Kao i svake godine i ove je Grad Orahovica odredio sredstva kojima se potiču mikro i mali poduzetnici i obrtnici. Tako smo u 2022. godini u te svrhe osigurali pola milijuna kuna. Iz proračuna smo također izdvojili sredstva za poticanje poljoprivrednika, točnije 200 tisuća kuna. Ono najvažnije je da su svi  koji su zadovoljili uvjete za dobivanje sredstava ta sredstva i dobili. Imamo izvrsnu komunikaciju s našim gospodarstvenicima te im uvijek nastojimo izaći u susret. Poticanje poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika nastavljamo i u 2023. godini. Osim toga, budući da smo završili projekt Poduzetničke zone u Orahovici, pripremit ćemo i Program olakšica s posebnim uvjetima za potencijalne investitore. 

Orahovica je prošle godine proglašena jednim od pet najboljih malih gradova za gospodarstvo čemu je značajno pridonijela činjenica da nema prirez, nije zadužena te dobro stoji s parametrima poput broja zaposlenih per capita, postotkom pokrivenosti rashoda i izdataka prihodima i primicima, ukupnim suficitom i sl. Njena gradska uprava trenutno provodi nekoliko  kapitalnih projekata od kojih bi jedan mogao značajno transformirati postojeću turističku ponudu, a otvara se dodatna prilika i za razvoj zdravstvenog turizma. O projektima, demografskim mjerama i poticajima, digitalizaciji i planovima za naredne dvije i pol godine razgovarali smo s gradonačelnikom Sašom Risterom. 

Gospodine Rister, u tijeku vam je prvi mandat na čelu Orahovice, 2022. smo ispratili i sad se zbrajaju rezultati. Kako biste ocijenili ovih godinu i pol koliko obnašate dužnost, jeste li ostvarili ono što ste dosad planirali? 

– Sebe je najteže ocjenjivati. Ja inače nisam tip čovjeka koji voli pričati o sebi. Radije bih ovih godinu i pol mandata opisao kao uspješan rad ove gradske uprave. Radimo sve kako smo planirali, po redu i po planu, usprkos vrlo teškoj situaciji izazvanoj pandemijom, koja je, zaista se nadam, iza nas. Rezultati će svjedočiti o našem uspjehu.

 Na našem izboru za najbolji grad kojeg organiziramo u suradnji s Jutarnjim listom te agencijama Ipsos i Apsolon, Orahovica se ove godine prvi put našla među pet najboljih malih gradova za gospodarstvo. Što je najviše pridonijelo tom uspjehu i što on za vas osobno znači?  

– Kandidatura Orahovice za najbolji mali grad u ekonomskoj kategoriji došla nam je kao još jedno priznanje da radimo ispravno i da grad vodim u pravom smjeru. Ovom uspjehu  najviše je pridonijelo to što Grad Orahovica nema prirez, nije zadužen, po prosječnom broju zaposlenih na svakih tisuću stanovnika Orahovica ima 316,07 zaposlenih osoba, imamo 130,76 posto pokrivenost ukupnih rashoda i izdataka ukupnim prihodima i primicima, a 1,98 posto  je udio subvencija u proračunu. Osim toga, Grad Orahovica imao je 2.768 kuna suficita po stanovniku u 2021. godini, a ukupni suficit iznosio je 12.598.354 kune, što ga je svrstalo u vodećih deset. Ovo priznanje posljedica je mukotrpnog truda i rada te svima nama jako puno znači. Meni osobno je i poticaj da radim još više i još posvećenije.

Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe?

–  Kao i svake godine i ove je Grad Orahovica odredio sredstva kojima se potiču mikro i mali poduzetnici i obrtnici. Tako smo u 2022. godini u te svrhe osigurali pola milijuna kuna. Iz proračuna smo također izdvojili sredstva za poticanje poljoprivrednika, točnije 200 tisuća kuna. Ono najvažnije je da su svi  koji su zadovoljili uvjete za dobivanje sredstava ta sredstva i dobili. Imamo izvrsnu komunikaciju s našim gospodarstvenicima te im uvijek nastojimo izaći u susret. Poticanje poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika nastavljamo i u 2023. godini. Osim toga, budući da smo završili projekt Poduzetničke zone u Orahovici, pripremit ćemo i Program olakšica s posebnim uvjetima za potencijalne investitore.

 Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali otkako vodite Grad i koji su od njih najznačajniji?

 – Pokrenuli smo niz projekata. Onaj najznačajniji i svakako onaj koji će posebno utjecati na budućnost našeg grada projekt je uređenja turističko-rekreacijskog centra “Jezero-Hercegovac-Ružica Grad” koji se sufinancira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna mu je vrijednost 81.377.647,92 kuna, a pritom bespovratna sredstva iznose 68.193.647,92 kuna. Početkom prosinca završili smo radove na projektu “Gradnja prometne i komunalne infrastrukture – FAZA 1” u Poduzetničkoj zoni Orahovica, ukupne vrijednosti 10.480.657,56 kuna od čega je 6.265.399,32 kune bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Realizacijom ovog projekta, sve buduće i potencijalne investitore dočekuje u potpunosti opremljena poduzetnička zona sa svom potrebnom infrastrukturom i dokumentacijom. Vrata Orahovice svim poduzetnicima i potencijalnim ulagačima su otvorena. U Orahovici traju radovi i na rekonstrukciji i opremanju zgrade Dječjeg vrtića “Palčić” ukupne vrijednosti 10.839.075,13 kuna od čega bespovratne potpore 7.400.000,00 kuna. Riječ je o jednom od 11 vrtića s područja Virovitičko-podravske županije čija se izgradnja ili rekonstrukcija financirala sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Cilj ovog projekta je pridonijeti ostvarenju preduvjeta za demografsku obnovu grada kroz ulaganje u rekonstrukciju dječjeg vrtića i unaprijediti postojeće sadržaje vrtića dogradnjom višenamjenske dvorane, uređenjem okoliša i dječjeg igrališta uz poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade. Rekonstrukcijom zgrade vrtića mješovite dobi kapaciteta za 132 djece, proširit će se kapacitet na 152 djece te dobiti nova korisna površina od 1.472,86 m2 s dograđenom dvoranom s novim ulazom, nadograđenim katom i uređenim dječjim igralištem s novom opremom i tribinama. Nakon završetka radova u funkciji će biti ukupno osam vrtićkih skupina te osiguran prostor za tjelovježbu i priredbe. Osim ovih kapitalnih projekata tijekom 2022. godine završili smo i nekoliko manjih projekata na području Grada Orahovice, ali i ti projekti imaju veliku važnost za naš Grad. Tako smo završili radove na rekonstrukciji dijela pješačke staze u ulici Kralja Zvonimira u dužini oko 250 metara. Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine iznosom od 50.000,00 kuna, a njegova je ukupna vrijednost 497.862,50 kuna s PDV-om. Sa zadnjim danima 2022. godine završen je i projekt Rekonstrukcija nerazvrstane ceste odnosno odvojak Trg pl. Mihalovića kojim su uređena parkirališta i prilazna cesta kod Glazbene škole. Riječ je o investiciji vrijednoj 622.343,35 kuna, sufinanciranoj s 300.000,00 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ukupna vrijednost projekata koje smo pokrenuli ili završili u 2022. godini je 103.817.586,46 kuna.

Koliko ste ukupno u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava?

– Od ukupne vrijednosti projekata koje smo pokrenuli ili završili u 2022. godini, odnosno 103.817.586,46 kuna, iznos bespovratnih EU sredstava je 81.859.047,24 kune. Nacionalnih  je 350 tisuća, a ostalo su vlastita sredstva.

Kakva je trenutna turistička ponuda u vašem gradu? 

