I ovog puta analizirali smo podatke Financijske agencije odnosno konsolidiranih proračuna iz 2021. godine (podaci za 2022. još nisu dostupni) koji pokazuju kako je za vrtiće u toj godini najviše sredstava u gradskom budžetu izdvojila Pregrada, po stanovniku Komiža dok je povećanje za te svrhe izdvojenog novca u odnosu na godinu ranije najveće u Oroslavju.

Rekonstrukcije i dogradnje vrtićkih objekata, informatizacija rada, produljenje radnog vremena, osiguranje nadstandarda, energetska obnova zgrada,  uređenje i opremanje prostora, sufinanciranje pohađanja odgojno-obrazovnog programa te edukacija odnosno usavršavanje odgajatelja i ostalog stručnog osoblja najčešći su „krivci“ za visoka izdvajanja pojedinih gradova namijenjena predškolskom odgoju. Mnogi od realiziranih projekata direktna su posljedica uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova. Uzevši u obzir svih 128 hrvatskih gradova, većina ih je, njih 91,  povećala izdvajanja za vrtiće u 2021. godini u odnosu na godinu ranije, a kod 22 grada povećanje je veće od 20 posto. 

Nakon Pregrade, gradića iz Krapinsko-zagorske županije, koji je na prvom mjestu rang-liste po izdvajanju za predškolsko obrazovanje u proračunu za 2021. godinu zahvaljujući udjelu od 29,49 posto, slijedi Krk s izdvajanjem od također pozamašnih 28,34 posto. Potom se, po visini izdvojenih sredstava, ističu Sveta Nedelja i Oroslavje s udjelima višima od 26 posto. Niz dalje nastavljaju Solin, Opuzen i Mursko Središće koji su za vrtiće svi redom izdvojili preko 24 posto proračuna, slijede ih Vrgorac i Buje s neznatno nižim udjelima koji se kreću od 23,08 i 23,92 posto gradskog budžeta, a među deset najbolje rangiranih svrstala se i Komiža s izdvajanjem od 21,96 posto proračuna.

Promatramo li, međutim, izdvajanja za predškolski odgoj po stanovniku na vodećem je mjestu Komiža s 4.485,02 kune dok se Krk i u ovom slučaju zadržao na visokom drugom mjestu. Prate ih Novigrad i Cres s izdvajanjima od 2.012,34 do 2.037,37 kuna, a ostatak liste čine još Umag, Buje, Pazin, Poreč, Opuzen i Lipik koji su per capita za vrtiće izdvojili od 1.703,24 do 1.889,17 kuna.

Što se tiče porasta izdvajanja za predškolski odgoj u 2021. godini, a u odnosu na godinu ranije, na uvjerljivom prvom mjestu je Oroslavje čiji je „skok“ premašio 300 posto te su, za razliku od 1,2 milijuna kuna, koliko je izdvojeno u 2020. godini, izdvojili čak 3,9 milijuna u promatranom razdoblju, a što je, preciznije, čak 317,74 posto više. Na drugom je mjestu Vrbovsko s rastom izdvajanja od 157,54 posto te Opuzen koji je također „prebacio“ preko 100 posto. Pregrada je izdvojene iznose povećala za 83,17 posto, a Otok za 71,88 posto. S povećanjima od 44,70 pa do 63,14 posto popis deset najbolje rangiranih čine još Skradin, Ilok, Ogulin, Makarska i Novska.

 

Oroslavje: U rekonstruiranom i dograđenom Vrtiću osniva se još jedna jaslička skupina, omogućen elektronski upis, produljeno radno vrijeme..

Dječji vrtić Cvrkutić iz Oroslavja, koji je s radom započeo daleke 1972 godine, u srpnju 2021. dočekao je završetak rekonstrukcije i dogradnje sufinancirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Vrtić je te godine i po prvi put započeo rad u pet odgojno obrazovnih skupina, ali se vrlo brzo pokazalo da su potrebe veće te se, kako doznajemo iz Vrtića, rad trenutno odvija u četiri vrtićke i dvije jasličke skupine, a u postupku je osnivanje još jedne.

„Kako bi se u kod upisa djece osigurala najveća moguća transparentnost prijavili smo se na projekt „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ te među prvim dječjim vrtićima u RH krenuli s provođenjem elektronskih upisa putem sustava e građani. Rad je dodatno unapređen prijavom na projekt „Nastavak unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja“. Ovim projektom radno vrijeme dječjeg vrtića produljeno je do 19 sati, te se uvode dva dodatna kraća programa. Ovim projektom omogućeno je i zapošljavanje stručnog suradnika logopeda koji u suradnji s pedagogom osim što rade s djecom i odgojiteljima izlaze u susret i roditeljima te su im velika podrška u odgoju“ – pojašnjavaju nam iz DV „Cvrkutić“.

