Križevci imaju stabilne financije i trenutno najveći proračun do sada vrijedan 130 milijuna kuna. Ukoliko usporedimo stanje s 2017. godinom, to je povećanje od gotovo 100 milijuna kuna.

Otkako mu je na čelu Mario Rajn, Grad Križevci u protekle se četiri godine etablirao kao pionir energetske tranzicije, grad dobrih praksi i naprednih zelenih projekata, najbolji Eco-city u zemlji, te jedan od najuspješnijih gradova u korištenju EU fondova ali i ulaganju u obrazoavanje. Prvi su u zemlji putem crowd funding kampanje omogućili građanima da ulože novac u solarne elektrane, što je projekt po kojem su već prepoznatljivi i izvan granica Hrvatske, novcem građana izgradili dvije solarne elektrane. No, to je tek onaj naprepoznatljiviji dio rezultata, a što se sve radilo i koji su još bitni projekti i mjere kojima je unaprijedio Križevce u protekle četiri godine pitamo gradonačelnika Maria Rajna.

G. Rajn, na kraju smo Vašeg prvog mandata na čelu Grada Križevaca. Kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora?

-Mogu reći da sam zadovoljan. Na ovu funkciju došao sam iz privatnog sektora bez stranačke podrške i bez političkog iskustva. Usprkos tome, sve one ciljeve koje smo postavili 2017. godine uspjeli smo ostvariti ili su trenutno u visokoj fazi ostvarenja. Tijekom prikupljanja potpisa za kandidaturu puno mi je građana prišlo i istaknulo zadovoljstvo s učinjenim tako da ako su građani sretni, onda sam i ja sretan i još dodatno motiviran za osvajanje drugog mandata. Pokrenuli smo lijepu priču, koja će za Križevce trajati i u naredne četiri godine.

 Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Po čemu su Križevci danas u 2021. bolje mjesto za život nego 2017.  i gdje je napravljen najveći napredak?

-Puno više smo ulagali u djecu i mlade. U ove 4 godine uložili smo preko 60 milijuna kuna u obrazovanje i tako se svrstali u top 10 gradova u Hrvatskoj. Naša djeca danas imaju puno bolje uvjete za odgoj i razvoj kroz obrazovanje i sport.

Tu je i korištenje obnovljivih izvora energije. Zacrtali smo da želimo do 2030. godine postati energetski neovisan grad i puno smo napravili u tom smjeru. Osim već svima poznati projekt  Križevački sunčani krovovi, pokrenuli smo program sufinanciranja projektne dokumentacije i samog postavljanja fotonaponske elektrane na krovove obiteljskih kuća. Energetsku neovisnost možemo postići samo uz uključivanje građana pri čemu je nužno da im pružamo podršku. U ovom razdoblju definitivno je probuđena svijest kod građana o tome da je važno koristiti obnovljive izvore energije, o njihovom benefitu za prirodu, ali i sam kućni budžet budući da su računi za struju gotovo na nuli.

Uz to, Križevci imaju stabilne financije i trenutno najveći proračun do sada vrijedan 130 milijuna kuna. Ukoliko usporedimo stanje s 2017. godinom, to je povećanje od gotovo 100 milijuna kuna.

 Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana?

-Osim prethodno spomenutog programa sufinanciranja fotonaponskih elektrana na krovove obiteljskih kuća, važan je i projekt izgradnje sportske dvorane kod Osnovne škole Ljudevita Modeca. Naime, učenici su 20 godina po lošim vremenskim uvjetima i uz prometnicu išli u 500 metara udaljenu sportsku dvoranu na nastavu tjelesnog pri čemu su čak četiri puta morali prelaziti pješački prijelaz. U ovom trenutku radovi vrijedni 21,6 milijuna kuna nalaze se na samom kraju, od sljedeće školske godine učenici će imati dvoranu odmah uz svoju školu. Uz to, u aneksu dvorane bit će nova knjižnica, nova školska kuhinja i blagovaona, a još važnije je da ćemo ostvariti uvjete za jednosmjensku nastavu, ali i omogućiti prostor za rad sportskih klubova koji u ovom trenutku imaju problema s istim.

