Izbor najboljih gradova i ove se godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, a pobjednici će biti proglašeni 4. listopada u Zagrebu

Dubrovnik, Kastav, Rijeka, Sveta Nedjelja i Varaždin pet je gradova koji su u našem ovogodišnjem velikom izboru za Najbolji grad izborili ulazak u finale Smart City kategorije i time status najpametnijih gradova u zemlji. Hoće li Rijeka obraniti prošlogodišnju pobjedničku titulu koju je uspješno branila proteklih godina, iz izbora u izbor, ili ju je u proteklih godinu dana neki od  konkurentskih gradova ipak nadmašio svojim pametnim rješenjima i projektima, saznat ćemo u srijedu na svečanom proglašenju pobjednika i dodjeli nagrada u Zagrebu.

Finaliste i pobjednika u Smart City kategoriji ove je godine birao naš stručni žiri, a temeljem podataka koje su sami gradovi poslali odgovarajući na pitanja iz našeg upitnika koji je bio poslan na adrese svih gradskih uprava. Nominacijski obrazac sastojao  se od zatvorenih i otvorenih pitanja, a kombinacija je opisnih odgovora i brojki koje omogućavaju lakšu usporedbu.

Među analiziranim smart city praksama analizirali smo tako: postojanje strateškog okvira koji je vezan uz područje pametnog upravljanja, postojanje tehnoloških  rješenja za informiranje građana o događanjima u gradu/dvostrukoj komunikacijis s građanima, poput interaktivnih panela, specijaliziranih aplikacija, pametnih kioska i slično, postojanje sustava  za online participacije građana prilikom izrade gradskog proračuna ili drugih odluka gradskih vlasti, potom rješenja s područja pametne mobilnosti, poput pametnih semafora, pametnog parkinga, mobilnih aplikacija, komunikacijska infrastruktura gradova. Nadalje, ispitali smo i postoji li zaseban odjel u gradu koji se bavi efikasnošću, pametnom integracijom sustava ili optimizacijom poslovnih procesa, postoje li mjerači zagađenja zraka, vode, buke ili razine elektromagnetskog zračenja te ima li grad razvijen sustav tzv. otvorenog proračuna, odnosno transparentnog prikaza troškova gradske uprave prema građanima.

  Grad Dubrovnik svojim je pametnim rješenjima i praksama već jednom osvojio titulu najboljega u našem izboru za Najbolji grad, a ove godine po četvrti je put u finalu. Među prvima su u zemlji usvojili Strategiju razvoja pametnog grada Dubrovnika, a  Akcijski plan Programa Poštujmo Grad za razdoblje do 2025. Godine poznat je I etabliran I na međunarodnoj razini kao primjer dobre prakse u održivom razvoju turizma.

Niz je pametnih rješenja i aplikacija kojima Grad Dubrovnik olakšava svakodnevno funkcioniranje i život svojim građanima i milijunima turista – od aplikacije Dubrovačko oko za prijavljivanje komunalnih nepravilnosti, gdje prijavitelj dobije povratnu informaciju kada se problem riješi, do ‘smart parking’ sustava koji pokriva sva parking mjesta na javnim gradskim površinama I preko mobilne aplikacije daje podatke I točne lokacije slobodnih parkirnih mjesta. Nadalje, tu je sustav ‘Dubrovnik Visitors’, s brojačem ulazaka u povijesnu jezgru i preporukama o gužvama i najboljem vremenu za posjet povijesnoj jezgri, Bus Web Shop omogućuje autobusima agencija online kupnju vaučera za zaustavljanje i iskrcavanje putnika na Pilama  kao i ‘pametni semafori’ na dva najprometnija raskrižja (Dom zdravlja i Igralište Lapad) te na području Pila gdje su također prisutne značajne gužve u prometu.

Od ove godine zaživio je i projekt ‘Participativno budžetiranje’ građani predlažu i glasuju koji će se projekti u njihovom gradskom kotaru/mjesnom odboru realizirati i financirati proračunskim sredstvima. Glasovanje se odvija putem NIAS sustava e-Građani na platformi Grada Dubrovnika VoxPopuli. Putem modula „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“ građani na jednostavan način mogu biti uključeni u upravljanje gradom do najniže razine na način da mogu predlagati, komentirati, ocjenjivati, savjetovati gradsku upravu kao i pratiti projekte na putu od ideje do realizacije.