Dobra praksa i konstantan napredak  Dječjeg vrtića Cvrkutić prepoznati su, kako s ponosom ističu,   u odgojno obrazovnim krugovima pa su ravnateljica i stručni suradnici često pozvani na stručne skupove kako bi prikazali primjere dobre prakse.

„Kao poseban primjer po kojem se naš rad prepoznaje kao dobra praksa je suradnja s Gradom Oroslavjem koji je osnivač dječjeg vrtića. Napredak u radu, provođenje planiranih projekata i aktivnosti nikako ne bi bilo ostvarivo bez kvalitetne suradnje i konstantne podrške koju dobivamo od osnivača“ – poručuju.

 

Cres: Završen veliki projekt dogradnje i adaptacije vrtića, otvorena nova jaslička skupina, nema liste čekanja, sufinancira se prijevoz djece  iz manjih naselja…

Grad Cres jedan je od onih koji,  od rođenja do završetka obrazovanja, podupire svoju djecu, učenike i studente, a što između ostalog dokazuje i status Grada – prijatelja djece. Prioriteti gradskog proračuna već su godinama sredstva za vrtić i škole, pa je važan podatak da se oko 16% proračuna izdvaja upravo za najmlađe, za rad Dječjeg vrtića Girice.

Zgrade vrtića i škole energetski su obnovljene, a 2021. je realiziran veliki projekt dogradnje i adaptacije vrtića, najvrjedniji projekt Grada Cresa u segmentu odgoja i obrazovanja. Projekt je stajao 3,4 milijuna kuna od čega se 1,3 milijuna sufinanciralo iz Programa ruralnog razvoja RH. Njime je ostvaren osnovni cilj – povećanje kapaciteta vrtića, čime se podupire daljnji rast i razvoj Cresa.

„Projektom smo dobili 105,71 četvornih metara nove korisne površine, bolje radne uvjete za stručne djelatnike i mogućnost za otvaranje još jedne odgojne skupine i zapošljavanje novih odgajatelja. Osim dodatnog prostora, uređena je unutrašnjost gotovo cijele zgrade te ugrađen protupožarni sustav kako bi se zgrada prilagodila suvremenim pedagoškim standardima i maksimalno povećala sigurnost djece i djelatnika“ – kazuju nam iz Grada Cresa.

Zahvaljujući dogradnji zgrade, lani je u Dječjem vrtiću Girice otvorena nova jaslička skupina „Macmalići“ u koju je uključeno 10-oro djece dobi od jedne do tri godine života. Otvorenjem nove skupine u Vrtiću su zaposlene dvije odgajateljice i jedna spremačica.  U ovoj pedagoškoj godini u vrtić je upisano i četvero djece s teškoćama u razvoju, koja su raspoređena u dvije vrtićke skupine u kojima radi i treći odgajatelj.

Osim u poboljšanje prostornih uvjeta za rad, u vrtiću kontinuirano ulažu u edukaciju odgajatelja i stručnih suradnika. Dvije odgajateljice su u srpnju 2022. položile završni ispit Montessori programa za jaslice te će ga pripremiti za provedbu u narednoj pedagoškoj godini. Prije godinu dana, dvije stručne djelatnice završile su Program stručnog usavršavanja za samostalan rad s potencijalno darovitom djecom rane i predškolske dobi, a Program za rad s potencijalno darovitom djecom  napisan je i poslan na verifikaciju.

„Za razliku od brojnih drugih vrtića koji muku muče s kadrovima i materijalnim uvjetima, creski se uspješno drže pedagoškog standarda. U svim skupinama rade po dvije odgojiteljice, a u dvije odgojne skupine, u kojima je integrirano četvero djece s posebnim potrebama, osiguran je treći odgojitelj. Ukupno je u vrtiću zaposleno 28 djelatnika; uz 16 odgojiteljica tu su još ravnateljica, tajnica, psihologinja, logopedica, četiri spremačice, tri radnika u kuhinji i domar“ – ističu iz Gradske uprave.