Obnova Gradskog stadiona i postavljanje tartana na atletsku stazu dugo je željen san naših sportaša. Atletska staza je pri samom kraju, a radovi na obnovi tribina i dogradnji prostorija uskoro kreću.

Asfaltirali smo 18 kilometara cesta i izgradili 18 kilometara vodovodne mreže i tako podigli standard naših građana. Još važnije, uskoro kreće provedba projekta aglomeracije Križevci. Riječ je o najvećem vodnokomunalnom infrastrukturnom europskom projektu kojim će se izgraditi 53,3 km nove kanalizacije i rekonstruirati 13 km postojeće te izgraditi 9,5 km vodovodne mreže i rekonstruirati 19,5 km stare mreže.

O Križevcima i našoj usmjerenosti prema energetskoj neovisnosti danas znaju brojni veliki gradovi u Europi pa tako kad sam 2017. godine govorio da će se za Križevce znati u Europi, nisam lagao. Križevci su danas primjer dobre prakse brojnim gradovima u Europi.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

-Pokrenuli smo oko dvadesetak velikih projekata vrijednih preko 100 milijuna kuna.

 Koliko ste, pak, u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava i koji su najvažniji EU projekti ovoga mandata?

-U ovom mandatu pokrenuli smo 14 EU projekata u ukupnoj vrijednosti preko 62 milijuna kuna.

Izgradili smo pješačko-biciklističke staze, energetski obnovili Osnovnu školu „Vladimir Nazor“ i Dječji vrtić Križevci, osigurali pomoćnike u nastavi, besplatnu školsku prehranu za učenike u riziku od siromaštva, proširili wi-fi mrežu po gradu, asfaltirali ceste, brendiramo Križevce kao destinaciju vinskog i ruralnog turizma, rekonstruirali društvene i vatrogasne domove, vršili edukaciju o važnosti odvajanja otpada, promoviramo zdravu i domaću prehranu kroz projekt Zdravo Križevci, istražujemo geotermalni potencijal naše geotermalne bušotine u neposrednoj blizini grada, a trenutno radimo na oživljavanju nekoliko ulica u gradu uz EU sredstva.

 Kako ste zadovoljni gospodarskom slikom grada i kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije četiri godine na tom polju? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, novih radnih mjesta otvoreno u tom razdoblju?

-Križevci su prije slovili kao grad s najvećim brojem blokiranih građana, no danas Križevci slove kao uspješan grad, poznat po brojnim primjerima dobre prakse o kojima su izvještavali brojni nacionalni mediji.

U Križevcima je 2017. bilo 437 poduzetnika koji su zapošljavali 4508 osoba i imali 3,4 mlrd. kuna ukupnih prihoda dok je 2019. godine u Križevcima bilo 513 poduzetnika s 5.015 zaposlenih te 3,8 mlrd. kuna ukupnih prihoda. Ovaj podatak nas svakako veseli, a posebno nas veseli što je zemljište u Poslovnoj zoni Gornji Čret u samo nekoliko mjeseci zakupilo pet poduzetnika. Gradnja hala očekuje se do kraja godine te samim time otvaranje novih radnih mjesta. Nadalje, Razvojni centar i tehnološki park je također maksimalno popunjen, a zbog iskazanih potreba, dodatno smo jedan prostor u Razvojnom centru uredili i pretvorili ga u poduzetnički inkubator.

U ove četiri godine posvetili smo se promociji naše zone, naših poslovnih prilika i prednosti, a bili smo i podrška u radu poduzetnicima i obrtnicima, pogotovo u vrijeme pandemije korona virusa.

 Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

-U našem mandatu na potpore u gospodarstvu uložili smo preko 5 milijuna kuna, a za vrijeme pandemije korona virusa osigurali smo gotovo milijun kuna potpora za naše poduzetnike i obrtnike kako bi im pomogli u ovim teškim vremenima.

Kao što sam napomenuo, uređen je i poduzetnički inkubator po uzoru na neke razvijenije gradove.  Prostor ima 11 ureda od čega je dio namijenjen poduzetnicima, prvenstveno početnicima, a dio je namijenjen za zajednički radni prostor tzv. „coworking“ prostor za građane koji mogu ili moraju raditi od kuće zbog pandemije korona virusa, a kod kuće nemaju dovoljno dobre uvjete za rad, o čemu smo prethodno proveli anketu.

