Samo u 2021. godini osigurali smo, do ovog trenutka, 3,8 milijuna kuna bespovratnih potpora za poduzetnike, milijun kuna za poljoprivrednike, po prvi put s 300 tisuća kuna potičemo i razvoj startup poduzeća s područja grada Vukovara. Kada sumiramo, u ovih pet mjeseci u gospodarstvo smo već plasirali preko 5 milijuna kuna.

Grad Vukovar jedan je od deset vodećih gradova po izdvajanju sredstava za subvencije poduzetnicima i obrtnicima prema podacima Ministarstva financija, među najboljima su i po trendu povećanja izdvajanja za obrazovanje, a unatoč krizi raste im zaposlenost. Bilježe se i pozitivni trendovi po pitanju broja novorođenih pa je tako u prošloj godini u Vukovaru rođeno deset beba više nego godinu ranije, a ujedno je i prvi grad u državi koji obiteljima s troje i više djece do 16. godine starosti sufinancira režijske troškove. O svemu tome više nam je rekao gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava.

Gospodine Penava, vaš drugi mandat na čelu Grada Vukovara upravo završava. U kojoj mjeri ste zadovoljni rezultatima, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine?

– Na rezultate svoga rada ne samo posljednje četiri, već posljednjih sedam godina, kao gradonačelnik grada Vukovara izuzetno sam ponosan. Vjerujem kako rezultate prepoznaju i vide građani Vukovara, jer naš grad se iz dana u dan mijenja na bolje i doživljava promjene kakve zaslužuje. Krenuvši od oku vidljivog odnosno komunalne infrastrukture svake četvrti grada, neizostavne gospodarske slike koja je neusporediva s onom od prije pet godina pa do demografske politike. Svakom segmentu razvoja posvećivali smo veliku pažnju i ulagali sva svoja znanja. Ostvarili smo velike ciljeve što nam potvrđuju brojne analize i statistike te smo i u ovim izazovnim i teškim vremenima uzrokovanim pandemijom koronavirusa uspješno odgovorili na sve izazove i poteškoće. Smatram kako uvijek postoji mjesta za napredak, a vjerujem kako ćemo zajedničkim snagama nastaviti smjerom još bolje budućnosti.

Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Po čemu je grad Vukovar danas bolje mjesto za život nego prije četiri godine i gdje je ostvaren najveći napredak?

– Puno je velikih stvari napravljeno u prethodnom razdoblju, Vukovar je zasigurno postao bolje mjesto za život uzimajući u obzir sve aspekte života. No, kada bih morao istaknuti jednu stvar u kojoj je ostvaren najveći napredak, istaknuo bih gospodarstvo. Njega smo uvijek stavljali u fokus svoga rada, jer kako sam već govorio, uspjeh jednoga grada krije se u uspjehu njegova gospodarstva. Vukovarsku gospodarsku zonu učinili smo sjecištem naprednih industrija koje donedavno nisu postojale u Vukovaru. Pozitivna poduzetnička klima prepoznata je među gospodarstvenicima pa tako brojimo poraste i kod otvaranja obrta i trgovačkih društava. No, pozitivnu gospodarsku sliku prepoznaju i strani investitori pa je Vukovar dolaskom svjetskog lidera u proizvodnji dijelova za uređenje zrakoplovnih interijera, tvrtke Enikon Aerospace, postao mjesto gdje se proizvode dijelovi za Airbus i Boeing. Naglasio bih i farmaceutsku industriju, brojne IT tvrtke i razne druge koje svojim dolaskom potvrđuju rezultate svih naših nastojanja. Vjerujem kako je gospodarska slika vjeran pokazatelj napretka. Povratne informacije poduzetnika koji, kako kažu, za ulaganje u Vukovar se odlučuju zbog brze i profesionalne reakcije te izvrsne podrške Grada Vukovara, govore nam da se krećemo u dobrom smjeru. Naravno, neizostavna je i obnova Vukovarskog vodotornja koji danas upošljava 30 ljudi, a u prva 3 mjeseca poslovanja ostvario je prihod od milijun kuna. Njegova posebnost prepoznata je i na svjetskoj razini. Član je međunarodne organizacije World Federation of Great Towers. U društvu najvećih, poput Eiffelovog tornja, Burj Khalife, Empire State Buildinga, baš tamo gdje je uvijek i pripadao. Započeli smo i završili čitav niz drugih projekata poput otvorenja Sportskih objekata Vukovar koji su sada središte sportskog života grada, izgradnje gradske tržnice koja se 2018. godine okrunila nagradom najmodernije poslovne zgrade u Europi, uređenja nadvožnjaka kod Luke Vukovar čime je najfrekventnija vukovarska prometnica zasjala punim sjajem, a istaknuo bih i obnovu OŠ Nikole Andrića koja se bliži svome kraju.