Saznajemo i kako su početkom ove pedagoške godine u vrtić  primljena sva djeca čiji su roditelji zatražili upis, a to je njih 94, odnosno, devetero više nego prošle godine. Kako je prijem djece u vrtić moguć tijekom cijele godine, bez liste čekanja, taj će se broj, napominju, povećati kako koje dijete dođe u dob prikladnu za upis u vrtić.

Roditeljima se nudi nekoliko opcija redovnog programa, primjerice cjelodnevni program u trajanju od 9 i pol sati te poludnevni šestosatni ili petosatni programi. Osim toga, u vrtiću se provodi niz posebnih programa kao što su program katoličkog vjerskog odgoja, kraći program engleskog jezika, program predškole, preventivni program te kraći sportski program. Svaki taj program prošao je verifikaciju pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, kao i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a posljednji je verificiran kraći program za potencijalno darovitu djecu rane i predškolske dobi.

Čak 85% ekonomske cijene vrtića i jaslica pokriva Grad Cres, dok roditelji plaćaju manje od 15%. Osim toga, ako u vrtić ide dvoje djece iz iste obitelji, umanjuje se cijena za 10% za svako dijete, a treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji vrtić pohađa besplatno. Creski vrtić jedan je od rijetkih koji pokriva putne troškove roditeljima koji svoju djecu dovoze iz manjih naselja na otoku.

No, ni s građevinskim radovima se nije stalo. Lani su obnovljene sanitarije jedne odgojne skupine, a krajem godine je na natječaju prošao projekt integrirane sunčane elektrane snage 20 kW koja će se postaviti na dijelu krova dječjeg vrtića. Ove godine planira se i uređenje igrališta u sklopu vrtića, a za osiguranje potrebnih sredstava u iznosu od 100.000 eura Grad Cres javit će se na natječaj LAG-a Kvarnerski otoci.

„Stalno ulaganje u vrtić je jedna od najjednostavnijih, a vrlo efektnih demografskih mjera koja je na raspolaganju gradu kako bi se osigurao što kvalitetniji predškolski odgoj i stvorilo najbolje moguće uvjete za daljnji razvoj naših mališana. To je posebno važno u ruralnim sredinama i na otocima jer smo ograničeni svojim kapacitetima i resursima. Dodatnim ulaganjima koja su nadstandard u odnosu na druge predškolske ustanove  osigurali smo djeci kvalitetan boravak u vrtiću, a roditeljima olakšavamo život na otoku. Siguran sam da bi otoci bili još siromašniji bez velikih ulaganja u predškolske ustanove. Tako radimo već godinama i sigurno ćemo nastaviti ulagati i dalje kako bi naš vrtić bio jedan od najboljih u Hrvatskoj“ – rekao je gradonačelnik Marin Gregorović.

Komiža: Rekonstruiran i uređen vrtić, poboljšani uvjeti boravka i rada, broj upisane djece veći nego ikad

Koncem 2021.godine Grad Komiža završila je realizaciju  svog  najznačajnijeg, iako  vrijednosno ne i najvećeg projekta Grada, a to je uređenje i rekonstrukcija Dječjeg vrtića. U okviru mjere „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja RH ostvarili su sredstva i prionuli projektu uređenja Vrtića kao jednom od kapitalnih projekata posljednjih godina. Građevinsko uređenje i opremanje zgrade omogućilo je organizaciju cjelodnevnog odgojno-obrazovnog programa što je rezultiralo otvaranjem tri nova radna mjesta. Cilj projekta, kako pojašnjavaju iz komiške gradske uprave, prvenstveno je bio poboljšanje uvjeta boravka i predškolskog odgoja za djecu od prve do sedme godine života, ali i poboljšanje uvjeta i kvalitete rada djelatnika u predškolskoj instituciji. Projekt je od iznimnog značenja za Komižu, naročito u demografskom, ali i socijalnom te gospodarskom smislu. U njega je ukupno uloženo 10.326.689,69 kuna od čega za projektnu dokumentaciju i građenje  9.209.868,44, za namještaj i opremu 1.044.946,25 te za savjetodavne usluge i pripremu projektne dokumentacije 71.875,00 kuna.

U gradskoj upravi napominju kako je cijena njihovog vrtića jedna od najmanjih za roditelje u Hrvatskoj te je udio  gradskog sufinanciranja za prvo dijete 81%, za drugo 87%, a za treće dijete 89%. Osobito ih, ističu, veseli što je realizacijom ovog projekta i stvaranjem boljih uvjeta za djecu povećan broj upisane djece budući da ih je prošle godine bilo 43-oje, a ove 49.

