Moj cilj je građanima Orahovice osigurati stabilnosti i sigurnost. To je ono što je ovom gradu nedostajalo za uspješan razvitak i napredak.

 Nakon što je više od pola godine upravljao Gradom Orahovicom kao Vladin povjerenik, Saša Rister na lipanjskim je lokalnim izborima dobio mandat građana da i u naredne četiri godine vodi Grad. Kakvo je stanje zatekao i koji su mu planovi, ispričao je u svom prvom postizbornom intervjuu.

G.Rister, nakon što ste upravljali gradom kao Vladin povjerenik, građani Orahovice izabrali su Vas za gradonačelnika. Što Vam znači ova pobjeda?

-Sve svoje zadaće koje je dužnost povjerenika pred mene stavljala odradio sam u interesu grada i na dobrobit naših sugrađanki i sugrađana. Građani su to prepoznali i na ovim lokalnim izborima ukazali su mi povjerenje da nastavim voditi grad kao gradonačelnik iduće 4 godine.
Ne smatram ovo pobjedom nego nastavkom suradnje s građanima i velikim poslom koji je ispred mene.

S čime krećete u mandat, koji su prvi projekti i mjere koje planirate?

-Nažalost grad Orahovica je grad koji nije imao proračun, a što je rezultat političkih sukoba i naravno da je donošenje proračuna bio moj prvi zadatak. Gradsko vijeće smo uspješno konstituirali te smo na sjednici Gradskog vijeća održano 15.07.2021. godine donijeli i usvojili proračun grada Orahovice za 2021. godinu te smo na taj način omogućili svim projektima i programima koji su bili na čekanju da krenu u realizaciju. Prvi projekti koji kreću su projekt uređenja Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”, procijenjene vrijednosti preko 80 milijuna kuna, zatim, gradnja prometne i komunalne infrastrukture Faza 1 “Poduzetnička zona Orahovica”, – procijenjene vrijednosti 10,5 milijuna kuna i projekt Rekonstrukcija Dječjeg vrtića Palčić Orahovica procijenjene vrijednosti 9 milijuna kuna.

Protekli mandat u Orahovici je bio obilježen političkim previranjima i nestabilnosti, zbog čega ste i imenovani za povjerenika. Je li i kakve to posljedice ostavilo na sam grad i projekte, financijsku situaciju? Kakvo je stanje koje preuzimate kao gradonačelnik?

-Pravilo je da sudionici takvih političkih sukoba uvijek budu kažnjeni na izborima. To se pokazalo i ovaj puta. Izgubili smo, nažalost, pola godine. Gradski hladni pogon i sve gradske službene funkcionirale su i dok sam bio povjerenik. Naravno da nas sada očekuje jako puno posla i uz neka nova kadrovska osvježenja krećemo sa poslom koji smo zacrtali u svom izbornom programu.

Planirate li uvesti neke promjene u sam način funkcioniranja i ustroj gradske uprave?

-Nisam od onih koji dolaskom na čelo grada briše sve postojeće. Sve ono što je bilo dobro, zadržati ćemo i raditi na tome da to još poboljšamo. Sve ono što je bilo prijepor i uzrok sukoba, a čime su i sami građani bili nezadovoljni to ćemo mijenjati iz temelja.

Naše analize pokazale su da je Orahovica među gradovima koji su u proteklom mandatu najviše povećali izdvajanja za obrazovanje. Kakvi su Vaši planovi na tom polju?

-Obrazovanje je svakako jedan od najvažnijih resora. Posebnu pažnju pokloniti ću predškolskom te osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Naravno da je moj najvažniji zadatak Orahovicu učiniti prepoznatljivim sveučilišnim gradom. U Orahovici se trenutno nalazi studij fizioterapije, preddiplomski sveučilišni studij i diplomski sveučilišni studij Fizioterapija, a uskoro očekujemo i pokretanje prvog poslijediplomskog specijalističkog studija Kardio-pulmunalne rehabilitacije u Republici Hrvatskoj.

Hoće li biti nekih novih demografskih mjera?

-Naravno da hoće, izuzetno me veseli što mogu reći da sam odmah povećao naknade za novorođenčad sa 2.000 kn na 3.000 kn za prvorođeno dijete, a za svako iduće novorođeno dijete naknada se povećava za 1.000 kuna. Sredstva za ovu svrhu u proračunu grada Orahovice za 2021.godinu osigurano je  110.000,00 kuna, plus još 12.000,00 kuna pokloni za novorođenčad.

Kako ste zadovoljni gospodarskom slikom grada i planirate li neke nove mjere i projekte za poticanje gospodarstva?

-Rekao bih da uvijek može biti bolje. U svrhu toga pripremili smo niz novih projekata i mjera za poticanje gospodarstva što smatram izuzetno bitnim posebno u ovo vrijeme kada smo svi svjedoci koliko je ova pandemija covid-19 naštetila gospodarstvu ne samo u Orahovici nego u cijeloj Hrvatskoj odnosno u cijelom svijetu. Ono što bih posebno istaknuo su potpore koje planiram uvesti za poticanje poduzetništva i za nova zapošljavanja te naravno i za poljoprivredu.

Kako ste zadovoljni uspješnošću Grada Orahovice u korištenju EU fondova i kakvi su Vaši planovi i ciljevi na tom polju za ovaj mandat?

-Grad Orahovica može i mora još više iskoristiti bespovratna sredstva EU. U svrhu toga u planu mi je osnivanje razvojne agencije za područje grada Orahovice putem koje bi se iskorištenost fondova EU uvelike povećala.

I na kraju, što Vam je glavni cilj i kakva je vizija Orahovice za četiri godine, po čemu će ona biti bolje i ugodnije mjesto za život nego što je danas?

-Moj cilj je građanima Orahovice osigurati stabilnosti i sigurnost. To je ono što je ovom gradu nedostajalo za uspješan razvitak i napredak. Prve korake ka tome smo uspješno odradili konstituiranjem GV i preuzimanjem dužnosti gradonačelnika. Drugi i vrlo važan korak je također odrađen, a to je usvajanje proračuna grada Orahovice za 2021.godinu gdje su predstavljeni projekti koje u ovoj godini planiramo započeti te one manje i realizirati do kraja 2021.godine. Orahovica je već sada prekrasan grad, grad pun potencijala i pun energije. Tu energiju planiramo usmjeriti u pravom smjeru i učiniti naš grad pravim srcem Slavonije. (Marija Pulić Drljača)