Ima li još nekih projekata i mjera koje možete navesti kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vukovaraca?

-Neizostavni su brojni infrastrukturni projekti koji naš grad čine vizualno ljepšim, ali i prometno sigurnijim. U protekle četiri godine izgrađeno je ili sanirano 42 prometnice, veliki broj nogostupa i parkirališnih mjesta s opcijom smartparkinga. Po prvi puta centar grada povezan je biciklističkom stazom s gradskom četvrti Borovo naselje, a uskoro slijedi nastavak te priče. Biciklistička staza protezat će se duž cijeloga grada, od ulaska u grad iz smjera Osijeka do samog izlaska prema smjeru Iloka u ukupnoj duljini od 11 kilometara. Podjednako bitna nam je i demografska politika. Potičemo pronatalitetnu politiku naknadama za novorođenčad, ali brinemo i za građane treće životne dobi osiguravajući im besplatna ljetovanja u Bizovačkim toplicama, besplatan javni gradski prijevoz, božićnice, a novom mjerom želimo dodatno podići kvalitetu njihova života pa umirovljenicima koji imaju mirovine do 2.500 kuna pomažemo kućni budžet s 500 kuna. Ne zaboravljamo ni socijalno najosjetljivije skupine društva pa pomažemo rad socijalne samoposluge, posebice u blagdanskim vremenima kada svatko zaslužuje dostojanstveno dočekati blagdane. Kada je u pitanju briga o našim školarcima, velike iskorake učinili smo preuzimanjem osnivačkih prava nad osnovnim školama s područja grada Vukovara pa tako naše osnovnoškolce na početku svake godine dočekaju bilježnice s motivima grada, preobuka, ali i radne bilježnice, pa njihovi roditelji, ali i oni sami mogu bezbrižno koračati kroz školsko razdoblje. Građanima pomažemo i sufinanciranjem energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada u iznosu od 20%. Kada sumiramo, Vukovar je s mnogih gledišta postao grad po mjeri za svakoga. Svim dobnim skupinama posvećujemo jednaku pažnju s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

Preko 2 milijarde kuna, uzimajući u obzir prethodnih sedam godina mandata.

Što se tiče EU sredstava, koliko ste ih u financiranju projekata uspjeli povući i koji su najvažniji EU projekti unutar posljednje četiri godine?