Grad Komiža ima i vrlo izdašne naknade za rođenje djeteta pa tako za prvo dijete iznose 500 eura, za drugo dijete 1.000 eura, a za treće i svako naredno dijete 1.600 eura. Uz to,  Grad isplaćuje i stalnu mjesečnu naknadu za treće i svako naredno dijete do 10-te godine djetetovog života, odnosno,  133 eura mjesečno, a što ukupno iznosi 16.000 eura.

“Svaki puta kad ulazim u naš dječji vrtić osjećam ponos i zadovoljstvo. Imamo najljepši vrtić s najboljim uvjetima rada. Djeca su sretna, odgajateljice zadovoljne, jednostavno je sve kako treba biti. Rezultat je to velikog truda i ulaganja u proteklim godinama kada je uloženo preko 10 milijuna kuna u obnovu i opremanje vrtića, a zaposlene su i tri nove djelatnice.  Nikada nije bilo upisano više djece u vrtiću i to posebno veseli” – rekla nam je Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.

Sveta Nedelja: Izgradnjom novog vrtićkog objekta osigurano 80 dodatnih mjesta za mališane, planiraju se daljnja proširenja i otvaranje novih skupina

U 2021. godini izgrađen je novi objekt dječjeg vrtića ,,Slavuj” u Novakima/Rakitju te je time osigurano dodatnih 80 mjesta za svetonedeljske mališane. Gradonačelnik Dario Zurovec istaknuo je kako su u planu i dodatna proširenja kapaciteta dječjih vrtića te otvaranje novih skupina. Radi se o dogradnji matičnog objekta u Strmcu odnosno drugoj fazi dogradnje objekta u Novakima/Rakitju. Prijavom na otvoreni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava dodijelit će im se ukupno 9.792.000,00 kuna, odnosno 4.896.000,00 kuna po objektu.

Realizacijom ovih projekata osigurat će se dodatni kapacitet za 100 vrtićke i 36 jasličke djece. U jednom vrtiću izgradit će se četiri dodatna dnevna boravka za vrtićke skupine, a u drugom objektu Strmec tri dnevna boravka za djecu jasličke dobi i jedan dnevni boravak za djecu vrtićke dobi.

Zbog povećanja cijena programa privatnih vrtića Sveta Nedelja povećala je subvenciju s 1.000,00 na 1.200,00 kuna po djetetu mjesečno kako bi izašli u susret roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće i obrte za čuvanje djece. Spomenimo i kako je Grad Sveta Nedjelja još jednom povisila  iznos subvencije i za novorođenu djecu te se sada isplaćuje 4.000,00 kuna za prvo dijete, dok se za iduće iznos povećava za 1.000,00 kuna.

„Iako se Sveta Nedelja svrstava u sam vrh poduzetničkih gradova, velik trud i ulaganja usmjerena su i na područje kvalitete života naših stanovnika. Pri tome posebice ističem sektor predškolskog odgoja i obrazovanja. Tome svjedoči i nagrada za najbolji grad po kvaliteti života u kategoriji srednjih gradova koju smo dobili prije dva mjeseca. Jedan smo od rijetkih gradova koji bilježe porast stanovništva, odnosno sve je više mladih obitelji koje se doseljavaju u naš grad i kojima je potrebna infrastruktura i laka dostupnost odgojno-obrazovnih ustanova za njihovu djecu. Upravo je navedeno razlog naših velikih ulaganja. Našim najmlađim sugrađanima želim osigurati što kvalitetnije uvjete  za odrastanje, a koji će zasigurno rezultirati ugodnim i bezbrižnim djetinjstvom u našoj sredini. “ istaknuo je gradonačelnik Zurovec.

Pregrada: Energetski obnovljen i opremljen Dječji vrtić, zbog rekordnog broja prijavljene djece osigurani dodatni i prošireni postojeći prostori, a uskoro kreće i gradnja novog objekta

Demografska politika te kontinuirano ulaganje u odgoj i obrazovanje jedan su od prioriteta Grada Pregrade, a što najbolje dokazuju investicije u Dječji vrtić „Naša radost“ tijekom proteklih deset godina kojima se nastoji odgovoriti na potrebe djece i njihovih roditelja. Vrtić je tako energetski obnovljen, zamijenjeno je krovište vrtića, vanjska ovojnica te stolarija. Promijenjena je i unutarnja stolarija u jasličkom dijelu te obnovljena kotlovnica. Redovito se nabavlja sva potrebna oprema, a 2019. godine uređena je senzorna soba. Zbog rekordnog broja prijavljene djece u 2020. godini osigurani su dodatni vrtićki prostori u zgradi Sportske zajednice, u što je uloženo 160 tisuća kuna, a 2021. su prošireni vrtićki kapaciteti u vrijednosti od tri milijuna kuna kako bi se upisala sva djeca koja imaju  oba zaposlena roditelja, dorasla su za upis u vrtić te prijavljena na natječaj.