Nakon što su, prvi u Hrvatskoj, 2020. postavili senzore za mjerenje kvalitete zraka u odgojno-obrazovnim ustanovama, tri škole i pet vrtića, Grad Dubrovnik postavio je i mjerače buke na dvije lokacije u povijesnoj jezgri te dodatno provodi povremene kontrole u suradnji s licenciranim mjeriteljima, a vezano za buku iz ugostiteljskih objekata. Mjerači kvalitete zraka postavljeni su i u Luci Dubrovnik i u sklopu postaje DHMZ-a. Nadalje, na otoku Lokrumu postavljen je napredni sustav za praćenje sastavnica okoliša na 6 mikrolokaliteta, preko senzora se  mjeri kvaliteta zraka, kvaliteta mora i detekcija dima. Senzorska infrastruktura povezana je s informativno – prezentacijskim panelom koji na dvije lokacije na Lokrumu prikazuje osnovne informacije za posjetitelje.

Kao TOP Projekt ističe se svakako Dubrovnik Pass – digitalna ulaznica u najznačajnije kulturne znamenitosti Grada Dubrovnika koju je u prvih  8 mjeseci 2023. godine koristilo 224.298  dubrovačkih gostiju, a od čega je uprihodovano 8,4 milijuna eura. Riječ je o povećanju prihoda od 40 % u odnosu na prihode ostvarene u cijeloj 2019., kao referentnoj turističkoj godini. Iz ovih se sredstava financira cjelokupni kulturni sektor (12 ustanova u kulturi te oko 130 vaninstitucionalnih kulturnih dionika), kao i obnova kulturne baštine, što svjedoči da uz ostale pozitivne učinke ovaj projekt osigurava i održivost kulture kao najznačajnijeg dubrovačkog resursa. U projekt su uključeni brojni gospodarstvenici sa šireg područja grada i okolnih općina – njih preko 30 kroz suradnju u prodaji te preko 50 partnera koji svoje proizvode i usluge nude u okviru projekta kroz različite vrste popusta i pogodnosti. Osim što ove suradnje generiraju nova radna mjesta, lokalnim gospodarstvenicima pružaju i besplatnu promociju te posljedično i veću turističku potrošnju.

Grad Kastav po prvi je put u finalu našeg izbora za Najbolji grad, a među pet najpametnijih plasirao se temeljem slijedećih pametnih praksi I rješenja.

Među prvima su donijeli Strategiju razvoja ”Kastav – pametni grad 2017.-2022.”, a građane informiraju o događanjima u gradu te s njima komuniciraju preko gradska aplikacije KastAPP, gdje postoji I mogućnost online participacije građana prilikom izrade gradskog proračuna.

Grad Kastav je vlasnik cijevi za optičke vodove na području centra grada i u sklopu Radne zone Žegoti, a pripremaju I dva velika smart-city projekta koje će financirati EU sredstvima.  Projekt Kastav Mobility Hub vrijedan 10.000.000,00 EUR uključuje izgradnju podzemne garaže u centru stare gradske jezgre, uz korištenje suvremenih tehnologija i materijala, te elemenata zelene i energetski učinkovite infrastrukture, s ciljem pretvaranja gradskog centra u zonu bez automobila, omogućavajući pritom pametno parkiranje, električne punionice, pristup električnim biciklima za najam. Drugi projekt je  projekt izrade digitalnog blizanca grada, koji uključuje izradu rješenja za pametno upravljanje komunalnom infrastrukturom, pametno urbanističko planiranje, direktnu participaciju građana u procesu razvoju politika, te efikasniju komunikaciju i razmjenu informacija unutar gradske uprave.

Višestruki pobjednik Smart City kategorije, Rijeka, ove je godine ponovo u finalu I ponovo brani titulu. Grad Rijeka godinama razvija svoja pametna rješenja I prakse pa tako I njihovi građani mogu putem online obrasca predlagati projekte I tako sudjelovati u kreiranju proračuna.

Imaju I Google transit aplikaciju  koja korisnicima omogućuje uvid u planske vozne redove i planiranje putovanja za javni prijevoz te Smartica- aplikaciju za prodaju digitalnih putnih karata putem pametnih telefona.

Na parkiralištima su uvedene mobilne i web aplikacije za naplatu parkiranja , te sustav prepoznavanja registarskih oznaka vozila pomoću kamera. Na području grada Rijeke imamo 85 semaforiziranih raskrižja, od kojih su njih 62 u sustavu automatskog upravljanja prometom (što bi značilo da nad istima Rijeka plus d.o.o. ostvaruje nadzor i komunikaciju iz prometnog centra, da su predmetna raskrižja opremljena suvremenom semaforskom opremom koja je u datom momentu bila dostupna na tržištu, te da ista imaju mogućnost prometno ovisnog rada).

Što se tiče projekata u pripremi, svakako treba istaknuti AI.COM-Projekt primjene umjetne inteligencije u komunalnom sustavu Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija d.o.o. vrijedan 2.000.000 eura. Uz to, u planu je I osnivanje Korisničkog centra u cilju povećanja korisničkog zadovoljstva i unapređenja usluga Društva, a vrijednost projekta je 30.000 eura..