-Još 2017. godine otvorili smo vrata nove Gradske tržnice, koja je jedan od projekata Intervencijskog plana Grada Vukovara. 2018. godine okrunjena je titulom najbolje europske poslovne zgrade na što smo izuzetno ponosni. U tijeku su i veliki kapitalni projekti, a jedan od njih je rekonstrukcija zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjena u prostor Veleučilišta Lavoslav Ružička Vukovar. Ukupna vrijednost projekta je 60 milijuna kuna. Nadalje, po pitanju sportske infrastrukture napore ulažemo i u obnovu Nogometnog stadiona u Vukovaru, u samom središtu grada. Intenzivni radovi su u tijeku te napreduju velikim koracima, a projektom je planirana izgradnja javne zgrade sportsko – rekreacijske namjene čija je vrijednost preko 14 milijuna kuna. Među prioritetnim projektima svakako smo svrstali i izgradnju Ekonomske škole Vukovar čija je provedba trenutno u tijeku. Završen je postupak javne nabave te se uskoro očekuje početak radova. Ovo je najveći projekt od mirne reintegracije u gradu Vukovaru, a sufinanciran je u iznosu od 96%. Okvirna vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje Ekonomske škole iznosi 110 milijuna kuna. Uskoro se očekuje i početak radova na revitalizaciji Park- šume Adica, također jednog od kapitalnih projekata. Adrenalinski park i čarobna šuma naša pluća grada učinit će još poželjnijim za posjetu. Vrijednost ove investicije je 40 milijuna kuna. Tu je još niz projekata poput dvije faze projekta Pokloni mi osmijeh, izgradnja spojne ceste od ulice Gospodarska zona do ulice Priljevo, VukovART-Luka umjetnosti i brojni drugi. Grad Vukovar, zajedno s našom Razvojnom agencijom, prepoznao je ulogu EU fondova te načine na koje oni mijenjaju grad, stoga apliciramo na sve dostupne natječaje. Osigurali smo velike kapitalne investicije koje će Vukovar učiniti još boljim, ljepšim i privlačnijim mjestom za život, a ukupna vrijednost projekata je preko 300 milijuna kuna.

Kad usporedite današnju gospodarsku situaciju s onom otprije četiri godine, što se može zaključiti? Koliko je novih investicija i novootvorenih radnih mjesta, što pokazuju brojke?

-Gospodarsku sliku grada promijenili smo gotovo iz temelja, a danas je ona neusporediva sa situacijom od prije nekoliko godina. Vukovarsku gospodarsku zonu koja je prije šest godina bila popunjena tek 25% i brojala 80 zaposlenih, pretvorili smo u središte perspektivnih tvrtki. Danas je njezina popunjenost 95%, a broji 673 zaposlene osobe, što je povećanje od preko 700%. Dodatnih 36 milijuna kuna uložili smo u novu gospodarsku zonu „Dunav“ na kojoj će se uskoro graditi brojni objekti gospodarske namjene. Poduzetnici prepoznaju naše namjere, pa spremno ulažu u svoja poslovanja na području Vukovara. Prolazeći kroz Vukovarsku gospodarsku zonu teško je ne primijetiti nove proizvode hale koje upotpunjuju gospodarski razvoj. Samo neke od tvrtki smještenih u Vukovarskoj gospodarskoj zoni su Yasenka, Enikon Aerospace, Medical Intertrade, njemački investitor Walter König, tvrtka Alis d.o.o. i brojne druge.

Dakle, raste broj novih tvrtki i obrta?

-Da. O gospodarskoj slici grada puno govori i činjenica da je 2016. godine u Vukovaru bilo registrirano 375 trgovačkih društava, a danas ih je 695, što čini porast od 85%. Pozitivan trend je ostvaren i po pitanju otvaranja obrta, naime, 2016. godine u Vukovaru su bila registrirana 302 obrta, a danas ih je 496, što je povećanje od 64%. Milijune kuna usmjeravamo u potporu vukovarskim poduzetnicima, pa je tako u posljednjih šest godina u gospodarstvo izravno plasirano preko 50 milijuna kuna. Dugogodišnje ulaganje rezultiralo je i pozitivnim trendom kada je u pitanju porast broja radnih mjesta pa smo tako 2020. godinu završili s 10.234 radna mjesta, što je za 1.177 mjesta više u odnosu na 2016. godinu otkada bilježimo porast broja radnih mjesta, a na 85% njih zaposleni su Vukovarci. Kada u odnos stavimo tešku i izazovnu 2020. godinu s 10.234 radna mjesta i prethodnu, 2019. godinu, brojimo 243 radna mjesta više.

Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

-Prema stručnim analizama uvijek smo bili u samome vrhu jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetništvo. Grad Vukovar je u 2019. godini bio u top deset gradova po izdvojenim sredstvima za subvencije poduzetnicima. U šest godina Grad je u gospodarstvo plasirao preko 50 milijuna kuna, što je donijelo i pozitivne rezultate, a i već u prvom valu pandemije donesen je paket mjera za gospodarstvo. Tako smo prvi Grad u Republici Hrvatskoj koji je tijekom prvoga vala pandemije koronavirusa izradio paket mjera pomoći gospodarstvenicima koji su bili najviše pogođeni krizom i lockdownom te ih oslobodio obveze plaćanja komunalne naknade i obveze plaćanja zakupnine za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara i naknade za čišćenje zajedničkih dijelova zgrade. Ovaj efikasan i brzi odgovor na izazove koje je pandemija koronavirusa stavila pred nas zasigurno govori puno o tome koliki trud ulažemo u razvoj gospodarstva. Samo ove godine smo do sada osigurali 3.800.000 kuna bespovratnih potpora za poduzetnike, 1.000.000 kuna za poljoprivrednike, po prvi puta s 300.000 kuna potičemo i razvoj startup poduzeća s područja grada Vukovara. Kada sumiramo, samo ove godine koja broji tek 5 mjeseci, u gospodarstvo smo plasirali preko 5 milijuna kuna. Vukovarskim poduzetnicima uvijek smo bili na raspolaganju te s njima gradili korektnu suradnju.  Odnose s poduzetnicima baziramo na povjerenju, otvorenosti i susretljivosti, a takav način rada će se zasigurno nastaviti i u budućem periodu. Slušat ćemo potrebe gospodarstvenika, i kao i do sada, činiti ono što je u našoj moći kako bi zajedničkim snagama radili na boljitku cjelokupnog vukovarskog gospodarstva. 

Natalitet nam je generalno slaba točka, kakva je konkretno situacija u vašem gradu? Što ste napravili na demografskom planu u ove četiri godine, koje mjere biste osobito istaknuli?

-Grad Vukovar iz godine u godinu povećava izdvajanja za demografske mjere. Udvostručili smo sredstva naknada za novorođenčad s prijašnjih 1.000 za prvo, 2.000 za drugo i 5.000 za treće i svako iduće dijete na 2.000 za prvo, 3.000 za drugo i 10.000 za svako iduće dijete. Čitav je niz mjera kojima pomažemo mlade obitelji od rođenja djeteta pa do završetka školovanja. Prvi smo grad u Republici Hrvatskoj koji obiteljima s troje i više djece do 16-te godine starosti sufinancira režijske troškove. Ovo je samo jedna u nizu mjera kojima Grad Vukovar podržava osnivanje i zadržavanje mladih i višečlanih obitelji. Vukovar je jedan od gradova koji bilježi rast rođenih beba. Po podacima temeljenim na broju podnesenih zahtjeva za naknade za novorođenčad jasno je da bilježimo pozitivan trend – prošle godine imali smo 10 beba više nego u 2019. godini. Unazad zadnje tri godine i gradski dječji vrtići bilježe stalni porast upisane djece. Grad Vukovar je jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji gotovo uopće nema neupisane djece u vrtiće. Također, valja naglasiti da su i izdvajanja Grada Vukovara kontinuirano kroz godine sve veća i veća, a trud daje kvalitetu i rezultate pa je tako Dječji vrtić Vukovar I proglašen najboljim vrtićem u Republici Hrvatskoj. Uvijek ističemo kako je ulaganje u mladost ulaganje u budućnost pa kao jednu od važnih okosnica našega rada istaknuo bih preuzimanje osnivačkih prava nad osnovnim školama s područja grada Vukovara. Od 01. siječnja 2019. godine, kada smo preuzeli osnivačka prava od Vukovarsko-srijemske županije, Grad Vukovar u velikoj mjeri trudi se u svakom pogledu poduprijeti osnovno školstvo, pa tako financiramo bilježnice, preobuku, radne bilježnice, a od ove godine uveli smo i produženi boravak u sve škole. Sufinanciramo prehranu u produženom boravku, pokrivamo 24-satno osiguranje za sve učenike, a osigurali smo i 34 asistenta u nastavi. Stipendiramo učenike deficitarnih zanimanja i studente s prebivalištem u Vukovaru, a potičemo i izvrsnost prigodnim nagradama za studente s najboljim rezultatima.  Osim toga, mladim obiteljima pomažemo i dodjelom kadrovskih stanova. Riječ je o programu stambenog zbrinjavanja koji je u skladu sa Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima za potrebe stambenog zbrinjavanja kadrova određenih struka i zanimanja za čijim radom postoji posebno iskazana potreba, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje na području jedinice lokalne samouprave. Radi se o mladim obrazovanim ljudima uz pomoć kojih će se pojačati kapaciteti grada Vukovara, koji će svojim životom i radom doprinijeti izgradnji grada Vukovara. Do sada je dodijeljen ukupno 41 stan kadrovima koji su Zakonom i Pravilnikom određeni kao prioritetni na razini grada. Redom su to liječnici, biotehnolozi, magistri povijesti, edukacije, rehabilitacije, službe iz domene sigurnosti, no ono što je najvažnije, riječ je o mladim ljudima koji će ojačati kapacitete grada Vukovara. 