U 2022. godini vrtić je nastavio s provođenjem projekta „Ti i ja zajedno“ pa su se tako kraći program ranog učenja engleskog jezika, opća igraonica s pojačanim digitalnim kompetencijama i glazbena igraonica nadopunili kraćim programom za darovitu djecu „Mali genijalci“, programom prevencije zlostavljanja te kraćim glazbeno-folklornim programom. Također, nastoji se odgovoriti na jedan od ključnih izazova kvalitetnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a to je organizacija rada dječjih vrtića koja prati potrebe zaposlenih roditelja pa se osigurava radno vrijeme vrtića do 20 sati. Za provedbu projekta ostvarena su sredstva u iznosu od 828.345,62 kn, a Grad je uložio 3,2 milijuna sredstava iz Proračuna za redovni rad. Na pregradskom području nema privatnih vrtića, samo jedan obrt za čuvanje djece tako da Grad nastoji zadovoljiti potrebe roditelja omogućavajući kvalitetnu javnu uslugu pa je prošle godine prijavljen projekt izgradnje područnog objekta dječjeg vrtića, a za što su preduvjeti ostvareni izmjenama Prostornog plana. Cilj je na taj način omogućiti svim roditeljima upis njihove djece u vrtić. Na javnom pozivu Ministarstva znanosti i obrazovanja, za koji su sredstva osigurana kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, Gradu Pregradi odobrena su sredstva u visini od 5,5 milijuna kuna za navedeni projekt koji će u realizaciju ove godine. Kako je, međutim, procijenjena vrijednost projekta izgradnje znatno viša te iznosi 11,7 milijuna kuna, Grad će se ove godine kreditno zadužiti.

„Kvalitetan, raznolik i dostupan sustav brige o djeci rane i predškolske dobi od iznimne je važnosti za razvoj svakog djeteta, ali i neophodna usluga za zaposlene roditelje. Dječji vrtić „Naša radost“ je odgojno-obrazovna ustanova gdje se dijete odgaja i uči, mjesto razvoja njihovim sposobnosti, mjesto koje pruža osjećaj da je dijete voljeno i zbrinuto, podržava dječju individualnost i posebnost te potiče na razvoj kreativnosti uz educirane osobe koje su to odabrale za svoje zvanje i koje su zaslužne za kvalitetan odgojno-obrazovni rad u našem vrtiću, stoga nam je ulaganje u predškolski odgoj od velike važnosti“ – rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

 

Krk: U rujnu se očekuje otvorenje jednog, a kroz dvije godine i drugog novog vrtića, djeci osigurani vrhunski uvjeti i brojni programi 

Dječji vrtić „Katarina Frankopan“ otočki je vrtić čiji je osnivač Grad Krk dok ostale općine dijele suosnivačka prava, a iz krčke gradske uprave s ponosom ističu kako, bez obzira što svaki od ukupno deset vrtića „može ispričati vlastitu priču“ budući da žive u skladu i na služenje svojim užim lokalnim zajednicama,  već dugi niz godina izvrsno funkcioniraju kao jedinstvena ustanova pod jednim rukovodstvom. Matični vrtić nalazi se, dakle, u Gradu Krku te broji ukupno 12 odgojno-obrazovnih skupina, a uračunaju li se i objekti u Omišlju, Njivicama, Malinskoj, Vrhu, Puntu, Vrbniku, Baškoj i Polju, skupina je ukupno 41 od kojih 30 za djecu vrtićkog, a 11 za djecu jasličkog uzrasta. 