– Mi u Orahovici trudimo se da svake godine povećamo turističku ponudu. Grad smo koji ima dosta manifestacija tijekom cijele godine, imamo poznato izletište “Jezero” koje se nalazi u sklopu Parka prirode Papuk i pokušavamo što više ljudi privući u naš grad. Trenutno provodimo najveći projekt u Virovitičko-podravskoj županiji, ranije spomenuti projekt uređenja turističko-rekreacijskog centra “Jezero-Hercegovac-Ružica Grad” koji se sufinancira iz EU fondova, a koji će posebno utjecati na turističku ponudu našeg grada jer će njegovom realizacijom na izletištu “Jezero” biti 80 ležaja koji će biti smješteni u 14 bungalova i u Edukacijskom centru. Na području Grada Orahovice nalazi se i poznati srednjovjekovni grad Ružica grad, spomenik nulte kategorije, koji privlači također veliki broj turista. Imamo razgranatu mrežu biciklističkih i planinarskih staza te iz godine u godinu imamo i sve veći broj turista vezano uz aktivni odmor. Moram reći da Orahovica ima jednu veliku priliku za razvoj u smjeru zdravstvenog turizma jer na području Grada imamo Centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti koji bi u potpunosti trebao početi s radom u 2023. godini, a koji je pokrenuo Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Što je najvažnije što ste dosad napravili na demografskom planu? 

– Orahovica je mali grad i nama je zaista  svaki stanovnik i svaki mladi čovjek koji odluči ovdje ostati dragocjen. Zbog toga smo u 2021. godini povećali naknade za svako novorođeno dijete te one sada iznose tri tisuće kuna za prvo, četiri tisuće za drugo, pet za treće, šest za četvrto, a za peto i svako sljedeće dijete sedam tisuća kuna. Uz novčanu naknadu, Grad svake godine novorođenčad daruje i prigodnim darovima. Također, djeca s našeg područja mogu računati i na darove povodom blagdana sv. Nikole. Nadalje, sufinanciramo rad Vrtića te obrt za čuvanje djece i to s 500 kuna po djetetu za sve one predškolce s gradskog područja koji se nisu upisali u vrtić. Nakon završetka rekonstrukcije Dječjeg vrtića “Palčić” povećat će se kapacitet te očekujem da će sva djeca biti upisana.

Grad najbolje učenike nagrađuje novim mobitelima. Planirate li još neke načine poticanja izvrsnosti, odnosno, mjere i programe kad su u pitanja djeca i mladi?

– Osim nagrađivanja najboljih učenika srednje škole mobitelima, prigodnim poklonima nagrađujemo i najbolje učenike osnovne škole. Svake godine dodjeljujemo učeničke i studentske stipendije, a od prošle godine krenuli smo i u sufinanciranje smještaja djece s područja grada Orahovice u učeničkim domovima za sve koji srednju školu pohađaju izvan Orahovice. Također, u visini 15 posto od cijene mjesečne karte javnog prijevoza sufinanciramo naknadu troškova svim srednjoškolcima s mjestom prebivališta odnosno boravišta na orahovačkom području te onima iz prigradskih naselja, a koji školu pohađaju izvan Orahovice. Uz to,  sredstvima iz gradskog proračuna svim osnovnoškolcima kupujemo radne bilježnice.

S obzirom na krizu i inflaciju s kojom se prosječni građani prilično teško nose, što Grad poduzima kako bi zaštitio najranjivije skupine stanovništva poput nezaposlenih i umirovljenika? 

 – Ovo je izuzetno izazovno razdoblje s obzirom na makroekonomsku situaciju u Hrvatskoj i EU. Jedinice lokalne samouprave suočavaju se s cijenama koje skaču u nebo i postavlja se pitanje je li to sve moguće pokriti iz lokalnih proračuna, naročito s cijenom električne energije, plina i ostalih energenata. Nastojimo voditi brigu o svim svojim sugrađanima pa tako i za naše najstarije sugrađane, ali i one koji su nezaposleni. Dodjeljujemo jednokratne novčane pomoći, podmirujemo troškove stanovanja najugroženijim skupinama, socijalno ugroženim sugrađanima podijelimo pakete za Božić, a umirovljenicima na području grada podijelimo božićnice i uskrsnice. Ulažemo i nastavit ćemo ulagati velike napore da te mjere svake godine budu sve veće.