Kakva je situacija na demografskom planu i što je najvažnije što ste na tom području napravili u ove četiri godine mandata?

-Smanjili smo cijenu građevinskog zemljišta u samom centru grada. Paralelno su uvedene olakšice u plaćanju komunalnog doprinosa za mlade obitelji kako bi se mladima još više pomoglo i potaknulo ih na proširenje obitelji. Zadovoljni smo jer Križevci bilježe porast broja novorođene djece. Planiramo i gradnju cijelog jednog naselja za mlade obitelji koji će se raditi po najvišim zelenim standardima u Europi. Želimo stvoriti priliku mladim ljudima da ostanu u Križevcima, ako već i rade u Zagrebu, da im Križevci budu dom.

 Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

-Svakako planiramo podići naknade za rodilje. U ovom mandatu puno smo ulagali u obnovu gradskog vrtića i škola, tako da je sada cilj povećati ove naknade. S obzirom da imamo potrebu, u planu je i gradnja treće osnovne škole. Naravno, i dalje ćemo graditi nova dječja igrališta, kako u gradu, tako i na selima. Uz to, u sljedećem mandatu moramo izgraditi novu sportsku dvoranu kod Osnovne škole „Vladimir Nazor“ budući da trenutna ne zadovoljava uvjete.

 Kad sada, nakon četiri godine, rezimirate napravljeno, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još više i bolje, možda?

-Uspjeli smo probuditi građane i potaknuti ih na korištenje obnovljivih izvora energije. Bili smo prvi grad u Hrvatskoj koji je direktno uključio građane u postavljanje fotonaponske elektrane na krov javne zgrade u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi koji smo proveli u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom. U tom trenutku kad si prvi u nečemu, zaista je teško motivirati građane, no mi smo uspjeli. Danas imamo sve više građana zainteresiranih za postavljanje fotonaponskih elektrana na krov svoje kuće pri čemu smo im mi direktna podrška jer sufinanciramo izradu projektne dokumentacije i samo postavljanje elektrane. Što se tiče prostora za bolje, neka mjesta još uvijek nisu spojena na gradski vodovod, a neka još uvijek nemaju asfalt, no u ove četiri godine napravili smo više nego protekla vlast u 16 godina. Razumljivo je da su ljudi na koje se zaboravilo u proteklom razdoblju nezadovoljni, često se susrećem s njihovom opravdanom ljutnjom. Mogu samo obećati da se na nikoga neće zaboraviti, svi će doći na red, u sljedećem mandatu imperativ je svim našim ljudima osigurati infrastrukturu dostojnu 21. stoljeća.

Kako i koliko je pandemija utjecala na realizaciju planiranih i tekućih projekata?

-Unatoč ovim izazovnim vremenima, Gradska uprava najnormalnije je radila. 2018. godine pokrenuli smo digitalizaciju uprave i sad nam se to pokazalo kao odličan korak budući da nas pandemija nije omela u realizaciji planiranih i tekućih projekata.

 Koji su Vam ključni planovi i ciljevi za sljedeći mandat?

-Želim nakon toliko godina ostvariti jednu veliku potrebu stanovnika Križevaca – međumjesni prijevoz. Naši brojni umirovljenici nemaju kako do grada, prijevoz je rijedak, želimo zeleni javni prijevoz i već sam na tu temu pričao s europskim kolegama s kojima sam u Upravnom odboru europskog udruženja energetskih gradova. To je ono što će biti prioritet. Također, želimo od Križevaca stvoriti brand i iskoristiti turistički i kulturni potencijal kojega imamo zajedno s lokalnim OPG-ovima i vinarima. Želim da Križevci budu kulturna i turistička prijestolnica ovoga kraja jer smo jedan od najznačajnijih gradova na hrvatskom kontinentu i to ćemo iskoristiti kao svoju prednost. Križevci će biti grad zadovoljnih ljudi. To je glavni cilj! (Pero Livajić)