Iz uprave Vrtića ističu kako, zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s jedinicama lokalne samouprave, imaju odlična kadrovske, prostorne i materijalne uvjete. U odgojno-obrazovnim skupinama u kojima postoji potreba za dodatnom skrbi za djecu redovito zapošljavaju treće odgojitelje u skupini, a ističu kako su već naviknuti na činjenicu da vrtić raste sukladno potrebama lokalnog stanovništva. Naime, nakon što je u studenom 2020. godine u Krku otvoren još jedan vrtić, opet se suočavaju s potrebom dodatnog proširenja kapaciteta te kažu kako s veseljem iščekuju otvorenje novog objekta u blizini Grada Krka, što bi se trebalo, prema planu, realizirati u rujnu ove godine. Uz to, kroz dvije godine dočekat će i novi, namjenski vrtić u mjestu Vrh nedaleko Krka za izgradnju kojeg je Grad dobio bespovratna sredstva iz EU fondova u iznosu većem od 9,5 milijuna kuna.

U vrtiću naročito ističu veliku raznolikost i bogatstvo sadržaja i aktivnosti ponuđenih djeci poput izložbe dječjih kao i radova odgojitelja u krčkoj Galeriji Decumanus gdje su tema prošlog proljeća bila dječja prava. Mališane se podučava o pravu na kvalitetnu prehranu, odgovarajući standard, zdravstvenu skrb, obrazovanje, igru, slobodno vrijeme, druženje, slobodno izražavanje i odlučivanje, a sve su to temelji na kojima grade zajednički život u vrtiću i brinu jedni o drugima.

Krčki vrtić od 2009. godine ubraja se u međunarodne eko vrtiće te je u međuvremenu dobio zasluženi zlatni status. U svakodnevnom, neposrednom radu s djecom provode se aktivnosti vezane uz ekologiju i prirodu pa se primjerice, bere voće, kuha pekmez, pravi čaj i sok, itd..

U Vrtiću vode i velikog računa o humanitarnom djelovanju te već nekoliko godina sudjeluju u projektu „Marijini obroci“  koji omogućuje svakodnevne obroke u školi za više od milijun djece u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, Karibima i Istočnoj Europi te se, kažu, vesele što skromnim odricanjima mogu tako puno napraviti i pomoći djeci koja žive u neimaštini. Kroz projekt „Sigurne škole i vrtići“ u svakodnevni odgojno-obrazovni rad uvrštavaju se i razne aktivnosti, radionice i edukativni materijali putem kojih djeca stječu razna znanja i kompetencije vezane uz pružanje prve pomoći, ponašanja u rizičnim situacijama i drugim životno važnim temama. Projekt je osmislio i razradio Crveni križ, a podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tu su još i radionice vezane uz sigurno kretanje u prometu, razna stručna usavršavanja pedagoških djelatnika   kojima se dodatno podiže kvaliteta rada i razvoja vrtića, ali i podrška koja se kontinuirano pruža roditeljstvu. Potonje je, primjerice, osobito došlo do izražaja tijekom karantena uslijed korone kada su se putem online platformi održavala predavanja psihologa i ostalih stručnjaka te tako brojnim roditeljima, a time i djeci, olakšalo to svima nama iznimno zahtjevno razdoblje.

Umag: Izgrađen i peti novi vrtić, nema lista čekanja, osiguran pedagoški nadstandard i optimalni uvjeti boravka

Grad Umag jedan je od samo četiri grada u državi koji osiguravaju besplatan vrtić svoj djeci, nema liste čekanja te su zbrinuti svi mališani. Gradonačelnik Vili Bassanese i njegova gradska uprava prije desetak godina pokrenuli su projekt „Umag-grad djece“ kojim je obuhvaćena izgradnja novih i/ili rekonstrukcija svih 18 obrazovnih zgrada odnosno devet vrtića, osam osnovnih škola te izgradnja srednje škole, što je jedinstven primjer u Hrvatskoj budući da Grad Umag srednju školu gradi vlastitim sredstvima.

Od 2010. do 2020. godine izgrađena su četiri nova vrtića, a četiri su temeljito rekonstruirana i proširena, a u rujnu 2021. godini izgrađen je i peti novi vrtić, smješten u naselju Murine. Investicija izgradnje novog vrtića u Murinama nešto je veća od 10-tak milijuna kuna uz osiguranu potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu od 5,6 milijuna kuna. Objekt je izgrađen na čestici površine 5.173 m2. Zgrada površine 750 m2, na dvije etaže, ima kapacitet smještaja 83 djeteta. Na svakoj etaži je smještaj za dvije vrtićke skupine. U prizemlju građevine nalaze se dva sanitarna čvora za djecu, prostorija za odgajateljice, dvije tehničke sobe, spremište, kuhinja s teretnim dizalom te garderoba i sanitarije za zaposlene. Na katu se, uz prostor za dvije vrtićke skupine, također nalazi i prostorija za odgajateljice, dva sanitarna čvora za djecu, sanitarije i garderoba za zaposlene te spremište s dizalom. U okviru objekta uređeno je i dvorište s vanjskim igralištem i popratnim sadržajem za igru i zabavu djece.