Svetoj Nedelji je ovo drugo finale u Smart City kategoriji i to,  među ostalim, jer ima niz tehnoloških rješenja pa tako I za informiranje građana o događanjima u gradu te dvosmjernju komunikaciju s građanima. Građani tako kroz aplikaciju Popravime.hr mogu prijavljivati komunalne nedostatke, kroz sustav Otvoreni grad mogu sudjelovati u savjetovanjima o gradskim politikama, mjerama I odlukama, a preko aplikacije Sveta Nedelja na dlanu dobivaju sve informacije o događanjima te mogu rezervirati termine za gradska događanja poput klizanja u sklopu adventa. U izradi je, pak, Omni komunikacijska platforma, odnosno cloud omnichannel kontakt centar gdje se u većem dijeli za redovne upite građana u kreiranju odgovora koristi umjetna inteligencija.

U suradnji s Končar institutom na jednoj lokaciji u Sv. Nedelji vrši se monitoring elektromagnetskih polja, te se u nekoliko navrata lokacija mijenjala, sukladno interesu i potrebama građana, a podaci su dostupni 24/7 na poveznici https://mep.koncar-institut.hr/smart-environment

U suradnji s HT-om izveden je, pak, razvojni projekt primjene naprednih Smart City i IoT rješenja na infrastrukturi javne rasvjete – postavljeno je 100 stupova javne rasvjete koji uključuju praćenje osnovnih vremenskih uvjeta (temperaturu, vlagu, tlak i UV zračenje), praćenje kvalitete zraka, mjerenje energetskih pokazatelja svjetiljke, a dio stupova ima funkciju detektiranja prolaska pješaka i mjerenja buke u prometu.

I naposlijetku, Varaždinu je ovo prvo finale u Smart City kategoriji, a plasirali su se u njega jer imaju, među ostalim, Participativni proračun za mlade i Dječji participativni proračun u kojima se odluke donose online glasanjem. Nadalje, imaju nekoliko aplikacija preko kojih se građani prijavljuju na natječaje i pozive, kao npr. za sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata, stipendije za studente, potpore poduzetnicima i građanima te pozivi za javna savjetovanja građanima. Preko sustava GRIC – gradski reklamacijsko informacijski centar građani komuniciraju sa gradskim službama i trgovačkim društvima na način da prijavljuju probleme, reklamacije i postavljaju upite na usluge čije je rješavanje sadržano i obuhvaćeno Katalogom usluga koje pruža Grad Varaždin, s mogućnošću da dobiju povratne i relevantne informacije vezane uz rješavanje prijavljenih problema, reklamacija i upita.

Nadalje, imaju pametne semafore s uređajem za odbrojavanje trajanja crvenog i zelenog svijetla, parkirne senzore (100) koji u realnom vremenu detektiraju popunjenost parkirališta putem za to, namijenjenih aplikacija. U studenome prošle godine postavljene su, pak, dvije mjerne stanice za mjerenje razine buke i jedna mjerna stanica za mjerenje kvalitete zraka. Razina buke je vidljiva na zaslonu na lokaciji mjerenja, a kvalitetu zraka građani mogu pogledati na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Podaci se bilježe svakih sat vremena, a mogu se pratiti sljedeći parametri – NO₂, O₃, CO, SO₂, PM10 te PM2.5.

Trenutno rade na projektu koji se provodi kroz program Europske urbane inicijative – Inovativne akcije. Inovativni, odnosno „Smart“, temelj projekta je IT platforma koja se razvoja u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike. IT platforma će podržavati sve relevantne projektne aktivnosti i osiguravati održivost projekta. Za Grad Varaždin će pružati usluge upravljanja, održavanja, prikupljanja informacija, komunikacije, održivosti i alata za smanjenje troškova, a za građane će biti izvor informacija, obrazovanja i aktivnog sudjelovanja. Platforma će omogućiti upravljanje podacima i analizu podataka o park šumi ali i gradskom zelenilu, GIS mapiranje, upravljanje posjetiteljima, praćenje lokacije i stanja okoliša, komunikaciju, marketing, upravljanje objektima u parku te obrazovne resurse. Platforma će objediniti i sve druge elemente u funkcionalnu cjelinu, poput web kamera, mjernih stanica za praćenje vremenskih uvjeta, kvalitete zraka te dronova za snimanje stanja stabala u šumi. Platforma će ujedno omogućiti iste funkcionalnosti za područje grada Varaždina, odnosno omogućiti će praćenje stanja u gradskim parkovima i na ostalim zelenim površinama. (m.p.d.)