvjetima pandemije. Građani će, tako, moći s gradskom upravom komunicirati i sve rješavati putem sustava e-građanin, a osigurat ćemo i vidljivost gradskog proračuna s uplatama i isplatama kako bi građani mogli provjeriti ono što ih zanima.

 Kad sada, nakon četiri godine, rezimirate napravljeno, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još više i bolje, možda?

-Zadovoljan sam ostvarenim u proteklom mandatu, obzirom da smo radili u kohabitaciji, u upravo raspuštenom sazivu Gradskog vijeća ponekad je bilo nešto manje sluha za važne razvojne projekte, stoga su neki planirani projekti mogli biti i brže ostvareni. No, sve u svemu, pa i usprkos pandemiji, pomaci su ostvareni i vidljivi.

Kako i koliko je pandemija utjecala na realizaciju planiranih i tekućih projekata?

 -Pojavom pandemije COVID -19, koja je značajno promijenila svakodnevne uvjete života, izašli smo s prilagođenim mjerama u susret našem gospodarstvu – oslobodili smo plaćanja zakupa poslovnog prostora sve najmoprimce koji u određenom razdoblju nisu obavljali svoju poslovnu aktivnost, oslobodili poduzetnike plaćanja najma za korištenje javnih površina, spomeničke rente, komunalne naknade i omogućili obročno plaćanje, a uz sve to imamo jedan od najboljih socijalnih programa u Hrvatskoj.

Na samo provođenje pojedinih gradskih projekata pandemija, srećom, nije bitnije utjecala. U praksi smo se uvjerili kako je nužno neprestano ulagati u sustav Civilne zaštite i prilagođavati se krizama unaprijed, koliko je god to moguće…

I na koncu, kakvu Opatiju vidite  u 2025.?

 -Vidim Opatiju kao grad prosperiteta. Budućnost Opatije je neupitna. Imamo veliku vrijednost u gradskoj imovini, kojom gospodarimo s posebnom pažnjom. Osim vrlo dobrih uvjeta za ugodan život naših građana, uvjeren sam da će se Opatija još jače i bolje pozicionirati na turističkoj karti Europe i svijeta i postati jedna od najekskluzivnijih destinacija. Investicije u uređenje i revitalizaciju hotela su u tijeku, a u skoroj budućnosti ovdje će biti nekoliko najjačih hotelskih brendova, što samim tim podrazumijeva i nova, bolje plaćena radna mjesta. Vjerujem u budućnost našeg grada! (Pero Livajić)