Ukupni kapacitet svih devet vrtića je 750 djece, a trenutna je potreba oko 670 djece. Pa ipak, u gradu najavljuju gradnju još jednog centralnog vrtića koji će moći zbrinuti 200-njak mališana.

U Umagu je uvriježen  zlatni standard od jedne odgajateljice na osmero djece (u prosjeku). Kako bi se postigao i održao takav standard predškolskog odgoja i obrazovanja, Grad Umag za svako dijete izdvaja skoro tri tisuće kuna mjesečno, odnosno 36 tisuća godišnje, što bi značilo da se za svakog mališana tijekom šest godina trajanja predškolskog odgoja i obrazovanja izdvaja gotovo 210 tisuća kuna. Predškolski odgoj i obrazovanje se u cijelosti financira iz proračuna Grada Umaga te, kada je to moguće, iz EU fondova, ističu iz gradske uprave.

Pored izgrađenog vrtića, izgradili su i uredili 40 igrališta za djecu i dva polivalentna sportska igrališta s pratećim objektima, po najvišim standardima. Novo su, suvremeno, dječje igralište tako dobili i mališani naselja Zakinji.  Igralište je ograđeno panel ogradom i opremljeno s pet novih igrala. Izvedeni su i radovi izgradnje igrališta popločenog antistres podlogom za sigurnu igru, kao i pristupnih te okolnih staza popločenih kamenim tlakovcem. Djeci svih uzrasta na taj način je omogućena sigurna i kvalitetna igra, druženje na svježem zraku i razvijanje motoričkih sposobnosti. Igralište vrijedno 290 tisuća kuna već je, kažu, postalo mjesto okupljanja i igre brojnih mališana.

U Umagu se  provodi i projekt „Što se u moru skiva? Cosa nasconde il mare?“,  putem kojeg će se opremiti kuhinja vrtića „Duga“, u kojoj se istovremeno pripremaju obroci i za talijanski vrtić te kuhinje osnovnih škola Marija i Line i „Galileo Galilei“, a provodit će se i edukativne aktivnosti. Cilj projekta je stvaranje boljih uvjeta za kvalitetniju i zdraviju pripremu hrane te češće uvrštavanje ribe i morskih namirnica u jelovnik vrtića i škola, kao i prenošenje važnosti povećanja konzumacije morskih namirnica u svakodnevnom životu građana Umaga. U svrhu postizanja ciljeva projekta, nabavit će se oprema potrebna za povećanje potrošnje ribe i ostalih morskih organizama, i to jedna parno-konvekcijska peć, tri stroja za usitnjavanje hrane, dvije rashladne komore i jedan zamrzivač, organizirat će se radionice za djecu vrtića i škola, edukacije za roditelje, nastavno osoblje i kuhinjsko osoblje. Na kraju provođenja projekta bit će organizirana završna izložba dječjih likovnih radova koja će ujedno predstavljati završni promotivni događaj projekta.

Gradonačelnik Bassanese naglasio je kako se projektom „Umag – grad djece“ potiče ostanak, ali i dolazak novih mladih obitelji u grad čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, ujedno politika razvoja, rasta, prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve.

„Do navedenih smo rezultata došli kroz dugogodišnji rad, kojem je prethodila vizija i odgovorno promišljanje. Grad bez djece je grad bez budućnosti, stoga ponosno i čvrsto  vjerujem da je obrazovanje jedini temelj za održivu i sigurnu budućnost te pokretačka snaga razvoja svakog grada, kraja ili države. Izgradnjom i ovog vrtića djelima pokazujemo što nam je prioritet, ističemo svoju društvenu odgovornost i osiguravamo kvalitetu života, boravka i obrazovanja naše djece, na što smo izuzetno ponosni“ zaključio je Bassanese prilikom otvaranja novog vrtića u Murinama.

 

Poreč: Izgradili još jedan novi vrtić, imaju četiri puta više dječjih igrališta od ostatka Hrvatske, iz godine u godinu bilježe porast broja novorođenih..

Grad Poreč, poznat kao jedan od najboljih hrvatskih gradova za život, a naročito za obrazovanje, djecu i mlade, i ovog puta je na listi onih koji su u 2021. godini izdvojili najviše sredstava za predškolsko obrazovanje.