U kojoj mjeri građani Orahovice sudjeluju u procesu donošenja odluka, jeste li tu napravili neke iskorake? 

– Već drugu godinu Grad Orahovica, prije izrade prijedloga Proračuna za slijedeću godinu, putem svoje web stranice i društvenih mreža poziva sve svoje sugrađane da dostave vlastite prijedloge za uvrštenje u proračun i to online putem obrasca. Moram reći da sam zadovoljan odazivom  budući da je, kada analiziramo dosadašnje izvršenje Proračuna za 2022. godinu, više od 50 posto prijedloga koje smo dobili od naših sugrađana uistinu i realizirano.

Nedavno ste uveli e-sjednice te najavili uštedu vremena i troškova. Kakvi su još planovi vaše uprave po pitanju smart city rješenja i zelenih politika? 

 – Digitalizacija poslovanja i transparentnost rada Gradske uprave i Gradonačelnika bilo je jedno od predizbornih obećanja. Transparentnost rada uveli smo odmah i na našim web stranicama te omogućili uvid u sva plaćanja. Drugim riječima, vidljivo je kome su i koliki iznosi plaćani iz gradske blagajne. Trošimo javna sredstva i naši sugrađani imaju pravo znati na što se i koliko troši i oko toga nemam nikakvih tajni. Sustav e-sjednice uveli smo jer nam je dosadašnji “papirnati” način rada oduzimao dosta vremena kod samih priprema, ali i pri kopiranju i printu dokumentacije svim vijećnicima. Digitalizacijom sjednica Gradskog vijeća ubrzat ćemo, dakle, rad i pripremu samih sjednica, ali i ostvariti značajne uštede. Pripremamo se i za kompletnu digitalizaciju poslovnih procesa, digitalno potpisivanje dokumenata, digitalnu predaju dokumentacije za sve natječaje koje Grad raspisuje. Naravno, ova transformacija neće se dogoditi preko noći već će ići postepeno i u fazama.

Što vam je dosad bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još i bolje?

 – Najveći izazov svakako je provedba triju velikih EU projekata istovremeno s ostalim manjim, ali izuzetno važnim projektima za naše sugrađane i veću kvalitetu života na području Orahovice.

Za kraj, što vaši sugrađani još mogu očekivati do kraja ovog mandata? Koje ćete značajnije projekte realizirati odnosno imate namjeru pokrenuti unutar tog razdoblja? 

– Do kraja ovog mandata završit ćemo najveći projekt na području Orahovice, odnosno, izgradnju  turističko-rekreacijskog centra Jezero-Hercegovac-Ružica grad, realizirat ćemo i projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića “Palčić”, a budući da vodimo brigu o gospodarenju otpada, napravit ćemo prijeko potrebno proširenje postojećeg odlagališta otpada “TUK” i time riješiti problem odlaganja otpada. Gradska tržnica je projekt koji je gradu i građanima također izuzetno važan te ćemo ga finalizirati početkom 2024. godine kada očekujem da profunkcionira natkrivena nova gradska tržnica. Nastavit ćemo kontinuirano ulagati financijska sredstva u rekonstrukciju cesta te rekonstrukciju odnosno izgradnju pješačkih staza, šetnica, nogostupa, biciklističkih staza, autobusnih stajališta, urbane opreme i sl. U budućem razdoblju planiramo uređenje III. faze središnjeg gradskog trga, a na području cijelog grada napravit ćemo rekonstrukciju javne rasvjete, odnosno, zamijenit ćemo postojeća rasvjetna tijela novim LED žaruljama i znatno uštedjeti. Do kraja ove godine završit će se i izrada dokumentacije za projekt aglomeracije Orahovica-Čačinci koji ćemo prijaviti na neki od natječaja za bespovratna EU sredstva. Na koncu, kontinuirano ćemo raditi i na poboljšanju vodooprskbe, odvodnje i plinovoda kroz izgradnju novih sustava te obnovu postojećih. (V.H.)