U poduzetničkom inkubatoru PISMO, jedinom specijaliziranom za razvoj videoigara u Hrvatskoj, učenicima je omogućeno služenje najmodernijom opremom vrijednom oko milijun eura, a što je iznimno važno –  osiguran im je kontakt i suradnja s preko tridesetak tvrtki koje unutar Inkubatora razvijaju vlastite gaming projekte. Učenicima koji nisu iz Novske, a ima ih iz čitave Hrvatske, Grad je osigurao smještaj u učeničkom domu, kao i topli obrok

Novska je već neko vrijeme prilično poznata u gamerskim krugovima, a od prošle godine nudi i mogućnost upisa u srednjoškolski smjer tehničar za razvoj video igara. Zbog velikog interesa, trenutno je u fokusu nadležnih institucija učenicima pružiti odgovarajući smještaj zbog čega se upravo osniva učenički dom, a budući polaznici pristižu iz svih dijelova Hrvatske.

Ovih dana završili su ljetni rokovi upisa u srednje škole, a jedan od atraktivnijih smjerova novim generacijama učenika svakako je onaj za tehničara videoigara odnosno game developera. Međutim, zasad ga je moguće upisati samo u dva hrvatska grada. Naime, prije dvije godine s programom je započela Tehnička škola Sisak dok je 2020. ovaj vrlo traženi smjer uvela i Srednja škola Novska.

I dok je lani zainteresiranih učenika bilo 102,  ove je interes još veći pa ih se na upise prijavilo 140. Nažalost, okolnosti su takve da ih je u ovom trenutku moguće primiti samo 20, a uzme li se u obzir 23 upisanih prošle godine, u Novskoj će se u sljedećoj školskoj godini obrazovati  43-oje budućih tehničara.

„Interes učenika je velik, a kako dolaze iz svih krajeva Hrvatske sada je najvažnije pružiti im primjeren smještaj te smo u procesu osnivanja učeničkog doma za koji je grad osigurao prostor kupivši bivšu zgradu Ine. Prošle godine u privremenom smještaju bilo je devet učenika, a ove će ih biti dvadesetak“ – rekla nam je ravnateljica Srednje škole Novska, Nikolina Fijačko Filipović dodavši kako se u spomenuti smjer upisuju isključivo odlikaši pa je tako zadnji s liste upisanih  imao prosjek oko 4,6.

Novljanska srednja škola širi, dakle, djelatnost i na učenički dom koji će sjedište imati u zgradi koju je Grad Novska prošle godine kupio od INE-Naftaplina. Kako saznajemo iz novljanske gradske uprave, Grad će dio zgrade ustupiti za potrebe Srednje škole te osigurati financijsku potporu za potrebno uređenje i opremanje. Zgrada se nalazi u centru Novske te osim uredskih prostorija, kuhinje i velike sale ima i uređene sobe s kupaonicama čime je osiguran smještaj svim učenicima upisanim u smjer – tehničar za razvoj video igara, a koji su iskazali interes. Time se svakako olakšalo onima čija djeca su u Novsku došla iz  Bjelovara, Davora, Kumrovca, Kutine, Kutjeva, Labina, Nove Gradiške, Pisarovine, Rasinja, Samobora, Starog Petrovog Sela, Vodnjana i Zagreba.

Osim navedenog, Grad je osigurao i sredstva za jedan topli obrok svim učenicima korisnicima gradskog smještaja kao i zaštitarsku službu spomenutog prostora od 0 do 24 sata. Spomenimo kako je Grad također sudjelovao i u opremanju i uređenju stručne učionice namijenjene tehničarima za razvoj videoigara.

Velik interes učenika nimalo ne čudi budući im se po uspješnom završetku programa u radnu knjižicu upisuje zvanje dizajnera grafičkih elemenata i sadržaja odnosno programera dok je posao praktički zagarantiran. Nezaposlenih tehničara za razvoj videoigara nema, a grad Novska učenicima je top destinacija zbog činjenice da je upravo tamo smješteno središte domaće gaming industrije. Kako smo već više puta pisali, zahvaljujući vizionarstvu Sisačko-moslavačke razvojne agencije SiMoRa te pravovremene i odgovarajuće potpore novljanske gradske uprave, Novska se pozicionirala kao relevantna adresa i na svjetskoj razini kad je u pitanju ovaj industrijski sektor. U tamošnjim poduzetničkim inkubatorima PISMO 1 i PISMO 2, trenutno jedinim specijaliziranima za razvoj videoigara u Hrvatskoj, učenicima je omogućeno služenje najmodernijom opremom vrijednom oko milijun eura, a što je iznimno važno –  osiguran im je kontakt i suradnja s 55 tvrtki koje unutar Inkubatora razvijaju vlastite gaming projekte.

Nadalje, u PISMU se već nekoliko godina organiziraju i vrlo posjećene besplatne šestomjesečne edukacije za razvoj videoigara namijenjene nezaposlenim osobama, a koje se provode uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grada Novske i Sisačko-moslavačke razvojne agencije te polaznici, osim stjecanja novog znanja, primaju naknadu i putne troškove. Ukoliko se po završetku edukacije odluče na otvaranje vlastite tvrtke, mogu računati na 155 tisuća kuna potpore; 65 tisuća od Grada Novske, 55 tisuća od HZZ-a i 35 tisuća od Sisačko-moslavačke županije.

Spomenimo i kako je na listu nacionalnih strateških projekata dospio  projekt „Sisačko-moslavačka županija – Centar gaming industrije“ koji podrazumijeva pokretanje kampusa gaming industrije u Novskoj, namijenjenog potrebama budućeg Fakulteta, studentskog i učeničkog doma, Poduzetničkog inkubatora za eSport arenu s 4000 mjesta te Akceleratora gaming industrije. U planu je, naime, pokrenuti petogodišnji visokoobrazovni program s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program i razrede s 24 učenika godišnje. Svi kapaciteti planirat će se na bazi od 400 osoba s osiguranim smještajem u domovima, u koncept je uključena još i  konferencijska dvorana, menza, sportska dvorana te sav drugi sadržaj za profesore odnosno prateću službu. Kampus će se graditi na površini od oko 8 hektara zemljišta kojeg je darovao grad Novska, ukupna vrijednost projekta je oko 374,5 milijuna kuna, a financirat će se iz EU izvora odnosno programa Next Generation EU. (V.H.)