Najveća investicija te godine svakako je bila izgradnja novog modernog dječjeg vrtića u naselju Žbandaj kapaciteta za 70-oro mališana i vrijednog pet milijuna kuna. Radovi su dovršeni u roku i obuhvatili su rekonstrukciju i prenamjenu bivše poslovne zgrade u središtu naselja u građevinu javne i društvene namjene – dječjeg vrtića i jaslica, igrališta te uređene pristupne prometnice. Ukupne neto korisne površine od 571,80 m2, ovo moderno zdanje ima dizalicu topline za podno grijanje  i hlađenje  te potpuno opremljenu kuhinju za pripremu jela, dok su na katu uredi za osoblje. U sklopu objekta je i dvorište za djecu površine 650m2 te parkiralište s 12 parkirnih mjesta. Grad Poreč je, inače, zbog pozitivnih demografskih kretanja tijekom tri prethodne godine izgradio, osim vrtića u Žbandaju i vrtiće u Velom Maju i Dračevcu. Zahvaljujući nabrojanim ulaganjima, nijedno dijete nije ostalo bez mjesta u vrtiću.

“Ja volim reći da mi u Poreču imamo slatke muke, jer smo grad s doista puno djece. Usporedbe radi, ove je godine rođeno 20 djece više nego godinu ranije, a porast broja novorođenčadi bilježimo svake godine. U zadnje tri godine izgradili smo i otvorili tri nova vrtića s jaslicama, no zbog stalnog povećanja broja djece, imamo nove potrebe. Upravo zato jer nam je prioritet za svu djecu osigurati jednake, kvalitetne uvjete i dovoljno mjesta u svim ustanovama, već aktivno radimo na kandidiranju i projektiranju novih vrtića kako bi pomogli obiteljima i zadovoljili povećanu potrebu” – rekao je prošle godine pred vrtićke upise gradonačelnik Loris Peršurić.

Poreč svoj renome grada koji izuzetno brine o djeci i mladima zaslužuje i zbog velikih ulaganja u sportsko-rekreacijske objekte odnosno dječja igrališta, po čemu debelo nadilazi hrvatski prosjek. Za razliku od ostatka države, gdje je jedno igralište na 800 stanovnika, u Poreču je jedno igralište na svakih 240 stanovnika. Bez obzira na takvu izrazitu prednost, ovaj Grad nastavlja s uređenjem, opremanjem i gradnjom novih objekata. Primjerice, na plaži Materada u uvali Sveti Martin u svibnju 2021. godine otvoreno je moderno novo dječje igralište opremljeno klupom za dojilje i prematanje, klackalicom na opruge za djecu s teškoćama u razvoju, njihalicom na opruzi za jedno dijete, gredom za balansiranje na tri nivoa, penjalicom s mrežom, ljuljačkom – košarom, društvenom igrom školica, uz antistres podlogu za sva igrala. U istom razdoblju izgrađeno je i novo polivalentno igralište u ulici I. G. Kovačića u naselju Bolnica, opremljeno golovima i koševima, površine oko 200 metara kvadratnih.

Za najmlađe sugrađane u Poreču  se već desetljećima organiziraju i brojni ljetni kampovi, na više lokacija. Upravo je takav oblik organiziranog, kvalitetnog i zabavnog provođenja dijela ljetnih praznika jedan od omiljenih izbora djece, ali i roditelja, od kojih veliki dio radi upravo u turizmu. Grad svake godine sufinancira boravak sve djece, a onoj koja su u socijalno nepovoljnoj situaciji u potpunosti su osigurani prijevoz i boravak u kampu.

Poreč se odavno ističe i kao grad koji ima sluha za potrebe djece s poteškoćama u razvoju i u sinergiji sa stručnim službama nastoji osigurati sve preduvjete kako bi se odgojno-obrazovni programi provodili u skladu s pedagoškim standardima. Tako za financiranje asistenata djeci s teškoćama u razvoju te za djelovanje Ispostave Dnevnog centra Veruda godišnje izdvaja više od milijun kuna. Potrebe djece s teškoćama u razvoju nastoje se uočiti već u jasličkom uzrastu kako bi im se na vrijeme pružila potrebna podrška. Uključivanjem asistenata osigurano im je inkluzivno obrazovanje, a Grad Poreč, koji je prepoznao njihove potrebe, u tom će smjeru, kako potvrđuju iz gradske uprave, nastaviti i dalje raditi. (V.H.)