I dalje ćemo nastaviti razvijati sva naša mjesta i brinuti o svim našim građanima. Fokus će biti i na djeci i na mladima, sportašima i poduzetnicima, umirovljenicima odnosno ljudima starije životne dobi, socijalno osjetljivim građanima.. Poseban naglasak stavit ćemo i na daljnje uređenje svih naših mjesta, ulaganje u kulturu i turizam koji je naša glavna djelatnost i kojom se bavi većina stanovništva

Damir Rukavina na proteklim je lokalnim izborima osvojio i četvrti mandat na čelu Grada Crikvenice, a u prvom intervjuu nakon izbora razgovaramo o planovima i ciljevima za naredne četiri godine.

G. Rukavina, građani su Vam povjerili i četvrti mandat na čelu Crikvenice. Što Vam znači ova pobjeda i povjerenje građana?

– Prije svega bih se i ovim putem još jednom htio zahvaliti građanima grada Crikvenice na podršci i ukazanom povjerenju. Mislim da smo uistinu i u protekle četiri godine opravdali to povjerenje, a s radom ćemo nastaviti i u ovom mandatu. Puno je planova, puno je projekata, programa i aktivnosti koje ćemo realizirat na radost svih građana i gostiju naše Crikvenice. Pobjeda i povjerenje građana mi definitivno znači da idemo u pravom smjeru i da su građani prepoznali naš trud. Biti na čelu jednog grada kao što je Crikvenica, velika mi je čast i zadovoljstvo i mislim da možemo još i bolje i više, što ćemo pokazati kroz iduće četiri godine. Najveća želja mi je generacijama koje dolaze ostaviti Crikvenicu koja je ugodna za život, svim mojim sugrađanima Crikvenicu koja ima sadržaje i koja brine o svima, a gostima koji dolaze ovdje Crikvenicu koja će i dalje biti turistički kvalitetna destinacija.

Što biste, od onoga što ste napravili u zadnje četiri godine, izdvojili kao najvažnije, na što ste najviše ponosni i što mislite da je presudilo da građani opet Vas izaberu?

– Jako mi je teško izdvojiti nešto kao najvažnije, jer sve što radimo i što planiramo raditi je važno za naše građane i naš grad. Mislim da je najvažnije to što brinemo o svim našim građanima i svim našim mjestima te ulažemo kontinuirano u razvoj. Mnoštvo je projekata na koje sam ponosan, koji su važni i koji su našu Crikvenicu podigli na višu stepenicu. Ulaganja u odgojno-obrazovne ustanove na području cijelog grada, novo groblje kojim smo riješili veliki problem nedostatka grobnih mjesta, ulaganje u plažne prostore i uređenje plaža svjetskog nivoa, uređenje sportske i društvene infrastrukture na području grada – samo su neki od projekata kojima smo promijenili vizuru Crikvenice i učinili je ugodnom za život svakom njenom građaninu. Mislim da ništa pojedinačno nije presudilo, već kontinuirana briga i osluškivanje želja i potreba građana te realizacija projekata za koje oni smatraju da su potrebni gradu.

S čim krećete u novi mandat, na čemu će biti fokus u naredne četiri godine?

– I dalje ćemo nastaviti razvijati sva naša mjesta i brinuti o svim našim građanima. Fokus će biti i na djeci i na mladima, sportašima i poduzetnicima, umirovljenicima odnosno ljudima starije životne dobi, socijalno osjetljivim građanima.. Poseban naglasak stavit ćemo i na daljnje uređenje svih naših mjesta, ulaganje u kulturu i turizam koji je naša glavna djelatnost i kojom se bavi većina stanovništva. Postoji puno projekata koji su nam važni, ne samo velikih, već i onih cjenovno manjih, no za pojedino mjesto veoma važnih. U svakom mjestu smo detektirali nekoliko projekata koje smo si postavili za cilj napraviti te naravno i programe i aktivnosti koji prate navedenu infrastrukturu. Samo neki od njih su uređenje središta mjesta grada Crikvenice, uređenje plivališta i zatvorenog bazena, obnova zgrade Doma prosvjete u Selcu, novi vrtić u Gornjem kraju, izgradnja kuglane i uređenje Pazdehove u Dramlju, revitalizacija Kotora, nove šetnice, parkirna mjesta, sportska infrastruktura..

Naše analize pokazale su da je Crikvenica u samom vrhu po rastu izdvajanja za obrtnike u prošlom mandatu. Kakvi su planovi za ovaj mandat kad je poticanje gospodarstva u pitanju, hoće li biti nekih novih mjera i programa?

– U ovoj smo godini dodijelili najveći iznos do sada kroz bespovratna sredstva za poticanje poduzetništva na području grada. U prvom krugu je dodijeljeno preko pola milijuna kuna, dok će i svi poduzetnici koji u prvom krugu nisu dobili sredstva, nakon rebalansa proračuna dobiti bespovratna sredstva što znači da će svi prijavljeni ujedno biti i korisnici sredstava. Osim toga našim poduzetnicima na raspolaganju stoje i naše potporne institucije za sva njihova pitanja, podršku i pomoć. Grad Crikvenica svake godine revidira i izdaje Vodič za poduzetnike u kojem su sumirane sve informacije potrebne poduzetnicima ili onima koji će to tek postati kako bi se što lakše snalazili u šumi propisa. Situacija s korona virusom posebno je pogodila poduzetnike te neke djelatnosti na čas i potpuno zaustavila. I u tom smo trenutku bili uz naše poduzetnike opraštajući im davanja prema Gradu i tako bili njihovi saveznici u ovoj nepredvidivoj situaciji. I dalje ćemo kontinuirano pratiti situaciju, kreirati mjere u skladu sa novonastalom situacijom te im i dalje biti na raspolaganju za bilo kakvu pomoć. Jedino zajedničkom sinergijom i potporom našim poduzetnicima, možemo ojačati naše gospodarstvo i biti još zanimljiviji investitorima. Planiramo i izgradnju poduzetničke zone, poduzetničkog inkubatora te ćemo pratiti, pomagati i biti podrška svima, naročito mladim poduzetnicima.