Imate li u planu neke nove mjere i programe za djecu i mlade, ostanete li na ovoj poziciji?

-Uvijek nam je u cilju ulaganje u mladost, poticanje njihovih uspjeha jer u rukama mladih naša je budućnost. Za naše najmlađe i njihovo sretnije djetinjstvo nastavljamo s modernizacijom dječjih igrališta, naime, cilj nam je da svako dijete u krugu 300 metara od svoga doma ima po jedno dječje igralište na kojem će s vršnjacima provoditi slobodno vrijeme. Po pitanju naših osnovnoškolaca od iduće školske godine financiramo i sav dodatni školski materijal – pribor za tehničku kulturu, zemljopisne atlase i mape za likovnu kulturu. Cilj nam je uspostaviti sustav za rad s nadarenom i darovitom djecom kroz centar za izvrsnost, sa svrhom maksimalnog ostvarenja i usmjeravanja mladih koji su nadareni u određenim područjima. Plan je uspostaviti i jednosmjenski rad svih škola, a kroz centralnu kuhinju u suradnji s domaćim OPG-ovima osigurati učenicima zdrave obroke.

 Što vam je u ove četiri godine bio najveći izazov i gdje mislite da je moglo bolje?

-Bilo je puno izazova, no svakome smo pristupili s potpunom posvećenosti i željom za najboljim mogućim rezultatom. Zatekao sam Vukovar koji je trebao puno više te gospodarstvo u kolapsu koje je žudilo za ulaganjima. Prepoznali smo glavne probleme, a svaki od njih bio je određena vrsta izazova. Sva svoja znanja usmjerili smo na njih, a danas sam ponosan na postignuto.

 Recite nam koji su ključni planovi i ciljevi za sljedeći mandat, izaberu li vas Vukovarci ponovo?

-Cilj je nastaviti razvoj grada u svim sferama kao i do sada, činiti ga još ljepšim i boljim mjestom za život njegovih građana svih dobnih skupina i interesa. Plan je privesti kraju započete kapitalne projekte, ali i sve druge projekte koji su već i sada u poodmakloj fazi. Nastaviti razvijati vukovarsko gospodarstvo na rubnom dijelu Vukovara – novoj gospodarskoj zoni te raditi na nastojanjima povećanja broja radnih mjesta. Plan je raditi i na zbližavanju vukovarskih vrtića, osnovnih škola kojima smo osnivači, kroz zajedničko pohađanje nastave. Učiti našu djecu zajedništvu i stvarati nove generacije koje će doprinositi Vukovaru kakvog danas živimo i stvaramo. (Vedrana Humski)