Najavili ste smanjenje cijena vrtića za 50 posto. Kad planirate tu mjeru i što će to značiti za gradski proračun? Prvi ste u zemlji uveli naknade za trudnice. Hoće li biti još nekih promjena i iskoraka kad je u pitanju demografska politika?

-S obzirom da smo upravo na pola proračunske godine, smanjenje cijene vrtića za 50% će biti naš prijedlog za iduću proračunsku godinu odnosno predložit ćemo to kroz proračun koji se donosi krajem godine za iduću godinu. Za sada svako treće i iduće dijete u obitelji ima besplatan vrtić i niz ostalih pogodnosti, a za svu ostalu djecu predložit ćemo smanjenje vrtića za 50% i vjerujem da ćemo time uvelike pomoći roditeljima. Ono s čim također planiramo nastaviti je popodnevni rad vrtića kako bi roditelji koji rade u smjenama mogli djecu ostaviti na sigurnom. Potrebe za smještaj u vrtićima na području našeg grada su sve veće pa smo stoga obnovili, adaptirali i dogradili sve postojeće objekte na području grada. U tijeku je dovršetak radova na adaptaciji i dogradnji vrtića i škole u Dramlju, a u planu je izgradnja novog vrtića u Gornjem kraju. Naša najveća želja je da postanemo grad sa vrtićima bez listi čekanja. Želim istaknuti i da ćemo posebnu pažnju usmjeriti na pomoć i podršku djeci s teškoćama u razvoju kako bi svoje djetinjstvo proveli što ugodnije i ljepše.

U prošlom mandatu Crikvenica se po našim analizama istaknula i kao jedan od vodećih gradova po izdvajanju za obrazovanje. Kakvi su planovi na tom polju?

– Djeca i mladi su naša budućnost, a kvalitetno obrazovanje i provođenje slobodnog vremena zasigurno je jedan od najbitnijih stavki u odrastanju. I dalje ćemo učenike i studente pratiti kroz stipendije po tri kriterija – kriteriju izvrsnosti, kriteriju za socijalno osjetljive učenike te kriteriju deficitarnosti. Nastavljamo sa financiranjem i sufinanciranjem prijevoza za učenike i studente, besplatnim udžbenicima i radnim materijalima za sve naše osnovnoškolce, osiguravanjem pomoćnika u nastavi i sufinanciranjem produženog boravka u svim osnovnim školama. Financiramo rad udruga u sportu u koje je uključeno jako puno djece i mladih što nas posebno veseli. Na sportske udruge godišnje se izdvaja preko 3,5 milijuna kuna. Podupiremo rad udruga koje pažnju posvećuju djeci s teškoćama u razvoju.

Koji su ciljevi i planovi za novi mandat kad su EU fondovi u pitanju?

– Moram priznati da sam jako zadovoljan do sada povučenim sredstvima iz europskih fondova koji nam stoje na raspolaganju, no naravno da se uvijek može i bolje i više. Kontinuirano pratimo sve natječaje te prijavljujemo naše projekte te smo uglavnom većinom i korisnici bespovratnih sredstava unije. Planiramo energetski obnoviti zgradu Doma prosvjete u Selcu gdje će nam svakako dobro doći pomoć fondova EU, uređenje ribarske kućice u Selcu te tunera na području grada. Isto tako smo i u postupku formiranja dnevnog boravka za starije osobe. Osim što i sami imamo puno planova, uvijek se nastojimo prilagoditi natječajima koji izlaze te tako i na taj način dobijemo ideju za pokoji projekt. Mislim da je to jako korisno i da se stvarno tim sredstvima može postići jako puno. Mi smo samo kroz protekli mandat povukli preko 30 milijuna kuna za razne projekte koji su podigli razinu kvalitete življenja u našem gradu.

I na kraju, koji Vam je najvažniji cilj za ovaj mandat, po čemu će Crikvenica za četiri godine biti još bolji grad za život nego što je danas?

-Nastavit ćemo razvijati sva naša mjesta i bit ćemo i dalje na raspolaganju svim našim građanima.  Jedan od bitnijih ciljeva bit će oporavak i jačanje gospodarstva pogođenog korona krizom. Planiramo izgradnju poduzetničke zone, formiranje poduzetničkog inkubatora te poticanje brzorastućeg IT sektora. Moramo i dalje stvarati jak i održivi turizam, jer to je naša glavna grana djelatnosti i od turizma živi većina našeg stanovništva. Uz to se naravno veže i turistička ponuda koju ćemo učiniti još kvalitetnijom, a to smo započeli i u prošlom mandatu. U Crikvenici su u tijeku privatne investicije u luksuzne hotele, restorane, uredili smo plažu u Jadranovu koja je već sada prepoznatljiva i koja je na našu Rivijeru dovela veliki broj ljudi. Mislim da imamo jako puno potencijala i da će Crikvenica za četiri godine biti još bolja i još ljepša. (Marija Pulić Drljača)